Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csatorna létrehozása koax kábelbe
Lapozás: OK   3 / 5
(#) h15K4lgh6 válasza pucuka hozzászólására (») Márc 5, 2011 /

Na, igazából:

Van egy kábel TV bekötve, amit két ház használ, 6 TV készülék összesen. És van egy videó készülékem, amit rá szeretnék kötni a koax hálózatra, hogy minden TV-n nézni lehessen a videó csatornáját, de túl hosszú a kábel, a videó jelerőssége meg nem elég erős ahhoz, hogy kb. 200 m koax kábelen végigmenjen, a másik házban már nem is jön be, a másik szobában tökéletes még, alattunk bejön, de rosszul. Ezért kell az erősítő. Aztán arra is gondoltam, hogy a számítógépeket is összeköthetnénk koax-szal, mert a koax kábel már amúgyis be van kötve, és nem akarunk falat fúrni, meg UTP kábelt húzogatni.

És találtam itt valami UTP-koax átalakítót, de nem vagyok benne biztos, hogy ez az, és hogy ezzel működne-e a hálózat.
(#) h15K4lgh6 válasza llaci56 hozzászólására (») Márc 5, 2011 /

Köszönöm, hogy ezt belinkelted. Ez elég erős jelt ad 200 m koax-hoz?
(#) pucuka válasza h15K4lgh6 hozzászólására (») Márc 5, 2011 /

A megoldás: a vídeo kimenetét megfelelő szintre erősítve elviszed a kéz ház közös betáplálási pontjába, és közösíted a kábel TV vel, egy splitterrel, olyan csatornára hangolva a vídeót, ami nincs a kábelben használva. Ha sok kábel kellene, akkor odaviszed a vídeót a közelbe. A jel erősítéséhez használhatod a llaci56 által linkelt erősítőt.
A kábeltv hálózatot egyszerű módon nem tudod a számítógépek összekötésére használni, arra külön hálózatot kell kiépítened. A szolgáltatók is speciális vonali erősítőket, elosztókat használnak, modemeket, visszirányú, és szétválasztó szűrőket.
(#) llaci56 válasza h15K4lgh6 hozzászólására (») Márc 6, 2011 /

Az a legnagyobb baj, hogy kevered a fogalmakat. Neked nem a videojel gyenge, hanem az antennajel. Az antennajel pedig nem videojel! Ezért kell az antennaerősítő.
A beépített koaxok pedig nyilván 75 Ohm-osak, ez pedig antennajelhez illeszkedik.
Számítógépeket csak 50 Ohm -os koaxszal tudsz hálózatba kötni.
(#) Inhouse válasza h15K4lgh6 hozzászólására (») Márc 6, 2011 /

Ez a cucc (ami jól túl van árazva itt) arra való, hogy kamera képét (biztonságtechnika) vigyék koax/kamera helyett, UTP/4db kamera megoldással. A kamera asszimetrikus-koaxiális videó kimenetét illeszti az UTP csavart érpárhoz (szimmetrikus).
Leírom még egyszer, hogy nem fogod tudni a kis koaxkábeles/olcsó splitteres TV hálózatodra rátenni a számítógépes hálózatot úgy , hogy működjön.
Router így is úgy is kell, TP-Link 4000-től van. Ehhez kell UTP kábel, amennyi kell és pár dugó. Így biztos működik. Nem is értem, vennél 16000-ért átalakítót az összes kábelvéghez, de nem vennél olcsóbban olyan dolgokat, ami ehhez kell?

Üdv
Inhouse
(#) h15K4lgh6 válasza Inhouse hozzászólására (») Márc 6, 2011 /

Hogyan lehet rátenni a csatlakozót az UTP kábel végére?
(#) h15K4lgh6 válasza pucuka hozzászólására (») Márc 6, 2011 /

Idézet:
„a vídeo kimenetét megfelelő szintre erősítve elviszed a kéz ház közös betáplálási pontjába, és közösíted a kábel TV vel”

Visszafelé indulva nem lehet? Ahogy bejön a kábel hozzám, oda kötöm a videót, és a jel visszafelé halad rajta, mert nagyon messze van az a pont, ahol el van osztva, és nem lakásban van az, hanem udvaron lóg a fal mellett.
(#) pucuka válasza h15K4lgh6 hozzászólására (») Márc 6, 2011 /

Visszafelé nem lehet, mert a házerősítő, szétosztó bemenetére kell kötni, megfelelően szintezve, hogy azután mindenhova eljusson.
(#) Inhouse válasza h15K4lgh6 hozzászólására (») Márc 7, 2011 / 1

Hozzá való fogóval lehet rányomni...ez lesz a legkisebb baj az ötleteddel...

Üdv
Inhouse
(#) h15K4lgh6 válasza Inhouse hozzászólására (») Márc 12, 2011 /

Sikerült rátenni a csatlakozót, működik a hálózat.
(#) h15K4lgh6 hozzászólása Márc 19, 2011 /

Hogyan lehet egy antennaerősítőt átszerelni olyanra, hogy jobban erősítse a jelt?
(#) proba válasza h15K4lgh6 hozzászólására (») Márc 19, 2011 /

Jó esetben a kívül rajta lévő potenciometert feljebb tekered,rosszabb esetben csere, esetleg a hálózatod áttervezése ,áthuzalozása,utána lévő elosztók cseréje jobb minőségűre segíthet.
(#) h15K4lgh6 hozzászólása Okt 23, 2011 /

Sziasztok!

Nem nagyon értek a dologhoz, kérlek, nézzétek el, hogyha hülyeséget íok. Digitális jelet szeretnék eljuttatni az egyik helyről a másikra, de csak koaxkábel áll rendelkezésre a feladathoz, ezért át kéne alakítani a digiális jelet antennajellé, amit a koaxkábel másik végén visszakéne alakítani digitális jelre. A digitális jel 8 eres kábelről jön. Arra gondoltam, hogy szálanként mindegyiket át lehetne alakítani, és mindegyiket más frekvenciára tenni, aztán a másik oldalon pedig az egyes frekvenciákról leszedni, és visszaalakítani digitális jellé. Ennek oda-vissza kell működnie.
(#) harald válasza h15K4lgh6 hozzászólására (») Okt 23, 2011 /

Szia veszel két régebbi tipusú 10mb/s-os hálókártyát és két számítógép között megy a kommunikáció
(#) h15K4lgh6 válasza harald hozzászólására (») Okt 23, 2011 /

Kösz, már gondoltam rá, de az csak 50 Ohm-os koaxon működik állítólag, és csak 10 Mb/s.
(#) abcdabcd válasza h15K4lgh6 hozzászólására (») Okt 23, 2011 /

Tehát van 8eres UTP kábeled, ami kijönne a gépből, van valahol egy olyan gép, ami szintén UTP-t fogad, viszont koax kábel van kihúzva a két gép között?
Mi van ha wifi-n oldod meg? Házi megoldással, ha létezne készen, és szabályos módon, (frekvenciahsználati szabályoknak megfelelne), se valószínű, hogy tudnál még 10MBps eszközt se építeni, főleg házi körülmények között...

De amúgy milyen távolságra vannak ezek a gépek, és milyen sebesség kellene? Ha más nem marad az, hogy egy behúzószál, sok utp kábel és sok türelem és húzol egy utp-t a koax mellé, ha lehet, vagy ha nem lehet akkor helyett, ott már valószínű elfér... legalábbis szerintem...
(#) h15K4lgh6 válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Okt 23, 2011 /

Majdnem.
(#) h15K4lgh6 válasza abcdabcd hozzászólására (») Okt 23, 2011 /

Idézet:
„Mi van ha wifi-n oldod meg?”

A Wifi-nek sajnos nem elég erős a jele.

Idézet:
„milyen sebesség kellene?”

Gondoltam, hátha összejön a gigabit, ugyanis ez a gép gigabites hálózathoz csatlakozna.

"A Wifi-nek nem elég erős a jele."
Milyen teljesítményű, és típusú wifi adapterrel próbálkoztál, és milyen antennákkal?
Meg milyen távol vannak a gépek egymástól? Milyen a rálátás?

(Amúgy a boltban wifi címen kapható eszközök közül a leggyorsabbak 300MBps-re képesek... szóval otthon gigabites vezetéknélküli hálózati eszköz építése érdekes feladat lenne)

Szóval ha gigabitet akarsz, marad az utp... egyszerű olcsó jó
(#) abcdabcd válasza (») Okt 23, 2011 /

Remélem nem gond, ha a fórum közössége nevében én is háborgok egy kicsit, csak finoman

Hogy egy valaki ugyanazt a hülyeséget kétszer megkérdezze és a válaszolni akarók idejét fogyassza ugyanazzal a hülyeséggel... ha jól emlékszek volt még egy ilyen téma a kérdező esetleg ott is ugyanaz volt? az is persze le lett zárva, ott valaki antennát szeretett volna egy koax végére, meg másik "telephelyen" egy másik antennát...és bármit ajánlottunk az meg nem kellett neki helyette,csak a saját ötletéhez ragaszkodott

Rólam beszéltek? A 3. csak rémlik, de azt észrevettétek, hogy jó sok idő tellt el a kérdések között? Mert egy időben elfogadtam, hogy nem lehetséges, aztán újra megpróbálkozok vele, hogy felteszem a témát, hátha most sikerül. Egyébként nekem fel se tűnt, hogy már harmadjára ugyanaz. Csak még mindig nincs megoldva a probléma.

Idézet:
„Nagyon sok válasz elhangzott”

Akkor meg tudnád nekem fogalmazni, mi a megoldás, mert nem értem.
(#) h15K4lgh6 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 23, 2011 /

Ismerem ezt. De ez hogy jön ide? Most nem látom az összefüggést, valahogy nem sikerül párhuzamba állítanom a dolgokat.

Mindegy, köszönöm azért a válaszokat. Elfogadom, hogy egyenlőre nincs megoldás. Majd ha tanulok egy kis elektronikát, akkor talán magam megépítem majd az eszközt.

És amúgy tényleg ilyen nehéz digitális jelet átalakítani antennajellé, és vissza?

Én nem vezeték nélkül, hanem koaxkábelen gondoltam. És nincs rálátás, de mindegy, a koax már be van kötve.
(#) abcdabcd válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Okt 23, 2011 /

Nekem is úgy rémlett, hogy volt egy harmadik, ott én is hozzászóltam, de nem találtam a bejelölt témáim között, most ahogy próbáltam felidézni, akkor ezek szerint azért, mert törölték

De mindegy, ne fárasszátok magatokat ezzel, kivéve, ha van tényleg jó megoldás gigabites LAN-ra koaxkábelen.

Igen, a kábelmodem jó megoldás lenne. De hogy tudnak kommunikálni egymással?

Én úgy tudom, hogy központ is kell hozzá, az meg drága, és nagy.

Röviden megpróbálom összefoglalni az eddigi megoldási ötleteket:

Wifi eszköz, 20dBm jelerősséggel(ez a hazánkban megengedett maximális jelerősség, de létezik olyan eszköz, amelyik nem tud ennyit), router, pci kártya, vagy usb eszköz... Utóbbiból pl Bővebben: Link TP-Link WN-722N... ehhez csatlakoztatható külső antenna is...

Antennából pedig vagy irányított cső alakú rúdantenna, vagy parabola(nagyon irányított)...

Vagy másik megoldás, a koax helyett vagy mellett húzol UTP-t...

Házi barkáccsal ilyen áramkört létrehozni műszerek hiányában erősen kérdéses, főleg elektronikai ismeret nélkül, illetve a műszerek se a t*scós kategóriába tartoznak... nem beszélve arról, hogy vezetéknélküli eszköznél be kell tartani frekvenciahasználati szabályokat is, szabad sávot kell használni, és ott is kizárólag az engedélyezett max teljesítménnyel szabad adni... vagy nem nyilvánosan szabad sáv esetén még a frekvenciahasználati díjjal is számolni kell az előbbi feltételeken kívül...

Valamint a sebességigényre, mivel boltban otthoni felhasználóknak árult (nem milliós áron kapható) eszközökből a max 300MBps-t tud, így nem tudom honnan gondolod, hogy gigabites eszközt, magadnak tudsz építeni...

A koax kábel egyébként is csak egy adott pillanatban egyirányú kommunikációra képes, mivel egy szál drót az egész, az utp-ben nem véletlenül van több ér... és nem váletlen az se, hogy a hálózatok fejlesztői a gyorsabb hálózatokat nem koax kábelen valósították meg...
(#) h15K4lgh6 válasza abcdabcd hozzászólására (») Okt 23, 2011 /

Ha koaxkábelen vezetem, akkor nem kell betartani a szabályokat, márpedig azon fogom, mert nincs rálátás.

De hogyha az ide irányt és az oda irányt más-más frekvenciára tesszük, akkor se működik full duplex módban a koaxon?
Következő: »»   3 / 5
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem