Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Nagyfeszültség sorkimenő trafóval
Témaindító: (Felhasználó 1306), idő: Márc 1, 2006
vannak kHz tartományban kristályok?
bocsi, ebben nemvagyok képben, a kristályokat csak megemlítettük suliban a 4 év alatt, így gondoltam kiváncsiságbol rákérdek.
Miért kéne kvarccal meghajtani? Kvarc akkor kell, ha stabil, és pontos frekvencia kell, pl időméréshez meg ehhez hasonlók.
Persze, hogy vannak, PIC-hez, órához 32,768kHz-es is.
Vannak. Alul az üvegtokosak pl..
Értem. de kérdezni azért szabad.
De inkább mást építettem. Egy kV mérőt, amiben egy Gohm/ egy Mohm-s osztás van. Az egy Gohm-t 3 órán át forrasztgattam. Pontossága +/- 5% Pl.: az egy tranyós sorkimenőm kb.40 kV-s De ha egy analóg voltmérővel lehet hogy pontosabb lenne.
jatényleg, tanultunk valami olyat is, hogy lehet a jelet felezni, meg tizedelni is
Esetleg úgy is megpróbálhatod megmérni a sorkimenő feszültségét, hogy párhuzamosan bekötsz egy pár nF-os fóliakondenzátort, ami elbírja a nagyfeszt, így kiküszöbölheted a multiméternek azt a hibáját, hogy nem mindegyik tud pontosan mérni nagyfrekis jeleket. Az analóg voltmérővel az szerintem a baj, hogy a bemeneti ellenállása 2K ohm és ha még készítesz hozzá egy 1:1000 osztót eléggé leterheli a sorkimenő sekunder tekercsét, aminek nagy a belső ellenállása. Ahogy számolgattam a te 1G ohm méretű osztód a sorkimenőt 1,6W-al terheli csak le, még a 2M ohm-os osztó 800W-al terhelné. Viszont ha a kondis megoldást választod ne felejtsd el a mérés után kisütni!
Szerencsére vannak nagy fesz kondijaim, meglátom hogy mit tudok megvalósítani.
Mivel mértél? Ha Mohm az osztó alsó tagja, akkor szinte biztos, hogy beterheli a műszer, ezért totál más mérsz.
Multiméter, és egy Mohm.
Arra is gondoltam, hogy párhozamosan kötök egy MKP kondit 1 µF vagy nagyobb mert a nagy freki miatt.
Egyenirányítottad? A multik belső ellenállása általában 20Mohm, tehát az eléggé beterheli az osztódat, így teljesen mást mérsz. AC módban meg ez az egész mérés felejthető multival.
Az osztót másképpen is bekötheted, és úgy nem terheli le az osztódat, a mellékelt ábra alapján, és nem vagy muszáj a nagyfesz oldalt pufferelned, elég ha a multiddal kötsz párhuzamosan egy kondenzátort. (Bocs a rajzért, de nemrég szedtem újra a számítógépet és még csak paintom van...)
Tehát vegyem ki a az 1 mOhm-t, és a multiméter belső ellenállását használjam?
Az 1 Mohm helyére betehetek diódahidat?
Ha csak sorkimenőt akarsz mérni, akkor nem vagy muszáj betenni oda diódahidat, mivel a mai kiöntött sorkimenők egyenáramot adnak ki, de a régiek a sokszorozó nélkül még váltót adtak, ha beraksz oda egy diódahidat, akkor számolnod kellesz annak a nyitófeszültségével is, ami 1,4V szokott lenni, ha viszont csak egy diódát raksz be akkor meg vagy 0,5V a nyitófesze vagy pedig 0,7V diódától függően. és igen, vedd ki az ellenállást, csak jó lenne tudni a multid belső ellenállását is, amit az adatlapjában megtalálsz (általában 1Mohm)
Az m az mili, az M az mega, ne keverjük össze a kettőt.
A multit hagyd ki ebből szerintem, ha használni akarod, akkor mindenképpen árammérőként kösd be, úgy kicsi az ellenállása, az előtét pedig az 1Gohm lesz. Ebben az esetben 100uA áram felel meg 100kV-nak. A helyzet viszont nem ilyen egyszerű, mert nagyfrekire közvetlen nem jó a multi, egyenirányításos mérésnél meg a jelalakot is ismerni kéne, hiszen csak az ideális szinusznál kapsz gyök 2-es szorzót a csúcsértékre. Esetleg kondival egy csúcsértékmérőt tudsz építeni, és ha majd szkóppal megnézed a jelalakot (ha a formatényezőt is tudnád számolni az lenne a precíz igazából) akkor abból már jó eséllyel megkapod az effektív feszültséget is.
Azt hiszem valami ilyesmire gondolsz? De beleraktam Collektor javaslatát is.
Szerintem 100nF is elég oda, de a multit ne dobozként rajzold, hanem ellenállásként! Nézd meg a belső ellenállását a multiméterednek, addig nem lehet konkrét értékeket behelyettesíteni. Pl. 20Mohm és 1µF esetén a tau 20 másodperc, ami igencsak keservesen lassú. Akkor inkább 50-100nF kellene, és új mérésnél ki kell sütnöd a kondit (kapcsoló +ellenállás mondjuk).
Idézet: „Az m az mili, az M az mega” Bocsi elfelejtettem lenyomni a Shift-t.
Ja, és azok az 1N4007-ek oda nem jók. Azok lassú diódák, ide gyors diódák kellenek. Egyébként annak az 1Gomhnak igencsak számottevő induktivitása is lehet, attól tartok az is beleszól a mérésbe, így meghatározhatatlan lesz a mérési hiba.
Módosítottam, de szerintem a műszeremmel van a baj, mert anno árusoktól vettem.
De szerintem beszerzek egy normális műszert, és kész. Igaz ez csak egy mellék projekt. A szekrény tetején elfér.
használj PC tápból bontott diódákat, persze azokat amik a szekunder oldalon vannak, és ne felejtsd el beszámítani a diódák nyitófeszültségét.
PS152R 1,5 A/500uA nyitóáram, 200V, és 150 nS.
Multimétered belső ellenállása mekkora? Ez lenne a legfontosabb.
Mivel tele van MSD-el, talán az a pár fél W-s ellenállás lehet. A műszer mex 1000VDC-t tud mérni.
Nézd meg az adatlapján, vagy ha nincs akkor köss rá egy másik ellenállásmérőként amikor a tiéd feszmérésre van állítva.
Na megtaláltam a kapcsolást. Itt lehet letölteni. Megnéztem , állítólag 9 Mohm a belső ellenállása.
Nekem is ugyanilyen multim van.
Én a lengyel piacon alkudtam le 5000-ről 2000-re Nagyjából akörül van mert nekem a 10 megás feszosztóval nagyjából felezte a feszültséget. De én inkább úgy mértem vele, hogy mint terhelést használtam az ellenállást és áramot mértem. |
Bejelentkezés
Hirdetés |

Nagyjából akörül van mert nekem a 10 megás feszosztóval nagyjából felezte a feszültséget. De én inkább úgy mértem vele, hogy mint terhelést használtam az ellenállást és áramot mértem.