Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Relés kártya (HEKIT-193)
Lapozás: OK   1 / 1
(#) koverg70 hozzászólása Jan 7, 2012 /

Sziasztok!

Összeépítettem egy HEKIT-193-ast. Egy Atmega88 digitális kimenetével kötöttem össze. (3.3V-on megy az AVR).
Az a problémám, hogy a relé mindig bekapcsol, függetlenül az AVR kimenet állapotától.
Multiméterrel az AVR kimenetén 3.4V vagy 0.25V mérhető attól függően, hogy be vagy ki van kapcsolva a kimenet.
Kipróbáltam azt is, hogy a relés kártya bemenetét a GND-re kötöm, de akkor is behúz a relé. Csak akkor nem húz be, ha egyáltalán nem kötöm be a relés kártya bemenetét.
(#) speedbump válasza koverg70 hozzászólására (») Jan 7, 2012 /

Szia,

Egyáltalán nem értek hozzá, sosem volt a kezemben ilyen de nem lehet, hogy 180 fokkal elfordítva raktad be a relét és maga a kapcsolni kivánt feszültség húzza be mindig?
Ha kiveszed az AVR-t, akkor is behúz a relé? (csak egy tipp, könnyen lehet, hogy más baja van)
(#) idlob válasza koverg70 hozzászólására (») Jan 7, 2012 /

Nem szép dolog, hogy sehol sincs említve, de a kártya bemenetei active-low (negált) típusúak. A relé akkor kapcsol ha a bemenet alacsony szintű, és akkor enged el, ha magas. Az ellenállások értékeinek ismerete nélkül nem tudom biztosra mondani, de elképzelhető, hogy még csak nem is TTL szintű vezérlést vár, hanem L:0V, H:12V.
A 3,3V viszont garantáltan alacsony a vezérléséhez.
Esetleg megoldás lehet, hogy a tápfeszültség negatív pontját a mikrovezérlő tápjának pozitív pólusához kötöd.
(#) Bigpeterson válasza koverg70 hozzászólására (») Jan 7, 2012 /

Szia!

Megnéztem a kapcsolási rajzot, arról nekem az jött le (lehet hülyeség), hogy szimplán földet kell kapcsolni az adott bemenetre, hogy aktív legyen.
(#) proba válasza koverg70 hozzászólására (») Jan 8, 2012 /

Ha a reléd nem 3V -os akkor sürgősen fejezd be a kísérletezéseket,amíg az ATMEGA él.Sajnos ez a kapcsolás a relés panel tápjához képest kacsol.Működöképessé csak akkor válna ,ha PNP tranzisztorok helyett NPN tranzisztorokat alkalmaznál,valamint a kártya test és táp vezetékét felcserélnéd,és a diódákat fordítva tennéd bele.
(#) koverg70 válasza idlob hozzászólására (») Jan 8, 2012 /

Sziasztok!

Köszönöm a gyors válaszokat!
Valóban a relém akkor van "kikapcsolva", ha 12V-ot adok neki, minden más esetben (0, 3.3V, 5V) bekapcsolt.
Van itthon BC557-es tranzisztorom. Ha ezen keresztül adok neki 12V-ot és a bázist kötöm az AVR kimenetére az jó megoldás lehet?

Köszi előre is a válaszokat!
(#) lutyii válasza koverg70 hozzászólására (») Jan 8, 2012 / 1

Szia!
A mellékelt kapcsolás szerint építsd meg az áramkörödet. A rajzból láthatod, hogy NPN tranyót kell, használnod, tehát a BC557 NEM LESZ JÓ!
BC547 a tuti.

Lutyii

kapcsolas.JPG

(#) koverg70 válasza lutyii hozzászólására (») Jan 8, 2012 /

Köszönöm! Az most épp nincs kéznél, majd holnap kipróbálom.
(#) proba válasza lutyii hozzászólására (») Jan 8, 2012 /

Szerintem egyszerűbb a panelen lévő diódák fordítva beültetése,a tranzisztorok NPN re cserélése ,és a táp megfordítása.(a test természetesen a jelenlegi + lesz,mivel ezután az lesz a negatív) Nem kell semmit építeni hozzá,a panelt sem kell átalakítani.
(#) proba válasza proba hozzászólására (») Jan 8, 2012 /

Kb így.

hekit.PNG

(#) proba válasza idlob hozzászólására (») Jan 9, 2012 /

Idézet:
„Esetleg megoldás lehet, hogy a tápfeszültség negatív pontját a mikrovezérlő tápjának pozitív pólusához kötöd.”
Sajna ez még gyilkosabb a processzorra.( a kártya bemenetén a proc testéhez képest terheletlenül így 12V+5V-0,6V=16,4V lesz)
Inkább a pozitívot a pozitívhoz kötném ,a negatív így -7V lesz az ATMEGA restjéhez képest. Ekkor a processzor vezérlését is invertálni kell.(0=be)
A jelszinteket illetően igazad lehet ,a bemeneti ellenállások lehet túl nagyok lesznek.Esetleg a ledek kivételével is javulhat a helyzet.
(#) lutyii válasza proba hozzászólására (») Jan 9, 2012 /

Szia!
Ez is egy lehetséges megoldás, de szerintem az ellenállásokkal is játszani (módosítani) kell, ha szeretne világító LEDeket 5V-os vezérlőjelről.
(#) koverg70 válasza lutyii hozzászólására (») Jan 11, 2012 /

Lutyii megoldását választottam, mert csak ki akartam próbálni, hogy tudok reléket vezérelni AVR-ről.

A készülő vezérlő rendszerhez valószínűleg úgyis új panelt fogok készíteni.

Mindenkinek köszönöm a segítséget és a javaslatokat.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem