Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CB rádió

Témaindító: csikosgabi, idő: Máj 16, 2006
Lapozás: OK   29 / 67
(#) szsrobert válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 28, 2011 /

Az egy dolog. De csak akkor annyi, ha modulálatlan vivőt sugárzok. Tehát a való életben 965 alatt és 405 felett is szennyezzük az étert.
(#) Antennaman válasza szsrobert hozzászólására (») Dec 29, 2011 /

Igen! Mert mostanában közeledünk a 11 éves Napfolt tevékenység maximuma felé, ami a Rövid hullámok felső tartományában látványos terjedés javulást eredményez így a DX-ek felé is. Tehát még aránylag alacsonyan telepített antenna is hozhat a konyhára. Mi azt a szabályt tartjuk be, hogy lehetőleg a háztető legmagasabb pontja felett legyen a talp pont minimum 2-3m-rel. Akkor messzire "lát", végfok elfelejthető s a környezet sem szól annyira bele a sugárzásába.
(#) Antennaman válasza szsrobert hozzászólására (») Dec 29, 2011 /

Sajnos nagyon kevés CB-s operátornak áll módjában műszerekkel vizsgálódni. Néha még SWR mérő sincs kéznél nem hogy Spektrum analizátor. Így gyakran a provizórikusan összedobált antennát pótolják a végfokkal "batyuval". Nem csoda, hogy be tiltották a hatóságok az AM és SSB forgalmazást nálunk is.(bár ennek más okai voltak) Ezen kívül elő fordul, hogy a CB-s kollégák nincsenek tisztában a sáv kiosztással mondjuk ez igaz sok amatőrre is. A lényeg, hogy legyen penge jó antenna és jöhet a jó terjedés is!
(#) G80 válasza pucuka hozzászólására (») Dec 29, 2011 /

Üdv.
Nem tudom pontosan megmondani, hogy mi volt a hiba, de már működik az USB kapcsolat! Annyit változtattam, hogy a Marko rádión felkapcsoltam S/RF állásba, így a mutatós műszer jelzi a bejövő jel erősségét is.
...És hát úgy tűnik, hogy igaza lesz mindenben! Tökéletes, mindaddig amíg föl nem kapcsolják az erősítőt otthon! Erősítővel éppen érthető, de nagyon torz. (kocsiban hallgatva) Autóból visszatudok szólni Stalkeren, bár ahogy írta az antenna magassága miatt ez korlátozott...
(#) G80 válasza Antennaman hozzászólására (») Dec 29, 2011 /

Szia Gábor!
Köszönöm, hogy megosztottad velem a tapasztalatod, ezekre tényleg érdemes odafigyelni!
Egyenlőre megoldódni látszik az USB gond. Olvasd, amit Pucukának írtam...
(#) Antennaman válasza G80 hozzászólására (») Dec 29, 2011 /

Akkor örüljünk a sikerednek!
Reméljük ezután jól fog működni a rendszer.
A kijelző műszer kapcsolóját akkor a leg felső állásba kapcsoltad és így vételen a vételi jel erősségét a Signalt, adáson az RF kimenő teljesítményt mutatja. Ha rájössz a rejtett hiba okára azért oszd meg velünk! Addig is BÚÉK! Gábor
(#) G80 válasza Antennaman hozzászólására (») Dec 30, 2011 /

OK. Mindenképp megosztom!
Addig is BUÉK!
(#) satlokk hozzászólása Jan 1, 2012 /

Sziasztok!

Elöször mindenkinek Boldog Űj Évet kivánok!
Az elmult napokban figyelgetem a 27Mhz-s sávot is,érdemes ott is szétnézni van sok érdekeség.És hasonló élet folyik mint a rádióamatör sávokban,megfelelö antenna hilyán csak vételi megfigyelést végeztem szerintem érdemes.Sok mindent lehet tanulni.Jó tanuló sáv leendö rádióamatöröknek,igaz én a dx-re gondolok nem rövid távolságokra,
(#) satlokk válasza Antennaman hozzászólására (») Jan 1, 2012 /

Szia !
igazad van,nagyobb örüm alap és qrp teljesítménnyel dx-t csinálni mint több kilowattal.És nem csak irányított antennával lehet,mert a dx cak akkor hall meg ha neki is fontos vagy,versenyek alkalmával mindig azok vagyunk.

Szia!
A múszer nem minden tudás és egy kis leleményesség sem árt hozzá!
(#) pucuka válasza satlokk hozzászólására (») Jan 1, 2012 /

A CB -s témáknál lenne jó maradni. Az amatőr dolgok tárgyalására ott a rádióamatőrők topikja. Különben is, a CB sáv amatőr készülékkel nem használható! Ezt egy rádióamatőrnek tudnia kellene.
(#) satlokk válasza pucuka hozzászólására (») Jan 1, 2012 /

Igazad van,de a világ már mást mutatt,ha csak egy kicsit szétnézel a neten minden országban van klubjuk a 27Mhz-s dx-k és ezt elkell fogadnunk ha akarjuk hanem,és több ott a "un"gyári amatör készülék mint a rádióamatöröknél.De az "SWL"azaz megfigyelő amatör meg mindenüt használhatja készülékét,és öt rádióamatörnek nevezzik szerintem,föleg ha van rá engedélye,Ezután hasonló témát nem fogok felvetni ebben a topikban,megigérem.
(#) Antennaman válasza pucuka hozzászólására (») Jan 1, 2012 /

Szervusztok BÚÉK minden HE érdeklődő társunknak!
Itt egyet értek a Csabával még pedig messze menőleg! A CB rádiózás eleve bele tartozik a rádiózás iránt érdeklődők (művelők) szabadidős vagy profi tevékenységébe. Mint a horgászok sem csak csukáznak... A CB rádiózás színe-javát hazánkban sajnos be tiltották mint ezt már ezerszer emlegettük. Viszont miért ne lehetne egyéb alkalmazású rádióval CB sávot figyelni vagy akár forgalmazni ha egyszer az adott előírásoknak megfelelő funkciókat tartalmazza a készülék. Én is a napokban FM-ben sok igen távoli állomást hallottam 26--28.6MHz ig. Mondhatnánk össze van mosódva a CB sáv a fölötte lévő 28MHz-s sávval. A Csaba által említett CB DX Klubok, hogy idehaza miért nem működhetnek, hogy ki az a kompetens egyén aki valamiért nem tud vagy nem mer ebben pozitívan állást foglalni vagy dönteni mi nem tudhatjuk. Pedig igen nagy tábora lenne idehaza. ( szerintem van is csak nem legálisan) Mondjuk én már csak műkedvelő vagy csak swl CB-s vagyok nem úgy mint rég.
(#) pucuka válasza Antennaman hozzászólására (») Jan 1, 2012 /

Nem tiltott be senki semmit. A sávhatárok nem változtak, a forgalmazási szabályok sem. Az engedélyezés változott, ma már nem kell engedély a CB sáv használatához HA a forgalmazáshoz használt berendezés megfelel a vonatkozó műszaki előírásoknak, szabványoknak, és erről tanúsítvánnyal rendelkezik.
A műszaki előírás ami változott, az ITU ajánlásoknak megfelelően, amit minden EU -s tagország átvett. Így szükségtelenné vált az az engedélyeztetési eljárás, ami az országonkénti eltérő szabályozásból adódott.
Mivel az összeférhetőség miatt szükség van minden sáv, és sávrész használat műszaki feltételeinek meghatározására. (gondold meg, mi lenne, ha a járdán a gyalogosok között Bugatti Veyronnal száguldoznál)
Ezért van az hogy a CB sávban CB -t használhatsz, az amatőr sávban, meg az ottani feltételeknek megfelelő rádiót. Ráadásul az amatőr vizsga után egy komplex nemzetközi rádiókezelői bizonyítványt kapsz, komoly műszaki, forgalmi, és némi jogi ismeretekkel. Ebből következik, hogy aki ilyennel rendelkezik, annak pontosan tudnia kellene, hogy mit tehet, és mit nem.
Az anarchia, ami után oly nagyon vágysz, nem vezet sehova, előbb utóbb érdek összeütközés a vége.
(#) Antennaman válasza pucuka hozzászólására (») Jan 1, 2012 /

Szervusz pucuka! Kösz a diplomatikus választ Tehát nem tilt senki semmit, csak ha nem azzal az eszközzel forgalmazok amit ajánlanak akkor agyon büntetnek. Valamilyen szinten azt én sem respektáltam sosem ha KiloWattokkal szétfröcsögték a sávot de, hogy az SSB forgalmazást "nem tiltották" csak meg szüntették a Nemzetközi Telekommunikációs Unió ajánlása alapján az a húzás rendkívül fájós volt a valódi CB-s társadalomnak. Az az indoklás, hogy össze férhetőség miatti műszaki előírás szükségessége. Nekem ebből az jön le, hogy a mai CEPT előírásoknak megfelelő az-az csak FM, csak kis teljesítmény valamilyen antenna, csak kis hatótáv, amivel nem lehet még a másik faluban lakó havernak sem oda szólni, muszáj egyéb pl. GSM használat. Annyiból jó, hogy pl. egy iroda számítógépes vagy egyéb technikáját nem fagyassza le Kamionos Józsi a 400 Wattos batyuja végtelen SWR-es Dagger antennájával. Természetesen a hétköznapi rádiós mint én főt hajtunk és betartjuk az előírást én inkább nem forgalmazok csak hallgatózok a CB sávban, holott messzemenőkig szimpatizálok a szerencsétlen kamionossal, aki elkap egy kis terjedést és haza tud szólni a családjának, hogy még létezik csak a szteppén nincs GSM térerő.

Szia Gábor!
Egyetértek veled.De az egész felvetésem nem ér enyi vitát.Amugy magyarországon is létezik 27mhz-s dx klub,és sok rádióamatör is tagja.Ha van kedved folytasuk privátban vagy skypon.Üdv Csaba!
(#) Antennaman válasza satlokk hozzászólására (») Jan 2, 2012 /

Szia Csaba!
Távol álljon tőlem a vita, még ha ki is fejtem a véleményemet az ITU a CEPT és nálunk az NMHH ajánlásainak útvesztőivel kapcsolatban. Be kell látnunk ezekre a szabályzásokra szükség van. Csak mint az antenna telepítéssel kapcsolatban is gondolok itt az árboc magasságára egy kalap alá veszik a professzionális hírközlés antenna tornyainak intézésével. Itt a CB rádiózás terén is egy öntetüleg vonatkozik a ITU ajánlás mindenkire. Hát ez van.
(#) phelyx hozzászólása Jan 2, 2012 /

Üdvözletem!
Régóta össze akarok rakni egy rádió adó vevő-t, és már vagy egy hete keresgélek egy normális kapcsolási rajzot, PMR típusút, de sosem jön össze, hol olyan alkatrészekkel találom magam, ahol magyar viszonylatban nem lehet hozzájutni, hol meg nem írják le normálisan a tekercseknek a méreteit.
Mai nap folyamán rá bukkantam egy "walkie talkie"(igaz, hogy ez már nem PMR) kapcsolásra, ami kezdetnek jó lesz, csak ezzel meg szintén az bajom, hogy hiányos a tekercs adata.
A kérdés a következő:
Az a 1t,2t,3t tekercs résznél, oda jó lesz egy két szekunderes trafó?

Bővebben: Link
(#) pucuka válasza phelyx hozzászólására (») Jan 2, 2012 /

Ne izgasd magad a szavakon, elnevezéseken, magyarul adó-vevő, elegánsan PMR (Personal Mobile Radio), angolos póriasan "walkie talkie", kicsit elegánsabban two way radio. Lényegében mindegyik ugyanazt jelenti.
Ha nem tudod értelmezni a tekercsadatokat, akkor még nincs itt az ideje az adóépítésnek. Az általad közölt adatok azt jelentik, hogy készítesz egy transzformátort egy ilyen, vagy ehhez hasonló csévetestre, 0,5 - 0,8 mm átmérőjű, lehetőleg ezüstözött huzalból. A primer 3 menet (Turn) 1 menetnél leágazással, a szekunder 2 menet (Turn).
(#) phelyx válasza pucuka hozzászólására (») Jan 2, 2012 /

Több helyről is vérzik a dolgok, el is vetettem az ötlet. Köszönöm a választ.
(#) satlokk válasza Antennaman hozzászólására (») Jan 2, 2012 /

Szia Gábor!
Rendben igazad van!Remélem tudunk hamarosan rádión is beszélni és akkor ott folytatjuk.73dx!
(#) palika65 hozzászólása Jan 3, 2012 /

Sziasztok !
Lenne egy president grant típusú cb-m kölcsönadtam egyik haveromnak és elfüstöltetette és azt mondta mindent jól csinált és nem tudom mit és hol mérjek-lehet hogy a tápnál vagy az antennánál kötött el valamit !HELP
(#) gergelyaki hozzászólása Jan 3, 2012 /

Antenna nélkül bekapcsolta? Mert akkor vége.
(#) pucuka válasza palika65 hozzászólására (») Jan 3, 2012 /

Két dolgot követhetett el, bekapcsolta antenna nélkül, vagy fordított tápot kapott. Mindkét eset halálos. Ha az RF végtranzisztor ment tönkre, az majdnem beszerezhetetlen, és meglehetősen drága.
m
Mindenesetre nézd meg a tápban a védődiódát, ha kell cseréld ki, nézd meg a végtranzisztor körül a feszültségeket, lehet egyik másik hangoló induktivitás füstölt.
(#) Flyfish hozzászólása Jan 3, 2012 /

Ne mondjatok már "zöldeket" srácok!!!
Ha bekapcsolja antenna nélkül, miért menne tönkre, hiszen nincs adásban, nem terheli a végfokot. De ha még rá is nyom a mike-ra, akkor sem füstöl el az olyan gyorsan.
Ha fordított tápot kapott, akkor elég a dióda, (ami pont ezért van benne) de ettől még mindíg működik, ha normálisan adja neki a következő tápot. Akkor vágja teljesen haza, ha újra fordítva kap tápot.
(#) pucuka válasza Flyfish hozzászólására (») Jan 3, 2012 /

No, már kezd világos "zöld" lenni. Sok mindent kibír, de mindent nem, mint a példából is láthatjuk. Mindenesetre füstölt valami benne, és a legkényesebb része a végfok.
(#) huba válasza Flyfish hozzászólására (») Jan 3, 2012 /

Szivargyújtó csatlakozós a rádió? Sok kamionban előfordul a 24V-os szivargyújtó. Legalább 5 ilyen áldozat rádiót javítottam. Kondik repülnek, meg a hangvégfok általában.

A fordított táp elleni védődióda is inkább csak a mesében van. Drága midland rádiót is javítottam fordított táp miatti halál után. Dióda helye megvolt, a beépítést megspórolták.
(#) Flyfish válasza pucuka hozzászólására (») Jan 3, 2012 / 1

Szaglászd meg a tápcsatlakozó környékét! Ha "amperszagot" érzel, akkor az úgynevezett "öngyilkos" dióda égett el, aminek pont az a funkciója, hogy ha fordított tápot kap a rádió, akkor az durranjon el és ne a rádió menjen rögtön tönkre. Ha ez eldurrant, akkor ha normálisan dugod be a tápot, akkor működik a rádió, de ha mégegyszer fordítva kap tápot, akkor már gáz van. Cseréld ki a diódát és figyelj a polaritásra az elkövetkezendőkben!
(#) Flyfish válasza huba hozzászólására (») Jan 3, 2012 /

De alapesetben a diódának kellene eldurranni. Ha valaki kihagyta, akkor az nem szerencsés és egy *volt.
(#) pucuka válasza Flyfish hozzászólására (») Jan 3, 2012 /

Igen, eldurran a dióda, bizticsere és hajrá, nyomunk mégegyet. Aztán csak szerencse dolga, hogy melyik végfok védi meg a másikat.
Merthogy bekapcsolod világít, nyomsz egy párat nem történik semmi, vagy az előbbi, és aztán már semmi.
Ha minden jó, csak nincs antenna, a sokadik után csak megadja magát. És ezek a rádiók nem mai gyerekek, ki tudja min mentek keresztül, és az eldurrant diódát a legtöbb esetben nem is pótolták.
Következő: »»   29 / 67
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem