Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DSC riasztó

Témaindító: pittyu, idő: Márc 2, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   129 / 283
(#) Syn7h37ic válasza becoo1971 hozzászólására (») Márc 3, 2012 /

A PGM-et billentyűzet csipogó követőre állítsd, csak ezzel tudod a kért opciót megvalósítani. A PGM kimenetet pedig a sziréna lámpa bemenetre kell kötni.
A vonalat a splitter után kössed be, vagy ha tudsz még egy DSL splittert szerezni, akkor a tel. kimenetre a riasztót, a fővonallal párhuzamosan a DSL bemenetet.
(#) becoo1971 válasza Syn7h37ic hozzászólására (») Márc 3, 2012 /

Szia! Ezt a pgm-et letudnád nekem írni, hogyan kell bepötyögni ledes kezelőbe? Az 1-es zónára szeretném beállítani, ami 01-es típus. Köszi.
(#) menyus válasza becoo1971 hozzászólására (») Márc 3, 2012 /

[*] 4 Door Chime Enable/Disable :

Press [ *] 4. The keypad will emit 3 rapid beeps if the door chime feature is now enabled and a steady 2-second tone if it is now disabled. The same function can be performed by pressing and holding the Chime function button for 2 seconds.

Ez annyit tesz hogy ha a *4 el bekapcsolod akkor ez az összes késleltetett zónára hatással lesz, azaz bármelyik késleltetett zónát megsértik, 2 sec re csipognak a kezelők és erre az időre (2 sec) aktív lesz a PGM is, feltéve ha a PGM ehhez hozzá van rendelve...így:

A PGM beállítása :

[07] Keypad Buzzer Follow:

Output will activate and follow the keypad buzzer for the selected partition when the following events occur; entry delay, door chime, audible exit delay, automatic arming pre-alert, 24-Hour Supervisory Buzzer zone alarm

Azzal viszont számolj hogy ha pl. akku vagy más hiba miatt csipogni kezd a kezelő akkor ugyanez lesz a helyzet...
(#) menyus válasza menyus hozzászólására (») Márc 3, 2012 /

Mivel a PGM2 esetedben foglalt (elvileg a nyomógombos élesítés miatt) marad a PGM1 erre a feladatra..azaz:

*8 xxxxxx (6-4(?) digit. inst kód) 19 (szekció PGM1) - 07 (opcio) # # kilép.

A PGM aktív alacsony tehát ilyen bemenetet keress a szirénán is. Lehet hogy a PGM1 et fel kell húzni + tápra pl 2 - 10 kohm al mert N csatornás nyitott kollektoros vagy drain es kimenet. Ez akkor igaz ha a szirénában a bemenet nincs felhúzva gyárilag (de elvileg fel van...)

Ezzel kapcsolatban valami rémlik hogy a door chime funkció folyamatosan aktív volt az azonnali zónák esetén is, és ezt csak úgy tudtuk anno megkerülni hogy követőnek programoztuk az összes azonnali zónát...De ez régen volt , ha jól emlékszem az 1550 es központoknál, bízzunk benne hogy a 1616 nál már nem így működik. Sosem derült ki hogy ez egy "bug" volt a firmware ben vagy direkt működött így, de hogy így működött arra határozottan emlékszem...

Hopp...ezt benéztem...:

A helyes :

*8 xxxxxx (6-4(?) digit. inst kód) 009 (szekció) 07 (PGM1 opcio) xx (PGM2 opcio) # # kilép.

De a többi érvényes..

Sorry, késő van már.... .
(#) becoo1971 válasza menyus hozzászólására (») Márc 3, 2012 /

Köszi szépen! Már csak holnap próbálom meg én is.
(#) norbeat válasza becoo1971 hozzászólására (») Márc 4, 2012 /

Még annyit hogy csak a PGM2 a nagy áramú kimenet és az izzó nem keveset vesz fel önmagában sem, tehát csak a pgm2-re kösd a flash csatlakozót.
(#) menyus válasza norbeat hozzászólására (») Márc 4, 2012 /

A PGM2 foglalt nála, marad a relé...
(#) scrollock válasza max403 hozzászólására (») Márc 4, 2012 /

Eloszedve a a szirena leirasat is. (bentel call)
Nem szeretnem automata modban, mert ha jol vettem amit irtal es olvastam, akkor mindenkepp uvolt, ha leszedem a tetejet. Ha jol ertelmeztem, ha a G jumper fent van, akkor nem uvolteti a szirenat kulonbozo akksi, szirena problemanal, csak megszakitja a G kimenetet?

Akkor osszeszedve roviden mit szeretnek, biztos a normal modot, hogy akksi, izzo cserenel ne uvoltson, de jelezzen elesitett allapotban, ha feszegetik. 2 er, bell + - a kozpontbol a +n es a negativra kotom. Masik ket er az AS es a negativ koze, egy ellenallas, mert eol modban van a kozpont.

De ha azt is szeretnem, hogy ne uvoltson akksi lemerules vagy mas hiba jelzesnel, ( ha erre van mod) de erzekeljem a dolgot a kezelon, akkor be kellene kotnom pl egy kulon zonara a G es neagativ kapcsokat is (+ ellenallas) a kozpontba, hogy egyertelmuen lassam, ha valami baj van a szirenaval? Netan sorba kotom az AS-el, hogy pl ne engedje elesiteni, ha vagy baj van az akksival, netan nyitva van a szirena fedele?

Szerintem biztos nem bonyolitja senki igy tul a kerdest, ezert kerdeznek egy profit, hogyan is oldanak ezt meg, vagy hogyan szoktak, ha a fenti agymenest kerne az ugyfel?
Koszi.
(#) menyus válasza norbeat hozzászólására (») Márc 4, 2012 /

Most hogy jobban átgondolom...a sziréna flash bemenete nem direktben az izzót vezérli hanem azt az aktív elemet ami az izzót kapcsolgatja (tranzisztor, FET.) Így viszont nem kell a nagy áram terhelhetőség a PGM nél sem, tekintve egy tranzisztor vagy FET munka áramát ami a kinyitásához kell. De a relé az tuti 100%, ha mindenképpen biztosra akar menni...
(#) menyus válasza scrollock hozzászólására (») Márc 4, 2012 /

A sziréna leírásában a "minimal wiring" et kövesd, ekkor a két kapcsoló fizikailag sorba van kötve a tamper kimenettel, nincs köze a belső elektronikához. Szerintem az izzó szabotázst nem lehet kikapcsolni, mint ahogy azt sem tudod kikapcsolni hogy lehatároljon a sziréna bizonyos idő után ha mondjuk bekrepál a központ és állandóan üvölt. Ezt a határolást pont erre az esetre találták ki, és ennek max az idejét tudod állítani. Alapban 20 min ha jól emlékszem. Ha pedig az akkufesz vészesen leesik (mert zárlatos az akku vagy egyéb nyűgje van) akkor ez már nem üzemszerű, nem tudni hogyan reagál rá a sziréna mert ekkor már (akkufesz híján) csak a töltőfeszültségről "él". A sima mezei bentelek ilyenkor kb fél hangerővel rekedten krágogni kezdtek...mert a központból kapott töltőfeszültség nem győzte árammal (általában max 1A) a szirénát, ami üzemszerűen az akkuról üvölt és nem a központi feszről mint azt sokan hiszik. Ilyenkor az egész rendszer fesz szintje leeshet akár 10 - 11 V alá is a nagy terhelés miatt. Végletes esetben kipukkan a biztosíték vagy leülteti a tápot a védelem. Nem tudom a CALL nál újítottak e ezen valamit. De ezek szélsőséges, végletes esetek, lehet nem is foglalkozott ezzel a gyártó...Legyen jó az akku, ha ezért rákol a rendszer, akkor cseréld ki....Elvégre garancia időn túl is élni kell valamiből...
(#) scrollock válasza menyus hozzászólására (») Márc 4, 2012 /

Ha jol ertem te lebeszelned a hulye otleteirol az ugyfelet, hasznaljon automata modot, ez is egy megoldas De nekem van idom ezen agyalni, mert mig eletemben egyszer szerelem fel, ha szerencsem van, addig a szakik akar napi tobbet is, igy ertheto a 2 vezetekes valtozat, sot ok a hangjat is ismerik. De ha csak maradok az akksi lemerul jelzes esetnel a kezelon, a mellekes hangot amit general a szirena, nem tudom kikapcsolni ahogy nezem, igy nem sok ertelme van tenyleg azt kulon bekotni. A hang probanal is max 4x riasztana mig kivalasztom a megfelelot, azt is tul lehet elni.

(Kozben felfogtam a G jumpernek mindig fent kell lennie, amugy nem riaszt egyaltalan eles helyzetben. )
(#) becoo1971 hozzászólása Márc 4, 2012 /

Sziasztok! Na végre befejeztem, működik a rendszer :smoke: . Bár még a vonalas telefont nem állítottam be, majd ha a gyerekek meg az asszony is megszokja a kezelést. Végül is a nyomógombos kiiktatásról letettem.
Később veszek egy lcd-s kezelőt meg egy zónabővítőt. A pgm-ekkel viszont meggyűlt a bajom, ugyanis
1. először a megfelelő pgm típust kell kiválasztani.
2. másodszor ki kell választani a pgm opciókat/attribútumokat.
3. harmadszor partícióhoz kell rendelni a megfelelő kimeneteket.
Így végül a pgm2-re beállítottam a {08}kisegítő impulzust.
Így ha valaki megy haza és belemegy a kapunál lévő infra sorompóba villogni kezd a sziréna égője és látja, hogy be van élesítve a rendszer. /néztem a 10-est is de nekem ködös mert ott még mást is kell állítani/
Ne kérdezzétek hogyan állítottam be, sikerült. Bár megköszönném az utánam következők nevében ha valaki egy ilyen programozást leírna egymás után mit kell és miért beütni a kezelőn. Végezetül nagyon szépen köszönöm a fórumtársaknak a segítséget :worship: .
Az utánam következő lelkes szerelőknek ajánlom a mellékleteket amelyekből én dolgoztam. HALI
(#) szakolczay hozzászólása Márc 5, 2012 /

Sziasztok!

Lenne egy kérdésem. Hosszú folyosón lévő irodákba kell infrákat elhelyezni. Minden irodába 1db kerül, DEOL rendszerrel. Az elképzelésem az, hogy 4 érzékelőt (irodát) vinne 1db 6x0.22 vezeték. Bemegy az elsőbe, ott bekötöm az infrába a 12V +-, és zóna szál, majd a 12V +- és az üres szálak toldása (forrasztás) át a következő irodába, és így tovább. Aztán a következő 4-es csoport új szálon ugyanígy....
Jó az elképzelés?

Üdv,
G.
(#) max403 válasza scrollock hozzászólására (») Márc 5, 2012 /

A GND és MODE jumpereket szedd ki belole, ugy az AS és az ASG ugy mukodnek mint egy NC/C zonakimenete egy erzekelonek, az akkor kapcsol szet, ha kinyitna valaki a szirenat, zonara kotod, mint azonnali vagy 24 oras zonara, igy ha kinyitod nem indul automatikusan, csak ha a kozpont inditja. Ha bekontod az AUX- t akkor biztosan toltodik az akku, nem is igazan kell vele foglalkozni es felevente egyszer elinditod a szirenat 1-2 masodperce teszeteles kepp. Legyegyszerubb, ha a panic alarm-ot beallitod, hogy hangos legyen, gombnyomassal azonnal szirena bekapcsolhato es koddal ki, legegyszerubb modja a szirena tesztelesenek. Az ido, ameddig a szirena szol az 10 perc de lehet 3 is (jumper), ha lemerul nem szirenazik, hanem villog az ego, de ez akkor lenne, ha nem kotod be a AUX- -t a szirenaba es lemerulne, amugy nem. De meg igy is beindulhat a szirena, ha lekotod az akkut a kozpontrol es a tapot is, tehat teljesen lekapcsolod a kozpontot, 10 vagy 3 percre. Elobb fog a kozpontnal lemerulni az akku, pl. aramkieses utan, mint a szirenaban, mert ott hacsak nem szirenaz nem is fogyaszt a kozpontal ellentetben. Ha kozpont off akkor indulna a szirena, ezert inkabb arra erdemes figyelni, hogy a kozpontban legyen jo az aku es ne legyen aramkieses. Erdemes nagyobb akut hasznalni, pl. 26Ah, hogy birja ki pl. egy hetveget, ha aramkieses lenne.

Tovabbi lehetoseg lenne, hogy nem a kozpontrol menne a szirena, hanem egy modulrol, ugy sehogy se terhelhetne tul a kozpontot vagy ha nem kotned be a AUX- -t, de akkor nem toltodik es ha lemerul szedheted szet a szirenat. Tovabbi megoldas lehet, hogy az AUX- -t megszakitanad relevel es ugy kapcsolnad be, de ez nem igazan szukseges, mert a szirena ugyis az akkubol mukodik amig le nem merul benne addig biztosan.
(#) norbeat válasza szakolczay hozzászólására (») Márc 5, 2012 /

Ha biztos vagy benne hogy késöbb nem lesz szükség semmiféle bővítésre gondolok itt füstérzékelőre például, akkor megoldható amit írtál. De ha az érézkelőben összeforrasztod és esetleg azt az infrát cserélni kell akkor ha sikerül szétforrasztod, ha nem levágod így rövidül a vezetéked is. Esetleg több eres kábel használata és egy tamperrel ellátott kötödobozbol inditani sugarasan egyenként ellátni az érzékelőket? Amúgy a -12v ot használnád COM-nak vagy netán az árnyékolást ?
(#) szakolczay válasza norbeat hozzászólására (») Márc 5, 2012 /

A -12V lenne a közös. Itt a fórumon azt olvastam, és rá is mértem, hogy a panelen is közös, csak a szerelhetőség miatt van a 12V - és COM -ra szétválasztva.
Füstérzékelő ebben a körben biztosan nem lesz, van külön tűzjelző. Bár csak 1 irodát véd, és az sem működik
(#) scrollock válasza max403 hozzászólására (») Márc 5, 2012 /

Koszonom a tippeket, a kulon zonas jelzestol kezdtem aztan ahogy nem szolt a szirena valamiert, ahogy tanacsoltatok atkotottem a legegyszerub automata modba is, csak ket vezetekkel. Most csak a bell+ - van bekotve, a szirenan meg a test es a +N (ket szelso csatlakozo) a problemam viszont az, hogy a kozpont bell circuit hibat ir ki a szirenara, ahogy a szirena akksijat is radugom. Akksi jo, hangszoro jo, izzo jo. Ha rateszem a fedelet elesedik is, de a kozpont tovabbra is panaszkodik. A system test sem mukodik igy, vagyis szerintem nem veszi el a feszultseget a bell kimenetrol akkor. Mi valthatja ezt ki?
(Tegnap meg a kozpontot is aramtalanitottam, igy a szierna is megszolalt, mert eltunt a +N-rol a feszultseg) de a rendszer nem latja uzemkesznek.
(#) norbeat válasza szakolczay hozzászólására (») Márc 5, 2012 /

Igen, így megvalósítható. Viszont Syn7h37ic javasolta annó és én meg is fogadtam, hogy ilyen esetben fontos az árnyékolás bekötése a központ panelre is.
(#) menyus válasza scrollock hozzászólására (») Márc 5, 2012 /

A Bell kimenetet (Bell + / - ) zárd le egy ellenállással...2,2K ohm..pl. Az is OD / OC kimenet, kell neki a felhúzás. És a BELL - a vezérlés, a BELL + hoz (aux+..egy potencial)) képest kapcsolja a negatívot ot, mert N csatornás a kimenet.
(#) scrollock válasza menyus hozzászólására (») Márc 5, 2012 /

Nem mondom, hogy minden szavadat ertettem, mivel ilyen ellenallast nem adtak, csak 5600 K azt bekotottem a szirenahoz parhuzamosan ugy eltunt a hibajelzes a kijelzon, de csipogott es villogott a szirena neha, (talan tul nagy aram esett rajta?), a lenyeg szerzek 2,2 K ellenallast ugy mar gondolom jo lesz! Fura se a kozpont, se a riaszto leirasaban nem talaltam erre utalo nyomot, igy most mar tudva mit keresek egyedul a vezetekes fust jelzonel irnak ilyen ellanallast. Meg tegnap probaltam sorba, parhuzamosan is 1000 ohmosat is bekotni, amivel eddig helyettesitettem a szirenat, na akkor meg uvoltott folyamatosan
Koszi!

Szirenad van, szoval szerintem nem kell ellenallas bell+/- koze, be kell kotni a szirenat ugy ahogy a kepen van. Az AS / ASG lehet zonakiment, amit meg be lehet kotni egy zonara, ennyi, felesleges tulsagosan bonyolitani, csak be kell kotni es kesz is.

CALL.jpg

(#) menyus válasza scrollock hozzászólására (») Márc 5, 2012 /

Nem az ellenállás értéke a gond, az 5.6 k ohm is jó. Más lesz ott a bibi..magát a szirénát mi indítja el? Táp elvételre indul vagy negatív impulzusra? A tápelvételkor a BELL kimenetről meghúzatsz egy relét aminek a nyugalmi záró érintkezőjén keresztül töltődik a sziréna. Ha eltűnik ez a fesz, akkor a sziréna szól. A másik lehetősé az hogy a szirénának van olyan bemenete ami aktív alacsony szintet vár. Azaz akkor szól a sziréna mikor ez a bement földre van húzva. Ebben az esetben a BELL - t kell bekötni ide, de az 5,6 kohm is kell hogy a központ ne jelezzen sziréna hibát. A relés megoldásnál viszont a lezáró ellenállás nem kell, mert a relé tekercsén keresztül van felhúzva a BELL kimenet.
(#) menyus válasza max403 hozzászólására (») Márc 5, 2012 /

Ha a szirénán belül a "A" bemenet fel van húzva akkor nem kell az ellenállás a BELL kimenetre. De ha az általad közölt bekötés dacára is "bell circuits" hibát jelez a központ akkor kell az a lezáró ellenállás.
(#) scrollock válasza max403 hozzászólására (») Márc 5, 2012 /

Igen, de sajnos ellanallas nelkul, aramkor hibat ir ki a kozpont, most viszont nem.
Kiprobaltam megegyszer parhuzamosan a 5600ohom ellenallasal kb 3*4 szirenazott villogott es most csendben van. A G jumper fent van, de nem ezzel a csipogassal jelzi, hogy elesedett, uzemkesz? Vastagon kiemeltem.
A leirasaban ez olvashato
"leállítja a fényjelz ő működését, hogy az akku maradék energiája a hangjelzést működtesse. Ezt a hibajelenséget a [G] sorkapcson jelzi a sziréna. Az alaphelyzetben testpotenciált szolgáltató nyitott kollektorú [G] kimenet, akkuhiba, hangszóróhiba, vagy izzóhiba esetén bont (lebegő állapotot vesz fel). Ha a gyárilag felhelyezett [G] áthidalót eltávolítják, akkor az előző hibaállapotok esetén a sziréna, riasztási jelzéseket nem ad ki, csak hibajelzéseket, a következők szerint: ? Izzóhiba: két hangjelzés; ? Hangszóróhiba: két villanás; ? Akkuhiba: egy hang-, fényjelzés; ? Nincs hiba (OK!): két hang-, fényjelzés; A jelzések 4 másodpercenként ismétl ődnek mindaddig, amíg a [G] áthidalót a helyre nem áll."
(#) max403 hozzászólása Márc 5, 2012 /

Ha nem lenne bekotve a bell + vagy bell - akkor kellene ellenallas, ha be van akkor nem kell es nem is szabad hibat jeleznie a kozpontnak.
(#) scrollock hozzászólása Márc 5, 2012 /

Ahogy menyus irta masodjara, most ellanallas nelkul mar nem ir hibat, de ehhez a +N es az A kapcsolora kellett kotnom a ketyeret. A legvicessebb most be akartam nektek linkelni milyen pdf alapjan neztem, de talaltam egy masikat ami viszont mar ezt irta bekotesnek ahogy most van! Hihetetlen. sorry a benazasert!
Most talaltam leiras szerint -> uj

Amit hasznaltam! 9 oldalon, szo nincs A erintkezorol
amit neztem
(#) scrollock hozzászólása Márc 5, 2012 /

Elolvasva az ujonnan talalt leirast sokkal egyertelmubb, vegre a lenyegrol ir, a masik total hasznalhatatlan es ezert szivtam itt ket napot :p Ha jol emlekszem, bar most nem talaltam meg, szinten a "rossz" leiras volt mellekelve a szirenahoz. Biztos eszhez kapott valaki es ujra irtak az egeszet.
Azert koszi, hogy ennyi benazas ellenere otleteltetek.

Valoszinuleg azert, mert az a szirena Bentel markaju es a Bentel gyart kozpontokat is es az a leiras azokhoz jo, de a DSC kozpontoknal kicsit mashogy van, ezeknel a Bell- indit, Bentel kozpontoknal meg rele inditja a szirenat.
Következő: »»   129 / 283
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem