Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektromos kapásjelző
Lapozás: OK   8 / 20
(#) proli007 válasza zsomed hozzászólására (») Jan 19, 2011 /
 
Hello!
Gondolom valami ilyesmire gondolsz. (Ha jól értem, ilyesmi P2-zümmer ami önrezgő.) A fogyasztás miatt, itt CMOS IC használata jó, pld. egy TLC555.
üdv! proli007
(#) proli007 válasza szisza hozzászólására (») Jan 19, 2011 /
 
Hello!
Gondolom azért nem jött válasz, mert senki nem tud semmit az adó-vevődről és a kapásjelződről. Így nem tudni mi kel a kettő közé..
üdv! proli007
(#) pucuka válasza szisza hozzászólására (») Jan 19, 2011 /
 
Miért pont adóvevővel akarod összekötni a kapásjelződet? Talán akarsz üzenni a pecabotodnak, hogy most fogjon halat? Teljesen felesleges és drága dolog is adóvevőt használni erre a célra, (egy pár adóvevő + illesztés) mikor ha végigolvasod a topikot, találhatsz megoldást egyszerű kapucsengő kis átalakítással történő felhasználására. Az a bizonyos "hatótáv" pedig nem lehet probléma, mert az 1 km -re levő kocsmából úgysem érsz oda időben, ha jelez a szerkezet.
Egyébként a legtöbb PMR 466 -ban van dinamikus adásindító funkció, ami a (külső)mikrofon jelre adást indít, ha erre ráküldesz egy kis zajt, (kapásjelző zárókontaktusáról) akkor elindul az adója.
(#) szisza válasza pucuka hozzászólására (») Jan 19, 2011 /
 
Helló!
Köszi a kapucsengős tippet,én is gondoltam rá. A walkie-talkie-ra azért gondoltam,mert olcsóbb mint bármilyen gyári szett,és ez a helyzet a gyári,utólag a kapásjelzőhöz kapcsolható távjelzővel is. És nem utolsó sorban néz is ki valahogy. A hatótáv nem kell hogy nagy legyen,max. 100 méter. Igazából egy 3-4 napos túrán nem mindig gubbasztok a botok mögött,és megesik az is,hogy jól bealszik az ember Ezek szerint bármelyik adóvevővel meg lehet oldani,amelyikben van dinamikus adásindító?
(#) pucuka válasza szisza hozzászólására (») Jan 19, 2011 /
 
A legegyszerűbb megoldás, és a legkevesebb átalakítást a kapucsengő igényli. Megoldható adó vevővel is, de a megoldást egyszerűsítve írtam, kell egy kis indítható hanggenerátor is, ami a mikrofon helyett a hangjelet produkálja. A szintillesztésről is gondoskodni kell. Úgyhogy ez a bonyolultabb megoldás.
(#) macilaci66 hozzászólása Ápr 15, 2011 /
 
Sziasztok!

Segítségeteket kérném. Van 3 éve egy gyári rádiós kapásjelző szettem (X2 Trusty) megkímélt, keveset használt. A vevője 200m-ig vette eddig a 3 kapásjelzőtől a jeleket, de most egy hetes horgászat utólsó napjától kb. 5m-re csökkent a távolság. Természetesen elemre gyanakodtam, de sajnos más a hiba. Kapcsolási rajz nincs hozzá, a boltban ahol vettem csak széttárták a karjukat. Magát a panelt letudom fényképezni, ha segítség valakinek, de az egyik IC-ről levan a jelölés barmolva.

Előre is köszi!
Pisti
(#) hackerfish hozzászólása Jún 5, 2011 /
 
Sziasztok!
Engem is érdekelne ez a téma, remélem valaki még olvassa ezt a topicot!
Nekiesek egy egérnek, és kivágom a műanyag részt, ami tartja a műanyag kereket, amiben a lukak vannak.
Ezt szeretném megépíteni:
Bővebben: Link
A topicban főleg csak kapcsrajzok voltak. Valaki tud mutatni megépített kapásjelzőt? Szívesen megnéznék egyet!
(#) proli007 válasza hackerfish hozzászólására (») Jún 5, 2011 /
 
Hello!
Olvasni olvasom, mutatni nem tudok, de mi a gond? Vágd ki ahogy gondolod. De a nyákot is hozzá kell illeszteni, mert azon van a Led és az opto tranyó..
üdv! proli007
(#) hackerfish válasza proli007 hozzászólására (») Jún 5, 2011 /
 
Van egy PIC16F627-em, amiből robotot akartam építeni, de ahhoz inkább veszek majd valami komolyabbat. Ezt lehet használni kapásjelzőnek?
Például ha külső megszakítást állítok be? Az opton keresztül rákötök bemeneti jelet az egyik lábra, opto változására meg adok egy kimenetet, amire rakok egy zümmert. Ez így működhet?
Az egerentyűs cuccot összeraktam. Egy nyákba kis alkatrészlábakat forrasztottam, a tetejükből karikát hajlítottam, ezek tartják a tengelyt, a közepére meg húztam egy görgőt, amin mehet a damil. A nyákon ott az opo is, bár még nem tudom melyik fele melyik...
De nem értem, mitől fogja forgatni a damil
Egyelőre kézzel huzogattam fölötte, néha forgatja, néha nem... pedig nagyon finoman van rögzítve, nem szorul.
(#) proli007 válasza hackerfish hozzászólására (») Jún 5, 2011 /
 
Hello!
- Miért e működne. Feltéve, hogy a PIC meg tudja hajtani a zümmert. Mert legfeljebb 20..24mA-el illik terhelni (A programot persze meg kell írni hozzá.)
- A gagyi kapásjelzőkön is egyszerű mechanika van. Ez egy "ékszíjtárcsa" aminek vágatában van a damil. És egy tengelyen van az optoval. A jelző, két csúszógyűrű közt helyezkedik el.
- Ha egy 4,7kohm-on keresztül 5V tápot adsz a tranyónak vagy a fotodiódának, akkor a diódánál beáll, kb. 1,7..2V feszültség (ha eltalálod az Anód-Katód helyes bekötését) A tranyón meg sötétben 5V lesz, ha megvilágítod, akkor meg csökken. (Ha eltalálod a kollektor-emitter polaritását)
üdv! proli007
(#) Inhouse válasza hackerfish hozzászólására (») Jún 6, 2011 /
 
Én követtem el a rajzot, megkeresem neked, amit anno építettem, bár nem szép... Azóta van gyári, olyan olcsó, hogy csak akkor éri meg, ha szeretsz barkácsolni és van időd és kézügyességed egy használható burkolatot csinálni hozzá.
A réstárcsának NYÁKlemezből csináltam tartót, ebben forog. A LED/optotranyó párost kivágtam a NYÁKból, és 1,5mm átmérőjű tömör rézhuzalból hajlítottam tartót, ezt lehet igazítani, hogy jó pozícióban legyen. Úgy kell álljon a tárcsához képest, ahogy az egérben volt. Ha többet bontasz egyszerre, jelöld össze az egymáshoz tartozó tárcsa/optokapu párokat, én megszívtam...nem akart menni, sokára derült ki, hogy az a tárcsa nem ahhoz a kapuhoz való, bitonytalan volt a jel...

Üdv
Inhouse
(#) Inhouse válasza hackerfish hozzászólására (») Jún 6, 2011 /
 
Csak akkor jelez, ha a damil a nútban fut, hozzá ér és mögötte van egy karika, vagy swinger.

mögötte kell valami, ami feszíti

Üdv
Inhouse
(#) hackerfish válasza Inhouse hozzászólására (») Jún 6, 2011 /
 
Igen, ezt olvastam, hogy ha pl. felénk jön a hal, akkor is tud így jelezni. Kicsit megfeszíti a laza zsinórt. Majd rakok rá egy kapásjelzőt is. Így lesz egy audió-vizuális kapásjelző berendezésem. Inkább mégis az eredeti kapcsrajzot építem meg, az a tuti. Már megrendeltem az alkatrészeket. Kíváncsi vagyok, hogy fog szuperálni...
(#) Inhouse válasza hackerfish hozzászólására (») Jún 6, 2011 /
 
Idézet:
„Inkább mégis az eredeti kapcsrajzot építem meg, az a tuti.”


Melyiket? ...inkább melyikhez képest?

Üdv
Inhouse
(#) hackerfish válasza Inhouse hozzászólására (») Jún 6, 2011 /
 
Most olvastam ezt a hsz-t is. Gratula a rajzhoz! Tök ötletes!
Az enyém így alakul (csatoltam képet).
Szerencsére volt egyben optom, így tuti nem keverem össze. Majd kimérem, hogy melyik-melyik. Ha tudsz küldeni képet, az nagyon jó lenne, szívesen megnézném az eredeti példányt!
Volt a neten egy oldal, ami több helyen is be volt linkelve, de azóta megszűnt. Állítólag képek is voltak:
http://wmmsz.wmszki.hu/muszaki/200204/2-3oldal.html
Nem ismered mi volt itt?
Az optos, és reed relés variáción kívül létezik más megoldás is?
A 4093-ast építem meg. Úgy értettem, inkább nem vacakolok PIC-kel.
(#) kazareczki hozzászólása Jún 6, 2011 /
 
Sziasztok!

Érdeklődni szeretnék, hogy milyen macerával jár egy rádiós kapásjelző megcsinálása! Ha valaki tud segítséget nyújtani, annak nagyon örülnék!

ui.: ha van egy elektromos kapásjelzőm, hozzá tudnék, egy rádiós kapucsengőt szerkezteni, hogy úgy működjön mint egy rádiós kapásjelző??

Válaszotokat előre is köszönöm!

Üdv
(#) hackerfish válasza kazareczki hozzászólására (») Jún 6, 2011 /
 
A piezo hangszóró helyére kellene bekötnöd a csengő adó részét (tápját). Csak kérdés, hogy a feszültség és áramerősség passzol -e neki. Ha nem, akkor külön tápról kell járatni, és a hangszóró kábele csak jelként használható. Nem biztos, hogy érdemes megbontani egy bolti jelzőt... csak addig menj el, hogy vissza is tudd építeni, ha mégsem válna be.
(#) kazareczki válasza hackerfish hozzászólására (») Jún 6, 2011 /
 
Köszönöm a segítséget! megpróbálom megcsinálni...
(#) Inhouse válasza kazareczki hozzászólására (») Jún 6, 2011 /
 
Nem kell szétbontani, ott van alul egy 2,5mm-es jack aljzat. Kimenet swingerhez, volt is itt már róla szó...

Üdv
Inhouse
(#) Inhouse válasza hackerfish hozzászólására (») Jún 6, 2011 /
 
A legtöbb helyen fellelhető rajz az volt, ahol egy rajzolt képen pecázik egy muki. A kapcsolásban az IC tápját kapcsolgatták...
Emiatt rajzoltam egy másikat, ami többet tud (kapjel4093.gif).
Ma nem volt időm megkeresni, de meg fogom...
A mágneses és optós megoldáson kívül nem láttam mást...igazából elég ez a kettő...

Üdv
Inhouse
(#) hackerfish hozzászólása Jún 7, 2011 /
 
Üdv!
Megvannak az alkatrészek, készítettem beültetési rajzot raszteres nyákhoz. Mielőtt nekiállok beforrasztgatni, lecsekkolnátok, hogy jó -e?
(#) proli007 válasza hackerfish hozzászólására (») Jún 8, 2011 /
 
Hello!
- Az 51kohm-2,2uF, és az 5-6 láb összekötése még hiányzik.
- A tranyónak a C-E lába fordítva van ráírva, de a nyákon a beültetése azért jó.
- A kapcsolásban az 1N4148 diódára semmi szükség nincs, a helyét rövidre lehet zárni.
- Kissé még kusza az egész, nem ártana rendezgetni még.
üdv! proli007
(#) Inhouse válasza hackerfish hozzászólására (») Jún 8, 2011 /
 
Azt a diódát rakd be sorba a táppal, nehogy fordított polaritást kapjon...

Üdv
Inhouse
(#) hackerfish válasza Inhouse hozzászólására (») Jún 10, 2011 /
 
Üdv!
A rendszer kitiltott floodolásért, véletlen volt, de hála loy.daniel-nek, és Action2k-nak most újra itt vagyok.
Megépítettem a panelt. Működik is rendesen.
Bár volt vele egy kis bénázás: ha kézzel érintgettem a kábeleket, szólt, de a fotodióda nem engedett át elég áramot. Ki akartam cserélni az ellenállását egy kisebb értékűre, de véletlen a diódáét cseréltem ki, és az egyik optom elfüstölt. Végül sikerült úgy beállítanom a dióda ellenállását, hogy ne melegedjen az optokapu, de működjön a jelző. A panel nem lett valami szép, de elég kicsire sikerült. A következő feladat a dobozolás...
Ha esetleg megtalálod, küldj majd képeket a tiédről, mert sokat segítene a dobozolásban.
(#) hackerfish válasza proli007 hozzászólására (») Jún 10, 2011 /
 
"A tranyónak a C-E lába fordítva van ráírva"
Biztos?
Nem mindig az a kollektor, ahol bemegy az áram?
C -->|-- E
Vagyis a kollektorból az emitter felé folyik, vagy nem?
Ez alapján pedig a 9V felé van a C, és a zümmer felé az E.
(#) hackerfish hozzászólása Jún 11, 2011 /
 
Kivágtam a nyákot. Így már valamivel jobban néz ki. Mondjuk sok az átkötés, és az alja sem túl szép, de úgyis be lesz dobozolva...
A második optomnak letört a lába, milyet rendeljek helyette?
Bővebben: Link
(#) proli007 válasza hackerfish hozzászólására (») Jún 13, 2011 /
 
Hello!
Azt ne firtassuk, hogy merre folyik az áram, mert van Technikai-Fizikai és ez úgy is csak megegyezésen alapuló döntés.

De a lényeg, hogy van NPN és PNP tranzisztor. Ahol az NPN kollektor feszültsége pozitívabb, mint ez emitter, míg a PNP-nél a kollektor feszültség negatívabb mint az emitter. A kapcsolásban BC557 van, ami PNP, így az emittere helyesen a plusz tápra csatlakozik.

És van a tranzisztornak kapcsolás technikája. Ha a terhelés (itt zümmer) az emitterre csatlakozik, akkor az közös kollektoros kapcsolás (Vagy emitterkövető). Ha a kollektorra csatlakozik a terhelés mint jelenleg, akkor az közös emitteres kapcsolás. (Vagy közös bázisú, de az már egy másik történet..)
üdv! proli007
(#) Inhouse válasza hackerfish hozzászólására (») Jún 13, 2011 /
 
Nem voltam itthon a hétvégén, azért majd megkeresem! Örülök, hogy sikerült!
Műanyaglemezből csináltam ragasztással...az sem szép. Sőt, be kellett burkolni az optót, mert a napfény a dobozon keresztül is hülyítette...

Üdv
Inhouse
(#) Inhouse válasza hackerfish hozzászólására (») Jún 13, 2011 /
 
Semmilyet...bonts egeret!
Ha kell, tudok adni...merre laksz?

Üdv
Inhouse
(#) hackerfish válasza Inhouse hozzászólására (») Jún 14, 2011 /
 
Szia!
Két optokapum volt, mostmár csak különálló adók és vevők vannak, azért gondoltam, hogy egyszerűbb lenne egyben venni. Meg az egyben lévőt beszerelni is egyszerűbb. De lehet nekiállok kipróbálgatni, hogy működik -e valamelyikkel. A napfény hogyhogy zavarta? Ez nem infrás? Bp. XVI.ker
Következő: »»   8 / 20
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem