Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni: Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel. Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek. Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Lapozás: OK   153 / 368
(#) laza hozzászólása Márc 10, 2012 /
 
Volt idő mikor kísérleteztem vele én is a trafóval sorbakötve, de nekem nem jött be. Pl. TDA4605-ös tápnál valamelyik feszültségfigyelő ellenállás szakadása azonnali FET-halált okoz. Lehet hogy valami még kisebb izzóval sikert értem volna el? Még nem esett szó róla hogy konkrétan milyen kapcsolásban milyen izzót is használtok. Akkor újabb FET-ek feláldozása helyett, nem a védelmi módszerek kidolgozását választottam, hanem a kapcsolás pár alkatrészének a manuális ellenőrzését.
(#) DJanosi hozzászólása Márc 11, 2012 /
 
Üdv:Nézegettem ezt a videót és sokat tanultam belőle viszont van néhány grafikon látható ezeket honnan tudom megszerezni?
Üdv:Levente
(#) granpa válasza attirush hozzászólására (») Márc 11, 2012 /
 
Nem érted; olyan, hogy +-30V váltó, NINCS, a +- már egyenáramot jelent! Ahhoz, hogy 30V egyenáramot kapj, a váltóáram(feszültség) négyzetgyök 2 ede kell legyen a 30V egyen feszültségnek(+ egy kicsi, mert a diódákon is esik valamennyi). 30 / 20.5=~22. Ennyit kell a 12V-ból csinálni. Ez színuszos váltófeszre (hálózat) érvényes. Négyszög-jelű(hullámú) inverter(kapcsoló-üzemű tép) esetén 30v kimenő fesz kell(+ Ufd
(#) granpa válasza DJanosi hozzászólására (») Márc 11, 2012 /
 
Szia! Nézd meg az utolsó hozzászólásomat, és vedd figyelembe, ha trafózol! A trafós(tekercses) topicokban minden számítást leírtam, keresd össze őket. Táblázatok helyett jobban jársz, ha kiszámolod magadnak az aktuális darabot (senkinek sem árt gyakorolni a matekot, és legalább tudod, mi-mennyi, és miért?). Láttam itt már orbitális baromságokat, aztán csodálkozik a delikvens, hogy nem műxik (vagy füst, és hamu) a fércműve!
(#) attirush válasza granpa hozzászólására (») Márc 11, 2012 /
 
Üdv!

De értem ennyire hülye nem vagyok,abban igazad van a
+- el írtam.Csak azt nem értem másnak mért működik
egyen arámból váltó lesz?Egyenlőre tegyük félre a kapcsolásokat,csak a trafó működését kéne megoldani.
(#) Szabi1 válasza granpa hozzászólására (») Márc 11, 2012 /
 
Hello!
Találtam rézdrótot, még a szekundert nem tekertem fel, de így biztos minden felfér. A primert 1mm es rézdróttal tekertem 318 menetet 230VAC ra biztonsági okokból. A szekunder 2x26VAC 12A képes lesz leadni?
(#) granpa válasza Szabi1 hozzászólására (») Márc 11, 2012 /
 
Helló! Ha biztos vagy benne, hogy nagyon-jó minőségű Hypersil a vasad, akkor jó lehet ezzel a menetszámmal. Amennyiben nem, akkor majd melegszik, és jól leég a trafód! Kb. a 77%-át tekerted fel a szükséges primer menetszámnak.(Ha szerinted jó, én l'fouche.) Akkora ablakod van, mint a pajtakapu, nem tudom miért spórolsz a menetszámmal?! Most KRAJ.
(#) granpa válasza attirush hozzászólására (») Márc 11, 2012 /
 
Szia! Inkább megérteni! Olvass vissza, és olvasd a "kapcsoló üzemű tápegység", meg az "inverter készítése" topicokat. Oszt', tán lőn világosság. :yes:
(#) Mályi László válasza Szabi1 hozzászólására (») Márc 11, 2012 /
 
Ha így haladsz lesz valami a dologból.
(#) reloop válasza attirush hozzászólására (») Márc 11, 2012 /
 
(#) Szabi1 válasza granpa hozzászólására (») Márc 11, 2012 /
 
Pont hogy nem spóroltam, még hagytam rá. Ha az E lemezekről csinálok képe akkor megtudod állapítani milyen faja a minősége?
(#) Szabi1 válasza Szabi1 hozzászólására (») Márc 11, 2012 /
 
Elnézést 328 at akartam irni.
(#) Mályi László válasza granpa hozzászólására (») Márc 11, 2012 /
 
Meg mondom őszintén, néha még gondolkozok. Lehet hogy sokkal egyszerűbb képlettel jobban elboldogulnának a kezdő vagy egyszeri transzformátor készítők. El ismerem szabolcsi vagyok,(fekete vonat) de e mögött, roppant sok józan paraszti ész is lakozik. PL( transzformátor klónozás,méterbe kifejezve) ( toroidnak tűnő nem toroid). A BP tájszólás Összefügg a fekete vonattal. A születési hely? Találós kérdés.,
(#) attirush válasza granpa hozzászólására (») Márc 11, 2012 /
 
Üdv!

Köszönöm az okítást ,gyere át ide :Bővebben: Link itt meg én lennék a fény az éjszakádba! :yes: Úgy érzem van különbség a 2 fórum között a kezdőkkel kapcsolatban!!!!
De azért vagyok itt,hogy tanuljak!!!
(#) Mályi László válasza attirush hozzászólására (») Márc 11, 2012 /
 
Nézd te is tudod nyugi. Azért javasolnak más topikot mert ott vesézik ki a te általad kérdezett problémát. A kettő közt 1000 nagyságrend a különbség. Tisztelettel egy öreg.
(#) DJanosi válasza granpa hozzászólására (») Márc 11, 2012 /
 
De nekem akkor is szükségem van azokra a grafikonokra
(#) Mályi László válasza DJanosi hozzászólására (») Márc 11, 2012 /
 
Én is öreg vagyok, ne keljen a grafikon, A videót megnéztem. Nem egy forma minőségű a vas, a tekercs cséve kialakítása befolyásolja a használható áram erősséget. többen többször leírták(2.5-3A / mm négyzet) ehhez minek grafikon. De ha neked tetszik készítsél el mind két áram erősségre. Ez is az alkotás öröméről szól.
(#) granpa válasza Mályi László hozzászólására (») Márc 11, 2012 /
 
Szia! Néha már úgy érzem,gondolkodni nem divat? Lehet, maradi vagyok,de úgy tanítottak: tudjam mi-miért van (hogy-mitől-miért működik?). Az ország másik végében nevelkedtem (bár Budán születtem, és jó régen ott jártam iskolába).Kedvencem Szabolcs, Békés, szerettem odajárni horgászni, és bírom az ottani embereket. Ez itt off, elnézést.
Ha gyenge(nincs) az alap, milyen lesz a felépítmény? Mikor újra elkezdtem az elektronikával foglalkozni, nem átallottam végigolvasni az engem érdeklő (és némely más) topicokat, hogy felélesszem a rég nem használt tudásom, pedig nekem már talán nem is nagyon lesz rá szükségem. Sokat tanultam, pedig oskolákból is lehúztam anno vagy 18 évet!
(#) gordonfreemN válasza granpa hozzászólására (») Márc 11, 2012 /
 
Szerintem közelítsük meg máshonnan a témát. Annak, akinek még technikaórán kötelező tananyag volt a tekercselés úgy, hogy még a csévetestet is maguknak kellett kifaragni bakelitből, annak azért természetesebb lehet egy transzformátor világa.
Részemről, amiket kaptam infókat pl tőled itt a napokban...
-egyrészt a messzemenő gyakorlathiány sokszorozta az értetlenkedésemet
-másrészt el se tudtam azt képzelni, hogy én itthon pl trafóra tudnék tekerni még plusz menetet.

Az olvasással kapcsolatban meg, megint ott vagyok, hogy rengeteg mindent kell olvasnom, hogy frissítsek. Nem csak trafókról szól ez a terület, ergo 3 műszak mellett érthető, ha nem vesz át egy nap alatt mindent az ember, közben meg akad valami értelmezni való. Ezért is van a fórum.
De biztos igazatok van, lehet csak nem kellett volna az inget ennyire magamra ölteni.

Én minden segítséget, az eddigieket és a továbbiakat is nagyon köszönöm!
(#) granpa válasza gordonfreemN hozzászólására (») Márc 11, 2012 /
 
Nagyon szívesen segítünk, azért (is) vagyunk itt. Az ing nem is rád volt szabva; ha mégis belebújtál, dicséretes: van önkritikád. Van itt egypár gyenge láncszem, ők nem is fognak(akarnak?) előbbre jutni (kár); mert a tudásunkat, tapasztalatunkat szeretnénk továbbadni.
(#) konam válasza konam hozzászólására (») Márc 12, 2012 /
 
Igazából látni kellene pontosan milyen trafóról is van szó.De valóban többféle képen lehet mérni //saccolni//
(#) Mályi László válasza granpa hozzászólására (») Márc 12, 2012 /
 
14 ker el hajítva, nyugodjék békében.
(#) Mályi László válasza gordonfreemN hozzászólására (») Márc 12, 2012 /
 
Olvasni jó, biflázni nem. nézni jó, látni még jobb. A megérteni, megismerni, alap.
(#) granpa válasza Mályi László hozzászólására (») Márc 13, 2012 /
 
"Igaz, igaz; mintha csak magam mondtam volna." ( I.I.P.)
(#) janikukac hozzászólása Márc 13, 2012 /
 
Sziasztok!

Ilyen trafót tudnék szerezni. Szerintetek lehet ezek közül valamelyik 2A 24V-os? Még nincs megmérettetve, de méretre kb ott van valamelyik? : Bővebben: Link vagy

Bővebben: Link ?
(#) granpa válasza janikukac hozzászólására (») Márc 13, 2012 /
 
Szia @! Az 1. kicsinek látszik, a 2. jónak (tán a primerje használható is), de pontosabb méretek ismeretében, pontosabban tudnék saccolni. Tudod melyik méretek, hadd lám! (A tekercselést nem úszod meg!)
(#) janikukac válasza granpa hozzászólására (») Márc 13, 2012 /
 
Sajnos nem az enyémek, üzletelni tudnám, ha jók. Megméretem akkor pontosabban, amint lesz info, írok!

Üdv!
(#) granpa válasza janikukac hozzászólására (») Márc 13, 2012 /
 
Azért kis ujjgyakorlat gyanánt bontogasd stabilizátort, hasznodra lesz (úgyis kell majd nagyobb trafó).
(#) Gerike313 hozzászólása Márc 16, 2012 /
 
Sziasztok

Egy kis segítségre lenne szükségem a képen látható trafó primer oldalának bekötéséhez. 230V AC

előre is köszi.

S6300193.JPG
    
(#) Orion90 hozzászólása Márc 16, 2012 /
 
Üdv!

Egy 11.2 cm2-es vasmagból mekkora teljesítményt vehetek ki? Kb. 100 W ? Mikró trafójából bontottam.
Kösz előre is!
Következő: »»   153 / 368
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem