Fórum témák
» Több friss téma |
Szia! Akkor ha jól értem a CEPT-es rádiómhoz nem kell?
Üdv.
Lecseréltem a kezdéskor használt 20 méter RG58 koax-ot 15 méter H155-re, a kissebb csillapításra gondolván! (majdnem harmada ugyanolyan hossznál) A hozzáfűzött reményeket részben be is váltotta, a felső csatornákon erősödött a jelszint. Úgy is ezeken vagyok mindig és az SWR is itt volt a jobb. (1.1) Eddig ez szép is, csak mikor bekötöttem a műszert akkor csodálkoztam, hogy K1-en 1,8 az SWR-em! Ezzel szemben K40-35-ig abszolút nem mozdul a műszer mutatója adáson! Ez tök jó hisz ezeken vagyok, de miért nőtt meg ennyire a sáv alján a visszavert teljesítmény??? Azt idáig is tudtam, hogy kicsit rövid az antenna és a felső csatikra van optimalizálva, de miért van az eddig nem látott nagy különbség az alsó és felső között? Jó, biztosan a kábel miatt, hisz más nem változott, de mi a magyarázat?
A reflexiós tényezőt úgy lehet javítani, ha a generátor, és az antenna közé csillapító tagot teszel. Ezzel persze nem javul az antenna hatásfoka, de a végfok nagyobb védelmet kap. Te pedig pont fordítva dolgoztál, csökkentetted az adó, és az antenna közti csillapítást, tehát az adó jobban látja az antennát, a reflektométer (az antenna kábel végén a valósághoz jobban hasonlító képet mutat. Tulajdonképpen az antenna tövében kellene reflexiót mérni, de ez elég sokszor problémás.
Igen! Hasonló választ vártam és megmondom őszintén, hogy amikor beűzemeltem a kertben és mértem rajta közvetlen a tövében, akkor annyira megörültem, a K40-en mért 0 visszaverődésnek hogy 1-esen nem is mértem! Valószinüleg akkor ehhez hasonló értéket mutatott volna! Aztán már mértem 1-esen is az RG58 végén mikor fönt volt, de csillapítva ugye már kedvezőbbet mutatott.
Végül is nem hiszem hogy hozzá nyúlok, ott ahhol használom, ott tökéletes...
Sziasztok! Uj vagyok ebben a rádiózásban ,ugyhogy szeretnék segitséget kérni.... kettö db mobil cb t kaptam a szomszédtol , épitettem " pecabotos antennát" de nincs SWR méröm ... kéne egy eladó van valakinek?használt kéne ami olcso es a célnak megfelel. van egy mobil antennám is ujjonan vettem magnestalpas , de valahogy be kéne mérni öket ... nem csináltam még ilyet , de remélem müködni fog.. segitségeteket elöre is köszönöm..üdv : akimoka
egyébként egy general electric es egy "president" csak igy simán...
semmi grant..
Esetleg ha vaterás vagy akkor ott nagyon sokat találsz. De az express.hu -n is Googleban ha keresel sokat találsz.
Azért a pecabotos antenna építés miatt nézz szét a blogomon is: hátha tudok valami tippet adni. http://cbradio.blog.hu/2012/03/16/pecabot_groundplane_antenna_epitese
Szia Csini666! nagyon köszönöm a segitséget ,holnap le fotozom az antennát és a rádiokat is, és fel teszem.
az Swr méröt meg még most megnézem..üdv:akimoka
Szia! Merre laksz, hátha a közelemben, akkor szivesen "bemérem" az antennáidat! Esetleg ha laknak a közeledben rádióamatőrök biztosan segítenek ők is. Üdv:Laci!
Csini666! Gyűlnek az AM-es rádiók.... jól megy a v....á-nak! Üdv:Laci!
Szia ! budapest.... en... valakinek nincs egy elado swr méröje? mert csak igen drágákat találtam...
Vettem egy MIRANDA 171 tipusu swr méröt!!!!
)))délután már megyek is erte! még nem csináltam ilyet majd kérem a segitségeteket hogy hogyan kel!!!!! alig várom hogy tesztelhessem a rádiokat! hátha magyar beszédet is hallok ...nem csak olaszt...
Szia laszlo29! reméllem sikerrel járok, es be tudom mérni még az is lehet hoogy beszélni is tudok veled majd?..
reméllem ellátsz utasitásokkal hogy hogyan mérjem be a tripple antennámat..????
Sziasztok! remélem délután lessz valaki online hogy segitsen az SWR mérésben..
Szia! Én itt leszek, de nem hiszem, hogy a segítségemre szorulsz, már annyian és annyiszor leírták, például itt is a mérés menetét. Beszélgetni tutira nem fogsz velem, mert én FM üzemmódot használok, és jó ha kb 30 km-re "el tudok szólni".Üdv:Laci!
Nagyon tetszik a segitö készség!!!! köszönöm!!!!!! irni fogok hogy mi a helyzet! jo ez az swr mérö ? jot vettem? 5900. ert vettem... Mar indulok az SWR méröert!!!!! izgulok már...
)) sietek .. ha megjöttem irok!!!! )))üdv: akimoka
Jó....jó, relatív, ha neked megfelelt az ára, akkor tökéletes! Ezek nem professzionális műszerek, nem is a pontosságuk a lényeg, egy nem konkrét értéket (hiszen te "kalibrálod be) hasonlít össze egy másikkal, aminek minnél jobban közelítenie kell(ene) a nullához.A lényeg, hogy működjön!
Nálunk már esik az eső, jó időt választottál az "antennázásra"!
én mikor először hangoltam antennát azt hittem rossz valami. De nem. általában rossz értékkel kezdtem 3 fölött. Azután a sugárzó méretét csökkentettem 5cm en ként. Nagyon keveset javult. Aztán mikor már tizedjére szedtem le és raktam vissza hirtelen sokat javult 2 köruli letll. Utána még apránként visszahajtogattam. Meg az ellensúlyokat is csökkentettem. Végul jo lesz. Sokat lehet tanulni hangoláskor.
Egyébként itt mindenki segitőkész. én még nem csalódtam.
MEGJÖTTEM SRÁCOK!!!!
))))))meg van a mérö!!!! na hogy is kezdjem akkor??? máris csinállok rolla fényképet és fel teszem... kiss türelmet...
Nem olvastad el, azokat amik linkelve vannak?
Nos , ugy döntöttem , hogy egy sörrel kezdem a kimeritö bicajozást követöen...
))ittt vannak a képek!!!!!
Üdv. a rádiósok között!
Tényleg annyi írás és belinkelés van már a pecabot antennáról és a bemérés mikéntjéről, hogy kár lenne ismételni, csak visszább kell lapozni. Azt írtad, hogy van mobil antennád is, sajnos a mágnestalpas nem a legjobb, a lemeztető nem tud ellensúlyt képezni az autón, úgy mint a befúrós kivitelnél. Az viszont jó hogy újonnan van és még nincs visszavagdosva, így tuti hogy hosszabb mint kellene, tehát van miből vágni. Én mikor megvettem az autóra a befúrós 135 centis antennát, a lemeztetőbe testelve gyárilag 2.3-as swr-t mutatott K40-en. Centinként vágdostam oldalvágóval a hegyéből és a nyolcadik vágással értem el az 1.1 swr értéket.
Egészségedre! A 10. oldalon találod, amit Csini666 linkelt (Garázs audio), az olyan mérő,mint a tiéd, szerintem ott mindent megtalálsz!
szia G80! hogy kezdjem? melyikbe kell kössem az antennát és melyikbe a rádiót? ha szembe vagyok a muszerrel akkor a bal oldaliba megy a antenna? es a jobb oldaliba a cb? es az swr poti nullába legyen? teljesen lent? vagy csutkán?
Üdv. 29-es Lacika!
Mi a helyzet a penetrátorral a maminál?
Szia! Nos csak 5,5 lett a 6 méterből de holnap átmegyek földművelőbe és egész nap a fülem a k22FM-en lesz! (még egy hangyányit hosszú, de azt hamar megoldom) De úgy érzem, hogy a végleges megoldás az lesz,mint nálad a háztetőn, csak anyu házán nincs vilámvédelem, és azt is meg kell oldanom.Üdv:Laci!
Háát egy szavad sem lehet, hogy mit meg nem teszünk, csak, hogy egy ujabb CB-s legyen köztünk, én megkeresem, G80 belinkeli.....A végén nekünk is hűtheted a sört!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |

semmi grant..