Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Postaláda-őr

Témaindító: vtsoftware, idő: Dec 21, 2007
Lapozás: OK   3 / 3
(#) Inhouse válasza pucuka hozzászólására (») Nov 8, 2011 /

Szia Pucuka!

A súlyérzékelésen kívül a többi öltet kiváló!
Nem hinném, hogy sokan tudnának olyan dupla feneket csinálni bármilyen súlyérzékelővel, ami egy pár grammos értesítőt jelezni tudna, nemhogy mikrokapcsolóval...

Üdv
Inhouse
(#) pucuka válasza Inhouse hozzászólására (») Nov 8, 2011 /

Miért ne lehetne. Egy kb 1 mm -el kisebb méretű o,5 ös alulemez, négy mikrokapcsoló, jó nagy (hosszú) görgős karral, esetleg egy négypontos ellenrugós megvezetéssel. Szerintem nagyon érzékenyre lehet állítani. Hasonlóan a konyhamérlegekhez.
(#) damatic válasza pucuka hozzászólására (») Nov 8, 2011 /

Idézet:
„Az érzékeléshez egy ötlet. A fakkod aljára egy duplafenék mikrokapcsolóval, amely súlyérzékelőként ha bedobnak valamit, kapcsol.”
Ezt ma épp kitárgyaltuk, hogy halott ötlet, mert egy TV levél értesítő mérete/súlya egy WC papírlappal mérhető össze.

Idézet:
„a doboz hátuljára kell készíteni egy jó antennát, laposat nyák lemezre strip line technikával négy dipóllal.”
Ez viszont hoppá! És nem is kell azt burkolni, a kimart nyákot le kell festeni postászöldre és kész, csak az a kérdés, hogy hova lehet rögzíteni. Mondjuk lehetne a ládákat tartó konzol lábához vezetékkötegelővel.

A bázis antenna nem tudom mi, de egy rúdantenna (pl rézhuzal) egy 13mm-es vastagfalú (villanyszerelési) vezetékvédőcsőbe lógatva, a védőcső meg a ládák tartókonzoljának lábához kötegelőzve szintén kivitelezhető lenne. Nem feltűnő, nem buzergálják.

Inhouse-nak igaza van. Még ha be is lehetne lőni a bekapcsolást néhány grammra, a visszakapcsolás lenne bajos, mert a mikrokapcsolók átbillenése olyan, mint az elektronikában a Schmitt-trigger, és nem lenne elég levenni a tálcáról a lapot, a tálcát is meg kellene emelni, hogy visszakapcsoljon.

Szóval szerintem eddig a legjobb a mozgásérzékelős dolog, de érdemes lenne belenyúlni azzal a fénydiódával, hogy egész éjjel ne akarjon mozgást figyelni, csak mondjuk a fedél nappali felnyitásától a lecsukásáig, mert úgyis ez idő alatt kerül be a levél.

Idézet:
„a doboz hátuljára kell készíteni egy jó antennát, laposat nyák lemezre strip line technikával négy dipóllal”
- erről tudnál valami bővebbet írni? 433MHz-hez milyen méretparaméterekkel lehet ilyet fabrikálni - izé: maratni?
(#) pucuka válasza damatic hozzászólására (») Nov 8, 2011 /

Én mégis csak a mérleg elvet favorizálnám, nézz meg egy egyszerű konyhamérleget, de pl. a postán is használnak levélmérleget. Lehet, hogy nem épp a mikrokapcsolós megoldás, bár én a helyedben kipróbálnám, de egy occó mérlegből megpróbálnám kinyerni az információt. De Te tudod.
Az antennát meg ne buherálj, ekkora távolságon azon minden bukhat. A bázis antennát ha megnézted, azt is beteheted egy vékonyfalú postászöld villanyszerelős csőbe.
Erre nézve vannak tervező programmok, de nekem sajna nincs. Ezért mondtam, hogy keresd meg a céget, biztosan segítenek. Más frekvenciára van ilyen termékük.
(#) damatic válasza Inhouse hozzászólására (») Nov 8, 2011 /

Nem tudom, most próbálgattam egy lakásriasztó mozgásérzékelőjét ingerelni egy papírdarabbal. Élével a mozgásérzékelőre merőlegesen, tehát úgy, hogy minél kisebb felületet lásson fellógattam, és amikor visszaállt nyugalmi állapotba, akkor elengedtem a papírt. Mindig bevillant. Persze ezt csak akkor lehetne tutira mondani, ha lemodelleznénk a dobozt, és beleejtenénk egy post-it cédulát, egy értesítőt, meg pár ilyesmit, és ha mondjuk 99%-ban bejelezne (100-200 próba), akkor mehetne élesbe.

Megnéztem azt a zannnnntennnnát, és hááát...

Olyan ágyúval verébre jellegű lenne.

Talán ki kellene számolni, hogy hány milliméter hosszban kell egy koaxot lehámozni...
...mert ugye vannak egész, fél, meg negyedhullámhossz antennaméretek - vagy mi a vihar - és aszerint lehet méretezni, csak hát ehhez sem ismerem a képletet.

Nem tudom, mennyit ér a gyaloglás, de egy antenna nem az a kategória, hogy hány cm -t kell a koaxot lehámozni. Akik ilyet csinálnak, szinte mindíg nyafognak, hogy mit csináljanak, mert csak néhány méter a "hatótáv", a lekoppintott 24 dB -es antennával. (csak nézz körül itt a fórumon) Szerintem ha az ember csinál valamit, akkor csinálj is meg. Nem hiszem, hogy otthon állnak garmadában az antenna méréshez szükséges műszerek, pedig csak ilyenekkel lehet egy darab drótból antennát varázsolni.
Megnéztem a konyhamérleget, 3000 g -os. 5 g -tól hajlandó mérni. (van azért ennél érzékenyebb is) Ha a küldemény ennél nehezebb, bekapcsol, indítja az adót, és dudál.

Hát ebben a tekintetben sztem valahol félúton lesz az igazság. Egyrészt ugye ez itt egy elektronilai barkácsfórum, ami sztem sokak számára (nekem is) arról szól, hogy - bár elismerve a profizmust (profi az, aki abból él, amit csinál) - olcsóbban hoz ki home-made egy feladat megoldását. Megette a fene az egészet, ha csak egy antennára ki kellene fizetni 5-10 ezer forintot. Attól már az is olcsóbb, ha az ember vesz egy tacskó gizdaságos walkie-talkie párt, és az meg elszól még két kilométerre is. Huncutság nélkül.

Belebotlottam egy méretezőbe, azt kalkulálta, hogy negyedhullámú antenna 433,9MHz-hez 66,6cm hosszú kell. Namost ha pl. faragok egy ilyet, meg faragok a vevő oldalra is egyet sima koaxból, és bekötöm egy 433,9MHZ-es vezeték nélküli csengőbe (rendelkezésre áll, használaton kívül) és kiviszem a prérire valakivel, aztán megcsörget amikor megszólal, már ki is van próbálva, mielőtt a mozgásérzékelős bigyóba beruháznék.

A digitális mérleg témájában meg se nem vagyok ékszerész, se drogos, de ugye vannak nagyon érzékenyek ez tény. De akkor most ruházzak be egy ilyenbe, plusz még faragjam szét, hogy az auto shut-off ne kapcsolja ki két perc után? Vagy hogy is van, megpöccintem és bekapcsol? Akkor jó...
Nem tudom, mennyi egy ilyen mérleg.
(#) damatic válasza damatic hozzászólására (») Nov 8, 2011 /

Találtam egy ékszermérleget, de továbbra se tudjuk, hogy csak gombbal lehet bekapcsolni, vagy tud aludni is.

Azt a lehurrogott tecos micsodát is komoly szakemberek készítették, komoly műszerekkel, nem asztalsarkán barkácsolták össze. Természetesen megpróbálhatsz bugylibicskával antennát, tranzisztort, adót, vevőt meg mittomén mit faragni, de az eredményt előre borítékolni lehet, bár néha előfordul, hogy sikerül, vagy valami olyasmi. Már az is barkácsolás, ha kész gyári elemekből magad rakod össze az igényeidnek megfelelő szerkezetet. Végül is meg is rendelhetnéd kulcsrakészen, és akkor láthatnád azt az árat.
És sokféleképpen lehet várat építeni.
Már ott is bibi van, hogy az "antenna méreteződ" 66.6 cm -t adott negyedhullámhosszra, mikor a teljes hullámhossz 70 cm körül van. (fejből)
(#) Inhouse válasza pucuka hozzászólására (») Nov 8, 2011 /

Egy A4-es papírlap 4-5gramm. Ezt mikrokapcsolóval, ne haragudj, de nem lehet megcsinálni. Sajnos adott körülmények között mással sem. Kell egy tálca, már itt elbukott a dolog, hogy az úgy illeszkedjen, hogy ne eshessen a fal és a tálca közé a levél, de ne is érintse a falat. A digitális mérlegek nullázással kezdenek, pár másodperc múlva állnak készen a mérésre...

Üdv
Inhouse

Bocsánatot kérek, még egyszer, bár az írásom elején azzal kezdtem, hogy nem akarom lenézni a szakmát!

Igazad van a méretezéssel kapcsolatban, 69 egész valamennyi a szokásos képlettel, nem számolva a levegő közeg rövidülési tényezőjével. Ez a kalkulátor azt is beleszámolta, így jött ki 66,61024011240240mittudoménmennyire. De azt gondolom, annyra talán nem kellene nyulat lőni, hogy a 66,6 ne lenne elég jó. De majd a többit az őrszobán a pudingevéskor.

Még egyszer köszönöm az írásaid, és kérlek, ne légy megsértődve, csak próbálok a realitások talaján maradni a bekerülési költség / használati érték terén.

Azt a lehurrogottat meg mondjuk úgy, hogy egy jól fizetett mérnökgárda kitalálta, hogy hogy lehet fillérekből úgy megcsinálni, hogy viszonylag nagy szórású alkatrészekkel, és betanított munkásokkal működő gyárban fillérekből összehajigálni nagytételben.

Műszerek és mérések tárgyból ugye tudjuk, hogy a hibák összegződnek. Jelen esetben az asztalszéli gondossággal és kisérletezéssel igyekszek pótolni a professzionális drága alkotóelemet.

És ne hidd, hogy elvakult vagyok, mert pl. hangfalat eszem ágában sincs nekiállni képletszámítással összedobni, mert az akusztika mocskosul kutya dolog, és erről mást is igyekszek meggyőzni, hogy ha nem csak a cimbi autószerelő műhelyébe kell valami ordibátor, akkor inkább egy gyári hangfalat másoljon le és tegyen bele a gyárihoz hasonló mechanikai paraméterekkel rendelkező sugárzókat. Vagy vegyen egy leharcolt gyárit a lomiban, jó eséllyel a hangváltóra se lesz gondja, és kicseréli a tányérokat még akár Somogyira vagy MNC-re, és garantáltan jobb leyz az eredmény, mintha a lekváros fazékban keresné a gombostűt.

Na, de vissza a fejlesztéshez: legutóbb általam legjobbnak ítélt megoldás ez a vezeték nélküli mozgásérzékelős riasztó izé, kiegészítve vékony, finom kis koaxszal, kivezetve valahol alul a bódéból, aztán a tartóláb mellett befutna egy PVC csőbe, és ott blankolással kialakítva az antenna a kábel árnyékolt eréből.

Megtaláltam a kalkulátort újra.
(#) Inhouse válasza damatic hozzászólására (») Nov 8, 2011 /

Próbáld már ki azt a PIR szenzoros érzékelős csodát a postaládát szimulálva, mielőtt megveszed!

Üdv
Inhouse
(#) damatic válasza Inhouse hozzászólására (») Nov 8, 2011 /

Tökre igazad van, addig felesleges a fingot fűrészelni. Kösz!

Csak fejből. A hullámhossz= fénysebesség/frekvencia. A hullámhossz negyede 17 cm körül van. A k tényező egy környezeti tényező, függ a méretektől, szigetelő anyag dielektrikumától. Ez az amit nem nagyon lehet kiszámolni, mert annyira sok az ismeretlen tényező, és minden függ az arányoktól.

Igazad van, egész hullámhosszt számolt a kalkulátor, így a negyed hullámhosszú 1mm átmérójű huzalantenna hossza kb. 16,655 cm kell legyen.
(#) Inhouse válasza damatic hozzászólására (») Nov 8, 2011 /

Valami olyasmi, az előző elég hosszúnak tűnt...

Üdv
Inhouse
(#) lalamper hozzászólása Máj 7, 2020 /

Sziasztok!

A postaláda távjelzés problémáját szeretném megoldani egy vezetéknélküli csengővel és optikai érzékeléssel, egyszerűen, nem túlbonyolítva.

Egy olyan kis áramkörre lenne szükségem, amit felteszek a postaláda belső falára (optikai érzékelő), szembe vele valami fényvisszaverő prizmát, és ha levél (papír) jön, akkor érzékeli és "megnyomja" a vezeték nélküli csengő gombját.

Mivel annyira nem értek az áramkörökhöz, ezért kérném a segítségeteket. Fontos lenne, hogy ne fogyasszon sokat, hiszen a vezeték nélküli csengő is egy 12V-os mini cerkaelemről megy.
(#) Taki33 válasza lalamper hozzászólására (») Máj 7, 2020 /

Optikai érzékelő sokat fogyaszt, inkább egy reed relével old meg, amit egyszerűen rákötsz a nyomógomb helyére! Reed relé 3W
(#) lalamper válasza Taki33 hozzászólására (») Máj 7, 2020 /

Ehhez mágnes kell ha jól tudom, ugye? Csak ugye akkor hogyan kapcsol, ha bedobnak valamit..?
(#) Taki33 válasza lalamper hozzászólására (») Máj 7, 2020 / 1

Igen, egy mágnes kell hozzá! Készítesz egy billenő ajtót a nyílásra, ráfogatod a mágnest, mellé a reed relét és már kész is!
(#) proba válasza Taki33 hozzászólására (») Máj 7, 2020 /

Ha lehet úgy felszerelve, hogy ne maradjon nyomva, akkor sem, ha a papír kitámasztja. Mert akkor a csengő adója többet fogyaszt.
(#) Gafly válasza lalamper hozzászólására (») Máj 7, 2020 /

Vagy ha kész (jellegű) megoldás kell, akkor nem egy ökör ára.
Az ne zavarjon meg, hogy NC (nyitásérzékelő) a neve, mert ugye kis barkácsolással lehet más is.
(#) Inhouse válasza lalamper hozzászólására (») Máj 7, 2020 /

Kösd a postaláda bedobónyílás fedelére, azt meg kell emelje a postás, amikor bedob valamit. A levél eshet úgy, hogy nem szakítja meg a fénysorompót.
(#) kaqkk válasza lalamper hozzászólására (») Máj 7, 2020 /

A postaláda bedobónyílás fedelére köss rá egy villanypásztort , akkor a postás fog hangjelzést adni amikor megérinti .... .
A hozzászólás módosítva: Máj 7, 2020
Következő: »»   3 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem