Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CB antenna
 
Témaindító: samubá, idő: Márc 9, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   17 / 21
(#) csini666 hozzászólása Ápr 3, 2012 /
 
srácok. Az a helyzet hogy az antennám lábait megrendezte a szél. De jobb lett az swr. Az ellensúlyok szögei össze vissza állnak.
Szereztem egy cb master 3600 rádiót. Swr mérővel használom de adáskor nem tudok elmenni set állásig a potival. Am. Fm. Módban. Ssb nél meg ahogy adáskor beszélek ugy változik a szint. Miért van igy. A jaws mark rádióval nem csinált ilyet. Sz.r a rádióm? Tegnap beszéltem kb 35km re teljesen jól hallottak.
(#) pucuka válasza laszlo29 hozzászólására (») Ápr 3, 2012 /
 
Találtam egy képet az antennáról

Antenna1.jpg
    
(#) pucuka válasza csini666 hozzászólására (») Ápr 3, 2012 /
 
Miért csodálkozol? Az SSB -nél csak egy oldalsáv van, és ennek megfelelően az adó teljesítménye is változik a beszédteljesítménynek megfelelően. Ha nincs moduláció, kimenő teljesítmény sincs. Ezért gazdaságosabb ez a modulációs mód. Fele akkora sávszélesség, kétszer akkora teljesítmény, mint AM esetében. (ezért nagyobb a hatótávolsága) Cserébe komplikáltabb a demoduláció.
(#) laszlo29 válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 3, 2012 /
 
Köszi a képet, ha jól látom, akkor itt az "ellensúly" az antenna tetején található. Láttam már ilyen "elrendezésű" CB antennát (ha egyáltalán az volt), érdemes lenne kipróbálnom a lapostetőn, nem lenne olyan árulkodós, mint egy triple leg vagy egy penetrátor. Üdv:Laci!
(#) laszlo29 válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 3, 2012 /
 
Tudom, hogy nem idevaló, talán kéne nyitni egy DX-er topikot, csak félek, hogy nem lenne rá érdeklődés. De nem találtam a neten, csak tól-ig frekiket, az általad említett nem polgári célú felhasználókról. Azt tudom a kilencven akárhányas szakirodalmamból, hogy G I joe-ék analóg NBFM- ben hasznáják (használták?) ezt a sávot. Nem tudod véletlenül, hogy "átvettük-e" ezt a "szokásukat" a NATO-ba való belépésünkkel?Üdv:Laci! (most tervezek anyunál antennákat építeni olyan hétvégi rádiózgatás céljával, nem tudom, hogy érdemes-e ezzel a sávval foglalkoznom.)
(#) pucuka válasza laszlo29 hozzászólására (») Ápr 3, 2012 /
 
Ez az antenna típus egy elég rossz hatásfokú antenna, de ahol használják, ott ez nem lényeges kérdés. Egészen más követelmények vannak egy tisztán hálózati felhasználásnál, (mint egy ilyen nem polgári felhasználás) mint egy olyan kvázi DX -es felhasználásnál, mint a CB, vagy amatőr. Itt mindíg keresik a lehetséges kapcsolatokat, míg az előzőknél nem kell keresni a kapcsolatot.
Az analóg beszédátvitelhez a legegyszerűbb, és legjobb megoldás az NBFM moduláció, ha a rádiózásban képzetlen személyeknek kell kezelni a rádiót. (ezért is nem értem a CB -sek ódzkodását az FM üzemmódtól, sok tekintetben jobb az AM -nél)
Hogy katonáéknál pontosan mi a helyzet, nem tudom, és nem is igen akarom tudni. Ott nyilván hálózatos megoldások vannak, és ott a kompatibilitás miatt van szükség a frekvenciák, és rendszerek harmonizálására.
A frekvencia készlet sávokra osztása, és a sávok felhasználásának módja szintén harmonizálást igényel, mert különben az egymásra hatásként keletkező zavarok lehetetlenné tennék a hatékony sávhasználatot. Ezt szabályozzák a nemzetközi, és nemzeti rádió felhasználási ajánlások, törvények, és rendeletek.
(#) Kera_Will válasza laszlo29 hozzászólására (») Ápr 3, 2012 /
 

Mielőtt még nagyon szét offolnánk.
Amit építeni akarsz Laci az a DISCONE antenna lenne.
Elvileg közel 0,8-1 dekád az átfogása ezeknek a fajtáknak.
Tehát közel 10szeres frekvencia átfogása,
tehát pl.: 50MHz ~ 500MHz közt müködik.
Nyeresége -3dB és körsugárzó.
Anyag takarékosság és széllállóság növelése érdekében sokszor az alkotóiból fém pálcákkal lemez szeletekkel építik meg.
(#) laszlo29 válasza csini666 hozzászólására (») Ápr 3, 2012 /
 
Szia! Láttam a blogodat.... iszonyú sokat fejlődtél egy honap alatt, de ezek szerint, te magad sem értetted meg igazán, amit ott leírtál! (ne sértödj meg ez építtő jellegű kritika, egy olyan embertől, aki még nem az interneten nőtt fel, és csak azért nem használ ssb-t, mert, tudja, hogy tilos, de azért tisztában van a "működésével, tulajdonságaival") [/OFF]
(#) akimoka hozzászólása Ápr 3, 2012 /
 
Szép estét mindenkinet...
(#) laszlo29 válasza akimoka hozzászólására (») Ápr 3, 2012 /
 
[OFF]Szia! Szerintem tedd fel a "tűzfalas" aggodalmaiddal kapcsolatos kérdésed a többieknek!
(#) akimoka válasza laszlo29 hozzászólására (») Ápr 3, 2012 /
 
Sziasztok srácok ! Az a problémám hogy lapostetös kertes házban lakok es a szomszédoknál csupa tüzfallal vagyok körülvéve tégla tüzfalak ugyan , de tüz falak! sokkal magassaban vannak mint az én lapostetöm... és körbe van -nak... mi tévö legyek? a sokkal magassab alatt olyan 5m értek... üdv:akimoka
(#) pucuka válasza akimoka hozzászólására (») Ápr 3, 2012 /
 
Hát, ez gáz. Valószínűleg egy méretes antenna árbócra lesz szükséged, ami nem biztos, hogy felfér a háztetődre. (súly, kikötés) Egy méretes antenna tartó szerkezet, nem két fillér., méd anyagköltségben sem. Megpróbálhatnál valamelyik szomszéddal egyezkedni, és oda telepíteni az antennát.
(#) laszlo29 válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 3, 2012 /
 
Azért nem lehetetlen onnan " kiszólni" Nekem se "lát ki "a penetrátor teljesen. Én tőled valami olyasmit vártam volna, hogy hány hullámhosznyi távolságból nem egészséges ha van valami tereptárgy az antenna "terében", vagy ne legyen semmi, mert azon túl már nem lehet szólni és kész.
(#) pucuka válasza laszlo29 hozzászólására (») Ápr 3, 2012 /
 
Az antenna közelében kb. 10 lambda távolságban nem lehetne semmi. (közeltér, és a reflexiós tényezőbe is beleszól) A vételi helyen levő térerősséget (hatótáv) az antenna, és az átlag terepszinthez képest 3 km -es körzetében számított magassága határozza meg. Ha ez a magasság negatív, (az antenna gödörben van) a térerősségre számítási módszer nem létezik, csak erősen közelítő becslés, a reflexiók miatt. Előfordulhat, hogy bizonyos irányokban adni nem, csak venni lehet, ill. a fordítottja is. Dehát az adottságokkal együtt lehet élni, csak bizony elég korlátozó tényező. Egy antennának mindíg "látni" kell az ellenállomást, különben a szakaszcsillapításokhoz irányonként eltérő diszperziós csillapítások adódnak hozzá, amik igen jelentősek is lehetnek 30 - 40 dB is akár, az adóantenna távolságától függően. Mindíg az adóantenna környezete a kritikus, vételkor nem annyira.
(#) laszlo29 válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 3, 2012 /
 
Nagyon szépen köszönöm, ezt vártam, ezesetben ez 110 méter. De amit leírtál az az "ideális eset" Azért jók azok a "kósza hullámok" is valamire, csak legyen valaki, aki pont azon a csatin, abban az üzemmódban beszélgetőtársra vár! (sajnos nálam ez nagyon ritka eset.) Na jó éjt mindenkinek, én mentem az ágyba TV-zni az asszony mellé, elég húzós napom volt!
(#) akimoka válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 3, 2012 /
 
köszi a választ Pucuka! megprobállok eggyezkedni ,ahogy mondtad , és egy penetratort fel csapni a szomszédhoz!
Csak még kell egy penetrátor elöbb...)
(#) Antennaman válasza akimoka hozzászólására (») Ápr 4, 2012 /
 
Sziasztok!
Pont a napokban tűnődtem azon, hogy sok Penetrátort lehet látni lengedező vagy leszedett tápvezetékkel az-az anélkül, amit bizonyára nem használ senki csak épp nem fáradoznak a leszerelésével. Nyitott szemmel kell járni és akár elkérni az ilyet mondván, ingyen eltávolítjuk a tetőt rángató vagy villám csalogató haszontalan antennát. Ne legyünk restek fel ajánlani "önzetlen" segítségünket !
(#) pucuka válasza akimoka hozzászólására (») Ápr 4, 2012 /
 
Nekem van egy "out of service"
(#) laszlo29 válasza Antennaman hozzászólására (») Ápr 5, 2012 /
 
Sziasztok! Én három helyen próbálkoztam, sikertelenűl, mire berágtam, és vettem egyet a neten! A tulajok sajnos tudják, hogy "alamíniomban" is ér egy kis "pízt, nem is beszélve az árbócról! Az egyik: A fiáé, és ha hazajön vele kell beszélni (azóta se szóltak vissza) A másik meg azt mondta egyszerűen, hogy annyiért nem eladó,pedig ötezret kínáltam "szereléssel" A harmadik, valaha, az ÁFÉSZ-é volt, na az utódjánál, küldtek innen- oda, onnan- ide, beleuntam! Utólag ha ezt tudtam volna, a csatornákat már régen lenyúlták... egyszerűen csak fel kellett volna menni érte! [OFF]
(#) laszlo29 válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 5, 2012 /
 
Szia! És oda is adod neki "(le) szerelési díjban (ingyé')", mert igaz nem penetrátort, de tegnap reggel szereztem neki egy "bázisantennát", már nem igazán akarok az eladónál a szájamból sz..t csinálni! Üdv:Laci!
(#) akimoka hozzászólása Ápr 5, 2012 /
 
Üdv mindenkinek ! pucuka azért lehet érdekel a cucc ... és azon filoztam ha szuperálnak az öreg rádioim , akkor esetleg be ruháznék két komolyabbra...
(#) akimoka válasza laszlo29 hozzászólására (») Ápr 5, 2012 /
 
A Lacinak meg nem gyözök hálálkodni...
(#) akimoka válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 5, 2012 /
 
Szia Pucuka ! te most akkor ezt felkináltad nekem? élnék a lehetőséggel... ha igen... üdv:akimoka
(#) pucuka válasza akimoka hozzászólására (») Ápr 5, 2012 /
 
Pü -ben beszéljük meg
(#) padisah hozzászólása Ápr 6, 2012 /
 
Egy jó minőségű, nem danamidos City Star lesz a jövő hét utáni héten eladó Debrecen/Hajdúszoboszló viszonylatban. 14 vagí 15-én bontom le.
(#) satlokk válasza padisah hozzászólására (») Ápr 6, 2012 /
 
Köszi az információt!
(#) akimoka hozzászólása Ápr 6, 2012 /
 
Szia Pucuka! még nem sikerült beszélnem a szomszéddal...
(#) akimoka válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 6, 2012 /
 
Milyen vastag kb az árbóc? arra gondoltam ha ugy rögziteném cső bilincsel ,mint a peca botos antennát, csak mondjuk még tennék ,vagy 3-4 csö bilincset akkor elbirná? elkerülhetném a betonozást?
(#) pucuka válasza akimoka hozzászólására (») Ápr 6, 2012 /
 
Azt hiszem 5/4 " -os. Ha valami mellé (kémény) akarod rögzíteni, akkor a két bilincs között min 1 m, optimális az 1/3 hossz rögzítés a jó. De kikötni mindíg kell, 3 × 120 fokra lehetőleg. De várd meg inkább, mikor a kezedben lesz.
(#) akimoka válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 6, 2012 /
 
Értem . a falba akarnám be furni a többi bilincset is de a baj az ,hogy a 3x 120 fok ban nem tudom kikötni mert a szomszédhoz nem köthetek...
Következő: »»   17 / 21
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem