Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CB rádió

Témaindító: csikosgabi, idő: Máj 16, 2006
Lapozás: OK   31 / 67
(#) pucuka válasza G80 hozzászólására (») Jan 22, 2012 /

Egyébként a 100 W egy kicsit soknak tűnik lineár üzemben, mert a cső disszipációja 35 W, a kettőé 70 W, és "B" osztályban (ez a lineáris üzem feltétele) a hatásfok 50 % alatti, "C" osztályban (nem lineáris, távíró üzem) is csak 60 - 70 %
(#) G80 válasza pucuka hozzászólására (») Jan 22, 2012 /

Milyen előnyöket várhattak ettől, hogy triódát csináltak a pentódából? Lineáris az üzem mindkét kötésben?
Ha vissza "gyáriasítanám"a kötést, az hozna valami változást?
És még egy utolsó kérdés:El519 csöveket ki lehet váltani 6p45c orosz csőre egy az egyben?
Tudom sokat kérdezek
Köszönöm a válaszokat!
(#) pucuka válasza G80 hozzászólására (») Jan 22, 2012 /

Lehet, hogy a pentóda gerjedt, mert jóval nagyobb az erősítése.
Helyettesítheted, úgy tűnik ugyanaz cső, lábak is stimmelnek.
(#) G80 válasza pucuka hozzászólására (») Jan 22, 2012 /

Köszönöm!
(#) bakos13gab válasza G80 hozzászólására (») Jan 22, 2012 /

Erősítőtechnikában tudom, hogy simán helyettesítik őket, az orosz kicsit talán jobb is.
(#) G80 válasza bakos13gab hozzászólására (») Jan 22, 2012 /

Én is így hallottam, csak több helyről akartam megerősítést erről! Kösz!
(#) Atic hozzászólása Jan 23, 2012 /

Szervusztok. Segitséget szeretnék kérni, hogy egy Mercedesz 303 as autóbuszra hová szereljem az antennát? Megjegyezném hogy kiálló karos tükrei vannak az autónak, amely tartóeleme müagyag boritásu és aluminium szerkezet. Így az antenna a kasznitól kb 30-35cm távolságra van. Hivtam egy szakembert hogy beállitsa az antennát, aki azt mondta hogy nincs test és probáljam közvetlenül a kasznira szerelni mert akkor lesz. Azt nem értem hogy a tükörtartó 60mm X 40mm es zártszelvény amely a kasznira van felfogatva és erre fogattam az antennát. Miért nincs elég test? miért lessz jobb ha a kasznira szerelem? Ebben szeretnék segitséget kérni, és ha valaki tudna segiteni abban is hogy hogyann kel az antennát szakszerüen ráhangolni a készülékre és beszerezni egy megfelelő méröezközt.
(#) pucuka válasza Atic hozzászólására (») Jan 23, 2012 /

A tükör tartókarjára is lehet szerelni antennát, bár nem a legoptimálisabb hely az iránykarakterisztika miatt, meg az illesztés miatt sem. Olyan antennát kell szerelni amelyiknek nagy a talpponti impedanciája, és a talpában megfelelő illesztés van. (létezik erre ide való antenna típus) A testelés pedig nem a lényeg, hanem az ellensúly. Például lambda feles antennát nem kell testelni, csak ezen a frekvencián a mérettel van a baj.
(#) Antennaman válasza pucuka hozzászólására (») Jan 24, 2012 /

Sziasztok!
Itt Vecsésen gyártottak DAGGER mobil antennát kimondottan tükörtartóra méretezve a talpponti illesztését. Azt nem tudom lehet-e még kapni. Külön jelöléssel látták el az ilyet, alul a rátekerő (tekercs) résznél a tömbbe egy kis befúrással látták el, míg a tetőre valót nem.
(#) pucuka válasza Antennaman hozzászólására (») Jan 24, 2012 /

Ez így van (volt ). Ez egy becsatoló tekerccsel ellátott lambda felesre hosszabbított antenna típus volt, ami nem igényelte az ellensúlyt. Elég nagy sugárzási vesztesége volt, de legalább illesztette az adót az antennához. Jobb eredményt az ilyen körülmények között nem lehetett elérni.
(#) laszlo29 hozzászólása Jan 24, 2012 /

Sziasztok! Ma jó idő volt, és sok szabadidőm, felszereltem anyám kertes házánál a penetrátoromat. A talpontja a földtől olyan négy méterre van, de megdöbbető a hatásfoka. Huszonkét csatornán alig van üres csati, sajnos csak külföldieket hallok FM-ben. Az autópályán haladó kamionosoktól pedig majd kiakad az s mérőm. Annyira megtetszett az eredmény, hogy a rádiót ott is hagytam. Hétvégén rá ér valaki rádiózni?
(#) pucuka válasza laszlo29 hozzászólására (») Jan 24, 2012 /

Mondtam, hogy a siker kulcsa a jó antenna. A teljesítmény csak sokadlagos. Hidd el.
(#) laszlo29 válasza pucuka hozzászólására (») Jan 24, 2012 /

Szia! Tudtam én, hogy jó antenna, hiszen azért vettem, de ennyire!!? Kár, hogy nem tehettem fel a tetőre nálam egy kétméteres árbóccal (a lapostető a 4. emelet)! Én beérem a 4wattommal, nem én alkalmazok "batyut" bár a penetrátorral ez a 4watt sem legális.Üdv:Laci!

A mostani szabályozás szerint az adó teljesítménye van korlátozva.
(#) laszlo29 válasza pucuka hozzászólására (») Jan 24, 2012 /

Nem az antennára gondoltam, hanem a stabilban 4wattra.

A szabályozásban csak a max adóteljesítmény van rögzítve, ami 4 W, függetlenül attól, hogy hol használod, és milyen antennát kötsz rá.
A régi szabályozásban volt korlátozva a kisugárzott teljesítmény közvetett módon (az egyszerűség kedvéért), mert a mobil antennának, és a fix antennának a nyereség különbségét kompenzálták az eltérő adóteljesítménnyel.
(#) laszlo29 válasza pucuka hozzászólására (») Jan 25, 2012 /

Köszi, ezt nem tudtam. Akkor most van anyámnak egy nagyon jó kis stabil cept cb állomása. Magamnak meg összehozok egy kevésbé jót. Üdv:Laci!
(#) Atic hozzászólása Jan 27, 2012 /

Sziasztok! Köszönöm a tanácsokat a tükörtartóra szerelt antennával kapcsolatban. Itt be kell valjam hogy én nagyon kezdő vagyok a rádiozás világában, de úgy gondolom hogy kellő segitséggel megtudnám oldani a problémát. Az a kérdésem hogy kérhetek-e segitséget?
Pl az mennyire változtatna helyzeten ha a tükör tartó illesztéséhez rögziteneém az antennát? Vagy ha van megfelelő tipus amely a tükörkarra rögzitve is megfelelöen müködne, azt hol tudnám beszerezni? Itt hozzátenném hogy elég gyakran járok Budapestre.
(#) pucuka válasza Atic hozzászólására (») Jan 27, 2012 /

Természetesen, ha tudunk segítünk, a kérdésedet felteheted, aki tudja a választ biztos segít.
Hogy hol lehet kapni, azt én nem tudom, a gugli biztos segít, ha nem itthon, külföldön biztos. Érdemes nézegetni más oldalakat is, külföldinél segít a gugli fordító, igaz utána azt mégegyszer magyarra kell fordítani, de ez a szép az egészben.
Az antennának az a jó, ha a 4 - 5 hullámhossznyi közelében nincsen semmi. Ez persze ezen a sávon, ekkora antenna méretekkel ritkán megvalósítható, ezért komprpmisszumokat kell kötni. Ha messze van az ellensúly az antenna talpától, alacsonyan van a földhöz képest, csökken az antenna hatásossága, ha közel van árnyékoló felület, torzul az iránykarakterisztika, stb. A tükör tartóra szerelt antenna távolról sem optimális hely, de hát egy kamionon, autóbuszon nemigen lehet jó helyet találni.
(#) Flyfish válasza Atic hozzászólására (») Jan 27, 2012 /

EZ lesz a Te boltod.Bővebben: Link
(#) Antennaman válasza Flyfish hozzászólására (») Jan 27, 2012 /

Megnézve a linket csak ámultam, hogy még árulnak Dagger antennákat is. A legtöbb kamionos ismerősöm az1650-es hosszút használja, sokszor még ebbe is beakadnak a fa gallyak.
(#) satlokk válasza Antennaman hozzászólására (») Jan 28, 2012 /

Csak kár,hogy az árakat meg kell kérni.!
(#) Atic válasza Antennaman hozzászólására (») Jan 28, 2012 /

Ez az antenna megoldaná a problémát? Az autóbuszba egy tti típusú rádió van beszerelve ami elég gyengécske de a cég ezt adta. viszont nekem van egy Midland Alan52 Multi hordozható készülékem amely csatlakozik külső antennához és ezt szeretném használni. Visszatérva az antennához a mérete 1650mm er?
(#) Atic válasza satlokk hozzászólására (») Jan 28, 2012 /

Mennyibe kerül egy ilyen antenna? És hol lehet beszerezni?
(#) Atic válasza Antennaman hozzászólására (») Jan 28, 2012 /

Azt még nem mondtam hogy jelenleg egy Mr142 es antenna van feltéve, ezzel van-e esély valamit kezdeni? Pl ha a tükörtartó rögzítő csavarjára szerelem?
(#) pucuka válasza Atic hozzászólására (») Jan 28, 2012 /

A kínálatban ott vannak a segéd szerelékek. Antennák közül ha lehet, a leghosszabbat használd ami csak elfér, de vigyázz, léteznek tekercs antennák is, mint a DV27, ezek azért jobbak mint a dagger. Ezek többnyire műanyag pálcák, és vastagabbak is.
(#) tripi hozzászólása Jan 28, 2012 /

Üdv Mindenki!
Van egy President Grant CB rádióm, aminek már rég kiégett a skálaizzója, de mivel nem nagyon zavart, ezért nem cseréltem ki. Megfordult a fejemben, hogy ki kellene cserélni, de ha már szétszedem "mi lenne ha LED-et tennék bele". Van e reális esélyem arra, hogy működőképes az elgondolásom? Ha igen, milyen LED-et tegyek bele? Mekkora legyen az előtét, hogy működjön 13,8V-ról?
(#) Flyfish válasza Atic hozzászólására (») Jan 28, 2012 /

Privát üzenet ment!!!
(#) tripi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 28, 2012 /

Köszönöm a gyors választ!
(#) Marczilla válasza Flyfish hozzászólására (») Jan 31, 2012 /

Sziasztok! Egy kérdésem van felétek, milyen frekvencián szoktak folyni magyar cbés beszélgetések? + ha hülyeséget írtam, bocs, akkor le lőhettek nyugodtan
Következő: »»   31 / 67
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem