Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   187 / 964
(#) pepe091 válasza karaszbandi hozzászólására (») Feb 16, 2012 /
 
"Először is nem kell színvaknak lenni"

Ez jó, akkor gyere el egy panelba, ahol a konnektorba be van kötve 5 darab szürke vezeték. Nem színvakság kérdése...

Fentebb írták hogy mikor old le egy 20 A -es biztosíték. Én úgy tanultam hogy AZONNAL ötszörös túláramnál. 20-23 A nél soha nem fog leoldani, míg 30 A körül órákba telik.
(#) proba válasza karaszbandi hozzászólására (») Feb 16, 2012 /
 
Ennyit a "kiegészítő védelem" elnevezésről .Így már ÉV mérésnél elismerik fő védelemnek.....
(#) proba válasza Chokapick hozzászólására (») Feb 16, 2012 /
 
Esetleg az órához a nullával sorba kötött 60-100W égő.Így a konnektor minden pontja közé kötött 3 égő fényereje nagyjából elárul mindent.Fázis föld között teljes,nulla védőföld között kicsi ,nulla fázis között a kettő közötti fényerő.Vagy készítesz egy távjelzős lakatfogót.Így nem kell segítség,ill. nem kell rohangászni.
(#) Chokapick válasza karaszbandi hozzászólására (») Feb 16, 2012 /
 
Igen olvastam irasod!
A laposelem megoldas frappans otlet. Olcso megoldas es biztosra mehet az ember.
Ami a szinvaksagot illeti es hogy ki mit cserel fel mivel azt nemtudom hova tenni. Am sajnos felujitaskor talalkoztam mar cifra szin kombinacioval.
(#) Chokapick hozzászólása Feb 16, 2012 /
 
tegnap keresgeltem masik forum temakban es ezt talaltam.A rajzrol hianyzik a Led diodaval parhuzamosan kotott,ellentetes iranyban levo vedodioda. Mit gondoltok?
Egyebkent mindenkinek koszonom aki hozzaszolt es segitett ezidaig es ezutan is ha kesz lesz megosztom veletek kepekben
(#) mugab válasza Chokapick hozzászólására (») Feb 16, 2012 /
 
Ki kell próbálni. Egy led is csak 20 forint
(#) karaszbandi válasza Chokapick hozzászólására (») Feb 16, 2012 /
 
De a nullát és a védőt hogy külömbözteti meg?
(#) proba válasza Chokapick hozzászólására (») Feb 16, 2012 /
 
Biztosan led-boltot nyitott az illető,és kicsi a forgalom
(#) Inhouse válasza karaszbandi hozzászólására (») Feb 16, 2012 /
 
Sehogy, amit én láttam, arra rá volt írva, hogy ezek felcserélését nem tudja jelezni.

Üdv
Inhouse
(#) karaszbandi válasza Inhouse hozzászólására (») Feb 16, 2012 /
 
Erről van szó!

Tehát semmi értelme megépíteni.
(#) briki válasza karaszbandi hozzászólására (») Feb 17, 2012 /
 
Szia!
Igazából tényleg felesleges megépíteni, de egy dolog miatt azért jó lehet ( ha jól van megépítve)- bár elég figyelmetlennek kell hozzá lenni.
Ha valaki a föld helyére köti a fázist- pont a múlt héten voltam szerelni egy ilyen dugaljat, mert 1 éve nem megy róla a mosógép. Kiderült az a valaki a földre kötötte a fázist, de szerencsére nem hagyták bedugva a kábelt, és nem nyúlkáltak a föld érintkezőjénél.
A multiméteres, próbalámpás ellenőrzésnek is ez az egyik értelme szerintem- mert ahol emberek dolgoznak, ott hibázhatnak is.
(#) kameleon2 hozzászólása Feb 17, 2012 /
 
Sziasztok! Nem szerettem volna írni, de nem hagyhatom szó nélkül, hogy olyan esetek vannak lassan ebben a témában, aminek nem itt van a helye. Ha valaki nem tudja, mi a különbség a fázis(ok) a nulla és a védővezető között, az ne a fórumról akarja megtanulni a villanyszerelést. Minden szakmában vannak alapvető biztonsági tényezők, az egyik ilyen, hogy addig nem nyúlunk valamihez, amíg nem tudjuk mi az. Vagy ti szívesen vennétek például egy olyan házat, amiben ki tudja milyen képzettségű és tapasztalattal rendelkező "kontár" szerelte a villamos hálózatot? - Én nem. Ezúton is megkérek mindenkit - a moderátorokat is, hogy figyeljünk erre egy kicsit jobban oda. Ha valaki tanácsot kér, mert nem ismer például egy terméket, vagy egy berendezés bekötését, az szerintem gond nélkül belefér. De senki ne tekintse a netet és a fórumot autentikus ismeretforrásnak, urambocsá ne innen akarjon megtanulni villanyt szerelni. Tudom, hogy mindenki olcsóbban igyekszik az életét megoldani. De ez ingoványos terület, ugyanis emberélet múlhat rajta! A 230V nem játék! A táblák a különböző berendezéseken nem véletlenül kerülnek elhelyezésre: Vigyázz nagyfeszültség! Csak szakképszett személy nyúlhat hozzá! Ezúton kérek mindenkit, ne próbálkozzon, ha nem ért hozzá - megfelelő szakképesítés, szakvizsga nélkül. Nem indulatból írtam mindezt, hanem a figyelem felkeltése céljából. Akinek pedig nem inge - nyilván nem veszi magára.

400v.gif
    
(#) karaszbandi válasza kameleon2 hozzászólására (») Feb 17, 2012 /
 
Engem egy ilyen szövegért le akart lőni a zoli!
(#) Chokapick válasza karaszbandi hozzászólására (») Feb 17, 2012 /
 
Hat azt sajna nemtudja. Nem baj,eldontottem es megepitem. Meg igy is hasznat fogom neki venni.Anyival fogja megkonnyiteni a munkamat,hogy szerelvenyezes utan gyorsan,praktikusan tudom majd ellenorizni az esetleges hibat.Nemkell majd arra ugyelnem,hogy a multimeter merotuskeje biztosan vezeto kontaktusban van e a konektor polusaival.Megfogom a tesztert es bedugom.Ezutan kalap kabat. Na persze tisztaban vagyok vele,hogy ez egy gyenge semilyen minositessel nem rendelkezo ellenorzes. De azert fogom hasznalni ilyen batran mivel a mi szerelesunk ilyen teren ugy zajlik,hogy vilagitas,konektor stb kotesek utan a csupasz kabelen feszultseget merunk. Lenyeg ami lenyeg masodlagos munkaeszkoznek szanom. Egy apro tortenet hozza:
Futes szezon elott tuzifat vagattam idehaza.A favago mester fem asztalos cirkulaval erkezett.Mielott barmibe belekezdett volna a villasdugoba szerelt teszterevel konektort ellenorzott.Elmondta tobb alkalommal volt kellemetlen bizsergo erzese Tehat zarszokent : JO az ha a zsebben van egy ilyen.
(#) karaszbandi válasza Chokapick hozzászólására (») Feb 17, 2012 /
 
De a cirkulán fogadjunk, hogy nem volt helyi földelő szonda?
És te sem mondtad neki, hogy esetleg kellhet.
(#) Chokapick válasza karaszbandi hozzászólására (») Feb 18, 2012 /
 
Nem volt.Most megfogtal,mert olyanal meg nem talalkoztam.
(#) VIM válasza Chokapick hozzászólására (») Feb 18, 2012 /
 
Szia! No comment. Bővebben: Link
(#) Mályi László válasza VIM hozzászólására (») Feb 18, 2012 /
 
Egy feltétel kimaradt, a fázist illik a jobb oldalra kötni. Na ki szokta következetesen jobb oldalra kötni ez itt a kérdés, gondolkozzunk.
(#) bundibacsi válasza Mályi László hozzászólására (») Feb 19, 2012 /
 
A dugaljban a fázist a bal oldalra kötjük.
(#) kadarist válasza bundibacsi hozzászólására (») Feb 19, 2012 /
 
Teljesen mindegy, hogy melyik oldalra kötjük, mert a dugvillát el lehet forgatni.
(#) kameleon2 válasza Mályi László hozzászólására (») Feb 19, 2012 /
 
Csatlakozom az előttem szólóhoz, ugyanis az emberi szív általában baloldalon van. Ha baloldalra kerül a fázis, nagyobb az esélye a bal kézzel történő érintésnek. A bal kéz jobb láb, vagy bal kéz bal láb útvonal nagy valószinűséggel a szíven keresztül záródik a föld felé. Ez is érintésvédelem. Nyilván ez csak a 16A-es fali dugaljak esetén kivitelezhető, amit háztartási dugaljnak is csúfolunk. Ipari dugaljak, csatlakozók esetén, már más a helyzet, ott maximálisan el van burkolva érintés elől a vezető fém. Így a tesztműszeres vizsgálatok is sokkal átláthatóbbá válnak, tudja az ember mire számítson. Tehát fázist minden esetben jobb oldalra kötünk.
(#) proba válasza kadarist hozzászólására (») Feb 19, 2012 /
 
Rajzolj két kicsiny kört egymás mellé ,mint a konnektor két lyuka kérj meg egy embert bökjön rá a ceruzával az egyikre .(szinte biztos ,ha jobb kezes ,a jobb oldalira bök.) Gondolom a fázist ezért rakják általában a bal oldalra.Működéstanilag persze tuti mindegy.Egy porszívónk volt ,amelyiknek nem volt mindegy hogy dugom be ,de annak ,mint utóbb kiderült,a zsinórja volt törött.Esetleg komolyabb lángőrrel ellátott kazánok igénylik a meghatározott "polaritást" l
(#) Gafly válasza bundibacsi hozzászólására (») Feb 19, 2012 /
 
Én is úgy tanultam hogy bal oldalra kötjük. Persze ettől még SOHA nem feltételezem hogy más is oda köti.
Aztán meg van az az örök kérdés, hogy a villanykapcsolót hogyan kell felszerelni. Én mindig úgy szoktam, hogy ha a felső felét nyomom meg, akkor ég a lámpa, ha az alsót, akkor elalszik. De erre mondják azt, hogy hülyeség, ilyen a szabványban nincs, meg különben is minek túllihegni a dolgot, hiszen ha nem ég a villany akkor kapcsolni kell a kapcsolón. Pont azért hívják kapcsolónak. Tehát úgy kell felszerelni ahogy éppen az ember kezébe kerül...
(#) kadarist válasza proba hozzászólására (») Feb 19, 2012 /
 
Erre a bökéses dologra nem lehet alapozni érintésvédelem jellegű eljárást. Nem véletlenül nincs szabványban rögzítve ez a kötés.
(#) Gafly válasza kadarist hozzászólására (») Feb 19, 2012 /
 
De van követendő eljárás is. Például vízcsapnál is a hideg van jobb oldalon általában...
Mondjuk barátoméknál fordítva volt, ami addig nem is okozott problémát, ameddig be nem üzemelték az emeleten is a WC-t. Vicces volt, hogy amikor sokat öblítettek, utána gőzölt a kagyló (bár határozottan tisztább volt mint a hagyományos hideg vizes öblítésű) :eek2:
(#) karaszbandi hozzászólása Feb 19, 2012 /
 
Még mielőtt acsarkodás lesz a dologból.

Nincs rá előírás, hogy melyik a fázis egy 230V-os aljzatnál.
Ha lenne, akkor a gyártó jelölné!

Az meg, hogy melyik kézzel érinti meg, tökmindegy. Bal kézzel a jobb oldalit is meg lehet fogni.
Hülyeség ellen nincs védelem. Mindenki úgy köti ahogy szokta. Így is ráz meg úgy is.
(#) Gafly válasza karaszbandi hozzászólására (») Feb 19, 2012 /
 
Mindíg acsarkodás van belöle

Kapcsolón jelölik, de ott is mindegy.
Ettől függetlenül én mindíg úgy kötöm be a kapcsolót hogy a fázis legyen a "kicsi álló" érintkező, a kívül levő "nagy és mozgó" a kapcsolt.

Izzólámpa foglaltnál pedig a nulla a külső "nagy fém izé" pedig világít így is meg úgyis...
(#) Mályi László válasza proba hozzászólására (») Feb 19, 2012 /
 
Amit a kazánokról írtál, sajnos igaz a kb 20 éve kezdődött ez, telepíteni kell "fixen bekötni, installálni" ezeket a kazánokat. A modern világ átka.
(#) gabusman válasza Gafly hozzászólására (») Feb 19, 2012 /
 
Azért a kapcsolós dolog érdekesebb. Szerintem, mivel a világítást "felkepcsoljuk" és "lekapcsoljuk", szinte természeres, hogy így is szereljük, vagy ha nem, akkor szinte mindenki úgy érzi, hogy ez "fordítva van", akár van rá szabvány, akár nincs.
(#) tomikapc válasza gabusman hozzászólására (») Feb 22, 2012 /
 
Engem is zavar ha fordítva van, bár teljesen mindegy igazából.

Az a nem szerencsés ha a nulla van kapcsolva és nem a fázis.
(Bár vizes, párás, nedves helyiségeknél nem utolsó dolog ha nincs fázis a kapcsolónál.) Ez a lényeg. Az meg szerintem alapvető, hogy a foglalatnál a csúcson kapja a fázist az izzó, bár teljesen mindegy neki. De amikor valaki úgy cseréli, hogy közben nincs lekapcsolva (pl. ha energiatakarékos és sokat kapcsol egy kapcsoló), akkor se rázza meg.
Következő: »»   187 / 964
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem