Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Szobában lévő emberek számolása
Sziasztok!
Szeretnék építeni a szobámba egy olyan rendszert, ami számolja, hogy hány ember van épp bent Az elképzelésem, hogy van két pár adó-vevő egység (mondjuk lézerdiódával, bár nem tudom, hogy ezt megzavarhatja-e a külső fény, vagy nem???), és ugye amíg senki nem megy sehova, addig ugye mindkét lézer által kibocsájtott jelet fogja a saját fototranzisztor. amikor valaki bejön az ajtón, akkor ilyesmi játszódik le: |szoba| 1 1 |ajtó| (itt jobbról balra megyünk, az 1-es pedig logikailag azt jelenti, hogy mindkét lézer jelét fogja a saját fototranzisztora). amikor bejönnek, akkor először a jobb oldali lézer szakítja meg: |szoba| 1 0 |ajtó|, majd mindkettőt: |szoba| 0 0 |ajtó|, és végül kisétál a lézerek sugarából: |szoba| 0 1 |ajtó|, |szoba| 1 1 |ajtó| tehát ha valaki bejön a szobába, akkor ezt a változást kell figyelni (11->10->00->01->11), ha valaki kimegy a szobából, akkor pedig ez fordítva történik. Emellett van 3 gomb, amivel lehet törölni, és manuálisan növelni/csökkenteni a számláló értékét Alapnak ezt gondoltam. Nagyon kezdő vagyok hobbielektronika szinten, de érdekel, és hát mivel tanuljon az ember, ha nem ilyennel (digitális technikai ismereteim vannak) Csatoltam képként egy gyenge blokkvázlat szerűséget is. Leginkább az érzékelés része érdekelne (meg ennek a bekötése a számlálóhoz), mert a számláló szerintem menne a linket terv alapján. Még kérdésem lenne, hogy nem lehet ezt megoldani AVR-el jobban? Megéri? Mert ott tulajdonképpen akkor szoftveresen (ugye nekem kéne megírni a kódot) bezérelhetném a számlálást, meg így kéne figyelni, hogy épp bejönnek a szobába/kimennek a szobából, stb. Hogy érdemes inkább? Hogy kezdjek neki a projectnek? (Még egyszer megemlítem, hogy most kezdenék foglalkozni a hobbielektronikával csak) Előre is köszi, üdv, T Idézet: cím javítva. „Szobában lévő emberek sázmolása” ![]()
Szia!
Megoldható logikai kapukkal, de akár AVRel is. Vagy PIC, vagy egyéb mikrokontroller. A kulcsrész itt az érzékelés. Hogyan döntöd el, hogy egy ember kiment, egy ember bejött. Jó az elméleted, abban az esetben, ha az ember áthaladáskor egyszer szakítsa meg a fénysorompót. De mi van akkor ha kétszer is? Lábakat nézi a szenzor, vagy csak legyint az ember a kezével. Gondolni kell a különböző testmagasságra. Meg megeshet, hogy egyszerre két ember is áthalad az ajtón. Erre megoldás az elég szűk ajtó. Szóval lehet kísérletezni, gyakorolni, tanulgatni, de nem hiszem, hogy ezt pont így kellene. Összerakhatsz valamit, hagy egy hétig futni, és meg is látod, hogy mi a végeredmény, például egyedül vagy a szobában és -5öt mutat, vagy 10et. Nem akarom elvenni a kedvedet a dologtól, csak megemlítettem a lehetséges hibákat. Ha pontosan meg tudod határozni mi a belépés, mi a kilépés, milyen jelek esetén mi van, akkor annak a kapcsolási rajzát össze lehet állítani könnyen. esetleg a programot megírni hozzá. Nem ajánlom, hogy rögtön mikrokontrollerrel kezdjél. Üdv. Tóbi
Hát én ilyen has-mell magasságba gondoltam az érzékelést, az ajtó szűk, csak egy ember fér be rajta.
A +,-,reset gombok is azért vannak, hogy van valaki játszana a cuccal (van ilyen ismerősöm ![]() Oké, akkor a mikrokontrolleres ötletet hagyom. Mivel nem értek nagyon a nyákkészítéshez, arra gondoltam, hogy hestore-ból veszek alkatrészeket, hozalokat, és egy próbanyákot, amíg el nem készül egy végleges változat (aztán majd nyákkészítés). Hogy érdemes nekikezdeni? Én így gondolom, hogy amit linkeltem számlálót ahhoz megveszem a cuccokat, megcsinálom, tesztelgetem. Ehhez nehéz lenne hozzá kötni egy olyan elektronikát, ami figyeli a mozgást? Ezt a kapcsolási rajzot írta valaki. Ezzel annyi a gond, hogy nem nagyon értek 1-2 részt benne, és azt sem találom, hogyan küldi ki a jelet, hogy bejöttek/kimentek a szobából? Vagy létezhet egyszerűbb megoldás? Másik: amit fentebb linkeltem számláló kapcs. rajza, az érthető, csak olyan, mintha mindig számolna :S Mert a két gomb felől csak egy huzal fut, az U/(/D) jelhez, de nem látom, hogy mikor lenne engedélyezve a számlálás? Mert ez alapján minden órajelre számol vagy le, vagy föl (attól függően, melyik gombot nyomjuk) nem? Harmadik: nehéz lenne hozzákötni az érzékelő elektronikát ehhez a számlálóhoz? Digitális technika ismereteim alapján csak össze kell OR kapuzni egy a megfelelő gombbal, vagy bonyolultabb a dolog (gondolom egy SNxxxx-t kell használni)? Előre is köszi a válaszokat, remélem nem untatlak titeket a hülye kérdéseimmel. Üdv, T UI: vicsys, köszi a cím átírását ![]()
Nyomógombos beléptetőkapu
![]() ![]() üdv: Csaba
Nem teljesen értem hogy, hogy érted a 2 lézert. Ha a 2 lézer párhuzamosan egymás mellett kb 5-10cm-re van egymáshoz képest úgy van elhelyezve, hogy ha jön az akadály, akkor az elsőt szakítja meg, majd továbbmenve mindkettőt és még tovább haladva csak a 2.-at. és végül egyiket sem, akkor így könnyű eldönteni hogy bejött-e valaki vagy kiment-e az illető. (A kimenet pont ennek a fordítottja.) Én a lézert veszélyesnek találom kisgyerekek miatt. Inkább infrát használnék, ami jól van fókuszálva. És úgy lőném be az érzékenységet, hogy ha megnő az infra sugár útja, akkor már ne is működjön. (De ehhez kell szűrő a napfény miatt.) Infránál elég egy adó, és két kb 30cm-re elhelyezett vevő, amire kis csöveket húznék. Valami fekete anyagból, ami elnyeli az infrát.
Most látom csak hogy milyen régi HSZ-ra válaszoltam. Pedig itt volt baloldalon. (Ott nem csak azok vannak, amik nem rég frissültek?)
![]()
Kedves Hobbielektronikás fórumtársak!
Arra a problémára keresném a megoldást, hogy egy adott helységbe be-, illetve kilépéseket hogyan lehetne regisztálni. Részemről az RFID-ben láttam a megoldást, de a probléma vele a túl kicsi leolvasási távolság az olvasó és a transzponder között. Esetleg ha tud valaki rá megoldást, hogy hogy lehetne a rávolt 75-100 cm-re növelni az is nagy megfelelne. Ezen emgoldáson kívűl bármi szóba jöhet, ami megoldja nekem, hogy rögzíti egy adott ponton való áthaladást. Előre is köszönöm, az ötleteket, és az időt.
Szia!
Nézd csak: Szobában levő emberek számolása című topic itt a HE-n Ha azt akarod, hogy valaki válaszoljon, akkor írd le rendesen a kérdést is! Milyen célra kell, tudsz egyáltalán adni a belépőknek valamit, amivel lehet őket számolni, hány ember lesz kb., milyen gyorsan változhat a számuk, egyszerre tud-e több ember be/kilépni...stb... Üdv Inhouse
Egyébként az RFID a megoldás, kapukat kell tenni, amin mindíg át kell haladni. Ha a rendszerbe való belépésnél regisztráció is történik, akkor lehet tudni ki az aki kilépett/belépett. Vannak olyan rendszerek is, ahol az érzékelési távolság 0,5 - 1 m.
És hol lehetne beszerezni ilyen kaput?
Esetleg építés szóba jöhet? A lehető leg "dákbarátabb" megoldás érdekelne.
Köszi az észrevételt.
A probléma ennyi, amit írtam. Adott egy helység. Ember bemegy, kijön, bemegy, másik megy be, stb Több emberről szól, mondjuk 3-10. Semmi cifra nem kell, pusztán annyi, hogy meg tudjam nézni, ki ment be, ki jött ki, vagyis kik vannak bent. Ennyi lenne a lényeg. Tududnk nekik bármit adni, pl rfid transzponder, de erre írtam, hogy alacsony az olvasási sebesség, és ezen kívűl bármi felvetés, ötlet, megvalósítás érdekel, szóba jöhet. Köszönöm.
Hogy létezik "dákbarátabb" megoldás, azt nem merném állítani, hogy hol lehet kapni azt sem tudom, valószínűleg valamilyen rendszerfejlesztés eredménye, de láttam már ilyet nemegyet. A leolvasás sebességéről meg csak annyit, hogy az olasz autópályán a Viacard így működik, és 20 km/ó -val kell menni a kapuban.
Kutakodni kellene a .net -en, biztos van ajánlat, de ha magad szeretnéd fejleszteni, azt is lehet. De pl lehet megoldást találni ZigBee módszerrel ez aktív rendszer, bár ennél nehezebb azt megoldani, hogy csak azt számolja aki ki, vagy belép egy adott helységbe. A kapu pedig egy viszonylag nagyméretű hurok antenna, amit pl áruházak kijáratainál is látni. |
Bejelentkezés
Hirdetés |