Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   117 / 372
(#) karaszbandi válasza csubi1 hozzászólására (») Feb 9, 2012 /

Először is el kell dönteni, hogy mire szeretnéd használni és utána lehet kalkulálni.

Sok sok ötletet kell megnézni és utána hozzákezdeni.
Az elsőt megcsinálod és tapasztalatot szerzel belőle a következőhöz, ami már jobb lesz.
(#) csubi1 hozzászólása Feb 9, 2012 /

Fát, illetve bútorlapot szeretnék vele megmunkálni!
Először egy primitív gépet szeretnék és utána ha már átlátom a dolgokat, akkor tudom módosítani, csak az a baj hogy az elektronikához nem nagyon értek! jó lenne 3d-s változat!
mennyibe kerül egy ilyen szerkezet ha saját kezüleg csinálom? kb?
(#) gulasoft válasza csubi1 hozzászólására (») Feb 9, 2012 /

30.000 alatt. A nagyon primitív, amit ki fogsz dobni amint ráérzel.
(#) csubi1 válasza gulasoft hozzászólására (») Feb 9, 2012 /

és miket kell vásárolni hozzá?

Na jó jó, de mekkora méretben?
(#) csubi1 válasza karaszbandi hozzászólására (») Feb 9, 2012 /

60*50 cm körülivel már megelégednék!
De miért fontos a méret?

Mert nyilván való, minél nagyobb a munkaterület, annál drágább a gép!

De azért 30ezerből nincs meg!
(#) csubi1 válasza karaszbandi hozzászólására (») Feb 9, 2012 /

hogyan kezdjek hozzá, mi legyen az első lépés?
milyen cuccokat kell hozzá venni?
(#) BarnaPili válasza csubi1 hozzászólására (») Feb 9, 2012 /

Ezt a topikot olvasd el az elejétől...
Egy rahedli kérdésedre benne lesz a válasz.
(#) dinokal válasza csubi1 hozzászólására (») Feb 9, 2012 /

Szia! Méret? Ez a legfontosabb! Minden alkatrészt ehhez kell először méretezni. A második legfontosabb, hogy milyen anyagot akarsz megmunkálni. Lehet kis géped is, de ha pl. fémet akarsz marni, akkor erős és stabil gép kell, ez már jóval drágább. A harmadik pedig a gép pontossága.Ez a legtöbbe kerülő, erős és stabil gép kell, golyósorsó, lineáris sín, stb., árhatár a csillagos ég. Kis méretű gépet lehet építeni pozdorjából, fióksínnel, kisebb fa munkákhoz, nyákmaráshoz, fúráshoz, makettezéshez. Ez a legolcsóbb. A fióksínek eleve behatárolják a méretet, mármint az asztal mozgásterét. Ennél egy nagyságrenddel jobb, ha fémből építed a vázat, csövön vagy rúdon futó golyóscsapágyakkal. Ez már többe kerül, de ha nem akarsz pár tized mm-nél nagyobb pontosságot, elég hozzá a menetes szár is, nem kell golyós orsó. Ez már elég jól használható hobbiszinten, még alu marásához is megfelelő, árban pedig elég elfogadható.
(#) gulasoft válasza csubi1 hozzászólására (») Feb 10, 2012 /

A 3. gépemnek lesz 50*50-es munkaterülete, pedig az full fém!
Podorjából fióksinekből egy 20*30-as is határszám lehet.
Csak a vezérlésre számolj 12-öt, a tápra 8-9-et, az már 20.000. A maradék a legolcsóbb szemétből kukázott motorok, danamid anyák, orsók, csapágyak. Fióksínből tengelyenként 2 pár. A 30 tényleg az alja. Ja és ebben nincs még benne a marómotor.
Csak egy példát mondok. Az én új fémgépemhez a 70*25*1-es alulemez 4db 70-es lineáris tengely 8 kocsival meg a lezáró 20*10*1-es 2db lemezzel 70.000Ft volt. És ez csak az X és Y lineáris tengelye. Az y-ont két tengellyel hajtanám, ott a 2 golyós orsó és 2 anya cirka 50.000 forint lesznek. Az x-be is kell egy ekkora, az már 75.000 és nincs még z, meg marómotor, meg Z tengely, és Z meghajtás. Ehhez már komoly motor kell, darabja 15.000 körül, ebből 4+a vezérlések, maga váz. Számolj.
Szóval kezdj a fióksines, pozdorjával, és utána gondolkodj nagyobba.
(#) csubi1 válasza gulasoft hozzászólására (») Feb 10, 2012 /

ok kezdem érteni!
Akkor a következő kérdéseim lennének:
A vezérlést nekem kell elkészíteni vagy lehet kapni készen?
Melyik az olcsóbb melyik a drágább?
Egyedül az elektronikától félek,szerintem az állvánnyal nem lesz problémám!
Honnan tudok szerezni vezérlő programot, ami irányítja ezt az egészet?Ez a program windows alapú vagy kell hozzá esetleg valami más?
mi a különbség a szervó és a léptető motor között? Hol lehet venni ilyen motorokat?
(#) l48 válasza csubi1 hozzászólására (») Feb 10, 2012 /

A vezérlést vedd meg készen és lesz egy biztos pontod.Ha magad épited el veszel a részletekben és csak az 5-ik darab lesz jó. Ezzel már el is ment a 30 rúgó. A jó és megbizható vezérlőt tovább is viheted nem kell cserélgetni mint a "próbagép" egyes elemeit. Mielött hozzákezdenél olvass nagyon sokat és tájékozodj, ez késöbb megtérülő foglalatosság.

Vezérlőt építeni felesleges, mert drágább az alkatrész meg a nyák mint a kész vezérlő.
Ebay-en keress rá a tb6560-ra, és a piros színű 3 tengelyes vezérlőt vedd meg. Sajnos ahol olcsó azok nem szállítanak Magyarországra, úgyhogy már 12-13000Ft körül jár az ára, régen még csak 8000 körül volt.
Ez a vezérlő 3A-es motorokhoz is jó, és mind a 3 motort egy kártyával hajtja. A másik lehetőség a minibee ez kis 1-2A-es motorkokhoz jó, minden motorhoz kell egy+kell egy port leválasztó a párhuzamos porthoz, a 3 vezérlő meg a portleválasztó szerintem drágább mint a tb6560-as kínai, de pontos árakat keress a neten.
Kell egy pc lehetőleg minél erősebb 2-4 GHz-es, legtöbben MACH3-at használnak, ez egy windows-os cnc kezelő program, de van linuxos is, a lényeg, hogy legyen egy párhuzamos portja.
Motort sok helyen vehetsz. A léptető sokkal olcsóbb, és olcsóbb vezérlője is, a szervó sokkal erősebb és gyorsabb, drágább is, és a meghajtója is drágább.
Klaviónál vannak léptetők, de érdemes lehet bontottat venni első körben.
(#) csubi1 hozzászólása Feb 10, 2012 /

Köszönöm a hozzászólásokat!
A vezérlő programot hol lehet beszerezni, illetve kb mennyibe kerül?

Hehe. Ezt most ugye nem komolyan kérdezted?
(#) csubi1 válasza gulasoft hozzászólására (») Feb 10, 2012 /

miért?
(#) hotib válasza csubi1 hozzászólására (») Feb 10, 2012 /

Szeret viccelődni

Itt az oldal alján találsz katalógus számot. Kikeresed, megrendeled, tiéd.

De azért mielőtt belecsapsz a lecsóba, tölts el egy-két hetet-hónapot itt (is)
Okosabb leszel. Úgy meg olcsóbb.
(#) koczka hozzászólása Feb 10, 2012 /

Valamelyik kollégának volt egy összehasonlítása a most forgalomban lévő kék és piros nyákos cnc vezérlőkről valaki be tudná nekem ez linkelni? Köszönöm!
(#) hotib válasza koczka hozzászólására (») Feb 10, 2012 / 1

(#) 109HA003 hozzászólása Feb 10, 2012 1 /

Üdv mindenkinek
Keresek megvételre 20 vagy25mm köszörültt tengelyt 1m hosut csuszó csapágygyal tarobakkal 06705234706
(#) gulasoft válasza hotib hozzászólására (») Feb 10, 2012 /

Meg sem lehet már rendelni? Mi van ingyenes lett? Tényleg 40.000Ft volt az ára?
(#) hotib válasza gulasoft hozzászólására (») Feb 10, 2012 /

Én is most látom, hogy át van húzva. Harminc-valahány ezerre emlékeztem, de ezt a részt viszonylag ritkán látogatom az adott szájton
(#) csubi1 válasza (Felhasználó 4) hozzászólására (») Feb 10, 2012 /

Rendben, köszönöm a választ, körülnézek a neten!
(#) gulasoft hozzászólása Feb 10, 2012 /

Hátha valaki tud segíteni:
Gondoltam a mét motoros Y úgy oldom meg, hogy a 3,5 portos kártyáról a negyedik meghajtó nélküli fokozatot rákötöm egy másik kártya printerport valamelyik bemenetekre.
Meg is csináltam, beállítottam slave-nek az Y-hoz az A portot, leellenőriztem (átcseréltem az a és Y portbekötéseket, és ha az y-t nyomtam, az akkor már elméletileg a porton lévő motor forgott.)
Összedugtam a két kártyát, a földeket összekötöttem, a tápot elosztottam két felé. A második kártyán az enabledet lekötöttem földre, így mindíg aktív volt, bekötöttem még a step és irány jeleket is.
Azt hittem most már minden kafa. Hát nem, tartani tartotta a második kártya a motort, de léptetni nem léptette, és a ledek úgy mutatták mintha nem is lenne rádugva printer port.
Leszedtem a másikról a printer kábelt, rádugtam erre, pöpecül ment, működött mindent tudott. Visszaraktam a forrás kártyára, visszadugtam madzagot, ha nyomom a steppet, akkor tudok mérni a föld és a step között 2V körüli értéket (ugye pwm jel), de a másik kártya csak tartja a motort, és úgy tesz mintha a printerporton nem lenne semmi. (mint 3 bemeneti port led világít, ha rá van dugva, és engedélyezés után az összes elalszik, és többet nem gyullad ki amíg a gép rá van dugva.) De ezen folyamatoan világított és gondolom ettől nem forgatta a motort sem.
Ötlet?
(#) csubi1 hozzászólása Feb 11, 2012 /

Tudnátok segíteni?
40x40-es aluprofilt hol lehet kapni?
(#) dkarcsi73 válasza csubi1 hozzászólására (») Feb 11, 2012 /

Szia !
pl.: Metalloglóbus, Bp. Jászberényi út
(#) csubi1 válasza dkarcsi73 hozzászólására (») Feb 11, 2012 /

Szia, köszi!
Következő: »»   117 / 372
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem