Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Postaláda-őr

Témaindító: vtsoftware, idő: Dec 21, 2007
Lapozás: OK   2 / 3
(#) vtsoftware válasza Fery hozzászólására (») Dec 21, 2007 /

Hopp, nem mondtam el mindent

Nos a mi postaládánk egybe van hegesztve az egész kerítéssel. Az ajtaja, ahol ugye a levelet kiveszem az befelé nyílik az egész hátsó fele egy ajtó.
Előkertes a lakás és van egy kerítés ami elválasztja az "előkertet" meg magát az udvart.

Én is valami wifi rendszerre gondoltam de olyat találok én magam is, csak a cucc érzékelés volt kérdéses.

Amúgy volt hogy nem volt jó a 220-as csengő, addig beletettem a postaládába a wificsengő adóját, a gombját átkötöttem a 220-as csengő kapcsolójába és a nagycsengő kapcsolójával lehetett csengetni.
Ámde a kábele látszott amivel ugye a kapcsolót átvezettem és szana szét tépkedték.
Úgyhogy, jogos, de a wifin már elgondolkodtam én is
A ledet pedig nem úgy gondoltam hogy kifelé mutasson hogy hopp ez a láda nem üres, akkor tuti hogy az első ember kilopná, még szép, hanem az postaláda-ajtóra lenne erősítve maga a cumó, a postaláda ajtaján lenne egy luk és abban a ledecske.

"925": nagyon köszönöm...
(#) 925 válasza vtsoftware hozzászólására (») Dec 21, 2007 /

A RET-nél lehet kapni hasonló optokaput aminek TTL szintű kimenete van, igaz ennek a nyílása 3,1 mm de ha az adója helyett infra ledet raksz bele a távolság szépen növelhető.
www.ret.hu rend.szám: 48-03-31
nézd meg, ehez már jó az a rajz amit felraktam, de anélkül is tudod használni a kimeneti jelet. Nálam csak azért van 3 db hogy biztos észrevegye a bedobott küldeményt.
Adatlap mellékelve

opto.JPG

(#) vtsoftware válasza 925 hozzászólására (») Dec 21, 2007 /

Húúha, ez nekem egy kicsit bonyolult, de mit mondtok arra a kapcsolásra amit először mutattam.
Ahhoz ha jól nézem kát infraled kell.
Jól nézem? Mert akkor inkább annál maradnék.
(#) gg630504 válasza vtsoftware hozzászólására (») Dec 21, 2007 /

Ha már lúd, legyen kövér: valamilyen ( analóg vagy digitális ) kamera.

Úgy gondoltam hogy középen szétvágod a villát és kapsz egy adót, és egy vevőt. Az adónak egy soros ellenállás kell, a vevőnek meg táp és egy tranzisztor ami meghajtja a ledet.
Ha ez túl bonyolúltnak tartod akkor ha feltételezzük hogy a potaládában aránylag sötét van egy infra (esetleg sima fehér) ledet is használhatsz adónak a láda egyik oldalára belülre. A másikra egy fotodiódát raksz vele szembe (ami a vevő) ezt egy tranzisztorra, esetleg egy comparátorra kötöd ami kapcsolja a ledet ha a fény megszakad.
Ha egy érzékelőt raksz a ládába, akkor 1 db tranzisztor, 3 ellenállás, és egy led, meg a fotodióda, és az "adó" led az egész alkatrészszükségleted.
(#) vtsoftware válasza 925 hozzászólására (») Dec 21, 2007 /

Így már nem olyan nehéz

itt egy rajz lehet hogy a 10K ellenállás értékét változtatni kell a fotdiódától függően, de szerintem igy is jó.

foto.JPG

(#) vtsoftware válasza 925 hozzászólására (») Dec 22, 2007 /

ÓÓÓ igazán nagyon köszönöm
Köszikösziköszi
(#) Boldika válasza 925 hozzászólására (») Dec 22, 2007 /

Itt nincsenek megfordítva a ledek???
(#) mex válasza Boldika hozzászólására (») Dec 22, 2007 /

Csak a vevődióda van jól kötve.
(#) uli válasza titi hozzászólására (») Dec 23, 2007 /

én nem raknék rugót oda. egy könnyeb szórólapnak igy sincs akkora sulya, h egy olyan mikrokapcsolót lenyomjon. sztem felesleges a rugó, a kapolcsónak van akkora ereje, hogy visszatolja azt a kcsii lapot. de ha nincs akkor is valami nagyon lájtos rugó kell. maugymeg ezt az egészet neked be kell huzni evvezetékkel a szobádba/lakásodba. ez akkor gáz ha a 10.iken lax , erre megoldás valami adó-vevő. nade.ha kertesházban laksz, akkor tudom ajánlani a vezeték nélküli csengő megbuherálását. vagy a sok kábelt, vagy valami egyszerű FM vagy valami hasonló elven müködö ado-vevő pár utánépítését sok sikert!
(#) Marty McFly hozzászólása Dec 23, 2007 /

Miért nem raksz a postaládádba egy mozgásérzékelőt? Ha beleraknak valamit az úgyis mozog ameddig beteszik! Ha érzékeli a mozgást jelet ad egy áramkörnek amin világít a piros led! A posatláda ajtaján lenne egy mikrokapcsoló, és mikor a köldeményt kiveszed, az ajtó nyitása miatt a kapcsoló a másik állásába kerül, így kikapcsol a led, és a következő moszgásérzékelésig nem világít! Ehhez mit szóltok?
(#) Norberto válasza Marty McFly hozzászólására (») Dec 23, 2007 /

Mozgásérzékelőkhöz nem elég szimpla 1-2 ceruzaakksi... ami azt vonja maga után, hogy nagyobb feszültséget/áramot kell a postaládába vezetni... az meg megint felesleges macera szerintem...

Olyan megoldás a legegyszerűbb (amennyiben a cél vezetéknélküli lehetőségek kiaknázása), hogy egy egyszerű IR-LED-es áramkörrel figyelni, mikor szakad meg a fény a beérkezett levél, vagy egyéb küldemények hatására. Innentől kezdve időközönként (pl. félóránként-óránként) elindulhatna egy adatfolyam, magyarul egy egyszerű rádiós jeladót becsempészni a szerkezetbe még, ami megküldi a központnak, hogy a postaládába érkezett valami. Innentől kezdve csak a fantázia szab határt, hogy az üzenetet a vevő oldalon hogyan fogadják...pl. lehetne valami villogó áramkört működésbe helyezni az előszobában, vagy úgy is lehetne fogadni a hírt, hogy egy hanglejátszás indul el, ha a vevő küldemény érkezéséről értesült... és mondjuk a lakás összes pontján bemondaná viszonylag halkan, nyugodt hangnemben. Sőt, azt is meg lehetne oldani, hogy csak ott mondja be, abban a helyiségben, ahol mozgást érzékel a lakás-intelligenciáját adó elektronika

Az IR-LED-ek elhelyezése oly módon lehetne, ahogy Macsek71 egyik korábbi hozzászólásában csatolt egy képet a rugós megoldásról. Az átellenesen menő piros vonalat jelen esetben meg lehetne feleltetni egy fénysugárnak is, ami pl. a jobb alsó fekete vékony "téglalapból" (= mint IR adóból) érkezik, és egészen a bal felső piros vékony "téglalap" (=> IR-vevő) felé érkezik. Ilyen esetben legyen szó akár kicsike levélről, nagy borítékról, újságról, biztosan meg fog szakadni a fény útja! Egyedül az adó-vevő páros megfelelő rögzítésére kell itt ügyelni, nehogy egy keményebb küldemény, vagy postás általi csomag/levél-begyűrés miatt leszakadjanak a helyükről!
(#) 925 válasza mex hozzászólására (») Dec 23, 2007 /

Igazatok van, fordítva vannak a diódák.(kicsit kapkodtam)
(#) damatic hozzászólása Nov 5, 2011 /

Téma reloaded, új kondíciókkal.

Most költözünk tanyára, és szeretnék értesülni majd róla, ha a postaládánkba küldemény érkezett. Ez az a postaláda, amikor egymás mellett van öt fakk, a postás kimegy kocsival, felül kinyitja, aztán beledobálja a cuccot. A postaláda a tanyától légvonalban valamivel 200 méteren belül van, de ha meg akarom közelíteni, akkor kb, 2400 méter oda-vissza. Hazamenet nem esik útba, így azt gondolom, érthető a szándékom.

Tehát kellene egy olyan berendezés - nyílván az eddig tárgyalt súlykapcsolós vagy infrakapus dolog jöhet számításba - ami a láda legkisebb átalakítása nélkül kivitelezhető, mivel tudomásom szerint a láda a Posta tulajdona.

Aki esetleg nem látott volna még ilyen ládát, az megnézheti ezen a képen.

Én arra gondoltam, hogy a készüléket a láda címzett által nyitható ajtajának belső alsó felére kellene kétoldalas ragasztóval rögzíteni. A készülék egyik sarkában lenne egy fokuszált infraadó LED, a másik sarkában meg egy infravevő. A láda hátuljára meg egy reflexiós felületet (tükör) kellene kétoldalassal ragasztani.

A készülék telepes üzemű (9V) lenne, ezért takarékossági okok miatt úgy kellene működjön, hogy az infraszenzor impulzusos üzemű lenne. Mondjuk 10 percenként nyomna egy 5 másodperces impulzust, és ha ez idő alatt nem jön vissza az infravevő oldalon a jel, akkor bekapcsol egy valamilyen vezeték nélküli jeladót, ami elszól 200 méterre. Antennaként talán használni lehetne az egész postaláda-bódét. Az adó működési ideje is elég lenne csak annyi, hogy a vevőoldalon bebillentsen egy tirisztort, ami kapcsol egy villogó LED-et egészen a nyugtázásig (áramkör bontása). A vevő áramkört lehetne dugasztápról vagy telepről működtetni, de előbbi jobb lenne, mivel a vevőnek folyamatosan működnie kell.

Vélemények, ötletek?
(#) damatic válasza damatic hozzászólására (») Nov 8, 2011 /

Isten ments, hogy azt gondolja bárki is, hogy türelmetlen vagyok, de mégis: vagy sekit nem érdekel a téma, vagy legalább annyira nincs ötlet, mint nekem. A 433MHz-es rendszerekkel (pl. kapucsengő) el lehet érni ekkora távolság áthidalását? Esetleg kis trükkel?
(#) bundyland válasza damatic hozzászólására (») Nov 8, 2011 /

Hali !

Ugy látom már mást is foglalkoztatott a téma
Bővebben: Link
de úgy tűnik a teljes doksihoz regelni kell az "AVR freaks"
oldalra. Nekem anno volt ilyen funkcióju postaládám
ami a bedobónyílás elmozdulását figyelte, de az vezetékes volt.
(#) Inhouse válasza damatic hozzászólására (») Nov 8, 2011 /

Ahogy látom a postás a felső ajtót nyitja, így egy kulccsal minden fakkba bele tud nyúlni. Eszerint mindegy milyen elven nézed az ajtó nyitását, az nem jó, mert nem lehet tudni, hogy neked jött-e valami, vagy a szomszédnak...
Amúgy, ha elég jól zár a doboz, akár egy fényérzékelő elemmel is lehetne nézni, gondolom a postás nappal jár...
A kétoldalú ragasztó nem az igazi, télen-nyáron éri annyi dolog, hogy le fog esni...
Ha tehát az ajtó nem jó, akkor elég nehéz lesz megbízhatóan, de egyszerűen érzékelni, hogy került-e valami a fakkba. Talán, ha raknál bele egy kerettel egy lapot (ami szinte akkora, mint a doboz belseje, de nem szorul), ami az egyik oldalán egy tengellyel és egy rugóval kb vízszintesen áll, de a postás lenyomja a küldeménnyel és az lelapul az egyik oldalhoz, aláesik a küldemény, aztán visszaáll. Persze a postásnak nem árt szólni előtte... A lap mozgásával lehet kapcsolni egy mikrokapcsolót, indulhat az adás.
A vezetéknélküli csengőhöz fog kelleni mindkét oldalra irányított antenna, anélkül szerintem bajos a 200m. Az viszont feltűnő lesz... a fém dobozból mindenképpen ki kell juttatni az antennát...
Ha van rálátásod a postaládákra, esetleg lehetne egy erős fényű villogó LED feléd irányítva, kinézel és villog, akkor van valami. Talán még egy olcsóbb távcső is jobban megéri, mintha bonyolult és drága elektronika kerül bele.

Üdv
Inhouse
(#) nedudgi válasza damatic hozzászólására (») Nov 8, 2011 /

A téma érdekel, de a jelek szerint elfelejtettem hozzászólni .
Amit tisztázni kell, elsősorban: optikai rálátásod van a postaládára? A 200 méter az elméleti határ környékén van az olcsó, kisteljesítményű rádiós modulok esetén.
A láda mint antenna csak akkor jöhet szóba, ha megfelelően szigetelt földelést tudsz elérni a ládán belülről.
(#) damatic válasza Inhouse hozzászólására (») Nov 8, 2011 /

Köszi a választ!

Jól látod, a felső ajtóhoz meg csak a postásnak van kulcsa, tehát fizikailag se lenne lehetőség ott buherálni - bocs: szerelni.

Vannak kültéri spec kétoldalas ragasztók, ilyenek a Sika termékek között keresendők - ez más projekthez info lehet - én pl. mondtam a ragasztástechnikai szakboltban, hogy rendszám felragasztásához kellene kétoldalas. Adtak. Végül mégse a rendszámot, hanem a rendszámtábla keretet ragasztottam vele, azóta is fent van. Szóval, jelszó: Sika.

Ezt a leffentyűs dolgot nehezen tudom elképzelni, hogyan és mihez lehetne rögzíteni. Gondolkodtam a mechanikus dolgokon, talán vezetékcsatorna fedél lenne jó a láda aljába fektetve, és alá mikrokapcsoló. Azt meg baromi nehéz lenne úgy kiegyensúlyozni, hogy egy nyílt levelezőlap vagy képeslap is lenyomja, nem beszélve a pehelykönnyű tértivevény értesítőről.

Viszont, ha maradunk a vezetékcsatorna fedélnél, az lehet alaplapja az egész rendszernek, és akkor a ládához nem is kell semmit ragasztgatni, csak méretre vágni a csatornafedelet, rászerelni az infrakaput és a tükrö(ke)t meg nyilván az elekrtonikát, és úgy egyben csak betenni a láda aljába.

Sajnos optikai rálátás nincs a ládára, ezért gondoltam a kapucsengőre, meg a láda fémszerkezetére, mint antennára. Ha újra megnézed a képet, ott a néni kinyitja, mintha egy eloxált vagy rozsdamentes tengelye lenne az ajtónak. Arra rácsíptetni egy krokival az antenna szálat?

Nem tudom, milyen hatása van az adó áramkörére, és a hatásfokra, hatókörére, ha egy ismeretlen tömegű, anyagú és felületű antennát akasztunk rá...

Csak úgy megjegyzem, mennyivel egyszerűbb lenne, ha a posta egy olyan egyszerű dologgal segítené az ember dolgát - ha már úgyis elektronikus küldeményfeldolgozás van - hogy egy e-mailt küld, ha valami érkezik...
(#) damatic válasza nedudgi hozzászólására (») Nov 8, 2011 /

A láda mint antenna csak akkor jöhet szóba, ha megfelelően szigetelt földelést tudsz elérni a ládán belülről.

Uff - ezt most hogy is érted? Talán úgy, hogy a láda fémtestje ne legyen leföldelve?
(#) nedudgi válasza damatic hozzászólására (») Nov 8, 2011 /

A fedélre ragasztott mágnes, aminek elmozdulása egy reed érintkezőt bont, lehet érzékelő. Nem is kell ragasztani, ha vas a fedél.
(#) nedudgi válasza damatic hozzászólására (») Nov 8, 2011 / 1

Igen. Valószínűleg földelve van a láda.
(#) Inhouse válasza damatic hozzászólására (») Nov 8, 2011 / 1

Idézet:
„Ezt a leffentyűs dolgot nehezen tudom elképzelni, hogyan és mihez lehetne rögzíteni.”

Mivel nem akarsz fúrni faragni, egy keretet kell készíts, ami illeszkedik a dobozodba. Ezt már akár egy kétoldalú ragasztóval is a helyén tarthatod, alul meg ül a doboz alján. Minimálisan (anyagvastagságtól függően) elvesz a doboz méretéből is persze...erre már tudnál bármit szerelni, pl. azt a leffentyűt is...

Idézet:
„Gondolkodtam a mechanikus dolgokon, talán vezetékcsatorna fedél lenne jó a láda aljába fektetve, és alá mikrokapcsoló. Azt meg baromi nehéz lenne úgy kiegyensúlyozni, hogy egy nyílt levelezőlap vagy képeslap is lenyomja, nem beszélve a pehelykönnyű tértivevény értesítőről.”

Ezért nem is írtam, ez nem használható ötlet.
Sőt az infrakapu sem igazán az, mivel nem tudud, hogy milyen pozícióban esik bele a levél. Oldalról szinte láthatatlan...ha meg telerakod infrakapuval, akkor a telepes üzem nem lesz kifizetődő, ugyanannyit kell menned elemet cserélni, mintha mindig néznéd, jött-e valami...

Ha ismernéd a postást, akkor a legegyszerűb lenne megkérni, hogy csörgessen meg, amikor jött valami. Látnád a nem fogadott hívások között... Vagy esetleg hagyni neki egy gombot és megkérni, hogy azt nyomja meg...

Üdv
Inhouse

Na, rajzoltam.

Ezt fundáltam ki a láda aljára, ami ugye 10 percenként lőne egy 5 másodperceset lézerrel, ami körbe lenne zavarva a láda alján tükrökkel, aztán a vevő oldalon ha nem jön vissza, akkor nyomna egy rádiójelet. A küldeményeket meg lágy pvc-ből hajlított félgyűrű terelné be a nyaláb útjába.
(#) KTobi válasza Inhouse hozzászólására (») Nov 8, 2011 / 1

A láda nem csak az övé, felülről csukott. Mi lenne, ha kap egy betétet. Ezt kicsit nehéz lesz belerakni, mert meg kellene kérni a postást, hogy felülről lehessen betenni. A láda elég keskeny, ha az ember 5 centinként a betét alja körül telerakja optokapuval, szerintem használható lenne. Egy fényérzékeny ellenállással, valamivel indítani egy mikrokontrollert, valószínű, hogy naponta egyszer töltik. Mikor a postás felnyitja, fényt kap, miután lecsukta, megnézi az áramkör, hogy a TE fiókodba tett-e valamit, ha igen, jelez, ha nem alszik holnapig. Kicsit zavaros lett, de ez alapján talán megoldható telepesre.

Itt egy másik irány. Majdnem kész megoldás, csak az a kérdés, hogy a teleszkóp antennát hogy lehetne kiváltani, valamint a hatótávolságot növelni. Lehet, hogy nincs 200m a távolság, de ha annyiban gondolkozunk, nagyon nem lehet alálőni. Mit szóltok?

Itt is szok lenni, itt meg van is.
(#) Inhouse válasza KTobi hozzászólására (») Nov 8, 2011 /

Te betétnek hívod, én keretről írtam eddig...
Be lehetne elölről is rakni, az ő ajtaja akkorának tűnik, mint az egész fakk mérete...
Amúgy jó ötlet a kombináció, hogy a fényváltozás végén ránéz, hogy van-e benne valami.

Üdv
Inhouse
(#) pucuka válasza damatic hozzászólására (») Nov 8, 2011 /

Az érzékeléshez egy ötlet. A fakkod aljára egy duplafenék mikrokapcsolóval, amely súlyérzékelőként ha bedobnak valamit, kapcsol. Elindít egy jeladót 433 MHz -es adó modullal.
A 433 -as modulokkal is megoldható, a doboz hátuljára kell készíteni egy jó antennát, laposat nyák lemezre strip line technikával négy dipóllal. Ennek elég nagy a nyeresége, és még nem annyira irányított, és mivel lapos még műanyaggal (PVC) burkolva is, nem nagyon feltűnő. Esetleg valami matricát rányomni. Csak ennek az a baja. hogy készíteni kell. De ha felhívod a céget, segítenek.
Mindenesetre a házad felé nézzen. A másik oldalra a vevőre már lehet tenni nagynyereségű yagi antennát.
Az ilyen kihúzható antennát nem tartom jó ötletnek, mert amellett hogy nem is igazán jó, úgyis letörik. A bázis antenna ugyan jó lenne, de ez is buzergálásra ösztönzi az arrajárókat.
(#) Inhouse válasza damatic hozzászólására (») Nov 8, 2011 /

Felesleges ilyet venned, a passzív infra érzékelő csak a postás kezét veszi észre, ha elég érzékeny hozzá...a küldeményeket nem fogja látni...
A vezetéknélküli rész a kérdés, hogy 200m-re megbízhatóan ki lehet-e terjeszteni...

Üdv
Inhouse
Következő: »»   2 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem