Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CB rádió

Témaindító: csikosgabi, idő: Máj 16, 2006
Lapozás: OK   28 / 67
(#) G80 válasza Fakopancs hozzászólására (») Dec 26, 2011 /

Hali!
Nagyon tetszett a hozzászólásod!
Adaléknak mindenképp jó!
Amúgy ja, én is birom a Marko-ba hogy lehet vele SWR-t mérni. Van belőle hála istennek 3DB az egy Stalker mellett. Az alap 4W kimenője illeszkedik a Zetagi max 5 w bemenőjéhez és hát együtt már tényleg "dörögnek" Persze mindez AM-en mert azon a * SSB-n nagyon torz.Bizonyos távolság után már nem tudok haza szólni a Stalkeren AM ben, persze akkor én még hallom a Zetagi "dörgését" a ház felől...

* Nem a kocsmában vagyunk ..
(#) pucuka válasza G80 hozzászólására (») Dec 26, 2011 /

Nekem viszont nagyon nem tetszett a hozzászólásod.
És ugye fogalmad sincs mi a baj? A zetagi nem lineár erősítő, így nem is tudja az egyoldalsávos jelet erősíteni.
De miért kell neked teljesítmény erősítő?
(#) G80 válasza pucuka hozzászólására (») Dec 26, 2011 /

Erősítő nélkül is ugyanez van csak hatótáv kevesebb!
Egyéb ötlet?
(#) G80 válasza pucuka hozzászólására (») Dec 27, 2011 /

Pucuka Úrtól pedig elnézést kérek, hogy a számára elfogadhatatlan indulatszó közbeiktatásával a teljes írásomat "hazavágtam"!
Épp csak az történt, hogy kezdtem jóindulatú baráti környezetben érezni magam és fölvenni a nekem tetsző Fakopancs lazaságát.
Hibáztam! Többet nem fordul elő!
A hasznos hozzászólásokat pedig köszönöm mindenkinek...
HG.
(#) pucuka válasza G80 hozzászólására (») Dec 27, 2011 / 1

Lehet lazán humorosan, de nem lehet alpárian.
A 4 W, és az 50 W között alig több mint 10 db a különbség. A hatótávot sokkal inkább a terjedési útvonal sajátosságai szabják meg, hiszen egy útba eső terjedési akadáy akár 20 dB -t (100 szorost) csillapíthat. Ezért a teljesítmény növelésnek nincs túlzott jelentősége, a megnövelt teljesítmény hatását könnyen tönkre teheti egy fűzfa, vagy városi környezetben egy magasház. Ráadásul fixen telepített környezetben az antenna magasságának növelésével hatékonyabb eredményt lehet elérni. De egy kétirányú összeköttetés esetén nagyon fontos, hogy az energia mérleg mindkét irányban közel azonos legyen. Fix-mobil összeköttetés esetén a mobil van sokkal rosszabb helyzetben, a korlátozott antenna magasság, és az antenna sugárzási hatásfokának gyengesége miatt.
Tehát fix állomáson a teljesítmény erősítőnek nem sok értelme van, de rossz beállítás esetén (én még nem találkoztam korrekt végfokkal) magadra hozhatod a szomszédok és a hatóságok haragját, a zavarsugárzás miatt.

Ez bizony egy hasznos hozzászólás volt! Látom nagyon ért a rádiózáshoz! Köszönöm a felvilágosítást...

A ZETAGI B150 tényleg nem tudja az SSB-t erősíteni csak kamu az AM-SSB átkapcsoló?
(#) pucuka válasza G80 hozzászólására (») Dec 27, 2011 /

Egy picit eltolja a végfok munkapontját, és mindössze ennyi. Ettől még nem lesz lineár erősítő, az sokba kerülne.

Na mindegy, egyenlőre erősítés nélkül se jön össze az SSB-n komunikálás! Lehet hogy az összes rádiómon van némi freki csúszás?! Az autóban lévő Stalker-en még érthető is nagyjából az itthonról jövő adás USB-n(erősítővel, vagy anélkül, minegy), de itthon a Marko-n (3darab)semmi... Majd kialakul, addig marad az AM... Jó éjt!
(#) szsrobert válasza pucuka hozzászólására (») Dec 27, 2011 /

"A zetagi nem lineár erősítő, így nem is tudja az egyoldalsávos jelet erősíteni."

De az. Tudja. Nekem is van.
(#) szsrobert válasza pucuka hozzászólására (») Dec 27, 2011 /

"Ezért a teljesítmény növelésnek nincs túlzott jelentősége"

Csak annyi, hogy 10W-tal egész nap kiabálhatsz, nem válaszolnak. 50W-tal egész csoport válaszol.

Fix állomásra is előnyös a végfok. A többi igaz.
A zavarsugárzásra oda kell figyelni. Bár érdemesebb magas pontról, vagy sík terepen rádiózni. Azért felesleges az éterbe energiát pumpálni, és villanyszámlát növelni, hogy a szomszéd padlásán melegedjenek a biciklivázak, lomok egy jó összeköttetés létrejötte helyett.
(#) pucuka válasza szsrobert hozzászólására (») Dec 27, 2011 /

Pedig tényleg nincs túlzott jelentősége. Sokkal nagyobb a jelentősége az antenna sugárzási hatásfokának, a telepítés körülményeinek. A végfoknak pedig egész más a hatása a zavarok szempontjából fix, jól telepített antenna esetén, mint mobilban. A 27 MHz -en a föld felszíni hullám terjedés alig megy a láthatáron túl (ehhez pedig magasan telepített antenna szükséges), a térhullámokkal való terjedéshez sem szükséges olyan nagy teljesítmény, vagy van, és akkor jó, vagy nincs, és akkor növelheted a teljesítményt kedved szerint, összeköttetésed akkor sem lesz.
(#) pucuka válasza szsrobert hozzászólására (») Dec 27, 2011 /

Nem tudja, minden híresztelés ellenére. A végfokban egy darab nagy teljesítményű tranzisztor van, melynek a bázisa is, emittere is földön van. Ebben a beállításban mégcsak nem is "B", hanem sokkal inkább "C" osztályban üzemel. Ez pedig minden, csak nem lineár erősítő, ebben a beállításban csak FM üzemmódra alkalmas. Ahhoz hogy AM, és SSB üzemre alkalmas legyen, "A" osztályú beállítás kellene, de akkor a kimenő teljesítménye is csak negyede lenne. Lehetne még ellenütemű "B" osztályú is, de ez nem olyan.
És nem is tudod, hogy mid van.

Üdv.
Ezt már végképp nem értem! Ezzel az erősítővel AM-ben tisztán érthetően beszélek 30 kilóméterre! Akkor most az AM-hez se jó, nem csak az SSB-hez???

AM -hez se jó igazán, de működik, mivel van vivő, így amilyen kijön belőle, azt a vevő fel tudja dolgozni. Az más kérdés, hogy milyen, és mekkora intermodulációs zavarok keletkeznek benne, amiket ki is fogsz sugározni. Ezért mondtam, hogy fix telepítésnél veszélyes.
SSB üzemmódban nincs állandó vivő, és az erősítő kimenetén levő intermodulációs jelek sokaságából a vevő nem tudja demodulálni a jelet- Mindkét üzemmódhoz tisztességes lineáris erősítőt kellene használni, mint a hangfrekvenciás végfokokban. Ugyanaz a helyzet, mintha egy B osztályú ellenütemű hangfrekvenciás végfokon keresztül hallgatná a beszédet, a nagy torzítás miatt nem értenéd.
Bővebben: Link

Értem! Tudna mutatni a NET-en egy olyan tipust ami valóban lineáris erősítő?! (link) Olyat ami nem hatalmas teljesítményű tipus! Én csak 800 wattól találtam...

Ennek több oka van. Ilyen végfokokat csak amatőrők, az amatőr sávokban használhatnak, akik elég képzettek arra, hogy ilyeneket építsenek. Az állandóhelyű amatőr készülékek zöme 50 W körüli teljesítményt tud kiadni. Mivel az amatőrök tudják, hogy ahhoz hogy jelentős, érzékelhető teljesítmény növekedés kegyen 10 szeresnél nagyobb teljesítmény növekedést kell elérni, ami az 1 - 3 kW környékén van. Az alsóbb sávokban ekkora teljesítménnyel körbe lehet rádiózni a földet. A 27 - 29 MHz már az URH sáv határán van, a terjedés is kezd ahhoz hasonlítani. Az állandó összeköttetésekhez nem, de a különleges, visszaverődéses összeköttetésekhez szükséges lehet nagyobb teljesítmény, (pl meteor scatter).
Lineár erősítők ügyében rádióamatőr oldalakon kutakodj. Az amatőr sávokon kívül az ilyen berendezések használatához engedély kell.
(#) Antennaman válasza satlokk hozzászólására (») Dec 27, 2011 /

Szia Csaba!

Volt-e már alkalmad megjavítani a kétsávos 80/40m antennádat? Kérdezted, van-e skype-m. Nem szoktam "szkájpon" beszélgetni csak rádión vagy telefonon vagy e-maileket írok. amúgy BÚÉK! Gábor
(#) Antennaman válasza Fakopancs hozzászólására (») Dec 27, 2011 /

Igen Fakopáncs! De a lényeget elfelejtetted, hogy a dagger 2000 alá egy SKODA 120 is kerüljön, csak el ne akadjatok vele!
(#) Antennaman válasza G80 hozzászólására (») Dec 27, 2011 /

Szia Gábor!
Még eszembe jutott, hogy volt eset amikor a táp vezeték az autóban egy égett biztosíték foglalaton keresztül jutott a rádióra így adáskor rettenetesen leesett a fesz és "bugyogott" a készülék. Vagy a rossz antenna vissza szórja a rádiót nagyfrekivel vagy a nagy swr is hasonló jelenséget okozhat. AM-ben nem mérvadó a dolog mert ott olyan széles az átvitel, hogy mindenképpen hallatszik a másik adó jele. De SSB-ben (USB, LSB) nagyon keskeny pl. 2,5KHz és lehet, hogy nagyobb a freki ugrálása, vagy pucuka is amit említett el állítódott frekvencia. Mondjuk ez nem szokott egyszerre több készüléknél csak az egynél a vevőnél jelen esetben. A végfok keltette zavarokról most nem is beszélünk....A Stalker szerintem stabilabb mint a Fakopáncs által is ecsetelt MARCO-747.
(#) Antennaman válasza G80 hozzászólására (») Dec 27, 2011 /

Szia Gábor!
Még eszembe jutott, hogy volt eset amikor a táp vezeték az autóban egy égett biztosíték foglalaton keresztül jutott a rádióra így adáskor rettenetesen leesett a fesz és "bugyogott" a készülék. Vagy a rossz antenna vissza szórja a rádiót nagyfrekivel vagy a nagy swr is hasonló jelenséget okozhat. AM-ben nem mérvadó a dolog mert ott olyan széles az átvitel, hogy mindenképpen hallatszik a másik adó jele. De SSB-ben (USB, LSB) nagyon keskeny pl. 2,5KHz és lehet, hogy nagyobb a freki ugrálása, vagy pucuka is amit említett el állítódott frekvencia. Mondjuk ez nem szokott egyszerre több készüléknél csak az egynél a vevőnél jelen esetben. A végfok keltette zavarokról most nem is beszélünk....A Stalker szerintem stabilabb mint a Fakopáncs által is ecsetelt MARCO-747.
(#) szsrobert válasza pucuka hozzászólására (») Dec 28, 2011 /

"a térhullámokkal való terjedéshez sem szükséges olyan nagy teljesítmény, vagy van, és akkor jó, vagy nincs, és akkor növelheted a teljesítményt kedved szerint, összeköttetésed akkor sem lesz."

A 10W-50W-os példát térhullámra írtam. 10W-tal nem hallottak. 50-nel igen, és választ is kaptam.

Ok. Nem tudom mim van.
A lényeg, hogy AM-FM-SSB-ben használható,és nem torz a kisugárzott jel másik rádión monitorozva AM/SSB-ben sem.

Te használsz Zetagit CBDX-hez? Van egy Sommerkampom(Yaesu) is. Gondolhatod, hogy ha 10-5-2-1W elég lenne az összeköttetéshez, nem használnék végfokot.
(#) pucuka válasza szsrobert hozzászólására (») Dec 28, 2011 /

És olaszul, vagy franciául kaptad a választ? Kb. ott van az térhullám első visszaverődése. A földfelszíni hullámok a látóhatár után pár, max 10 km -re már nem használhatóak ezen a sávon. A látóhatár pedig az antenna környezetében levő földfelszín feletti átlag magasságától függ. Ha neked elég volt ez a teljesítmény növekedés, akkor az a fixen telepített antennád nem valami jó hatásfokú volt.

Olasz, francia, spanyol, portugál alap. Mostanában jól jön Nagy-Britannia, Írország. Időnként Kanada, USA, és Dél-Amerika országai. 2m talponttal.

hotelalfa.hu

Ez van. Ha tudnám 50m magasra pakolni megtenném. De nem tudom.
(#) szsrobert válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 28, 2011 /

Kopogtassanak. Nincs csengő.

No ez, a térhullámos terjedés.
Egyébként ha van módod rá, egy spektrum analizátoron tekintsd meg az erősítőd kimeneti jelét kétjeles vizsgálójellel. Elszörnyűlködnél. Nem véletlenül tilos a használata. Mobilban még csak elmegy, de fixben nem, és nem is nagyon van szükség rá.
Ha az antenna telepítési körülményei adottak, akkor elégedj meg azzal amid van, és ne a szabályok áthágásával próbálj meg előnyhöz jutni.

Ha lesz rá lehetőség, megnézem.
Elégedjek meg azzal, hogy beszélek a rádióba, de feleslegesen, mert senki nem válaszol?
1000km-ekre beszélgetéssel be lehet oltani az embereket a rádiózás vírusával. De ha csak beszél, és nem kap választ, gyorsan beleun.

Más freki: 14070-en mindig van nappal élet PSK-ban.
Este 3610-3620 környékén.

Megint tévedésben vagy. Itt CB rádiózásról van szó, és itt a sáv 26965 - 27405 kHz között van, sehol másutt.
A más freki az amatőrök topikjába tartozik!

Ott a kamionosok és a téeszes Pista bácsik tanyáznak.

Helyesen 26960-27410 a modulációs szélesség miatt.
Következő: »»   28 / 67
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem