Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   108 / 372
(#) kameleon2 válasza gulasoft hozzászólására (») Nov 10, 2011 /

Sziasztok!
Van kínai olcsóbban is. találtam 550$ körül. Tehát maga a gép nem drága. Azonban 1db-nál a szállítás nem éri meg mert az önmagában kb 450$! Ha lenne 4-5 ember akinek kell - már megérné, de nincsenek illúzióim - általában ennyi pénz sem áll a spájzban mindenkinek - hiszen nem magunk próbálkoznánk az építgetéssel. A kínai verzió azért tetszett, mert full benne volt minden. A vezérlőtől a motorokig. kínai cnc

cnc3020.jpg

(#) gulasoft válasza kameleon2 hozzászólására (») Nov 10, 2011 /

Kicsit el teccik lenni tévedve. A kínaiból egy darab szállítása 480 dollár, 5 darab már 2000 dollár. És ez csak aprópénz ahhoz képest amit a vámosok lehúznának rólad, mert ez már erősen vámköteles!
Az Eu-n belül nincs vám, ezért jó a dajcse gép.
(#) kameleon2 válasza (») Nov 10, 2011 /

Szia Zoli!
Megkövetlek, mert te moderálsz és én kérdeztem, tehát én vagyok a felbujtó. De ha mindennek topikot nyitunk ami a témával kapcsolatos, akkor egyrészt nem győzitek szerverrel, másrészt egy "a" betűnek is önálló fóruma lesz, ez pedig ellentmond a józan észnek. Azonban én is szeretnélek megkérni, hogy olvasd el figyelmesen a leírtakat, mert én eredetileg fórumtárstól vártam építési segédletet alternatívaként - csak olcsóbb volt sajnos a kész gép, mint az épített magyar verziók. Gyakorlatilag a mechanika kerülne itthon annyiba motorok és vezérlés, valamint szoftverek nélkül - házilag kivitelezve, mint a német vagy kínai termék sorozatgyártva - kompletten. A tényleges segítségeket köszönöm. Maradok a német változatnál. Bocsánat köbzoli! A magam részéről lezártam a kérdéssort.
(#) gulasoft válasza (Felhasználó 4) hozzászólására (») Nov 10, 2011 /

Spec. vezérlő, spec programmal, amit neked kell megírni. Ez nagyon olcsó, ha nem számítjuk az időt amit a program megírásába fogsz fecccölni, de olcsónak lehet hogy olcsó, kíváncsi leszek mennyi belefeccölt idő és energia után fogsz kínai vezérlőt venni. Én is csináltam , soros portról lehetett parancsokat küldeni, amit az első komolyabb kanyarba belefutottam, hagytam a fenébe az egészet, vettem egy kínai vezérlőt, felraktam egy pc-re és a mach3 vidáman elvezérli.
Persze az avr-hez kell programozó is, és még nincs kész.
Várjuk a megoldást.

Csinálsz egy minibee--t nagyban?

Megosztod a kapcsolást?
(#) Sanyessz hozzászólása Nov 11, 2011 /

Nekem van egy ilyesmi kapcsolásom, 1db pic 16f84 (semmi specip mikrovezérlő), 1 db ADC 0804 (8bites A/D konverter),egyik panelon.
Másikon meg a meghajtó része optocsató +fetek.
Ebben a felállásban psp joystickal irányitom, de ha az A/D converter bemenetét optocsatolóval (2bit jel pc-vel) le illetve felhuzom (lehet variálható ellenállásal igy a több féle sebeség is kapható), máris vezérelhető PC-ről is.
Nem egy profi vezérlő, de 2féle képen is vezérelhető.
(#) kriszo hozzászólása Nov 14, 2011 /

Sziasztok,miskolc környékén keresnék egy segítőkész fórumtársat,aki cnc témában tudna segiteni. (pm)
(#) Sir-Nyeteg válasza (Felhasználó 4) hozzászólására (») Nov 22, 2011 /

A "chopper táp"-ot ne felejtsd el!
Bár ez a téma inkább léptető motor vezérléshez tartozik.
(#) Sir-Nyeteg válasza (Felhasználó 4) hozzászólására (») Nov 22, 2011 /

Lényegében áramgenerátoros meghajtás.
(Áram vezérelt PWM szabályozás.)
(#) Villanypasteur hozzászólása Dec 2, 2011 /

Üdvözlet!

Keresem a világ legegyszerűbb kapcsolását léptetőmotor (lehetőleg bipoláris) vezérlésére. A tápfeszültség 2 db. góliát elem. A legjobb lenne MCS51 alapú mikrokontrollerrel (+ szoftver), így lenne talán legalacsonyabb az alkatrész szám: 1 db kvarc, 2 kvarckondi, 4 meghajtó tranzisztor, 4 védődióda. Van valakinek ilyen megvalósítása? Esetleg PIC-cel... Egy mechanikus órához kellene, 18 másodpercenként egy léptető impulzus, (mivel 200 lépésesek a motorok) természetesen csak egy irányba.
Kösz a segítséget és üdv!
(#) patexati hozzászólása Dec 5, 2011 /

Sziasztok! Leírom hátha valakit érdekel.. A Lidl-ben vettem ma 700Ft körül egy 5 részes fúrószár végű kukoricamarót titánium bevonattal.. 3,4,5,7,8mm.. Szerintem nem pénz érte bár nem tudom mit bír..
(#) gulasoft válasza patexati hozzászólására (») Dec 5, 2011 /

Ja, olyan van nekem is. Nekem nem sokat ért.
(#) S.Roland hozzászólása Dec 5, 2011 /

Sziasztok,
Hátha tudtok nekem segíteni a problémám a következő, nem kimondottan CNC de hozzá tartozik.
AutoCAD programba megrajzolom a marni kívánt formát. Ezt LazyCamba átrakom G kóddá alakítom majd Mach3 exportálom. A gond itt kezdődik , hogy a marni kívánt formát nem a gép Home pontjára teszi hanem valamelyik sarkába. Sikerült már 20 próbálkozásból 2x a Home pontra rakatni LazyCam-el de nem tudom , hogy sikerült hátha tud ebben nekem valaki segíteni.
(#) lui3 válasza S.Roland hozzászólására (») Dec 5, 2011 /

Szia ne használd a lazycamot nem érdemes vele az idöt eltölteni.Inkább probáld meg beszerezni a cut2d vagy a cut3d esetleg aspire mind vertic termék.Ezekkel a progikkal biztos sikerül.
Üdv
(#) S.Roland válasza lui3 hozzászólására (») Dec 5, 2011 /

Köszönöm akkor megpróbálom az általad írt programokkal.
(#) Petjaa hozzászólása Dec 9, 2011 /

Sziasztok!

Egy olyan kérdésem lenne, hogy valaki nem e tudja az AlMg3 vastaglemeznek az anyagminőségét?!
Egyszerűen sehol nem lelem.

Üdv Petjaa
(#) Petjaa válasza (Felhasználó 4) hozzászólására (») Dec 12, 2011 /

Helló!

Kerestem neten de csak a könyves boltot találtam. Ha valakinek meglenne a könyv, vagy valaki tudja ezt a paramétert megírhatná nekem.

Köszönettel Petjaa
(#) Medve válasza Petjaa hozzászólására (») Dec 12, 2011 /

Az összetételére vagy kíváncsi?
(#) Petjaa válasza Medve hozzászólására (») Dec 12, 2011 /

Szia!

Nem. Az anyagminősége, vagy a fajlagos forgácsolási erőre lennék kíváncsi. Ki akarom számolni, hogy egy adott marószárral és előtolással mekkora erő kell a megmunkáláshoz, hogy eltudjam kezdeni tervezni a gépemet.

Üdv Petjaa
(#) pjg válasza Petjaa hozzászólására (») Dec 12, 2011 /

(#) pjg válasza Petjaa hozzászólására (») Dec 12, 2011 /

(#) Medve válasza Petjaa hozzászólására (») Dec 12, 2011 /

Nos ennek az anyagnak a minősége: AlMg3. Ám te ezek szerint ennek az anyagnak a mechanikai tulajdonságaira vagy kíváncsi. A forgácsolóerők ezekből számíthatóak. Ezek az adatok szerencsére a neten megtalálhatóak (Nálam első találat!), de ha te erre akarsz méretezni szerszámgépet akkor iszonyatosan profi lehetsz.
(#) Petjaa válasza Medve hozzászólására (») Dec 12, 2011 /

Egyáltalán nem vagyok profi. Csak szeretném kiszámolni, hogy pl. milyen tengelyeket vegyek, meg azokat milyen elrendezésbe állítsam össze. Nem szeretném abba a hibába esni, hogy veszek valamit és a végén derül ki, hogy nem jó. Inkább rászánok egy hónapot képletek keresgélésére és számolgatásra. Így csökkentve a kiadásokat.
(#) emmzolee hozzászólása Dec 12, 2011 /

Hello
Találtam itthon egy stepper motort. Én nem nagyon vágom a pitét. Szeretném megkérdezni tőletek, hogy milyen paraméterekkel bír ez a motor? Mit lehet tudni róla? A rajta szereplő adatok mit jelentenek?
(#) gulasoft válasza emmzolee hozzászólására (») Dec 13, 2011 /

Hát ilyet sem láttunk még. Magyar léptető motor.
8 vezetékes, azaz négy tekercses. 0.5A, 0.35Nm. Kicsi gyenge. Egy minibee-vel meghajtható, és ha mondjuk egy kamerát kell forgatni akkor jó. CNC-re csak valami nagyon kicsi, nagyon könnyű darabra lehet használni.
(#) emmzolee válasza gulasoft hozzászólására (») Dec 13, 2011 /

Szasz Gyula bácsi. Te midenhol ott?

A tiédben milyen van? Paraméterekre gondolok. Nem volt még olyanod, hogy kevés? Láttam a vakerán 1,9Nm-es motorokat majd 12000Ft-ért. Jó az, vagy drága, te tudsz olcsóbbért?

Mi az a minibee?
(#) gulasoft válasza emmzolee hozzászólására (») Dec 13, 2011 /

Mivel saját építésű cnc-vel fúrom a nyákokat, ezért itt kaptam tanácsokat, amikből nem mindet fogadtam meg, ezért épül a 3. gép.
A minibee egy pici egy csatornás vezérlő, 1 amperes motorok alatt hűteni sem kell, és elfér akár a motoron is, magyar fejlesztés.
Hátránya, hogy 3 darabnál a tb6560-as vtypos vezérlő olcsóbb, és kevesebb kábelezéssel jár, és az 3A-es motorokat is elvisz, a minibee meg max 2A de akkor már gondolom komolyan hűteni kell.
Nekem 1.7-esek vannak ott 3A már kell neki, a kínaiból cirka 2.8 jön ki a méréseink szerint. Sajnos újonnan tényleg 12.000 ezért szoktak epson bontott motorokat használni (meg amit találnak), ott jó ha megvan a vezérlés is, mert az alapján sokkal könnyebb megtalálni a bekötést.
(#) gulasoft hozzászólása Dec 13, 2011 /

Ilyenhez jó lehet, a párhuzamokra és a derékszögekre kell csak nagyon figyelni, és ezzel marni nem lehet.
Bővebben: Link
(#) S.Roland hozzászólása Dec 13, 2011 /

Sziasztok,
Szeretnék kérdezni pár dolgot.
Építettem egy vezérlőt Unipoláris motorokhoz (4 tengelyes) ehhez itthon volt unipoláris motorom amit fénymásolóból bontottam. Nem túl erősek de a hozzá épített kezdetleges 400X400 mm CNC-t elmozgatják. Viszont szeretnék építeni egy nagyobb gépet ehez kellene segítség nekem. A gépre 1 db felsőmarógép kerülne. Egy nagyobb géphez mekkora motort szoktat alkalmazni az X tengely meghajtásához. Megközelítőleg a gép asztal hosszban olyan 1500-2000 mm közé esne. Temészetesen a lehető legjobb sines módszert használnám akadás mentesen. Tudom függ az áttételtől is jelenleg a kis CNC-n olyan áttétel van ami inkább erősebb mint gyorsabb és nagyon lassan mozog. Nézegettem motorokat az 1.3-3 Nm-ig de nem tudom eldönteni melyik lenne alkalmas. Van hozzá esetleg valamilyen képlet amivel meg lehet határozni adott áttételhez adott súlyhoz melyik az a Nm tartomány ami megfelelő?
Következő: »»   108 / 372
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem