Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Tesla tekercs építése
Jólvan kötöszködni könnyű. További szép napot. Csá.
Pedig tényleg igaza van: meg kéne tanulni forrasztani... Igen jó az esélye, hogy a probléma forrása a forrasztásokban keresendő...
"Szépen" forrasztassz :gumicsirke: .....
Hát akkor ne tanuld meg, nekem aztán teljesen mindegy.
Ezek a forrasztások voltak életem első forrasztásai. :/ azért akadtam ki egy kicsit, bár ezt meg nem tudhattátok.
azóta belejöttem valamicskét. A szikrának mekkorának kell hogy legyen, ha a tekercs 454 khz-es? mert nekem csak olyan 2 cm es szikrák vannak.
2 ??? Szerintem rakd följebb a primer tekercset
Kb az 1/3-ánál van a primer, 8.5 cm átmérőjű pvc cső köré téve.
Megmértem a feszültséget az r 6 és r 7 közötti ponton.
A poti bal oldali végállásában 6.54 v a feszültség, kb középállás felé 6.57, a jobb oldali végállában szintén 6.54 v.
Igen egyszerű csatlakozást csinálni, csak kicsit kreatívnak kell lenni.
Használt, rézfólia-maradéktól megtisztított , lehetőleg téglalap alakú nyáklap (én ezt használtam, nem pocsékoltam a tiszta bakelitlapjaimat erre), ami valamivel nagyobb, mint a cső. Erre vékony gyorskötözővel felerősíthető a cső, a csőfej oldalán levő nyílások segítenek. A csőlábakra lehet forrasztani drótot, amit az elején levő széles kivágáson ki lehet vezetni és sorkapocsba kötni. A csőlábak sorrendje is segít, szép párhuzamos vezetékezést lehet kialakítani. Lásd mellékelt képek. A csőfej bekötése a neten megvan. A félvezető diódák el fognak durranni. Én is jó párat elpukkantottam. Ha az energia rossz hangolás miatt nem tud a szekunderen távozni, vagy túl erős a csatolás, elkerülhetetlen. De ebben alaposan "besegít" az is, hogy nagyfreki tud visszajutni a trafó felé, ezek a diódák azt nem bírják. Ezért használtam párhuzamosan kötött, mágnestelenített magnetronokat - erről bővebben is értekeztem már itt is, keress rá. De váltóáramról is üzemel a VTTC.
Váltóáramról, ha az anód valami miatt felizzik, a katódot azonnal kinyírja a visszirányú áram. Én biztosan nem járatnám egyenirányítás nélkül.
Nekem működött. Előnye volt, hogy a fordított polaritású félperiódusban "pihent" a cső. Így az anód-felizzás veszélye is kisebb.
Azonfelül, minek van a fékezőrács, ha nem a szekunderemissziós elektronok elkapkodása? Pont ezért nem szabad ezt a rácsot is vezérlésre használni, mint ahogy valahol láttam ilyet.
Találtam lomexben relatíve olcsón PP kondikat, amiből lehet DRSSTC-hez elég olcsó bankot csinálni.
220nF 1600VDC (650VAC), MKP10-es változat, 314 forint 1 darab. A 75nF 8kV-os bank 12 darabból kijön (egész pontosan 6 sor, 2 oszlop, 73nF 9,6kVDC), tehát összesen 3700 forint. Egyedüli gond az, hogy a frekvencia-feszültség karakterisztikája még ennek is elég meredek. 100kHz-en mindössze 50V effektív feszültséget ad meg az adatlap, ami rettentően alacsony. 6 kondi esetén ez 300V, tehát ennyit bír effektíve ez a bank 100kHz mellett. Eléggé furcsálltam is, hogy sok külföldi oldalon 2 szál 2kV/0,15µF-os fóliakondit használnak még a közepes méretű DRSSTC-khez is, szinte biztos, hogy azok a kondik is alul vannak méretezve effektív feszültséget illetően. Hát itt majd a próba fog dönteni, hogy ezek a kondik beválnak-e DRSSTC-hez, mert ha csak melegszenek, az még teszteléshez elegendő, hosszú távra viszont veszélyes használni, évente le kellene cserélni a kondikat.
1 órahosszáig néztem folyamatosan azt a fránya panelt hogy mi lehet a baj, és meg is lett!
![]() A potinak összeért 2 lába, és a közül kelett kikaparni a rezet. a panelnak volt a hibája, mert egy nagyon kicsi, rézhíd összezárta a poti 2 lábát, és ezért nem működött rendesen. mostmár üzemel a poti rendesen, csak még mindig kicsi a szikra. ![]() Közelebb tegyem a primer tekercset, a szekunderhez talán? jelenleg 8.5 cm átmérőn van a primer A 63 mm átmérőjű szekunder körül.
Sziasztok !
FET-ekhez kéne nekem szigetelő , csak azt nem tudom hogy melyik vezeti jobban a hőt a "csillám" vagy a "szigetelőlap" ?
Épített már valaki ilyet ? Arra gondoltam, hogy az 1-es rácson át modulálnám hanggal mivel szinte egyáltalán nem zajos a "láng"
![]()
Itt valamilyen anyaggal (valószínűleg sóval is) fel van turbózva a plazma, azért ekkora, és sárga. Ettől függetlenül, nem tudom hogy kaphat ekkora plazmát folyamatosüzembe, nekem GU81-el sem volt fele ekkora a folyamatosüzemű plazma.
Akkor megépítem (persze csak a Gu81-es teslám után) és majd kiderül hogy mire is képes. Aztán pedig majd megpróbálom az audiomodulációt is
![]()
Oda van mindegyikhez írva, nem tűnt fel?
GU81-es teslánál most nézem, hogy a szekunder alja a táp negatív oldalán van. Leföldeljem a negatív oldalt? Kész lett az egész primerköri kondival: egy fóliakondi (1,3nF/24kV) lett párhuzamba kötve a tegnap elkészült 200 pF/23kV-os forgókondimmal. Remélem eléggé túlméreteztem ahhoz hogy ne üssön át.
![]()
igen , csak más mértékegységben van megadva, ezért nem tudom
nem akarok hülyeséget mondani, de szerintem a két mértékegység ugyanannyit ér, csak a k/w ből lehagyták az métert. javítson ki valaki ha rosszul mondom.
Elkészültem a Gu81-es meghajtóval, szép deszkamodell lett de menni nem megy egyáltalán.
![]() Először felfűtöttem aztán bekapcsoltam a nagyfeszt adó MOTot de egyáltalán nem történt semmi. A diódák se melegedtek, se semmi. Próbáljam felcserélni a vcs kivezetéseit? Úgy lehet hogy megy ![]() ![]()
Az lehet baj hogy a MOCok nem párhuzamban hanem sorban vannak? És hogy a fűtésen nincs kondi?
az egyik K/W a másik pedig W/mK
akkor nem csak lehagyták, hanem fel is cserélték volna ?
Ha egy ellenállásra azt mondom, hogy 10 1/ohm, vagy 0,1ohm, van különbség? Vezetés, vagy ellenállás, teljesen mindegy, egymás reciprokai.
Sikerült beindítani a meghajtást, először felfűtöttem a csövet aztán rákapcsoltam a nagyfeszültséget adott egy olyan 10 cm-es szikrát (halk puffanással kísérve) utána már ezt se tudtam megismételni, ezért átnéztem a diódasort, mindegyik 1n4007-es ép volt, tehát bekapcsoltam és kb 3 másodpercig szikrázott olyan 10 cm-eset aztán lent átívelt a diódasor. Most csinálok egy komolyabbat, abban 20 db 1n5408-as lesz sorban és mindegyikkel párhuzamban egy-egy 330k-s ellenállás a feszosztás miatt.
Átívelt? Hát az elég érdekes lenne, nem lehet, hogy volt ott valami a diódák mellett, vagy a diódákat egymásra hajlítottad? Szűrés van a diódák mögött?
Nincs szűrés a diódák között és a nyákon (ami tiszta volt) átívelt. Látszik a fekete égésnyom a nyáklapon. És az volt az érdekes hogy akkor működött amikor átívelt, tehát lehet hogy az érintkezés nem volt jó. Szűrést nem tettem bele de a következőbe (amit előbb írtam hogy lesz) az egésszel párhuzamosan rakok egy 500pF/12kV-os kerámiakondit.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |