Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » CB rádió
Ebben is igazad van, de hozzáértést mi már nem tudunk a rádió mellé adni. Ezt autodidakta módon a usernek kell megtanulnia. Vagy a más, vagy a saját kárán.
nem * ! de ilyenkor mit lehet csinálni a kiselejtezésen kívül?
És ez a diódát hol találom benne ?? mert azt gondolom még tudok szerezni hozzá vagy nem ?
![]()
Most jelen esetben nincs tápom hozzá építés alatt ál
viszem be műhelybe kimérni ! Meg tesztelni
Köszi mindenkinek az ötleteket a dióda bejött ! csak tudnátok tápegységet hozzá!-meg hogy honnan tudok szerezni tápkábelt a régi már nm túl biztonságos.
Szia Palika! Ideiglenesen (amíg nem kapsz gyári) táp csatlakozót a PC tápok csatlakozója ami pl. a CD-re megy ha ügyesen lefaragod teljesen alkalmas. A kis cső kivitelű érintkezőket kicsit ki kell tágítani és a középső kettőt kiemelni. A csatlakozóban az érintkező távolság úgy emlékszem megegyezik. Kicsit gány de nekem anno stabilan szuperált.
Üdvözlet!
Köszönöm a segítséget mindenkinek, aki megosztotta velem tapasztalatát december utolsó napjaiban! Kezdő rádiósként (PMR-t leszámítva)CB-n SSB kapcsolati problémával fordultam a fórumhoz. Most, hogy sikerült mindent a helyére tenni a segítségetekkel, elmondom hogy mi is volt az igazi célom. Az áthidalandó távolság mindössze 15 km, ez így röhejesnek tűnik, de már nem is olyan vicces ha a stabil(otthon) a víztározó gátja mögött van. Az érdekesebb pedig most jön, mindennap átmegyek dolgozni a víztározó másik oldalára, a másik gát mögé. Szépen lemegyek a vasbeton híd alá, ahol történetesen 7 MW-os generátorok forognak és van egy 120 kV-os áram elosztó! Ebből a "lyukból", ami a munkahelyem, akartam én haza szólni a parkolóban lévő kocsimból! Innen "kitörni" egy alacsony autóból erősítő nélkül lehetetlen! Már tudom! (Kösz Pucuka!)Így tehát erősítő otthonról ki, kocsiba be a Marko-val együtt. Otthon stabilban a Stalker 9, viszonylag magas antennával. MŰKÖDIK! Megy a csevej az asszonnyal! ![]() Köszönök mindent! Egy kérdésem lenne még: Mérte valaki műszerrel, hogy egy gyári Stalker 9 -ből mennyi power jön ki?
Ha mindent csúcsra húzol, AM ben 6-7 W (az eredeti végtranyójával. Azért a látóhatárig bőven elég a 4 W is. Azután meg csak bődületes (10 - 100 szoros) teljesítmény növekedéssel lehet érezhető távolságnövekedést elérni. Ezért fontos a fix antenna minél magasabban való elhelyezése.
Üdvözlet!
Ha már nem ír senki, akkor írok én! ![]() Azt állmodtam az éljjel, hogy felmegyek a használaton kívüli kazán kéményre az üzem területén, ahhol igazán tágas a látóhatár. Fölszerelek két antennát, meg egy aludobozba két rádiót, ami össze van kötve. Az egyik venné a magaslatról a környék közép 40-esét, a másik pedig átjátszaná nekem a közép 1-esen hazára a szomszéd településre... Ezzel sokkal erősebb vétel adódna itthon a K40-esen. Lehet ez valóság, vagy álom marad, ez lenne a kérdésem?!
Álom-álom édes álom. Jó lenne ha működne. Ha elindul az egyik adó, a másik vevője már blokkolt is, nem vesz semmit. A CB -d bemenetének szelektivitása több MHz, és ilyen közel mint az 1 -es, és a 40 -es csatorna között mindössze 450 kHz van. Ilyen távolságra még kvarcszűrővel sem lehet használható szelektivitást produkálni.
Valahogy éreztem, hogy csak álom. (Mikor reggel fölébredtem)
![]() Olvastam ezekről a papagáj átjátszókról, ami időben eltolja a vételtől az adást, de azt csak PMR-re láttam... Azokról mi a véleménye?
A CB is, a PMR is szimplex, a papagáj átjátszó működik. Ha megcsinálja valaki. Akkor elég egy rádió is. Valamiért mégsem terjedt el, tán egy kissé bonyolult.
Értem, tehát ugyanúgy mellé lehet kötni a CB-nek is az "ismétlőgépet". Az tény, hogy ugyanolyan idegesítő lenne, mint egy valódi papagáj... Köszönöm a felvilágosítást!
Sziasztok! Én més sohasem forgalmaztam papagájon keresztül csak hallgattam, de elég nyögvenyelősnek tűnt. De gondolom itt a drága duplex szűrőt spórolják meg és egyszerűbb eszközökkel járnak el. De ha már olyan magasra álmodtad ezt a technikát, a valóságban tudnál-e oda felszerelni egy Penetrátort? A pucuka szavaival élve hatásos magasságba lenne az antenna.
Nem megspórolják a drága duplex szűrőt, ilyen szűk sávszélességben én még nem láttam duplex szűrőt. Egyszerűen nem ismerek olyan technológiát, amivel megvalósítható lenne. Ha mégis lenne, a 28 MHz -es amatőr sáv tele lenne ilyenekkel.
Bocsi nem pucukának menne a hsz.
De vannak 10m amatőr sávban átjátszók is 100 kHz Shiftel FMben ... 29,xxx felső részén van is ide kijelölve a sávtervek alapján. 10m FM repeaters 10m FM repeters 2 10m sávkiosztás a HAM WIKIN De lehet azoknál is 2 távolabbi telephely közötti egyébb linkkel (2m,70cm,13cm átjátszás VOIP) oldják meg a jó működést. Papagájokban pedig általában ISD sorozat valamelyik ICje szokott lenni 30-120 sec tároló kapacitással. Merjél nagyot álmodni ![]() Akkor 2 PC-s netes kapcsolattal távvezérelt állomásod lehetne.
Jó megoldás a kersztsávos is, a CB -t PMR -el vezérelni. Sokkal egyszerűbb, mint egy 100 kHz -es duplex.
Igen! Pucukával való tárgyalás után én is ezen filóztam és még közben ébren is voltam...
![]()
Sziasztok !
Ha minden jól megy tavasszal lelőveszem éás leporolom a CB rádiómat , Fölteszek valami antennát .Merre érdemes hallgatózni ? Régen volt olyasmi hogy 1-es csatorna torony, 14-es csat. kereső csat ., 9-es segély csat .Ma mit lehet hallani ?Válaszokat köszönöm
Igen érdekes lehetőség ez a távírányított rádió.
Csak PMR-el is bajos a közeli csatorna 100 kHz belül van 8 hivatalos csati . Vétel irányban : CB vesz -> pmr1 adja tovább állandó adáson (jobb esetben a CB zajzárával indítva az adója) -> pmr2 vesz. Adás írányban : pmr2 ad -> pmr1 vesz -> CB adásban van. VOX os vagy zajzáras vezérlések kellenek a PTT-khez. Csak ha a CB-t valami állandóan nyitogatja akkor nem mindig tud majd vételre menni a pmr1. Így nehéz lenne a pmr2vel bármikor adásra vezérelni a CB-t. 3 független sáv meg már nem áll rendelkezésre a "nagy közönség" számára. ![]() VOIP-s réteget és PC-t használva könnyebb lenne .
K40 usb-továbbra is a kamionosok, aztán lefelé kb20 ig inkább FM-be polgáriak, de nem sokan. 20 alatt én még szinte nem is hallottam senkit.
Úgy mondanám, hogy annak idején keresni kellett (és alig találtál) üres csatornát, most pedig keresni kell (és alig találsz) olyat, ahol "lakik" valaki. De egy kis tekergetés és itt-ott hallgatózás után azért lehet találni forgalmazást. Én is kb fél éve kezdtem újra 15 év kihagyás után, még nem találtam meg az állandó csövemet, így egyenlőre letáboroztam K39 uborkán. Szentendrén vagyok, ha elérsz, kiabálj meg. (Műlegyes a hívóm)
Szia Műlegyes! Nem tudom jól értelmezem-e vagyis még átrágom magam az alábbi CB-zéssel kapcsolatos ajánláson, de mint ha ismét Lehetne SSB-n üzem módban forgalmazni az Európai Úniókban. Bővebben: Link
Szia Antannaman ! Nagyon érdekes amit írtál , persze kérdéses hogy mikorra jutnak el hozzánk ezek a jogszabály módosítások .
Szia Gyula!
Sajnos én nagyon tájékozatlan vagyok ezen a téren (is), hogy nálunk mikor, mi alapján kik hozzák a döntéseket és rendeleteket és mennyire vaskalapos módon... az biztos, hogy sokan ismét kitolnák a le ereszett árbócot a Penetrátorral és leporolnák az öreg Stalkert.
Üdvözlet!
Nem régiben sikerült szert tenni egy RMS HT 200 Linear Amplifier-re. A teljesítmény mérő szerint mindent feltekerve SSB-be max 100 Watt, Stalkerrel hajtva. Két EL519 csőtől ez kevésnek tűnik! (nem mintha nem lenne elég) A lényeg most jön, ami a képen látható! Miért lettek átvágva a közös pontok és függetlenitve átzárva a cső foglalaton? Mi lehetett a gond, ami miatt a gyári kötést varálni kellett? Ez a nagy kérdés???
Üdv.
Tudom, hogy nem pont ide való a kérdésem, de mégis felteszem, mert látom nagyon vágjátok a csöves témát ! Nem régiben sikerült szert tenni egy RMS HT 200 Linear Amplifier-re.(CB végfok) A teljesítmény mérő szerint mindent feltekerve SSB-be max 100 Watt, Stalkerrel hajtva. Két EL519 csőtől ez kevésnek tűnik! (nem mintha nem lenne elég) A lényeg most jön, ami a képen látható! Miért lettek átvágva a közös pontok és függetlenitve átzárva a cső foglalaton? Mi lehetett a gond, ami miatt a gyári kötést varálni kellett? Ez a nagy kérdés??? |
Bejelentkezés
Hirdetés |