Fórum témák
» Több friss téma |
Hmm...az árnyékolást le kell földelni, anélkül szerintem sz@rt sem ér. Viszont ha rosszul csinálod->földhurok
ÜDv
Úgylátom mindenkinél megadja magát ez a TDA2032. Nekem is pont most hoztak eggyet javításra és az ment el benne szthiszem. Akkor valószínüleg nekem is TDA2030 megy a helyébe. Mondjuk érdekes hogy még a datashééten sincs infó róla.
jól sejtem, hogy a sztereó TDA2030hoz nekem egy 230VAC-2*12VAC (12VAC*1.41=16.92V DC) vagy egy 230VAC-24VAC vagy 26VAC (24VAC*1.41=33.84VDC, 26VAC*1.41=36.66VDC)) trafóra lesz szükségem, legalább 50VA-al?
Nagyjabol igen. Az azert nem baj, ha 50VA-nel nagyobb teljesitmenyu a trafod a sztereohoz, de nem kell tulzasokba esni es 2-300W-os trafot beszerezni
![]()
2-300 VA-ból akkor már inkább ST151et vagy mást építek
![]() ![]() az 50VA az a minimum, én egy olyan 70-80VA-s ra gondoltam. pufferkondinak mekkorát érdmes haználni? (2 darab 4700 µF van itthon...)..vagy ipifferkondinál is a "minél nagyobb, annál jobb" elvet érdemes követni?
A 70-80VA-es trafo jo hozza es a 2db 4700µF is megfelelo.
Hali!
Még csak most kezdtem el a topic olvasását, de ha megengeditek előbb kérdeznék egyet, hogy ne kelljen feleslegesen olvasnom, és megbizonyosodjak arról, hogy jó helyen járok. Szóval kaptam 2db 15W/4 Ohm-os hangfalat, és a hozzá tartozó rádió+kazetta+bakelit egységet. A hangfalakhoz szeretnék készíteni egy egyszerűbb erősítőt (vagy ha más nem, akkor kibontom a rádióból a sajátját). Van TDA2040 és TDA2003-as IC-ből is 2-2db. Jó lesz ezek valamelyike ezekhez a hangfalakhoz? Illetve még a trafóval vagyok gondban. Van itthon több fajta is, akár bonthatok is, csak nem tudom mekkora lehet a teljesítményük, de hát majd méregetek. Eddig kettőn találtam információt: 2x12V, ez nem tudom elég-e (de annak a trafónak a 35VA-es teljesítménye már nem hinném), ill 2x24V/400VA meg már ingencsak felesleges, és nehéz is (ja igen, nem toroidról van szó, bár tudom, hogy jobb lenne, de azért nem vennék, mert itthon van jópár E-I magos, valamelyiknek csak megfelelő lesz a teljesítménye). Szóval keresgélek majd, csak kb milyen teljesítmény körül? Természetesen sztereó erősítőhöz. (Uhh erre már talán meg is találtam a választ... Szóval sztereóhoz min 50VA, jól mondom ugye?) Annyit tudok a tápellátásról, hogy a 2040 a +/- feszültséget, a 2003 pedig a +/GND-re van optimalizálva. Lehet, hogy az utóbbit kell majd használom, mert nincs sok választékunk szimmetrikus trafóból. Bár ha jól tudom, akkor ezekból is lehet szimmetrikus feszt előállítani. Előre is köszi a segítséget! Krisz
Erősítő leadott teljesítményének 2x nagyobb hangszóró kell legalább
15W hang falaid vannak akkor 7,5 W erősítő kell. De mély hangnál, itt is koppanni fog. A trafó a erősítő felvett teljesítmények 1.5x A TDA2040ICnél egy csatornára min50W trafó, a TDA2003ICnél min15Wos trafót használj. Ezeknek a ICnek teljes kivezérlésnél a torzítás ~10% javaslom a TDA2040 lekorlátozva a kimenő teljesítmény ne legyen nagyobb 7-8W ekkor a IC 40% kivezérléssel dolgozik nem fog annyira torzítani. Ezt a hangszóróhoz sorba kötött ellenállással illetve, a visszacsatolással be tudod állítani. A soros ellenállás védi a IC is 4ohmos a hangszóró én 4ohmot 15W sorba tennék. A trafó 13cm2 legyen a TDA2040nél, és 6cm2 a TDA2003 nál. Jobb a +/- táp ha nem ezt választod a kimenetre kerul egy nagy kondi 220 - 470mikró F ami le válassza a testről mert a IC kimenete fél tápon van ha 16V a tápfesz akkor 8V jelenik meg a IC kimenetén ez igaz a +/- tápra is +15V/-15V =30V IC tápfesz annak a fele 15V és ez pont a test vezető. Lehet készíteni egy tekercses trafóból +/- tápot de a egyik oldalón kisebb lesz a terhelhetősége itt az nem jó. Mind a kettőt el lehet készíteni egy tápfeszesre csak a bemenetet középre kell hozni a kimenetet leválasztani a bemenethez 3x47-100Kohmos ellenállás és 100mikros kondi kell. A kimenethez márt írtam 220-470mikros kondi kell. üdv.
Akkor ezt még fontolóra veszem, illetve folytatom a topic olvasását, hogy tovább okosodjak, mert hát őszintén megmondva egyszer építettem erősítőt, az is inkább csak torzított.
![]() Köszi a segítséget!
A kimenetre inkabb 2200-4700µF-os kondi kell. A 220-470µF keves lesz.
Sziasztok!
Elkészítettem egy sztereó rősítőt TDA2030A-val. Csak a trafóval vagyok gondban. Van nekem egy ami asszem egy pc kormányé volt az van ráírva hogy 13,0V DC 2000mA-t ad ki. Nos ha rákötöm a multimétert a "kapocs" feszültsége (terheletlenül) 26 és 18V között van (egyszer ennyi, egyszer annyi). Ha viszont rákötök pl.: egy 12V 10W-os izzót akkor a rajta átmenő feszültség 15V (a multiméter szerint). Most mit tegyek? Jó ez így? Rá merjem kötni v. elé valami-féle stabilizátor vagy ilyesmi kéne ami mindig egyszinten tartja a feszültséget?(tudtok ilyet?) Köszi!! ![]() ![]() ![]()
Az márt fél eredmény nem füstölt semmi és még hang is ki jött rajta.
Sok mindenért torzíthat legegyszerűbb eset hogy túl van vezérelve. Műszerek nélkül nehéz meg mondani. Ha semmi nincs akkor olyat válasz amit jól levan írva tehát részletesen nem írnak különleges be állításokat esetleg a nyákterv is ott van. Nem bontott alkatrészek stb. kerüld a tekercseket (induktivitás) ilyenkor akár 90%ba jó és működik a 10% márt csak finomítás. A TDA2040,2003,2030 is ebbe a kategóriába tartózik nézd meg a gyári adatlapot és keressél után épített példányokat lehet találni hasonlítsd össze a kapcsolásokat amelyiknél a legkevesebb eltérés van. És utána kezd meg a építés.
Bocs egy nullát lefelejtetem de azzal is szól csak egy kicsit cincog jobb amit te írtál 2200-4700mikroF
Még olvasgatom a topicot, így legalább fejlődöm erősítők terén. De úgy vagyok vele, hogy valószínűleg a TDA2003 alapkapcsolását építem meg, ehhez lesz trafóm is, és talán nem lesz sok a 15W-os hangfalnak. Ha mégis sok neki, akkor alakítgatok a kapcsoláson úgy, ahogy írtad az előbb.
Hali!
Hát szerintem az lesz a baj, hogy valami (nagyobb) puffer hiányzik onnan! Meg ha terheletlenül mérsz feszültséget trafóról, az mindig nagyobb, a terheltnél! Köss rá valami jó nagy pufferkondit és úgy mérd le! Peti.
A TDA2030A +/-28V max és 2,5A egy kicsit kevésnek találom a kormány trafót és ha ennyire változik a feszültség hápogni fog ( amikor nagy hangerőt adsz rá leesik a feszültség nem lesz teljesítmény ) inkább barkácsbolt két tekercses tekercsek ként 12V legfeljebb 15V es 4 de ikább5A trafó ami ~60W én sokáig a 80W régi EI magos higanygőz lámpa trafót tekercseltem át.
Lassan próbálni kéne a művemet, csak félek tőle. Olvastam,hogy eldurranhatnak a kondik... Ezt hogy kell érteni? Szétszáll, mint egy repeszgránát vagy csak elolvad vagy mit csinál, ha pl vmit rosszul kötöttem?
Laptopra menne, de ez kölcsön laptop, lehet vmi baja,ha rosszul kötöttem be vmit az erősítőben? Nem szívesen vágnám tönkre a laptopot.
A kondik rossz polaritásnál, illetve túlfeszültségnél durranak el! Szó szerint! De ritkán fordul elő, van hogy csak az elektrolit folyik ki belőle...
De ha durran, akkor nagyot durran, nekem sikerült egyszer egy kis 25 V/100µF-osat... Hát a "zabszemtéma" beindult! ![]()
Poroltó mindig kéznél van, csak ne durranjon, mert megijesztene!
És amire kötöm, tehát a számítógépnek lehet baja attól, hogy rosszl raktam össze valamit az erősítőben?
Csak egy tipp az erösítök elsö bekapcsoláskori teszteléséhez: A trafó primerével sorba kell kapcsolni egy 230V/100W körüli izzót, a teszt idejére (lerajzoljam, vagy érthetö?). Ha bazi nagy zárlat van akkor az izzó egyszerüen felizzik és égve marad, miközben korlátozza az áramot (és megmarad a többi alkatrész). Ha minden ok. akkor az elkók feltöltödése után az izzó elhalványodik, és az erösítö kis hangerön kipróbálható. Ha úgy is minden ok, akkor lehet izzó nélkül is "élesben" próbálni.
Nem tudom mi a trafó primerje. Olyan táppal próbálom, amit anno a walkmanekhez is lehetett venni,hogy konnektorral is lehessen walkmanezni. Be lehet állítani,hogy 3V, 6V vagy 12 Voltot akarok és csomó féle csatlakozó vége van.
Vettem 10K B-s sztereo potit, azt hová kell tenni ebben a kapcsolásban konkrétan? Bővebben: Link
Egyik szélsőt földre, másik szélsőt áramra, a közepét pedig az 1.lábhoz az Ube-hez? ![]()
Egyik szélső föld, másik szélső a bemenő jel, a középső pedig az egyes lábra kapcsolódó kondira (Ube).
A másik csatornán dettó. (Gondolom, a hangerőt akarod szabályozni.)
Igen, a hangerőt, mert olvastam róla vmelyik fórumban, de úgy tűnik csak fele maradt meg a fejemben... Holnap kipróbálom
![]()
Hello
Egy kérdésem lenne, hogy a TDA2030 hány wattot ad le szimla 12V táppal? Mert anyit tudok hogy +-18V=14W de azt nem hogy sima(nem földszimetrikus) 12V mit tud.
Az elmeleti max 12V fesznel 4.5W...! Barmelyik analog erositore igaz
8 ohmon 6 W, 4 ohmon 10 W... Adatlap szerint!
Üdv. Peti. Idézet: „8 Ωon 6 W, 4 Ωon 10 W... Adatlap szerint!” Az erdekes lenne..., 10W-hoz(4 Ohm-on) legalabb 18V kell! Szerintem elneztel valamit. ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |