Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Commodore 64 javítás
 
Témaindító: boliver, idő: Aug 7, 2011
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 17
(#) boliver hozzászólása Aug 7, 2011 1 /
 
Üdv! Olyan problémám lenne, hogy ma olcsón hozzájutottam egy Commodore C64 PC-hez. Tápegységere rámértem , a feszültségek 12v és 5v. Amikor a tv-hez csatlakoztatom hiába keresem bármely sávban (uhf, vf3 stb.) nem találja. A led se világít, rámértem és csak a lednek 1.8v jut. 1-2 IC melegszik, és nem tudom, hogy jó-e egyáltalán. Más a csomagban nem volt csak a tápegysége és az alapkonzol. Ha valaki tudna segíteni ebben a témában megköszönném!
(#) Bigpeterson válasza boliver hozzászólására (») Aug 7, 2011 /
 
Szia!

Rákerestem a gugliban, kiadott egy oldalt, ahol szerviz könyvecske is van. Elég részletes, szerintem onnan el lehet indulni.

C64 service manual

Remélem segítettem
(#) boliver válasza Bigpeterson hozzászólására (») Aug 7, 2011 /
 
Gyakorlatilag ha rossz akkor ezek az IC-k lehetnek rosszak

U4 (KERNAL ROM), U17 (PLA)
U7 (6510 MPU), U3 (ROM)
U8 (7406 IC), U19 (VIC II)
U9-U12 (4164 RAM)
U21-U24 (4164 RAM)
BT2, CR4, VR1
(#) Zsora válasza boliver hozzászólására (») Aug 7, 2011 /
 
Előszöris... milyen verziójú az alaplap? Még a régi nagy alaplap, vagy az új kicsi van benne? (Azokból is van többféle, de nem olyan nagyok a különbségek.)
Érdemes alapvető hibakeresést végezni, pl. hogy csak kép nincs, vagy nem is fut a BASIC interpreter. Ezt vakon begépelt parancsokkal (LOAD, POKE, stb.) a legegyszerűbb ellenőrizni.
A váltó 9V is megvan?
(#) boliver válasza Zsora hozzászólására (») Aug 8, 2011 /
 
Csináltam róla pár képet. Nekem még nem volt sohasem Commodorom, úgyhogy nem tudom, hogy nagy vagy kicsit az alaplap, szerintem a képekből ki lehet deríteni. Ha beírom, hogy LOAD, akkor mit kellene neki produkálnia, ha nincs is rá csatlakoztatva semmilyen adathordozó? A gépet 1987-ben gyártották. Hátulján az áll, hogy C64C (gondolom classic?). Feszültségeket mindjárt mérek.
(#) boliver válasza Zsora hozzászólására (») Aug 8, 2011 /
 
Igen megvan az egyen 12v és 5v is és a váltó 9 volt is.
(#) Zsora válasza boliver hozzászólására (») Aug 8, 2011 / 1
 
Ez egy C64C, vagyis az újabb modell az újabb alaplappal. Mellékelek kapcsrajzot.
A gép csak +5V-ot és ~9V-ot (két vezetéken) kap.
Mérd meg a feszültségeket az alaplapon is! Ha nem stimmelnek mérd meg hogy nincs-e zárlat a tápvonalakon. Ha a feszültségek rendben vannak, akkor bekapcs után írd be a POKE1,0 parancsot; erre a Kazetta port 3. lábán kb. 6V-nak kell megjelenni, ha fut (futott) a Basic interpreter. (A parancs hatására a gép lefagy, így ki/be kapcs kell majd.) A LED csati középső és két szélső tüskéje között egyébként kb. 5V-nak kellene lenni ha nincs rádugva a LED vezetéke.

c64_2mmu.gif
    
(#) Zsora válasza boliver hozzászólására (») Aug 8, 2011 / 6
 
Hoppá! Most vettem észre! Miféle tápod van? Szerintem ez nem hozzá való!
A testtüskének (0V) alul kellene lennie, így viszont a +5V és a 0V záródik! Másrészt hogy mértél te +12V-ot rajta? (A tüskéknek nem szimmetrikusan kell elhelyezkedniük.)
Csinálnál egy képet a tápegység feliratáról?
(#) moltam válasza Zsora hozzászólására (») Aug 8, 2011 / 1
 
Ez a táp talán a floppy meghajtóhoz való. A C nem a gyártás helyére utal? Nekem van egy C64G és egy C. A c kínai a g német.
(#) Zsora válasza moltam hozzászólására (») Aug 8, 2011 / 1
 
Nem hiszem hogy csupán a gyártás helyére utal a betű, inkább a revizióra vagy variánsra. Egyébként Japánban, Hongkongban és az NSZK-ban gyártották őket.
Egy kép az én C64-II gépem (C64C) tápjáról; látható hogy máshol van rajta az egyik tüske.

C64_táp.JPG
    
(#) boliver válasza Zsora hozzászólására (») Aug 8, 2011 /
 
A gyártási hely Hong Kong, de nem baj az a tápról is készítettem a 2-es din (ground) és a 4-es pin között van 12v, rá is van írva a tápra, na nemár, hogy csak ennyi baja van....remélem nem nyírtam ki vele, mert gyárilag egy 250v-os 5A-es bizti van az alapgépben, pedig sehol nincs ott 250v

tap.jpg
    
(#) boliver válasza moltam hozzászólására (») Aug 8, 2011 /
 
Igen meg is találtam ez egy floppy meghajtónak a tápegysége márcsak új tápot kell építenem valahogy... remélem nem lett baja. Ráadásul ez egy Amiga-é. Valaki tudna nekem egy pontos pin beállítás mellékelni mellé, mert megépítem akkor most.
(#) vizor válasza boliver hozzászólására (») Aug 8, 2011 / 1
 
Ez egy amerikai szabványú, 120V-ra készült C64 táp rajza, és a csatlakozó kiosztása, kiindulásnak jó lehet.
(#) boliver válasza vizor hozzászólására (») Aug 8, 2011 /
 
Pontosan ezt kerestem, csak nem találtam köszönöm szépen!! Szerinted károsodott a Commodorom?
(#) vizor válasza boliver hozzászólására (») Aug 8, 2011 /
 
Hát, azt nem tudom, meg kéne nézi, hogy azok a tüskék amiken az Amiga táp feszt adott, melyik tüskére estek a C=64-en. Itt egy alaplap sematikus ábra, megnézheted, hogy mibe vezette bele pl. a 12V-ot és hasonlók.

Kicsit off: a C64 nem PC vagyis personal computer hanem HC vagyis home computer. Bocsi, nem tudtam megállni...
(#) boliver válasza vizor hozzászólására (») Aug 8, 2011 /
 
Bocs énse tudom megállni, de ezen ez áll, hogy personal computer....
(#) vizor válasza boliver hozzászólására (») Aug 8, 2011 /
 
Hát ez szívás... Akkor lehet, hogy a korabeli szakirodalmak azért HC-zték le mint a többi kisgépet, hogy megkülönböztessék a Commodore PC-től...? Ami egy valódi 4.77MHz-es XT PC volt, olyasmi mint az Intel gépe.

A kérdés akkor adott: mibe vezetted bele a 12V-ot?
(#) boliver válasza vizor hozzászólására (») Aug 8, 2011 /
 
Nem vezetem semmibe már neki is keztem egy olyan trafó gyártásba ami szimmetrikus, 9v-ot ad le váltóba, majd 5 voltos stabkockával leviszem 5v-ra a 9v-ot és előtte egyenirányítom a másik oldalt. még 10 perc és kész is mondom az eredményeket
(#) vizor válasza boliver hozzászólására (») Aug 8, 2011 /
 
Ööö... az első hozzászólásodból azt vettem ki, hogy már csatlakoztattad az Amiga tápot valahogy a C64-hez, félreértettem volna? Mert ha volt benne, akkor a 12V valahová bement...
(#) boliver válasza moltam hozzászólására (») Aug 8, 2011 /
 
És igen igen, világít a piros led mindenkinek nagyon köszönöm, hálás vagyok márcsak az a kérdés, hogy meg tudom-e jeleníteni a tv-n mégegyszer mindenkinek köszönöm szépen a segítségét!!
(#) vizor válasza boliver hozzászólására (») Aug 8, 2011 / 1
 
Emlékeim szerint UHF 36-os csatorna, koaxon keresztül.
(#) boliver válasza vizor hozzászólására (») Aug 8, 2011 /
 
Még csak vezetékelés volt, de még nem sikerült megtalálnom ezidáig, az 5v-os stabkocka forró lett, majd kap holnap egy hűtőbordát, és szerintem a 9 voltos ac oldalhoz pedig kicsi a trafó, mert berezeg meg hangos tőle holnap majd eszkábálok egy rendes trafót, és majd értesítem az oldalt, megyek elteszem magam holnapra.
(#) vizor válasza boliver hozzászólására (») Aug 8, 2011 /
 
Ha már így belejöttél az építésbe: C64 A/V - Euroscart csatlakozó.
(#) boliver válasza vizor hozzászólására (») Aug 8, 2011 /
 
Néztem én is, de mivel valószínűleg junoszty tv-vel fog működni ezért nincs szükségem rá.
(#) vizor válasza boliver hozzászólására (») Aug 8, 2011 /
 
Egyszerűbb vele tesztelni, vagy van kép vagy nincs. A koaxon meg nem tudod, hogy nem működik vagy csak nem találtad meg.
(#) Zsora válasza boliver hozzászólására (») Aug 8, 2011 /
 
Ja! Vizornak igaza van; sokkal egyszerűbb ha Composit vagy S-video csatival próbálod, mert úgy nem kell keresgélni a csatornát, ráadásul minőségileg is jobb. Könnyü hozzá kábelt csinálni.
(#) boliver válasza Zsora hozzászólására (») Aug 9, 2011 /
 
Hát megpróbáltam a video részt bekötni, nem sikerült,de nem baj, sikerült működésre bírnom koaxon keresztül és tényleg ott van az uhf 36-os csatornája körül. Minden funkció működik, előjött a kék kép szóval rendbe van. Egyébként mit lehet kezdeni csak az alapgéppel?
(#) didyman válasza boliver hozzászólására (») Aug 9, 2011 /
 
A 250V nem azért szerepel ott, mert van is akkora fesz. Az alkalmazott wittman betét 250V/5A típusú. Azért, mert ez csereszabatos, univerzális, könnyen beszerezhető, olcsó, stb..
(#) Zsora válasza boliver hozzászólására (») Aug 9, 2011 /
 
Egy picivel többet, mint egy háttértár nélküli PC-vel.
Bekapcsolás után egyből fut a Basic interpreter, így alapból kiadhatsz neki Basic utasításokat, vagy írhatsz és futtathatsz kisebb Basic programokat. (...Vagy ha fanatikus vagy akár gépikódut is, amit POKE utasításokkal viszel be a memóriába.)
Háttértár nélkül egy számítógép sem túlzottan használható. Sem betölteni nem tudsz, sem elmenteni. Mindenképp ajánlott hozzá egy hajlékonylemez-meghajtó vagy egy kazettás egység. Esetleg szerzel hozzá valamilyen játékkártyát (cartridge), amit az Expasion portba dugsz, és játszhatsz vele. (...bár többnyire joystickre is szükség van az irányításhoz.)
(#) moltam válasza boliver hozzászólására (») Aug 9, 2011 /
 
Van egy módszer amivel PC hangkártyáról úgy lehet betölteni programokat, mintha kazettáról töltötted volna be. Mondjuk elég lassú, van olyan is ami a floppy meghajtót emulálja, sajnos az csak DOS alól megy. Floppy elmulátor. Program, amellyel a PRG fájlokat hangfájllá alakíthatod. A PC hangkártyája és a C64 kazettaportja közé kötendő jelformáló ák. A játékhoz lehet akár joystickot is építeni:Kapcs. rajz.
Következő: »»   1 / 17
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem