Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Nagyfeszültség sorkimenő trafóval
Témaindító: (Felhasználó 1306), idő: Márc 1, 2006
Az ívkisülések általában bontják az oxigénmulekulákat és ózont csinálnak belőle. Tehát ha lehet kerül el azt hogy a szikra környékén szamuklálsz. De a cigi szerintem elég messze eltartja a szikrát
.
Azthiszem ez a 2. es kategóriába esik. Egy darab 2N3055 ös tranyó van benne ( hűtőbordán és kimértem nincs megsülve)
Na akkor a önrezgő, ha nem indul, akkor csak az egyik tekercset kel megfordítani.
Megfordítani? Ezt hogy érted? van egy secunderem( ez epoxiba öntve) vagy egy primerem, meg egy viszacsatlolásom. Azt mondod kössem be forditva a primert vagy a viszacsatolót?
Igen, értelemszerűen ózon keletkezik, de minden atmoszferikus kisülésnél.
Egy érdekesség: Egyszer az unokaöcsém megkért, hogy had gyújtsa meg a cigijét a ZVS-el. Mondom: -OK. Semmi akadálya, de csak tartsd oda, de ne szívj bele, mert beszívod a több ezer fokos plazmát. Erre Ő: - Jó. Akkor csak beletartom. Beletartja, kiveszi, beleszív. -Hmm, hm. Ez, furcsa. Kérdezem: -Mi, mi furcsa?! -Hát az hogy ózon íze van. Majd beleszív még párat majd így szól: -Aha, most már nincs olyan íze. De ugye nem fogok O-zone számokat énekelni? Idegesen mondtam neki: -Péter!! Tudod mit?! GO WAY!! -Jól van na! Bocs, hogy élek! Ja, és kösz hogy meg gyújthattam a cigim, és a netezést is. Szóval meglehet gyújtani a cigit, ha nincs kéznél tűzgyújtó eszköz.
Jaj, bocs. Csak a kivezetéseken a vezetékeket megcserélni.
Még ezt sem értem. Minek a kivezetésén és melyik vezetéket?
Például a visszacsatolón megcserélni a vezetékeket, lényeg hogy csak az egyik tekercsen kell elvégezi.
Ohh értem akkor a Primer tekercs 2 kivezetésén cseréljem meg a vezetékeket. Rendben majd jelentek
Most 3 napra elmentem nyaralni . Idézet: „Meghajtásnak nevezik azt az elemet, ami a táp, és sorkimenő között helyezkedik el. Négy csoportja van...” Hát szerintem neked erről írnod kellene egy könyvet,meggazdagodnál...
Most nincs igazam? De ez még semmi, mert a sorkimenő meghajtás a nagyfrekvenciás nagyfeszültségű tápok ágba tartozik a nagyfeszültségű tápegységek csoportba tartozik.
Igaz, ha nem is könyvet, de valami leírást féleséget lehet hogy fogok írni.
Alfa, a sorkimenő meghajtások kandidátusa.
Na várjál csak, egy érdekesség, ugyebár van neked a 100kV-s tápod. Nos, azt is sikerül rangsorolnom.
Pontosan a kombinált tápegységek közé tartozik, a nagyfeszültségű tápokon belül.
Az előbb válik füsté, mintsem letiltson.
Sziasztok, uj videot készítettem a cuccomról, van benne kompakt fénycső gerjesztés, meg mini ion-hajtómű
![]() Bővebben: Link
Jól néz ki. Főleg a hajtómű. Grat.
Sziasztok!
Újabb kérdésem lenne! A meghajtómban (amit a videokon is láthattok), a primer tápját egy toroid trafó adja, 38V-on. A gondom az, hogy nagyon elkezdett melegedni valamilyen oknál fogva, olvadt rajta a külső szigetelés, stb... gondoltam, hogy menetzárlatos lesz a trafó, így kicseréltem egy bazinagy 3 fázisú 350VA-s trafóra (ez volt az egyetlen, amit találtam itthon), amelynek megfelelő tekercseit megfelelően összekötve ad 40,3VAC-t, mely egyenirányítás után (ugyanazzal az egyenirányítóval) 59VDC lesz. Szóval ezt rátettem a meghajtásra, mint primer tápot, és azt vettem észre, hogy bekapcsoláskor a feszültség leesik 15VDC-re a tápon! Szóval valami nagyon leterheli a tápot, ami ezt a hatalmas feszültségesést okozza még ekkora trafónál is, és ami eddig nem tette, de nemtudom, hogy mi az. Ha tudnátok adni egykét tippet, hogy lehet ez, megköszönném.
Végigmértem a dolgokat, és csak a kapcsolgatott feszt nemtudtam ugye, mert az nagyfrekvenciás, de a feszültségesés egészen addig nemjelenik meg, amíg nincs rákapcsolva a fesz a sorkimenő primerjére... javaslatok?
Fura dolgokat észleltem. Visszakötöttem a toroidot, annak csak 20VDC-re esik le az eredeti 38VDC... ezt már nem értem...
Tegyél fel képet a háromfázisú trafóról.
Most így hirtelen az jutott eszembe, hogy fel lehetne esetleg darabolni több sorkimenő magot, és egy jóval nagyobb keretet építeni belőlük, így lenne elég hely ahhoz, hogy elférjen a magon egy 100kV-os szekunder tekercs is, szigeteléssel együtt. A magdarabokat tökéletesen síkba kell vágni, majd természetesen fel kell polírozni, de az nem egy nagy ügy. ZVS ugyan úgy jó lenne hozzá, 300-400W-ot ha átvisz a mag, az 4mA-t jelentene 100kV mellett. Mondjuk hogy ne kelljen 50 ezer menetet tekercselni, 10 menet primerre ha 100V jut, az akkor csak 10 ezer menetet jelent, amit egy kis tekercselőgépen 0,3-as huzallal seperc alatt fel lehet tekerni. A szigetelés persze más tészta, azt ki kell még találni, de valószínűleg az olaj erre a legjobb megoldás.
Vélemények?
Már kicsit be van építve, szóval így hirtelen csak ilyen képet tudtam róla csinálni. Ha kell részletesebb, mondjuk a kapocstáblájával is, azt holnap tudok készíteni.
Nos, nem mondasz hülyeséget, de 100kV sorkimenő magon impulzus módban esetleg működne.
Persze több tényezőnek is klappolnia kel. Én is készítettem egy prototípust, a szekunder kb 500 menet, és 0.2 mm Cu. A szekunder fesz meghajtástól függően 1-3kV lehet. A szigetelés egyszerű szikszalag, mely 7 kV-g szigetel. Ha működik a test szekunder, akkor készítek 5-6 ezer meneteset, ami 15kVs lesz. Elsőre nem javaslok ZVS-t, mert nem biztos megtud birkózni a több száz W-al, tehát egy tranyással próbáld ki először. Sok sikert. Alfa.
Már miért ne tudna megbirkózni? Egyébként nem ZVS-t fogok használni, hanem egy normál félhidat.
Köszönöm. Kell.
Jó. A magokat legegyszerűbben gyémánt koronggal lehet vágni, de ha van olyan ismerősöd akinek van CNC vízsugaras vágó, akkor az a legjobb.
Igaz, nem tudom, hogy van-e ilyen technológia Magyarországon. :nemtudom: Az olaj remek megoldás.
Itt a kapocstábla is, az alábbi potenciálok lehetségesek, illetve mértem:
U1 U2 = 0 V1 V1 = 0 U1 V1 = 20VAC U2 V2 = 20VAC U1 V2 = 20VAC U2 V1 = 20VAC R X -re megy a fázis és nulla szóval összekötöttem az U2-t a V1-el, így az U1 és V2 közt lett 40VAC, ezt egyenirányítva kapok 59VDC-t. Namost az a kérdés, hogy még a legjobb frekvencián is, amikor rezonanciában van, a trafóra kapcsolva ez a feszültség leesik 15V-ra. Miért lehet ez? Idézet: „Most így hirtelen az jutott eszembe, hogy fel lehetne esetleg darabolni több sorkimenő magot, és egy jóval nagyobb keretet építeni belőlük, így lenne elég hely ahhoz, hogy elférjen a magon egy 100kV-os szekunder tekercs is, szigeteléssel együtt.” Túl sok illesztésnél eléggé le fog esni az AL értéke a vasnak,nemde?
Milyen graetz-et használsz a táptrafóhoz?
Ezért kell polírozni a darabokat. De egyszerűbb valami ferrit hasábokat venni. csak azok nem túl olcsóak.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |

.