Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   96 / 372
(#) kulzol60 válasza (Felhasználó 4) hozzászólására (») Aug 15, 2011 /

Ha tényleg ilyen felsömarot teszel bele akkor a lentebb irt dolgok , átalakitások mit sem érnek ( ez a gép nem az a sulycsoport ami egy 3-4kg-os rezgetöt meg tud tartani hiba nélkül ) .
(#) kulzol60 válasza (Felhasználó 4) hozzászólására (») Aug 16, 2011 /

Szia

Nincs mindig szükség a hö kezelésre . Ha szakaszosan hegesztel alkkor meg lehet uszni a kemcézést .

Valamit valamiért .Lehet csavarozni is ha a sarkokba pl szögvasat teszel .Logikus ha az egész gépet egybe szeretnéd hegeszteni akkor szükséges a hökezelés , de ha elemekböl rakod össze akkor nincs rá szükség föleg ha az utomunkálatokat ( sikba marás ) is megtudod oldani .

Látom informácio hiányban vagy ezen a téren és e miatt váltogatsz alurol vasra és forditva .
Gyárto katalogusokban lehet találni különbözö terhelési teszteket és táblázatokat ( IKO , LIPRO , INA , ISEL stb ) ezeket kellene átnézned egy kicsit utánna szerkezeti konstrukciokat keresni ( vasbol ) ahol különbözö kötéseket hasznalnak és azok elönyeiröl és hátrányairol is tudsz olvasni .

Olyan CNC gép nemlétezik ami minden szempontbol tökéletes ( ezért van könnyü dolgom ) ) , valahol huzni kel egy határt és kötni kel egy kompromisszumot magunkkal , az hogy az másnak tetszik-e vagy sem az legyen az Ö dolga , épitsen magának vagy vegyen egyet kettöt .
Hajlamosak vagyunk tulmélyen szántani ezeket a mechanikai részleteket , sött ami rosszabb csak szerzett vagy olvasott informáciokbol szeretnénk következtetést levonni ( az elv és a gyakorlat más és más dolog de egyiksem létezhet a másik nélkül ) .

Olyanokat szoktam csinálni hogy a google képekben keresek pl " homemade cnc " néven és ötleteket nézek és hogy az adott gépet mire is használják és miböl és hogy épül fel ( méhe nagyon jo tleteket lehet látni ) .

Nagyon lényeges a tervezés ami azzal kezdödik hogy az igénybevételt meghatározzuk és ezen nem változtatunk .Ha ez megtöténik akkor lehet segitésget kérni mert konkrét a feladat és nincs a levegöben durrogtatás a válaszokban .
Utánna az is fontos hogy Mi magunk mit is tudunk megcsinálni a tervezett gép épitésében , milyen lehetöségeink vannak .
Utánna az is fontos hogy milyen anyagokat fogunk használni a gép épitéséhez .Stb stb .

Sajnos nem olyan egyszerü a dolog de nem is kel tulbonyolitani semmit , minél egyszerübb egy szerkezet annál könnyebb javitani rajta .

Ugy hogy elöbb határozd meg a konkrét feladatot ( ami nem abbol áll hogy szertnék nyákot meg fát és néha alut is marni rajta , ez az amit irtam hogy ilyen gép nemlétezik csak nagyon erös kompromisszummal ) . Egy árok ásását is lehet kézzel és lapáttal és markoloval is véghez vinni de az tobbi a hatékony , az is igaz hogy a konyhakertben egysor hagyma elültetéséhez nem használnak markolot mert az nem hatékony ebben a formában ( ez vonatkozik a CNC gépekre is és mindenre amit hatékonyann szeretnénk csinálni ) .
(#) SALáta válasza kulzol60 hozzászólására (») Aug 16, 2011 /

Sajnos most nagy igazságot írtál le. A mostani még épülő gépem célfeladata (lehet így ebben a formában nem is jó) a tükör karcolás lenne. Elképelésem szerint a Mastergy programjával lenne megoldva a vezérlése. Hajtása gyors de nem pontos, elméleti pontosság 8 ezred és 1 század Y és X tengelyen, Z az més kérdés, mivel egy pixelt alapvetően a Z gyorsasága határoz meg így kénytelen voltam rettenetes hajtást alkalmazni, fogaslécet. A karcfeltét egy 12 es rúdba lesz beletéve, állítható rugóerővel. Próbálgattam karcolni és legjobban a hss vált be, picit odakoppintva a keményfémet már pattant is le darab, utána már használhatatlan. Az XY hajtás a bovdenes mechanikának köszönhetően igen fürge, amivel erőt vesztettem. ha nekimennék fának a géppel akkor igen csak le kellene venni a tempót, persze puding próbája az evés. Ha nem jön be a karcolás az üveghez akkor kell mindenképp egy felületkövető fej egy egyszerű 130 w os multigépre és egy felületkövető a Z re, a tű benyomódását finoman állítani hogy leszedje a foncsort. Leszögezem célfeladatra épült, meglátom ha lesz időm mi is lesz valójában.

Relief gépnek mindenképp trapézorsót és fürge léptetőt használnék, persze ha erre kell csak akkor vízszintes főorsóval. De ez is egy "célgép" lenne. Mindenki általános gépet akar építeni ami ráadásul olyan anyagból jó ha van ami épp van otthon.
Első hangfalépítőkre hajazó meglátás de igaz "beférjen az ajtón" méretű, persze itt az anyagokra értem hogy ami van kézné abból lenne jó.
(#) kulzol60 válasza SALáta hozzászólására (») Aug 16, 2011 /

Szia

Pontosan ahogy irod , a cnc ( ahogy Mi értelmezzük ) gép tulajdonképen egy határok közt használhato célgép .
Más feladatra más gép kel és itt az elvárt terhelhetöség adja a konstrukciot nem a cél feladat .
(#) Medve válasza (Felhasználó 4) hozzászólására (») Aug 16, 2011 /

Nincs ezzel semmi gond, ezt hívják egyetemes marógépnek

Csak ki huztam belöled

" Arra kell hogy pár fogaskereket letudjak vele gyártani, ami kell, vagy ha ismét hangszerészkedésre adom a fejem ki tudjam marni fából a terveim. "

Ezek nekem többet mondanak mint az eddigi összes terv meg találgatás .
Ebböl kiderül hogy mi lenne a gép max terhelése , mert hogy ahoz méretezünk egy gépet amihez a legtöbbet használjuk ( hatékonyság ) .

Fogaskerék megmunkáláshoz szükséged lesz a 4. tengelyre , ahoz pedig emelt "Z" magasság szükséges .

A forgato sulya miatt inkább a mozgo hidas változat lenne a jo ( ahogy irtad is ) és azért mert viszonylag nagy sulyt kel hogy cipeljen az X hid , inkább az aluprofilt tudnám ajánlani oda ( 50 x50 -es már jo ) egy akkora munkaterületü gépnél .

Az alap szerintem legyen egy tábla lemez és ahz tudsz mindent szerelni , vagy egy brutál zártszelvény keret és arra minden .
Ha hasitott perselyt szeretnél lincsapágynak és ahoz alátámasztott linvezetéket akkor a váz alatt feltétlen kösd azt össze .A csapágy távolság legyen a munkaterület kb 25 - 30%-a az Y tengelyen ( tehát a 400mm-hez minimum100 - 120mm csapágy tartozik ) ezt ha van akkora helyed akkor az X tengelyen is jo lenne tartani .
16-os alátámasztot lin jo az egész gépre .
Biztos hogy elég a 400x400mm ?
(#) kulzol60 válasza Medve hozzászólására (») Aug 16, 2011 /

Ha optimálisan kiakarod használni a léptetömotort akkor azért a 6 - 700-as fordulatig elmész és ezt szorzod a menet emelkedéssel .A sebesség talán nem is de a dinamika az fontos és ez valamennyire összefügg a sebességgel .Képzelj el egy több menetes kontur marást ahol sok a pozicionálás , ott azért sokat számit a sebesség .Az optimális megmunkáláshoz is tartozik egy sebeség .A Te esetedben az 1200W-os mtor igencsak meghatározza a gép sebességét mert azt a motort 8 - 10 000fordulat alatt ( direktben ) nemtudod ugy használni hogy valami kis nyomatéka is maradjon , ehez pedig a megmunkálástol függöen ( maroátmérö , élkiképzés , élek száma , fogás mélység szélesség ,anyag keménység , hütés stb ) tartozik egy sebesség is vagy csunya lessz a felület ami elöbb utobb marotöréshez vezet .
(#) kulzol60 válasza kulzol60 hozzászólására (») Aug 16, 2011 /

Bocsánat , kicsi javitás : a 25 - 30% csapágy távolság kb 100 és 150mm-es X átersztésig igaz e fölött már nagyon változnak a méretek felfelé és merevités szempontjábol egyaránt .
(#) gulasoft válasza kulzol60 hozzászólására (») Aug 16, 2011 /

Ezért keresek a kress helyett egy frekvenciaváltót és a hozzátartozó marót. Sajnos a t2cnc-nél a kettő együtt 130-140.000 forint.
(#) kulzol60 válasza gulasoft hozzászólására (») Aug 16, 2011 /

Szia

Sajnos nehéz dolog a jo föorso ( a Kress nem az de használhato ) .POnt azért ilyen drágák mert széles fordulat határok közt is használhatoak elég jo nyomatékkal .
Amit irsz még az olcsobbak között van de már tuti lenne .
Állandoan kisérletezem a föorsokkal de vagy frekiválto vagy PWM a vége mindig .
Eddig talán a kerékpor motor és szabályzo a leg jobb de még ahoz is kel egy jol csapágyazott föorso .
24V 3 - 600W-os motor a hozzá valo szabályzoval már 50 -60 000 környékén van és egy 20-as kb egy ER11 patronokkal , házban csapágyazva , de még igy is használni kel mechanikus áttételt is ( ami jo is meg rossz is ) .
Sajnos a tapasztalat azt mutatja hogy két három féle motort ( fordulatot és eröt ) kel használni , de viszonylag gyorsan cserélhetöek ezek .

A sebesség probáját "törés probának " is evezik , ersze azért jobb elötte érdeklödni .Aki dolgozik az tör is .

Erkély ? Most nekem egy bérelt 23nm-es mühelyem van a 15-en de már elinditottam a cserét egy 100nm körüli mühelyre , a lakás másodlagos .

A kér X orso akkor tökéletes ha hasitott perselyes lesz a hajtásod , ha kocsik lennének ( legalább 20 vagy 25-ös ) akkor elég lenne a szimetrikusan középen huzodo orso de természetesen ott is használhato a két orso .
Igen a 133,3333333333 gond lehet de hogy gyakorlati jelentösége van-e azt vitatnám mert sok esetben a maroszárunk is hajlik anyit ment amit a 333333 tévedni tud ( azt hiszem ezt hivják egységurgrásnak ) nem gyakorlati emberek szoktak rajta vitatkozni .Meg kellene kérdezni olyanokat akiknek van gépük és 3mm-es emelkedésü direkhajtásuk van hogy mit tapasztalnak , én eddig nem tapasztaltam hibát ( igaz nincs is igényem 0,01mm alatti pontosságra most még ) de jo is lenne ha tudnék ilyen pontosan dolgozni
Ez már egy ás kategoria és ( szo szerint ) sulycsoport .

Ja és ég valami .

Pont most volt téma a Kress 1050W : 3 honap intenziv használat után szénkefe leoldott munka közben és ha a gazdája nincs pont a gépnél akkor szántott volna vagy tört volna valami a gépen , igy csak kis kárt okozott .
Az ujjabb és jobb minöségü gépekben a szénkefében van egy müanyag darab amiröl ha lekopik a kefe anyag akkor elemeli a kefét a komutátorrol és leál a motor ezzel ovja a forgorészt de kiszur a kezelövel .Ez a gond a DC szervo hajtásoknál is felmerül .

Ha lehet akkor kefenélküli motorokat kel használni de nem tul széles a repertoal .
AC vagy Brushless motor ( persze vannak mások is de ezek amik árban is elérhetöek ) .

cnchungary.com ---- adok veszek topick .

Vannak nagyon jo és megbizhato meberek és ott garantáltan jominöségü ( használhato ) cuccot kapsz .

A napokban volt egy jo tétel ami jo is lett volna Neked .
Ha viszont a hasitott pesely is jo akkor a cncdrive .hu nagyon jo .A másikkal vigyázni mert ugy vettem észre náluk csak az eladás a fontos a szakértelemmel szemben .
(#) gulasoft válasza (Felhasználó 4) hozzászólására (») Aug 16, 2011 /

Azt érti.
(#) gulasoft válasza kulzol60 hozzászólására (») Aug 16, 2011 /

http://www.aruhaz.klavio.hu/main.php?l=hu&m=0&p=6&search_params=&pf...0&ck=0 ez kefe nélküli, vagy tévedek?
Igazából ha el tudnám adni a kresst, és ez a motor kefe nélküli, nem kéne az áfát fizetni, akkor semeddig nem gondolkoznék, csak anno elriasztott a még 40.000-es frekiváltó.

Igen ez az ( 3 fázisu aszinkron ) .
Ehez szokott lenni a cnchunary-n jo kis frekiváltoa ( Lenze , Danfos , Omron Yaskava J7 ) olyan 1Kw-is 15 000 ft körül .

Ezek tipikusan cnc-re használatosak .

Rosszul irtam de igenazt értem .
Eredeti neve nyitott golyos persely .

Ha tudnál szerezni 16-os alatti méretben vezetékkel együtt akkor botolatnánk ( vennék belöle ) jo áron .

Küldj egy üres mailt a cimemre
(#) Zozi85 hozzászólása Aug 16, 2011 /

Egyre bizonytalanabb vagyok a váz kialakításában, elég esetlennek tűnik valós méretekkel.
Bár kihajlásoktól már nem nagyon tartok

DSC_0237.jpg

(#) kulzol60 válasza Zozi85 hozzászólására (») Aug 16, 2011 /

Szia

Ez még igy elég csont váz ( vagy még az sem ) .

Mekkora lenne az"X" mozgásod ? ( balrol jobbra )
(#) Zozi85 válasza kulzol60 hozzászólására (») Aug 16, 2011 /

az x 350mm az y meg 500. azért raktam így egybe, hogy lássam mi jön ki ha ledarabolom váz anyagot. Könnyebb pakolni mint visszanöveszteni ha mégis másképp fogom kialakítani. Az a kérdés, hogy az x a két y sín közé vagy az x alá essenek az y ok.

Azért kérdeztem mert a 350mm-hez talán nemkel a két "Y" orso , föleg ha az "Y" két két kocsival megy .

Kövesd ezt az arányt és jo kis gép lesz belöle .

A 350 a hasznos "bejárható" út ehhez kell még hozzáadni a z tengelyt, kis holtteret. Azért szeretnék két tengelyt, mert mint a rajzon is látszik, a gép lefelé üres, nincs összekötve a két oldal. Az fent van tartva a majdani 4. forgató tengelynek.

Éretem .
Akkor bizony kel a hely , jobb lessz kettövel csak a hajtása kicsit bonyolitja a dolgot.

Vagy két motor, vagy bordás szíj. Lényeg, hogy erős és terhelhető legyen. Remélem acél sem fog kifogni rajta... 550 wattos három fázisú marómotorral gondoltam, ahhoz van pont patronkészlet.

Jo a szinkron szij is de ha teheted használj két léptetöt ( sebességet és dinamikát nyersz vele ).

Lehet kelleni fog a kettő, elég nehéz lesz az x és z.
A derékszögű tartók már megvannak jó kis aluból öntve már csak a lemezekre kell forrást találni. 20-25 mm es alu lemezeket honnan lehet vajon nem egész táblában?
(#) gulasoft válasza Zozi85 hozzászólására (») Aug 16, 2011 /

Metalservice.hu
Ők tetszőleges méretet vágnak 8mm-nél vastagabb alu lapból.
Egy méterszer 80cm-es darab 10mm vastagságban több mint 16000Ft.
Tehát a méterszer 20 az ennek a negyede.
(#) Balagemann2031 hozzászólása Aug 17, 2011 /

Üdv mindenkinek!

Szeretnék, én is építeni egy egyszerűbb cnc-szerkezetet nyákkészítéshez és fúráshoz... Kiszereltem egy nyomtatóból a képeken látható léptetőmotort. A motor fordulási szöge 15fok (megszámoltam). Az lenne a kérdésem, hogy mekkora feszültséget igényel, és pár infót ha tudnátok adni róla, vagy esetleg adatlap-linket Akkor nagyon boldog lennék...Köszi
Következő: »»   96 / 372
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem