Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni: Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel. Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek. Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Lapozás: OK   154 / 368
(#) erbe válasza Orion90 hozzászólására (») Márc 16, 2012 /
 
Nézd meg, mit írtak a mikro hátoljára! Eddig 450-500W-os volt a legkisebb leadott teljesítményű, amit láttam. Fűtés, magnetronhatásfok... figyelembevételével a minimum ~600W.
(#) Orion90 válasza erbe hozzászólására (») Márc 16, 2012 /
 
A mikró az 800 watt-os volt, de én csak néhány lemezt használtam fel belőle ami szétszedéskor nem hajlott meg túlságosan. És hasznos vasmagkeresztmetszetnek 11.2 cm-t számoltam. Ez olyan 80-100 VA lehet nem?
(#) Mályi László válasza Orion90 hozzászólására (») Márc 16, 2012 /
 
Ez attól is függ mire akarod használni. Ha erősítő min 120W. Nem kell lágy indító. Egyébként elérhető a Max 300W.
(#) Mályi László válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 16, 2012 /
 
A BK bemenet ne egy hőkioldó?
(#) marone hozzászólása Márc 16, 2012 /
 
Helló !
Házilag otthon lehet toroid magra trafót tekerni ?
Szóval van valami trükkje hogy hogyan kell ?
Vagy nem érdemes azzal vesződni , és inkább másfajta (csévetestes) magra ?
(#) granpa válasza marone hozzászólására (») Márc 16, 2012 /
 
Helló! A trafós (tekercses) topicokban le van írva. Fogsz egy lécet, két végén bemetszed (mint a hálókötő fa), erre feltekered a megsaccolt dróthosszt, és ezt átfűzögeted a toroidon. Érdemes.
(#) marone válasza granpa hozzászólására (») Márc 16, 2012 /
 
Kösz !
Én arra gondolta hogy valami hosszabb csévetestre tekerni előtte a huzalt, aztán azt átfűzni..., de a léccel tényleg egyszerűbb megtekercselni.
Azt nem tudod véletlenül hogy mennyi a minimum menetszám a primer oldalon ? Szóval hogy ne legyen alulgerjesztve. Azt hogyan kell kiszámolni, arra lennék kiváncsi.
(#) granpa válasza Orion90 hozzászólására (») Márc 16, 2012 /
 
Üdv! Legalább 10szer le van írva a méretezés csak ebben a topicban.~150VA.(k=0.02)
(#) granpa válasza Mályi László hozzászólására (») Márc 16, 2012 /
 
De, de csak mi ismerjük a "titkos" jeleket.
(#) granpa válasza marone hozzászólására (») Márc 16, 2012 /
 
Szívesen! Lásd a 2-3 nappal előbbi hsz.-omat. Vagy a másik trafós topicokat. :yes:
(#) Alkotó válasza granpa hozzászólására (») Márc 17, 2012 /
 
Csak az én kedvemért rámutatnál arra a linkre, hozzászólásra, vagy bármire, ami alapján 11,2cm2 keresztmetszetű, normál lemezelt vastest, 50Hz frekvencián, 150W-os trafót eredményez?
Tedd meg légyszíves, mert ott súlyos hiba van, tehát azt a forrást törölni kell.
Ez a keresztmetszet helyesen, vasminőségtől és ablakmérettől függően, 75-100W körüli teljesítményű trafókra jellemző.
(#) Alkotó válasza Mályi László hozzászólására (») Márc 17, 2012 /
 
Azok a betűjelek a kivezetésekre írva, tippelésem szerint esetleg színeket rövidíthetnének, amik az adott vezeték szigetelésére utalhat. Toroidoknál szokás ilyesmit csinálni, de ez csak egy tipp, látni kéne a trafót.
(#) granpa válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 17, 2012 /
 
Kereső "granpa". De; az alap képlet: A=k x (P/f)0.5, ebből P=(A/k)2xf. Az alkalmazott "k" 80.018-0.025-ig), a mérettől, fázisszámtól, lemezminőségtől, felépítéstől, üzemmódtól függ. A(m2), P(kW), f(Hz). Tehát lehet 100VA is, és 150VA is. 50 éve csinálok trafókat(is), még nem volt reklamáció (bár súlyos hibát követtem el a méretezésnél!). És bajos lenne az összes villamos-gép tankönyvet törölni (a transzformátor is villamos gép).
(#) granpa válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 17, 2012 /
 
Hogy színjelek, stimmel; de van ott egy biztosító-jel: az volt a kérdés tárgya.
(#) Alkotó válasza granpa hozzászólására (») Márc 17, 2012 /
 
Megtennéd, hogy maflaságok helyett megnevezed vagy rámutatsz arra a forrásra, ami alapján egy 11,2cm2 vasmagkeresztmetszet 150W teljesítményt hoz eredményül?
Itt az idő (50év), mint bizonyíték nem helytálló, mert valaminek az időben való elhúzódása semmilyen összefüggésben sincs az adott dolog helyességével vagy helytelenségével.
Annyiban van csak igazad, hogy az alapképletben (ami nem az amit te írtál!!) Ui=4,44*B*A*n*f valóban nincs teljesítmény, de a különböző veszteségek, és a gazdaságosság miatt, mégis kialakult egy széles körben elterjedt keresztmetszet-teljesítmény összefüggés. Ennek egyik legalapvetőbb pillére a felhasznált huzal mennyisége és az ahhoz szükséges ablakméret. Ha egy kisebb méretű trafóból akarnánk nagyobb teljesítményűt méretezni, akkor azt kapnánk eredményül, hogy vastagabb huzalból kellene nagyobb menetszám, ami egyrészről több vezeték, másrészről nem fér el a rendelkezésre álló helyen.
(Én csak 20 évig tekercseltem trafókat, de ez is elég volt az alapvető rutin elsajátításához. Ezért kicsit csodálkozom neked miért nem volt elég 50 év.)
Mennyire lehet egy olyan "k" tényezőt komolyan venni, ami állításod szerint 80,018 és 0,025 között változtatja az értékét. Ez a két szélső érték között 3200 szoros viszonyt jelentene.
(#) granpa válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 17, 2012 /
 
Én is elírtam, 0.018-0.025 a "k"; az a 8-as nem tudom hogy keveredett oda a 0.018 elé. De ha konyítana a dologhoz, észrevette volna, hogy elírás, szerencsére máshol nem írtam el. Amit mellékelt alapképletet, azt is leírtam a gyengébbek kedvéért (már többször!), a magyarázatokkal együtt; de Önnek könnyebb fikázni mint utána nézni a dolognak. A két képlet más-más számításhoz, (összefüggéshez) való. KRAJ!
(#) Alkotó válasza granpa hozzászólására (») Márc 17, 2012 /
 
Idézet:
„Megtennéd, hogy ... rámutatsz arra a forrásra, ami alapján egy 11,2cm2 vaskeresztmetszet 150W-ot hoz eredményül?”
(#) Mályi László válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 17, 2012 /
 
Nézd úgy tűnik megy ez neked. De akkor mire a kérdés? Nagyon egyszerűt akarsz? Tessék keresztmetszet a négyzeten egyenlő Watt. 1KWatt-ig. Egészségedre.
(#) erbe válasza Mályi László hozzászólására (») Márc 17, 2012 /
 
Szerintem ne hidd el, amit mondasz! Alkotónak meg főképpen ne higgy!
Bár én még csak ~45 éve tekercselgetek.
Adott vasmagkeresztmetszetből kivehető teljesítmény jelentős mértékben függ az anyagminőségtől és a vasmag geometriájától (betekercselhetőség...). Emiatt az "Anégyzet" csak nagyon szűk tartományban érvényes. A mikrotrafók meg már nem az a kategória.
(#) Alkotó válasza erbe hozzászólására (») Márc 17, 2012 /
 
Véleményed és rutinod alapján, egy ismeretlen minőségű, ismeretlen geometriájú, lemezelt vasmag, ami 11,2cm2 keresztmetszetű, mekkora kivehető teljesítményt jelenthet?
Ha lehetséges, csak egy számot mondj, minden magyarázat nélkül.
(#) erbe válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 17, 2012 /
 
A vasmagminőség nem ismeretlen, hiszen megírták, hogy mikrotrafó volt egykor. Arról viszont szerényen hallgattak, hogy annak csupán egy részlete. Emiatt nem ártana tudni, mekkora volt eredetileg.
(#) Alkotó válasza erbe hozzászólására (») Márc 17, 2012 /
 
Nem találom a teljesítményadatot a soraid között. A kérdésemmel éppen azt próbáltam kipuhatolni, szerinted mekkora lehet a várható teljesítmény.
Nem látom már tovább értelmét a "védekezésnek". Mindenkinek lehet külön véleménye, és a kérdező is szabadon választhat kinek hisz.
Te már a második hozzászóló vagy, aki "hosszú idővel" próbálsz nyomatékot adni a gondolatodnak. Ez szakmai kérdésben nem jó érv.
(#) erbe válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 17, 2012 /
 
Ha visszaolvasgatnál néha, már jónéhányszor leírtuk a magyarázatot. Eddigi tapasztalataim szerint a mikrotrafók keresztmetszete 19-23 cm2 között volt 500-1200 W leadott teljesítmény mellett. Eszerint a fele vasmagból akár fele teljesítményt ki is lehetne csikarni. Azt is már jónéhányszor leírtam, nemcsak itt, hanem a hegesztőtrafóknál is, hogy saját tekercselésű toroid vasmagos 25-26 cm2 vasmagkeresztmetszetű hegesztőtrafóim 140-150 A hegesztőáramnál (3-3,5 kW leadott teljesítmény) megállták a helyüket. Van, amelyik bizonyítottan 30+ év óta.
Ellenben ha hozod a bizonyított képletet, ami szerint X cm2 vasmagból 50 Hz szinuszon nem lehet több teljesítményt kihozni, elhiszem neked, hogy soha nem hegesztettem a trafóimmal 3,25-ös pálcával és hülyének nézem magam.
(#) Alkotó válasza erbe hozzászólására (») Márc 17, 2012 /
 
Idézet:
„Nem látom már tovább értelmét....”
(#) Mályi László válasza erbe hozzászólására (») Márc 17, 2012 /
 
Híd el tökéletes volt a válasz alkotó számára. Számomra úgy néz ki azt szerette volna hallani 1 négyzetcentiméter X Watt 11négyzetcentiméter pedig 11X. Az alsó érték nem tetszik neki. Javasolnám hogy Acces válaszoljon neki betűkkel számokkal. Ha vissza olvasol megérted mért ez a javaslatom.
(#) luluzulu hozzászólása Márc 18, 2012 /
 
Sziasztok.
Eljutam megint addig a pontig hogy végre tekercsölhetek.
Az I magomat elraktam majd a rosszabb időkre. A stabilizátorba volt még két kisebb trafó azokat szétszedtem és mivel a magok ugyanazok ezért összerakva kettőt így kaptam egy 16,5cm2 keresztmetszetet. Ez pont meg felel nekem a számításaim szerint...
De ezt sem tudom ám hogy kell kirakni mert gyárilag nekem furán volt rakva,Egyben volt az összes E és I és mint a Ferit trafóknál össze volt fogatva.A cséve egyik oldalán az I másikon az E. (remélem érthető)

És most nem tudom hogy én is így rakjam össze vagy úgy ahogy "kell".
(#) erbe válasza erbe hozzászólására (») Márc 18, 2012 /
 
Hogy ne csak mindig az elméletet (időnként nem túlságosan helytállót) erőltessük:
A képeken szereplő trafó 1971-ben készült az NDK-ban. Gyári adatai: 380 V/36 V-13,9 A, 500VA. 100% terhelés mellett folyamatos üzemre. A vasmag 40*40 mm keresztmetszetű LL textúrált vasmag. Akkor már gyártottak olyan LL textúrált vasmagokat (nem hiperszil!), amit a táblázataik szerint akár 1,7-1,8 T-vel is lehetett gerjeszteni. Ha az Anégyzet=Pki képlettel számolnánk, ebből legfeljebb 256 W-ot lehetne kivenni, miközben a gyári adat ennek duplája. Látható, hogy a gyári tekercselést a hézagok kitöltésével kiegészítettem (1974-ben). Akkoriban egy 160 VA-s trafóval megtoldva, azt söntös ejtőtrafóként bekötve ezzel az összeállítással 2-es pálcával jól, 2,5-ös pálcával pöttyögetve lehetett hegeszteni. Mai hasznosításánál 48 V, 12-13 A-rel tartósan terhelve nem melegszik. Ez ugye 576-624 VA egy olyan trafóból, ami szerintetek erre nem képes.
Mindez a '70-es évek elejéről. !!!
(#) Mályi László válasza erbe hozzászólására (») Márc 18, 2012 /
 
Teljes mértékben egyet értek veled, hisz én is tekerek hegesztő trafót. igaz inkább barátnak, ismerősnek. Több is készült, lemez függvényébe betelítés környékére. A 40V alattiak gyújtás kisegítése pedig 3-5 mm lemez túl telítésével készült, ha működés képtelen, tele tekert ablak volt. Tehát ne engem győzzél meg, hanem alkotót. Ő egy fix teljesítményt kért, ami bármilyen lemez minőségnél elmegy. Próbáld alkotót meggyőzni. Granpának nem sikerült, rám nem reagált, te jössz.
(#) Alkotó válasza Mályi László hozzászólására (») Márc 18, 2012 /
 
Alkotó! A neveket nagy kezdőbetűvel kell írni.
(#) Mályi László válasza luluzulu hozzászólására (») Márc 18, 2012 /
 
Természetesen úgy ahogy kel, váltva.
Következő: »»   154 / 368
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem