Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   190 / 962
(#) briki válasza granpa hozzászólására (») Feb 25, 2012 /
 
Ez így van.
(#) gordonfreemN hozzászólása Feb 25, 2012 /
 
Tehát arról lenne szó, hogy a PEN vezető, az óránál van szétválasztva.
Így jön be a lakáselosztóba L N és PE. (egy fázis)
Én arra gondolok, hogy ezt a PEN vezetőt épületenként kellene védőfölddel (végső soron földelőszonda) közösíteni?
TN rendszerű fogyasztó hálózatoknál a tápláló hálózat földelési rendszerén kívül más földelőberendezésekkel is kapcsolatban kell lennie a PEN vezetőnek, szabványelőírás.
Na most erre elegendő a transzformátorállomásoknál elhelyezett merev földelés, vagy kellene épületenként is?
Idézet:
"Hazánkban a kisfeszültségű elosztóhálózatok 230/400 V-os névleges feszültségű, háromfázisú feszültségrendszerek, csillagpontjaik közvetlenül (mereven) földeltek."

Tehát ez az utóbbi idézőmondatomban szereplő merevföldelési eljárás a tápláló hálózathoz tartozik, innen ered a kérdésem.

Aggodalmam a továbbiakban ebből is fakad:

Idézet:
"Azt ugyanakkor soha nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a hálózatok PEN vezetői kizárólag a hálózat számára PE vezetők! A hálózattól, annak földeléseitől eltávolodva ? egy olyan vezetővel, ami a PEN vezetőre csatlakozik ?, a PEN vezető potenciálja egyre inkább olyan idegen potenciállá válik, aminek érintése veszélyes is lehet. Ennek oka az, hogy a PEN vezetőn állandó üzemáram folyik, a rajta folyó üzemáram mérhető értékű feszültségesést okoz, ezért korántsem abszolút nullapotenciálú. A PEN vezetőn ugyanakkor zárlati áram is folyhat, amikor a hálózatról táplált berendezés valamelyikén hiba, zárlat lép fel. Ekkor a PEN vezető feszültségesése (és egy távoli földpotenciálhoz képest mérhető potenciálemelkedése) már életvédelmi szempontból veszélyes értékű lehet, legkedvezőtlenebb esetben elérheti a fázisfeszültség felét."


Ha tőlünk 50 méterre található az első trafóállomás.
Ha jól sejtem, az első problémakör az, amikor készülékhiba miatt, hibaáram kezd folyni a védővezetőn. Ekkor ugye nemcsak a fázis és nulla között tud létrejönni potenciálkülönbség, hanem már a védővezető-föld között is. Azaz fémházas készülék, hogy ne menjünk messzire, szomszéd mosógépe burkolatán felléphet egy hibaáram, melyet megérintve, s más testrészünkkel föld potenciált érintve "folyik" máris az áram.
Illetve, a PEN (a nullavezető és védővezető egy potenciál), egy társasházi elosztóból van szétosztva, ezért nálam is megjelenhet a szomszéd hibaárama megfelelő védőföldelés nélkül.
A második problémakör az, amikor szakadás lép fel a PEN vezetőben, de ez tiszta.

Javítsatok ki kérlek, ha valamiben tévedtem.
(#) karaszbandi válasza gordonfreemN hozzászólására (») Feb 25, 2012 /
 
Vannak gondok azzal amit leírtál! A szomszéd hibaárama nálad csak akkor jelentkezhet, ha rajtad keresztül folyik a villany. Ami persze megrázó.
A TN rendszernél a PEN szétválasztásánál kell egy potenciál rögzítő földelő szondát alkalmazni.
A már szétválasztott PE vezetőt nem kell külön földelni, mivel az már nincs messze a felhasználótól. De ha nagyon nagy ingerenciád van rá akkor a lakáselosztóban földelheted. De csak a védővezetőt, de felesleges. A szomszéd hibaárama soha nem tud nálad jelentkezni, ha a rendszer NORMÁLISAN van megépítve.
(#) granpa válasza gordonfreemN hozzászólására (») Feb 25, 2012 /
 
A szomszéd mosógépe is földelve van (3 pólusú dugó: fázis, nulla, föld). De, ha mégsem; akkor a Te elosztódban (hálózatodban) nem jelenne meg a hibaáram, mivel nálad jól van bekötve (az elosztónál).
(#) fulcsii válasza gordonfreemN hozzászólására (») Feb 25, 2012 /
 
A harmadik kčrdčs, mihez kčpest rŕz? Ha az EPH rendben Meg van, akkor elvileg mindedness vezetönek ugyan azon a potencialon Kelly pennies.
(#) proba válasza gordonfreemN hozzászólására (») Feb 25, 2012 /
 
Hát ez valós veszély.Szerintem ezért kellene betartani azt ,hogy minden ilyen szétválasztásnál akkora földelő szondát keljen leverni ,ami már önmagában képes ezt a feszültséget -az ide csatlakozó biztosító névleges áramán- olyan szinten tartani ,ami már az emberi életre nem veszélyes.Régen a magánházaknál ezt megkövetelték Hogy ez azóta hova fejlődött az nagy kérdés,mit takar a jelentős földelés ... A társasházaknál ,paneleknél gondolom ez a szonda az óránál megvan plusz a szolgáltatónál remélhetőleg a csillagponton,így túl nagy távolság nincs (illetve odáig még több szonda is párhuzamosan kapcsolódik). Számodra akkor veszélyesebb ha nálad történik a zárlat ,mert akkor a vezetéken eső feszültséget is "megkapod" .Ha a szomszéd zárlatosodik le ,remélhetőleg külön felvezetett 0 vezető csak a földelőszonda feszültségét hozza fel hozzád.
(#) zoliee válasza gordonfreemN hozzászólására (») Feb 25, 2012 /
 
Szia!
A trafónál valóban össze van kötve a nulla vezető a földel, de nem fog nálad hibaáram folyni, mert akkor neked vagy nincs különfölded, ami nagy hiba, vagy nem vert ki sem a Köf, sem a Kif biztosíték, ezis öreg hiba...
(#) fulcsii válasza gordonfreemN hozzászólására (») Feb 25, 2012 /
 
A harmadik k?rd?s, mihez k?pest r?z? Ha az EPH rendben Meg van, akkor elvileg mindedness vezetönek ugyan azon a potencialon Kelly pennies.

Szóval ez érthetőbben, mert ANDROID-ról írtam és valamiért nem olvasható!

Szóval mihez képest emelkedik meg az a potenciál, elvileg mindennek be kell kötve lenni az EPH ba és ezt a védővezetővel össze kell kötni. Vagyis, potenciál különbség nem jöhet létre. Nincs mihez képest megrázó élményed legyen! ELVILEG!
(#) gordonfreemN hozzászólása Feb 26, 2012 /
 
Igen, értelek fulcsi, de úgy veszem észre, csak proba látja át, mit is akarok mondani.
Társasházról van szó, 1950-es építésű. Nincs leverve a házban földelőszonda, így nincs összekötve a védővezető csak a nullával, ami a PEN és ami csak a trafóháznál van merevföldelve, a házban nincs.
Ha lenne EPH, lenne földelőszonda is, nekem meg nem lenne aggodalmam.

Tehát bejön a PEN és a 3 fázis az épületbe a lépcsőházba, a földszintre (hozzám a lakásba már csak 1 fázis). Ott van a mérőóraszekrényben 2 főkapcsoló a vezérelt és a nappali áramnak, illetve egy főfő ami mindkettőt leoldja (egyébként mérőóraszekrény minden emeleten van). És innen kezdődik az osztás, ugye jönnek sorba a földszinti lakók óraihoz a szétosztások, majd az elsőn, majd a másodikon. Minden óraszekrényben 4 lakásnak van az órája, mert szintenként négy lakás van. Ezeknél az óráknál van a PEN külön külön lakásonként közösítve, vagy szétválasztva és így jön be az én lakásomba is, meg a földszinti lakásokba is, meg az első emeleti lakásokba is.

zoliee: értem mit mondasz, de igen, nincs "különföldem", és ha a Köf, Kif biztosítékra hagyatkozunk életvédelmi szempontból, az már régen rossz, nem?

proba: igen, csak a földelőszonda feszültségét hozná fel. Mivel ez nincs, így azt hozza ami a PEN-en máshol is megjelenik? Minden lakásnál közösítve van.

granpa: épp az az eset, amikor hiába van megközelítőleg jól bekötve, mégis van aggodalmam. Tekintsük a nullát és földet egy és ugyanazon vezetőnek, mert jelen esetben ugyan az a lakáson kívül, tehát az óraszekrényben.
-A szomszédnál hibaáram folyik a védővezetéken. Ez a lakásból kiérve már a nullával közösített védővezetőn folyik, azaz egy és ugyanazon vezetéken. Mivel nálam szintén PEN vezető van és nincs földelőszonda, amerre el tudna folyni a hibaáram, ezért az egész házban a PEN vezetőn megjelenik a hibaáram, tehát a földhöz képest potenciálkülönbség lesz mondjuk az én számítógépházam esetében is (ami végső soron szintén a PEN vezetőre csatlakozik).
Tudom, hogy a - bekezdéstől valami nem stimmel, hiszen ha ezt feltételezem, akkor a szomszédnál folyó áramnak is meg kellene jelennie nálam, de ezt tegye rendbe nekem valaki a fejemben. Mi akadályozza meg a hibaáramnak, hogy ne rajtam, vagy JóskaPistán keresztül folyjon, hanem egyenesen a trafó felé?

karaszbandi: olvasd el kérlek még egyszer, mert nem voltam érthető. Fent leírtam részletesebben.
A többi:
"A TN rendszernél a PEN szétválasztásánál kell egy potenciál rögzítő földelő szondát alkalmazni."
Ezt azért nem értem, mert nálunk emeletenként van szétválasztva a PEN, mivel írtam, hogy az óráknál történik. Szóval emeletenként kellene földelőszonda?
Akkor rosszabb a helyzet, mint gondoltam.

Mindezek mellé annyit fáznék, hogy persze "értem" én, hogy a villanyszerelő azt mondta, hogy úgyis a kisebb ellenállás fele fog elfolyni a hibaáram, ami szerinte az 50-100 mm2 keresztmetszetű fővezeték, nem pedig az én lakásom 2 mm2 -es vezetékei..., de valahogy ez akkor sem megy a fejembe.
(#) gordonfreemN válasza gordonfreemN hozzászólására (») Feb 26, 2012 /
 
Talán már le is írtam, a - bekezdéses kérdésemre a választ:
Idézet:
Azt ugyanakkor soha nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a hálózatok PEN vezetői kizárólag a hálózat számára PE vezetők! A hálózattól, annak földeléseitől eltávolodva ? egy olyan vezetővel, ami a PEN vezetőre csatlakozik ?, a PEN vezető potenciálja egyre inkább olyan idegen potenciállá válik, aminek érintése veszélyes is lehet. Ennek oka az, hogy a PEN vezetőn állandó üzemáram folyik, a rajta folyó üzemáram mérhető értékű feszültségesést okoz, ezért korántsem abszolút nullapotenciálú. A PEN vezetőn ugyanakkor zárlati áram is folyhat, amikor a hálózatról táplált berendezés valamelyikén hiba, zárlat lép fel. Ekkor a PEN vezető feszültségesése (és egy távoli földpotenciálhoz képest mérhető potenciálemelkedése) már életvédelmi szempontból veszélyes értékű lehet, legkedvezőtlenebb esetben elérheti a fázisfeszültség felét.
(#) fulcsii válasza gordonfreemN hozzászólására (») Feb 26, 2012 /
 
Szerintem az összes vízvezeték, gázcső és minden más be van kötve az EPH-ba, csak nem látod. Mérj rá multiméterrel a gázcső és a védővezetőd közé van e potenciál különbség. Illetve mérj valami ellenállás félét.
Nálatok a lépcsőházban TN-C-S rendszer van. 10 mm2 vezető keresztmetszetig mehet a PEN és ott lehet szétválasztani. Na itt már nem szükséges az alátámasztó földelés. Ha a fémcsövek stb. Nincsen bekötve az EPH-ba és megemelkedik ezekhez képest a feszültség, akkor történhet áramütés ellenkező esetben nem, nincs mihez képest. Azt tudtátok például, hogy a zuhanytárca (akril) lefolyó csövét is be kell kötni az EPH-ba? Ha műanyag akkor bele kell tenni egy darab vezetőképes csövet.
(#) zoliee válasza gordonfreemN hozzászólására (») Feb 26, 2012 /
 
Biztosan nincs földed? Vagy csak nem jó az értéke? Ha valahol budapesten laksz, akkor meg tudom neked mondani pontosan egy Metrell műszerrel. De egyébként fogsz egy multimétert, és az egyik szimpi dugaljba fázis és föld vezető között pontosan annyit kell mérned, mint fázis és nulla vezető között. Valóban nem célszerű megvárni amíg mozdul bármelyik biztosító, de ha valóban semmilyen földed nincs, azt célszerű villámgyorsan pótoltatni...
Sajnos sok olyan társasház van, ahová kimegyünj mérni, nálunk még van földelés, hiszen a trafóban össze van kötve a kivezetett csillagpont, és nekünk kutya kötelességünk ezt időnként ellenőrizni, javítani. Attól ne izgulj, hogy az áramszolgáltatótól kapsz valami meglepit, inkább attól hogy ha nincs saját földed, mert a kádban ülsz békésen, valaki csinál nálatok egy zárlatot, vagy épp te hajszárítózol, akkor onnan nem biztos hogy kiszálsz.
(#) zoliee válasza fulcsii hozzászólására (») Feb 26, 2012 /
 
Nem biztos, csak az újabb szerelésű házaknál kötelező az EPH. Régen volt a földelés, kijöttek rámértek, azt jézus.
Meg ha átalakďtod a ház fogadóját, esetleg felszálló vezetéket csérélsz a társasházaknál, akkor már kötelez rá a szabvány.
(#) gordonfreemN válasza zoliee hozzászólására (») Feb 26, 2012 /
 
Fold nincs, mert azt mondtak a melyen tisztelt vallalkozok...
Termeszetesen, fazishoz kepest ugyanazt mertem a konnektor foldeles pontjan, mint a nullan. De nem ertem miert volt ez kerdes, hisz ha mar a villanyoranal a ket vezetek egy es ugyanaz, akkor ez evidens.
1950es epitesu a haz. Nem gondolnan, hogy ha foldeloszonda nincs, akkor EPH van. Legfeljebb ahogy zoliee mondja, valami maszek megoldas. (amit mondasz a gazcsovek es hibaaram kapcsolatarol, azt nem teljesen ertem. Ezek szerint ha allok a lakasban mezitlab a jarolapon es megfogom a fazist, akkor no problem?)
De delutan szetnezek alaposan. Ha van foldeles, akkor kell lennie foldelosinnek is, amivel a vedovezeto a foldelovezetovel van osszekotve.

Lehet teszek fel delutan kepeket is a szekrenyrol, hogy lassatok is, ne csak beszeljunk rola.

Amugy nehogy felreertsetek, nem kotekedni akarok, hanem tisztaba tenni a dolgokat. Es koszi, hogy segitetek.
(#) zoliee válasza gordonfreemN hozzászólására (») Feb 26, 2012 /
 
Honnan veszi hogy nincs föld?
Egyébként pont a villanyóránál bontjuk szét a ház saját földjét, és a nulla vezetőt!! Onnan kellene továbmenni a SAJÁT földednek (ill. az épület saját földjének) be hozzád.
Azt próbáltam elmagyarázni, hogy a földelés teljes hiánya súlyos életvédelmi hiányosság!! Ha tényleg nincs, nagyon gyorsan pótoltatni kellene, egészen addig, amíg egy mínősített műszerrel, egy akreditált mókus ki nem jelenti hogy mostmár van az épületben védőföld!! Ezzel ne várjatok semmeddig, ha télleg nincs föld az ÉLETVESZÉLYES!!
(#) zoliee válasza gordonfreemN hozzászólására (») Feb 26, 2012 /
 
Az EPH azt jelenti, hogy minden fém anyagú vezetőképes felületet Egyen Potenciálra kell Hozni!! Bármit ami fém, és nincs külön bekötve a földbe, pl. öntöttVAS kád, gázcső, minden!
(#) tomikapc válasza gordonfreemN hozzászólására (») Feb 26, 2012 /
 
Én nem nagyon értek hozzá, de az nem megoldás ha az egész házba bejövő nulla egy közös földelőszondára vagy a ház vasbeton alapjára rá van kötve, majd ugyanúgy almérő óránként (ahogy most van) van szétválasztva nullára és földre? Ekkor elvileg lehetetlen, hogyha a védőföldön áram folyik bárki is érinthesse, hiszen a ház saját földje felé fog menni, nem? Plusz előnyös még FI relé, hogy ne csak zárlati áramnál derüljenek ki a hiányosságok, elkötések.

Vagy ez így nem szabványos? Vagy én gondolom teljesen rosszul?
(#) karaszbandi válasza tomikapc hozzászólására (») Feb 26, 2012 / 1
 
Urak! Itt valakit áramütés fog érni! Tessék szakemberre bízni a dolgot!
(#) zoli_varga válasza dobo hozzászólására (») Feb 26, 2012 /
 
Kültéren és ideiglenes felvonulásinál 30 mA fi lehet. NEM?
Tehát majdnem egy emberéletbe került.
Idézet:
„betonvasalaton állt elflexelte véletlenül a hosszabbítót az meg pont ráesett a vasalatra és ez még nem is lett volna baj .”

Ha elflexelte akkor már az automatának kellett volna leoldania ill ha csak megsértette és véletlenül később ért a fémhez a sérült vezeték akkor is le kellett volna oldania, DE nekem úgy tűnik hogy a szerkezet nem volt földpotenciálon mert csak a másik fémdarabhoz történő érintéskor oldott le a "neves " FI. Azaz egyből le kellet volna oldania a "neves" FI nek.
Egy izzó ellenállása és az ember ellenállása között már nagyságrendi különbség van. Ez okozhatta hogy nem alakulhatott ki akkora hibaáram ami oldotta volna az XBS FI t.

Ez csak spekuláció, mert gondolom nem volt hivatalos munkavédelmi kivizsgálás illetve nem hiszem hogy igazságügyi villamosszakértő adott volna szakértői véleményt.

Szóval nekem még döntetlen az XBS és "neves" Fi harc.
Több éve használom itthon 30mA /40A és nincs probléma mert leoldott már kávéfőző vizesedésére, sőt ha elmegyünk egy napnál több időre akkor azzal áramtalanítok gomb megnyomásával van hogy hetente. Sőt apró javításkor feszültségkeresővel (25mA es) fázis-föld áthidalásával szoktam leoldani.
(#) tomikapc válasza karaszbandi hozzászólására (») Feb 26, 2012 / 1
 
Ugyan, én biztos, hogy nem fogok nekiállni ilyen munkának, azért is írtam, hogy nem értek hozzá és csak egy felvetés, kíváncsi vagyok, hogy jól gondolom-e. Vagy nagy hiba van abban amit írtam? Nem is vagyok szakember csak érdekel a téma. Ekkora "projekthez" hozzá sem mernék nyúlni
(#) proba válasza gordonfreemN hozzászólására (») Feb 26, 2012 /
 
Igazából szerintem a földelés meglétét nem tudod ellenőrizni.Régen az óra alatt összekötötték egy erre alkalmas kötőelemmel,ettől kezdve te már csak a földelő szonda külső bontási lehetőségét láthatod ,ha láthatod.
(#) SzAndras00 válasza zoli_varga hozzászólására (») Feb 26, 2012 /
 
Szia!
Hidd el, mindenki örül annak, hogy a Tiéd működik. Tudod a gond az XBS (és a többi kínai lom) termékekkel az, hogy soha nem tudhatod, hogy amit holnap veszel, az is ugyanolyan, mint a tegnapi. Ráadásul, ha Te ezt pénzért szereled fel akárkinek is, nagyon sok felelősséggel tartozol a munkádért, beleértve az alkalmazott anyagok minőségét is. Tudod emberélet, anyagi kár...
(#) gordonfreemN válasza karaszbandi hozzászólására (») Feb 26, 2012 /
 
Elvileg azok mondtak, hogy nincs foldeles, kozositett nulla van.
Vagy villanyorat mar barki cserelhet?
(#) zoliee válasza proba hozzászólására (») Feb 26, 2012 /
 
Dehogynem. Ki kellene lennije vezetve a földelésnek, méghozzá bonthatóan, pont hogy tudj rajta mérni. Az óra környékén jóesetben, vagy ha régebbi ház, akkor a BFEM fej melett valahol.. (bfem fej= kb. 30x30 csúnya fém doboz falba süllyesztve, általŕban rá is van írva!) ott kellene lennie a bontható földnek.
(#) zoliee válasza gordonfreemN hozzászólására (») Feb 26, 2012 /
 
Elmű minősített alvállalkozók. Vagy elműsök.Biztosan van földelés, max. nem jó az értéke.. De azt meg lehet javítani.
(#) ötfelezős válasza Gafly hozzászólására (») Feb 27, 2012 /
 
Aztán meg van az az örök kérdés, hogy a villanykapcsolót hogyan kell felszerelni. Én mindig úgy szoktam, hogy ha a felső felét nyomom meg, akkor ég a lámpa, ha az alsót, akkor elalszik. De erre mondják azt, hogy hülyeség, ilyen a szabványban nincs...

Bizonyos értelemben nincs. De mégis van, mert a már megszűnt magyar szabványban volt. Ugyan szokták azt hinni, hogy a szabvány megszűnése az tiltást jelent, de azért ez nem így van.
(#) pucuka válasza ötfelezős hozzászólására (») Feb 27, 2012 /
 
Azért van logika is, mert ugyebár "felkapcsolom a villanyt". Egyébként is valamiért bekapcsolni valamit felfelé (tőlem elfelé), kikapcsolni lefelé (felém) szokás. (lehet, hogy a kifejezőbb német an, és zu mintájára.
(#) Inhouse válasza pucuka hozzászólására (») Feb 27, 2012 /
 
Én is így szoktam, furcsállom is, ahol fordítva van, de nekik meg az a megszokott.
Az egész bukik, ha váltókapcsolóval van megoldva....

Üdv
Inhouse
(#) pucuka válasza Inhouse hozzászólására (») Feb 27, 2012 /
 
A váltókapcsoló persze más tészta, randa is, mikor "összevissza" állnak a kapcsolók. Ezért jobb a nyomógombos "váltó kapcsoló".
(#) ötfelezős hozzászólása Feb 27, 2012 /
 
Én a konnektor tesztert igen jó ötletnek tartom. Tény, hogy amire nem jó, arra nem jó. De ez minden ellenőrző/mérő eszközzel így van, tudni kell, mit tesz.

Pár oldallal előbb egy pár apró pontatlanság előfordult. Tán nem haragszanak meg az urak, ha egy pár tényt leírnék.
A FI relé az nem egy kiegészítő készülék, csak akkor, amikor éppen kiegészítő készülék. Amikor az elosztótáblán fel van szerelve, egy "táplálás önműködő kikapcsolása hiba esetén" elvű érintésvédelem kikapcsoló szerveként, akkor nem kiegészítő készülék (lehet persze az is). Kiegészítő készülék akkor a FI relé, ha csak a dugaszolóaljzatok (stb) előtt van.
Hurokellenállást mérni ugyan nem egyszerű egy FI relé esetén, de nem is kell, mert FI relé nélkül sem kell feltétlenül. Számítani is lehet, mérés helyett. Például a szabvány azt mondja, hogy 500mA-nél érzékenyebb FI relé esetén általában úgyis jó lesz a hurokimpi.
Jelen pillanatban szabvány nem írja elő a védő- és nullavezető csere más vizsgálatát, mint a jelölésekből adódó szemrevételezést. Persze, ettől még bárki mérhet elemmel is, és más módon is. Mondjuk, ha ízlésekről van szó, én azokat a módszereket, amik bontással járnak, nem preferálnám.
FI relénél lekapcsolási időt nem minden esetben kell mérni, például újnál nem.
Következő: »»   190 / 962
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem