Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése
 
Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   12 / 2208
(#) Mate78 válasza sturbi hozzászólására (») Aug 4, 2007
Szia!

Ma összeraktam a PCL86-os végfokomat,már szól,igaz még csak egy "deszkamodell".280V-os tápfeszültségről megy,ez volt kéznél,majd csökkentem.
Ugyanazt a kapcsolást építettem meg amit Te.Elsőre nagyon rossz volt a magashang átvitele,mondhatni semmi magas nem volt benne.Elkezdtem játszani a visszacsatoló 39k-val,egy 50k-s potit betéve,de semmi változás.Aztán kivettem,így most nincs viszacsatolás,és gyönyörűen muzsikál.
Teszek fel egy képet róla.
Azt szeretném még kérdezni,hogy Nálad a katódellenállással nincs párhuzamosan kondenzátor,én a legtöbb rajzon láttam.Szándékosan nem építettél be?

üdv.

P7280005.JPG
    
(#) sturbi válasza Mate78 hozzászólására (») Aug 4, 2007
Jó a 280 V, nem kell azt csökkenteni. Ha visszacsatolás nélkül jó, akkor a kimenő szekunder másik felét nem kell földelni. Amire oda kell figyelni, az a nyugalmi anódáram és a segédrácsáram ezekkel nem kell túllépni a katalógusadatot. Úgy lehet megmérni, hogy a katódellenálláson megméred a feszültséget, aztán ohm törvény I=U/R.
PL.: a katódellenálláson esik 6V az értéke mondjuk 120 Ohm akkor a katódáram 6 (V)/120 (Ohm)=0,05 (A)=50(mA), ebben bent van a segédrácsáram is, megméred asegérácsellenálláson (1 K) is a feszültségesést, legyen ez is 6 V, akkor a segédrácsáram 6 (V)/1000 (Ohm)=0,006 (A)=6 (mA), ebből az anódáram 50-6=44 (mA), ez sok, nem lehet több 39 mA-nél, az Ig2 amúgy még éppen megfelelő lenne. Ilyenkor növelni kell a katódellenállás értékét, és újra mérni, számolni, jelen esetben sztem 160-180 Ohm körűl lesz.
Nálam szándékosan nincs katódhidegítés, nem szeretem a hangját. Nyugodtan betehetsz egy 100-470 µF-os 15-25 V-os elkót paralell a katódellenállással. Sőt, ha nincs vcs., a triódát is hidegítheted.
(#) Mate78 válasza sturbi hozzászólására (») Aug 4, 2007
6,3V van a katódon és már eleve 150 Ohmos katódellenállást tettem be.Ebből 42 mA katódáramot számoltam,a segédrácsfeszt nem mértem meg,de valószínűleg a határokon vagyok a segédrácsárammal is.Kicsit megnövelem a katódellenállást,ahogy írtad is.
A szekunder egyik fele sincs földelve most sem,meg amikor bent volt a vcs.ell.akkor sem volt.Vagy akkor lehet hogy kellett volan földelni?

A mélyátvitele az erősítőnek viszont gyengébb,a 15 W-os PP-vel összehasonlítva.Tudom ez nem korrekt,mert abban többszöröse a vasmagkeresztmeszet.
Folytó nélkül próbáltam,mert nincs kéznél,4*220µF pufferrel,a fűtést labortápról kapta,kicsit brummos,de nem zavaróan.A véglegesben lesz folytó is.
A katódot hidegítve kissé nőtt az erősítés,fülre úgy tűnik nem csak alcsonyfrekvenciákon.Megpróbálom a trióda katódját is hidegíteni egy 100n-val.

Bocs a kérdésért:nem tudod honnan lehetne szerezni két egyforma SE kimenőt PCL86,esetleg EL84-hez?

köszi

üdv.
Máté
(#) sturbi hozzászólása Aug 4, 2007
Ha nem volt földelve a kimenő szekunderének egyik fele, akkor nem volt jó a vcs. sem. Ha mégis megpróbálod a visszacsatolást, akkor a trióda nem hidegíthető (legalábbis nem az egész katódellenállása)
Ha gondolod tervezhetünk kimenőtrafót, mondjuk képkimenő vasára (7,5 cm2 azthiszem), az szinte mindenkinél szokott lenni pár darab, nekem is tekernem kell azt hiszem.
(#) Müszi válasza sturbi hozzászólására (») Aug 5, 2007
Ha gondolod megnézem az egyik Kádár Géza könyvben...
(#) Mate78 válasza sturbi hozzászólására (») Aug 5, 2007
Akkor lekötöm földre a szekunder egyik felét,megnézem mit produkál úgy.
Ha nem sikerül szerezni kimenőt,akkor tényleg marad a tekerés,de akkor már jobban osztott kimenőt kéne tekerni.Nekem képkimenőm sincs két egyforma,de van más vasmagom otthon,amik első ránézésre jók lehetnek.

üdv
(#) sturbi válasza Mate78 hozzászólására (») Aug 5, 2007
Igen, ha begerjed az erősítő, akkor meg kell cserélni a testet és a vcs. ellenállását.
(#) sturbi válasza Müszi hozzászólására (») Aug 5, 2007
Én a Magyari Béla féle Rádiótechnikai Zsebkönyv-et szoktam használni szinte mindenre.
(#) Müszi hozzászólása Aug 5, 2007
Tessék:
Kimenőtrafó adatok

csoves.JPG
    
(#) sturbi válasza Müszi hozzászólására (») Aug 5, 2007
Mekkora Ra- hoz, milyen alsó határfrekvenciára, mekkora primer induktivitást számoltál, mekkora magkeresztmetszet adódott, és mekkora légrést számoltál, vagy gondoltál ? Hány részre van osztva a primer és a szekunder.
Ezek nélkül a skicced dupla nulla áthúzva értékű.
(#) technik hozzászólása Aug 6, 2007
Udv!
En csovesem is elkeszult! Teljesitmeny 2x4W SE. 90W-os Videoton hangfalak szepen szolnak vele. Csovek: 1x6N3P(ECC42) es 2x6P14P(EL84) pentodaba kotve. Ime par kep.
(#) sturbi válasza technik hozzászólására (») Aug 6, 2007
Nagyon szép munka.
A belsejét is megmutathatnád.
Mekkora tápfeszt használtál, a kimenőd hány cm2 kb.
A kapcsolási rajz sem zavarná meg a topikot.
Az ember csak néz és irigykedik...
(#) lovzolt válasza zaik hozzászólására (») Aug 6, 2007
Sziasztok.

Én még új vagyok ezen az oldalon de annyit azért tudok hogy a kimenőtrafó nem erősít csak illeszt, ( illesztő transzformátor ), az anódfszültség nagyságát a kiválasztott csövek tipúsa fogja meghatározni.
Először is tisztázd magaddal hogy hány W-os erősítőt szeretnél építeni, utána válaszd ki hozzá a csöveket és egyebeket Pl.EL-84 csövet 2500-2800Ft-ér belehet szerezni 2db csővel 100W kijön na persze kell még valami meghajtás is ECC-82. ha komolyan gondolod és van elképzelésed szívesen segítek ( rajz leírás stb. )

Zoli
(#) MaSTeRFoXX válasza lovzolt hozzászólására (») Aug 6, 2007
Üdvözlünk az oldalon
A trafóval kapcsolatban igaz minden amit írtál, de szerintem egy nullával többet írtál. EL84-ből ellenütemben azért nem jön ki 100W. Max 10 körül. Inkább A PL509 és társai szoktak 100W-ot kiadni magukból ellenütemben.
Amúgy egy több mint 1 éves hozzászólásra reagáltál
(#) sturbi hozzászólása Aug 6, 2007
EL 34-re gondolhatott, abból PP-ben 800 V anódfesszel 400 V Ug2-vel ki lehet kényszeríteni 100 W-ot, bár nem lesz egy "hájend" cucc.
(#) technik válasza sturbi hozzászólására (») Aug 7, 2007
Udv!
Idézet:
„Nagyon szép munka.”

Koszonom!
Idézet:
„A belsejét is megmutathatnád.”

Hamarosan csinalok par kepet a belsejerol is.
Idézet:
„Mekkora tápfeszt használtál, a kimenőd hány cm2 kb.”

Tapfesz olyan 280V korul van, kimenok csoves radiobol bontottak, egyformak. Nem igazan tudom a keresztmetszetuket, szerintem 5 es 7cm2 kozott vannak.
Idézet:
„A kapcsolási rajz sem zavarná meg a topikot.”

Kapcsolast innen loptam:
http://cxem.net/sound/amps/amp47.php
Igaz, oroszul van, de a rajz magaert beszel. Elso elesztesre mukodik, elofesz automatikus. Ha valakit bovebben erdekel, jelezzen, segitek.
(#) technik hozzászólása Aug 7, 2007
Megvalami:
A bemeneten az R2C2 egy felulatereszto szuro, ami levagja az 50Hz-nel kisebb frekit. Ezen alkatreszek pontosak kell legyenek, kulonben nem ott vag ahol kell. En 27nF kondit nem kaptam sehol, ezert 33nF-et raktam helyette es ez meg feljebb vagott, igy eltuntek a mely hangok. Siman el lehet hagyni az R2C2 parost, nalam nincs benne.
(#) sturbi hozzászólása Aug 8, 2007
En 27nF kondit nem kaptam sehol, ezert 33nF-et raktam helyette es ez meg feljebb vagott, igy eltuntek a mely hangok.
Ez egy kicsit fordítva van, minél nagyobb kondi van ott annál jobban engedi át a mélyhangokat, tök mindegy, hogy 27 vagy 33 nF, ez jelentéktelen eltérést okoz a frekvenciaátvitelben.
Amúgy jó, hogy előhoztad ezt a felüláteresztő szűrő kérdést, az itt elkészült SE erősítőknél, mindegyiknél szükséges (kényszer) a frekvenciamenet lerontása felüláteresztő szűrővel még a végcső előtt (az enyémben már van), mivel az erősítő maga, simán átviszi a 30 Hz-et is, az alkalmazott kimenőtrafók viszont csak 60-100 Hz-es alsó határfrekire lettek méretezve (4-5 cm2 magkeresztmetszet).
A felüláteresztő szűrő beépítése némi mélyhangvesztés árán igen jelentős minőségjavulást okoz a teljes átvitt frekvenciasávban (a hangerő is nagyobb lesz és izlés szerint lehet csökkenteni, vagy megszüntetni a hurkos negatív visszacsatolást is).
Nálam 15 nF van sorosan a bemeneten (4 cm2 kimenőm van).
(#) technik válasza sturbi hozzászólására (») Aug 8, 2007
Udv!
Elsore ez tunt a hiba okanak, nem szamoltam utana...
A napokban visszarakom a szurot, meglatjuk milyen eredmeny lesz, majd megirom...
(#) sturbi hozzászólása Aug 8, 2007
Ha nem torzít az erősítő nagyobb hangerőn, akkor nem kell. Érdemes itt próbálgatni, hogy "a kecske is jóllakjon, meg a káposzta is megmaradjon".
Az enyémnek félelmetesen jó hangja lett, de "dob meg basszus"-ra nem az igazi (még szerncse, hogy nem szeretem a "tuc-tuc" zenét).
(#) sturbi hozzászólása Aug 8, 2007
6P14P 4W-ot audiofeel minőségben le tud nyomni, ha a kicsi kimenő nem horpasztja be a csövet. (mert a kis kimenőnél a mélyhangokhoz már nem elegendő a primer induktancia, előtérbe kerül a kimenő ohmos ellenállása, és az olymértékben megnöveli az anódáramot, hogy a cső erősen torzítani kezd (a túl nagy mélyhangok miatt, a közép és magas tartományban is).Ezért azoknak a hangoknak a nagyságát, amiket a kimenő már nem tud normálisan átvinni, csökkenteni kell valahol egy felüláteresztő szűrővel (legjobb az első cső után, mert ott már rendezett impedancia viszonyok vannak, de jó az elején is). 12 cm2 trafó felett már nem kell korrigálni a frekimenetet(Ra=5,2 K-nál fa=30 Hz-re 24 H primer induktivitás adódik, ez 48 mA áramnál 18 cm2, 50 Hz-re 14 H és 10 cm2 , 100 Hz-re 7,4 Henry és 5,5 cm2 kimenőtrafó adódik.
(#) alex.taylor hozzászólása Aug 9, 2007
sziasztok!
tudna valki feltenni valami egyszerü erősitő kapcsolást feltenni a 6P14P-vel?
(#) technik válasza alex.taylor hozzászólására (») Aug 9, 2007
Udv!
Rengeteg van a neten, itt van nehany:
http://www.jogis-roehrenbude.de/Leserbriefe/Goecking-EL84SE/Goecking.htm
http://audioton.republika.pl/wzm-se.html
En ezt epitettem meg:
http://cxem.net/sound/amps/amp47-1.gif
R2, C2, R14, R15, C8 kihagyhato belole.
(#) alex.taylor hozzászólása Aug 10, 2007
Köszönöm!
(#) puskas87 válasza alex.taylor hozzászólására (») Aug 11, 2007
hali
vki emlitette hogy van 5 alkatrsszel erosito (lampakonn es trafokonn kivul)
esetleg nem oszatnatok meg velem is(kezdesnek megtenne ez is)?
elore is koszonom
(#) sturbi hozzászólása Aug 11, 2007
Megmértem a képkimenő primer induktivitását 14,5 Henry volt.
Ettől aztán rögtön kavarhatnékom támadt, mert RL=Omega*L=2*Pi*f*L, ez pedig 50Hz-en RL=6,28*50 *14,5=4553 (Ohm)
A PCL 86 SE erősítőmben Ra=0,75*(Utáp/Ia)=0,75*(250/0,035)=5357(Ohm).
A két érték olyan közeli, hogy a képkimenő alkalmasnak látszik kimenőnek az Ra=5 KOhm körüli SE erősítőbe, ha a magasabb frekvenciákat is megfelelően át tudja vinni (légréssel van összerakva, kb.7,5 cm2 magkeresztmetszetű, a vezetékvastagság is szűken elegendönek látszik).
Igy hát szétcsaptam az erősítőt és kipróbáltam, jó lett. Színusszal 30 Hz-30 kHz között 3 dB-en belül van a frekimenet, 10 kHz-ig 8 V cs-cs, ez 1 W (20 kHz-en 6 V cs-cs), ennek ellenére hangos a dögös mélyek miatt.
Nem kell a frekimenetet lerontani, mert 30 Hz-en az induktancia még majdnem 3 Kohm, ezt a cső még tolerálja (hozzájön még a primer ohmos ellenállása is).
(#) sturbi válasza sturbi hozzászólására (») Aug 12, 2007
No azárt ez nem egy "audiofüles" hang, nem lehet valami brilliáns a négyszögátvitele, de ha muszály erőlködni, azért mégiscsak egész türhetően szól, amíg az ember fia maggyőzi magát egy kimenőtekercselésre.
(#) MaSTeRFoXX válasza sturbi hozzászólására (») Aug 12, 2007
Ez érdekes, tehát akkor képkimenőtrafóval jobban szólnak a mélyek? A magason látszik-e változás?
Személy szerint párszor elgondolkoztam azon hogy képkimenő trafóval, (esetleg PCL85-tel) építsem meg de mindig elmaradt... Az biztos hogy maga a trafó nagyobb darab. Ráadásul egyes Orion TV-kben voltak hiperszil magos változatai
(#) Mate78 válasza sturbi hozzászólására (») Aug 12, 2007
Megint jelentkezem.
Visszakötöttem a visszacsatoló 39k-t,és lekötöttem földre a szekunder másik felét,és megjöttek a magasak.
Sajnos szkóp hiányában nem tudok frekimenetet mérni,de fülre nagyon jól szól.A pentóda katódhidegítő kondiját kivettem,valahogy nekem sem jön be a hangja.
Sajnos mint írtam nekem képkimenőm sincs,nálunk errefelé nemigen lehet már csöves TV-vel,rádióval találkozni lomtalanításkor,ismerősöknél,pláne nem két egyformával,de azért rajta vagyok az ügyön.
Viszont van egy másik (hang)kimenőm is PL82-höz,egy Munkácsyból való.

üdv.
(#) sturbi válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Aug 12, 2007
Igen, képkimenővel szólnak a mélyek mint az állat, sajnos a hang minősége rosszabb, mint előtte volt, a mélyei sem tetszenek, úgyhogy vissza is rakom a csipet orion kimenőket, azzal közép és magas tartományban félelmetesen jó hangja volt, a trióda után két útra osztom a hangot 150 Hz körüli kereszttel és a mélyeknek kiagyalok valami nagyon egyszerű A osztályú tranzisztoros részt (aztán lehet,hogy ez csak elképzelés marad), vagy tekerek a képkimenő vasára hang kimenőt, vagy csak iszom egy sört.
Következő: »»   12 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem