Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hegesztő trafó
 
Témaindító: hili13éves, idő: Máj 5, 2007
Lapozás: OK   21 / 74
(#) illesoszkar hozzászólása Nov 13, 2011 /
 
valahol igazad lehet csak bedöglött a billentyűzetem és amivel most írok több mint feén nincs jel milyen betü.de az vesse rám az első követ aki vakor irva nem téveszt egyébként kössz az észrevételt kellemes napot neked oszkár
(#) mpisti válasza toths hozzászólására (») Nov 13, 2011 /
 
Én újból csak 2x1,8-al tekerném. Ahogy illesoszkar is írta, a kisebb keresztmetszetű huzal jobban fog melegedni, tehát ha a leégett részt 2x2mm-es huzallal tekered akkor a még ép tekercsrész fog az eddiginél lényegesen jobban melegedni mivel az még 2x1,8mm-es huzalból van. Tehát vagy áttekered az egészet 2x2mm-es huzallal, vagy az újratekerést is úgy csinálod ahogy a régi volt. Egyébként tapasztalatom szerint ha túlterheléstől ég le egy trafó, akkor nem csak az egyik tekercsrész ég le,hanem az áramvezetésben résztvevő összes tekercs- feltéve ha azonos keresztmetszetűek és azonosak a hűlési feltételek.
(#) illesoszkar hozzászólása Nov 13, 2011 /
 
szerintem még egy lehetőség a mataloglobusz forgalmaz 2,5 átmérőjű üvegszálas müa.szigetelt huzalt ami szinte megegyezik a 2x1,8-al mm2-be ha csak az egyiket tekered át akkor is jó de ez ha tul melegszik akkor sincs baj ,kihül és megy tovább az üveg szigetelés miatt nem üt át
(#) toths válasza mpisti hozzászólására (») Nov 13, 2011 /
 
Köszönöm a segítséget!
Az azonban elgondolkodtató, amit írtál:
Idézet:
„...tapasztalatom szerint ha túlterheléstől ég le egy trafó, akkor nem csak az egyik tekercsrész ég le,hanem az áramvezetésben résztvevő összes tekercs- feltéve ha azonos keresztmetszetűek és azonosak a hűlési feltételek.”

Milyen egyszerű vizsgálati mód létezik? (van egyszerű mérőműszerem, ami ellenállást is mér...) Ha ugyanis a hibaforrás még a trafóban van, akkor előbb azt kell megszüntetni...
(#) mpisti válasza illesoszkar hozzászólására (») Nov 14, 2011 /
 
Igen, megközelítőleg azonos a keresztmetszet. De az üvegselyem szigetelés hőállósága is csak 200fok. Ha a huzalról nem ég le a szigetelés, akkor a sorelválasztó szigetelőlemez ég meg, vagy enyhén vezetővé válik.Ha csévetesten van a tekercs és az hőre lágyuló műanyag akkor az kifolyik alóla. Tehát mindenképpen indokolt valamiféle túlmelegedésvédelem beépítése.
(#) mpisti válasza toths hozzászólására (») Nov 14, 2011 /
 
Erre nincs egyszerű módszer. A legegyszerűbb módszer, ha a hibás tekercs letekerésekor figyeled a meneteket hogy nincs-e valahol szokatlan hiba(pl. mellécsúszott menet valamelyik magasabban levő sorból;beesett fémdarab, forgács, hegesztőszikra;sérült szigetelés)Nem ritka hogy a tekercs sorok közé műanyag szigetelőszalagot tekertek sorelválasztóként amikor a trafó készült. Ez a műanyag szigetelőszalag a tartós hőbeviteltől elszenesedik, majd vezetővé válik. Emiatt leégett trafót már javítottam.
(#) illesoszkar válasza mpisti hozzászólására (») Nov 15, 2011 /
 
jó ebben egyetértek de a 60-80 c fokhoz képest ami megengedett üzemmeleg ahhoz képest a 180-200 fok csak többet bír.a másik dolog elektromos dolgokba csak a hegesztő gépekbe vagyok valamennyire otthon a családba volt egy villanyász,aki 25 éven át hegesztőgépeket gyártott,nagyon értette.sokszor segitettem neki mert az én szakmám kovács és kézmüves lakatos és csapó ollóval mindig én vágtam neki a sziliciumlemezt.és sokat csinált három oszlopos háromfázisu 3x 42 trafókat és hatos diódahiddal egyenirányitotta.sirt az elektróda olyan jó volt vele hegeszteni.
(#) mpisti válasza illesoszkar hozzászólására (») Nov 15, 2011 /
 
Látom jegeltek. Néha nem ártana a moderátorok figyelmeztetését komolyan venni. Ez nem chat fórum, itt vannak szabályok.A lényeg: Némi tévedésben vagy a hőfok tűrést illetően. Az,hogy egy huzal szigetelésének a hőfoktűrése ilyen magas,az nem jelenti azt hogy ekkora hőmérsékleten használható is.Egy trafó működésében nem csak huzal van,hanem kivezetések, rétegszigetelés, cséve, vasmag stb...Pl. a bakelit elvileg hőre keményedő műanyag, de igen rosszul tűrné a 200 fokos hőmérsékletet. Az átlag szigetelőanyagok szigetelési és egyéb tulajdonságai a hőmérséklet emelkedésével nem arányosan,hanem exponenciálisan romlanak, tehát tévedés azt gondolni,hogy akár 180-200 fokon járatható egy villamos gép.Ha hosszabb időre, nem pedig 1-2 évre tervezel gépet,akkor a hőmérsékletet nem engeded 50 fok fölé.
(#) vka hozzászólása Nov 20, 2011 /
 
Üdvözlet Mindenkinek!
Egyik barátom kapott javításra egy Hetra 90 hegesztőtrafót, szétszedett állapotban. Az áramerősséget egy 3 állású kapcsolóval lehetett állítani, ami szétesett. Vett egy új hasonló kapcsolót, de nem sikerült rendesen bekötni, mivel már korábban minden vezetéket szétkötöttek. Tud valaki segíteni a helyes bekötéshez?
(#) gömb hozzászólása Dec 8, 2011 /
 
Üdv!
A kérdésem a következő: Adott egy 30 cm2-es EI vasmag, aminek alul-felül van két-két kiemelkedő része a szórás növelése érdekében. Ebből akarok egy olyan hegesztő trafót készíteni, ami a szekunder rövidrezárása esetén veszi fel a primer oldalon a névleges áramát, kb 7 A-t (230V-on). Jó úton járok-e, ha a szekundert az egyik külső szárra tekerem? Vagy úgy már nagyon nagy a szórás?
(#) maishai válasza gömb hozzászólására (») Dec 8, 2011 /
 
Üdv!

Szerintem a megadott keresztmetszet kevés hegesztőtrafó készítéséhez. Javaslom szerezz be nagyobb transzformátort, legalább 60 -as kersztmetszetűt. Ezen túlmenően az EI mag nem igazán alkalmas hegesztőgép építéséhez. Kérlek olvass vissza a fórumban én is ezzel próbálkoztam, hallgattam mpisti szakvéleményére.
(#) gömb válasza maishai hozzászólására (») Dec 8, 2011 /
 
Erre én is gondoltam, csak kell egy nagy LL vas.
(a négyzetacél nagyon melegedne? )
(#) maishai válasza gömb hozzászólására (») Dec 8, 2011 /
 
Kis utánajárással( Vatera) 10-15 e Ft-ért vásárolhatsz Hetrát. Én is ezt tettem, felujítottam, egyenirányítottam, új dobozba építettem és remekül működik, majd teszek fel képet a " hegesztőtrafó egyenirányítása" fórumba.
Üdv
(#) Ge Lee válasza maishai hozzászólására (») Dec 8, 2011 /
 
Komolyan mondom nem tudom honnan szeditek az ilyen "infókat". Amit évekig használtam (amíg nem volt inverterem) az 23cm2 vaskeresztmetszetű, saját készítésű és remekül helytállt.
Az EI mag is jó hegesztőnek, azzal inkább csak az a probléma, hogy mivel nem fér bele a kellő huzalmennyiség csak kisebb teljesítmény vehető ki belőle tartósan.

Ez olyan volt mintha azt mondtad volna hogy a zsigulival nem lehet közlekedni csak a mercivel.

Ami miatt pedig már nem éri meg az otthoni bütykölés az a réz ára.
(#) illesoszkar válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 8, 2011 /
 
100 % igazat adok neked mert én 3 db egyforma mikrósütő trafó közepét kivágtam,egymás mellé tettem és a két oszlopra elosztottam a primert is,meg a szekundert is és szerelésre ezt hordjuk.igaz a 3.25 -nél hamar melegszik de a 2.5 semmi gond és tud annyit mind a hajdadi hetra 90-es.
(#) illesoszkar hozzászólása Dec 8, 2011 /
 
Ja és egyenirányitva is lett
(#) mpisti válasza illesoszkar hozzászólására (») Dec 8, 2011 /
 
Neked bizonyára igazad van. Dolgozni lehet a barkácsolt mikro trafóval is, meg a Fronius-al is. Csak.. tudod a különbség a kettő között annyi, mint a Trabant, és az Audi között. Ugyan mindkettő autó,de ha egyszer kipróbáltad mindkettőt, örök vágyad marad az utóbbi után.
(#) Pety_ válasza mpisti hozzászólására (») Dec 11, 2011 /
 
"Ha rendszám van rajt, akkor fék is" A trabantra nem mindig igaz...
(#) illesoszkar válasza mpisti hozzászólására (») Dec 11, 2011 /
 
Én nagyon egyetértek veled .deeee .rokkant nyugdijas lettem ,időmilliomos. a másik az anyag adott még mindig van,el nem adom mert kár.A másik csak kihívásból csináltam meg.és ha már meg van lehet használni.Én már az életbe nem tudok inverter hegesztőt venni.És az vesse rám az első követ aki nem próbál néha hülyeséget is kihívásból .Kellemes napot Oszkár
Szerettem Trabantot volt egyszerre egy audi 100-as gls-el egy időbe,de az aranyos kis trabi volt a bicigli.
(#) YoCeE2107 hozzászólása Dec 12, 2011 /
 
Sziasztok van nekem egy problémám ami a következő:
Sokat hegesztek és a régi trafóm leégett (150A)
vettem egy 130 A-est ami maxra tekerve kb 3 pálca után leáll, a régi 8-10-et bírt egy szuszra 3,2-esből!
Muszáj a nagy teljesítmény 6-8-10-12 mm- es lemezekhez
(trakor után gépeket gyártok, itt olvasztani kell)
Nincs ipari áramunk, és ahogy nézegettem 240v- osba nem nagyon van 150A feletti, nameg nem vagyok ugye milliomos se... 100.000-es kategória jelenleg számomra nem elérhető!
Az ötletem amihez a segítségeteket kérem a kővetkező lenne:
vennék még egy ilyen 130A-est,
A Szekunder oldalakat és a primer oldalakat is sorra kötném
tehát 120V/120V- ot kapna 1-1 primer
és 25V-25V jönne ki a szekunderen, és ugye ha sorra kötném ugyanúgy jönne ki 50V mint gyárilag egyből
a melegedés ugye tekercsenként csak a fele, és így már bírná nekem folyamatos munkára!


Mert "én szerintem" ezekből marhára ki van spórolva a tekercs és mivel rövid drót van rajta, ezért melegszik Így, mert ugye pl: ha mind két oldalra dupla annyit tekernének ugyan úgy működne nem?
(na ez csak az én feltevésem)

Szóval erre a soros kötésre várnám trafókhoz értő szakemberektől a választ
köszönöm!
(#) Mályi László válasza YoCeE2107 hozzászólására (») Dec 13, 2011 /
 
A primert párhuzamosra kell kötni. A szekundert, diódákkal lehet párhuzamosra kötni.Kétféleképpen vagy két Greatz kapcsolással vagy kétutas kapcsolással. A soros kapcsolás nem járhato út. A primer a 230 volt A szekunder a heggesztő kábel
(#) kendre256 válasza YoCeE2107 hozzászólására (») Dec 13, 2011 /
 
Szerelhetnél bele ventilátort is. Nekem az van benne, sokkal később kapcsol ki a hővédelme.
De ha sokat hegesztesz, inkább venni kellene egy profibbat..
(#) efraim hozzászólása Dec 13, 2011 /
 
Nem tudom, mit jelent a "nameg nem vagyok ugye milliomos se", de egy 200A TIG WELDER inverteres, ami 200A-t is tud 220V-ról kb. 120 angol font az e-bay-on. Nekem is inverteres van, a 4 mm-es pálcát is simán elégeti, bár nem ez a tipus. Az enyém magyar forintba átszámolva kb. 73000 Ft-ba került.
(#) dcsabi válasza YoCeE2107 hozzászólására (») Dec 13, 2011 /
 
Én is az inverterest támogatom. Még a 160A-s is simán viszi a 3,2-eset ilyent már elég jó áron lehet venni. Halkan megjegyzem, 130-as van, ezzel is simán használható a 3,2. De biztos, ami biztos...vegyél nagyobbat, ha van rá munkád hamar megtérül. Ja és 2-3 kg csak...Szekunder és primer "trükközéssel", szerintem sokat kell tökölni, hogy optimális munkaponton "járjon"...
(#) Ge Lee válasza YoCeE2107 hozzászólására (») Dec 13, 2011 /
 
Ha a primereket sorba kötöd egyáltalán nem fogsz tudni hegeszteni vele. A legolcsóbb megoldás az lett volna ha a leégettet újratekered, ha esetleg ráfér akkor erősebb huzalból és megtámogatod egy jó nagy ventillátorral.
(#) Pety_ válasza YoCeE2107 hozzászólására (») Dec 13, 2011 /
 
Trafó TÍPUS??
A kötés mindenképen párhuzamos a 230-as oldalon.
A munkakábel oldalán egyenirányítani kell, utána lehet párhuzamosítani.
A vázolt soros kötés nem mondom, hogy nem működik, de semmi javulás nem lenne elérhető mivel a hegesztő belső ellenállása is megnő és az ív gyengébb lesz. Pluszba még hamarabb le is kapcsol hővédelemre mivel a trafók jobban melegednek.
(#) Pety_ válasza efraim hozzászólására (») Dec 13, 2011 /
 
Mini 160-is van, még nem kapcsolt le hővédelemre pedíg fél doboz 3,2-nél megállok 1 cigire. :smoke:Bővebben: Linkhttp://www.weldtechnic.hu/bevontelektrodas_keszulek.html
(#) Mályi László válasza vka hozzászólására (») Dec 13, 2011 /
 
A multi méter a legnagyobb segítség.De ha a primer tekercseket meg nézed akkor talán rájössz a
sorrendre
(#) ovismusimon hozzászólása Dec 14, 2011 /
 
Üdv. Mindenkinek.
Hetra 100/160-as hegesztő trafó javításához szeretnék segítséget kérni. Eredetileg 220 V-ról és 380 V-ról is üzemelt, de leégett, és ugy tekerték meg, hogy most már csak 220 V-ról müködik(dött) mostanáig, mert ismét leégett. A gyári tekercselés két szállal volt tekerve, a javításkor aki csinálta egy szállal tekerte, de a trafó gyengébb lett, és hegesztéskor mire a pálca végéhez értem az izzott. Megtudná-é valaki mondani a gyári menetszámát ennek a trafónak, és a huzalvastagságát,vagy tudna-e tanácsot adni abban ,hogy a trafó jol használható legyen?
(#) mpisti válasza ovismusimon hozzászólására (») Dec 15, 2011 /
 
Régen, úgy 20 éve tekercseltem egyet. A menetszámra nem emlékszem, de arra igen, hogy 2mm.es huzalból volt tekerve a 230V-os része. A menetszámot pedig le tudod számolni a régi leégett tekercsről.
Következő: »»   21 / 74
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem