Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
A következő kapcsolást csináltam meg itthon a páromnak (tudom csicsa meg minden, de ajándéknak jó): http://www.electronics-lab.com/projects/games/001/index.html Szépen, és jól működik, csak az a problémám vele, h a ledek nem alszanak el teljsen, akkor amikor kéne... kipróbáltam úgy, h kivettem az ICt, és a tranyók bázisát a földre kötöttem, de még akkor se aludtak el a ledek ![]() Nincs már semmi ötletem ![]() Pls ha tud valaki segítsen! Előre is köszi ![]() Petika
Mondjuk a tranzisztorok bázisai és az ic kimenentei közt lévő ellenállásokkal sorosan tegyél 1-1 diódát, és a tranzisztorok bázisaira még 1-1db ellenállást, amiknek a másik végét a földhöz képest negatívabb feszültségre kötöd. Így csak lezárnak végre a tranzisztorok.
Mondjuk ehhez kell negatív táp is, kérdés hogy ez mennyire megoldható. Vagy próbáld meg esetleg fet-tel.
FET-el még nem próbáltam, de lehet másik tranyó lesz belőle
![]() negatív táppal meg úgy csináltam, h kiszedtem az IC-t s fogtam egy elemet, és -1,5 voltot adtama bázisra ![]() ![]() ![]() Erősen gyanakszok, h tönkrementek a tranyók, de mind a 3 egyszere???
Hát ez érdekes...
Negatív feszre nagyon le kéne hogy zárjanak. Tegyél be tényleg valami tök más tranzisztort. Most milyen van egyébként benne?
Amire még esetleg gondolok, de valószínű hogy nagy butaság, hogy a tranzisztorok C-E lábai közt a forrasztásból visszamaradt olvadt gyanta van, ami átmeneti ellenállást képez.
De nagyon kicsi az esély hogy ez okozza a hibát.
Igen sztem is le kéne zárnia
![]() gyanta volt ott, de kikapcsolt állapotban C-E ellenállaás 25M Ohm, ami egész korekkt, de amint rákapcsoloma a tápfeszt IC nélkül (bázist földre tettem) 0,6 Ohm lett a C-E ellenállat... s nincs túl sok ötletem, h miért ![]() Ja igen, tranyó... BC33725 van benne, nem az amit írt az oldal, mert az nem volt, de ez elvileg helyetesítő tranyóként felhasználható... Nagyon köszi szépen, h ennyire foglalkozol velem ![]() Remélem lesz valami jó ötletünk amivel meg tudjuk oldani ezt a problémát ![]()
Cseréld ki a tranyókat nagyobb áramúra.
Érdekes a téma, mert ezeknek is 500 mA a határárama és csak 100-at kapcsolnak itt... Ha nincs benn az IC, akkor méred a bázisfeszt, aminek nem szabadna lenni. Ha ennek ellenére világítanak a ledek, elment a tranyó. Elvileg a 4047 üzemben lehúzza 0-ra a bázist, nem kell kiegészítő ellenállás. Azt ellenőrizd le csere után, hogy a bekapcsolt tranyó kollektora leül-e 0,1 volt környékére - ha nem, akkor nem "kapcsol" tökéletesen és felmelegszik. Hülye kérdés, de jól kötötted be a tranyókat?
Mégse... talán ez zavart be ... a kimenet valahol 0,5-0,6 volt körül mozoghat "0"-nál... akkor viszont elmelegszenek a tranyók lassan tényleg.
Úgy néz ki tényleg tranyó csere lesz
![]() tranzisztort többször is megnéztem, és jól van bekötve, még ki is forrasztottam, és IC nélkül megnéztem, úgy, h megfordítom a tranzisztort (bázis maradt) tönkra is ment ![]() ![]() Amikor a tranyó bázisát földre kötöm akkor föld-emitter közt 5,5V van, föld-kollektor közt 3mV Mingyárt keresek egy nagyobb áramú, lehetőség szerint kisebb erősítéső tranyót, mert lehet az is baj, h túl nagy erősítésű... Idézet: „Amikor a tranyó bázisát földre kötöm akkor föld-emitter közt 5,5V van, föld-kollektor közt 3mV” Itt nem írtál el valamit? Mondjuk huncut a rajz, mert a tranyóknak nincsenek nyilacskái... Se gombócok a vonalakon ![]()
Ez kész
![]() Betettem egy BD137-es teljesítménytranyót, és olyan szépen megy, h még én is meglepődtem rajta ![]() Köszi szépen midnenkinek a segítséget! ![]() ![]() ![]() Akkor mindhárom tranyó helyett veszek majd egy nagyobbat ![]() még 1x nagyon köszi ![]() Petika ![]()
Igen kicsit fura a rajz, de kollektor van a földön.
A mérésnél nem tévedtem lemértem még 1x ![]()
Bocsi, bocsi, bocsi, késő van, Emitter :S
Ez nem az én napom :S Inkább megyek aludni ![]() Köszi szépen még 1x midenkinek ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |