Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CB antenna
 
Témaindító: samubá, idő: Márc 9, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   18 / 21
(#) gkari válasza akimoka hozzászólására (») Ápr 6, 2012 /
 
Ha az árbóc nem hosszabb 4m.-nél, és rendesen a falhoz bilincseled, akkor nem is muszáj kikötni-szerintem.
(#) pucuka válasza gkari hozzászólására (») Ápr 6, 2012 /
 
Igen, csak az a gond, hogy az árboc 6 m -es, és a szomszéd háza két szintes. Ha a lapos tetőre feltehetné a 6 m árbocra az antennát, az antenna töve pont a szomszéd házzal lenne egy magasságban. Ha ebből elveszt 2 m -t, megspórolhatja a kikötést, de az antenna árnyékoltabb lesz. Dönteni kell.
(#) G80 válasza (») Ápr 7, 2012 /
 
Bocsánat, hogy hasonló képp válaszoltam az indulatos szavakra! A CB rádió és CB antenna téma pedig tényleg annyira összefonódik, hogy el-vissza járkálhatnánk a két topik között ha tényleg csak odaillőt akrunk írni! Konkrétan mi történik, egy jó darabig mindenki a rádiósba írt mindent, most meg mindenki az antennásba ír...
(#) pucuka válasza G80 hozzászólására (») Ápr 7, 2012 /
 
Egy kis terminológia.
A Rádió állomás áll: Rádióberendezésből (adóból, vevőből, vagy adó-vevőből) tápvonalakból, antenna illesztőből, anenná(k)ból, tápellátó berendezésekből, (táv)kezelő, berendezésekből, illetve ezek illesztőiből.
Ezek mind mind összefüggésben vannak egymással, de eléggé elkülöníthető, és különböző bonyolultságú berendezések, eléggé eltérő sajátosságokkal.
Ehhez jön még a rádióberendezésekkel felépített hálózatok a maguk sajátosságaival, beszéd, jel-, jelzés-, adatátvitel, hullámterjedés, zavartatás, stb. Az antennák ide is tartozhatnak, ahogy a mikrofonok, és hangsugárzók sem részei egy erősítőnek.
Ebből el lehet dönteni, hogy az antenna annyira bonyolult (minden látszat ellenére), hogy megérdemel egy önálló topikot. Így ha valakinek antenna problémája van, akkor könnyen megtalálja a témát, és nem kell túl sok számára érdektelen dolgot átnyálaznia.
Ezért lenne praktikus, mindíg csak a témában maradni.
(#) G80 válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 7, 2012 /
 
Legyen úgy! Bár én személy szerint szivesebben olvasnám egy helyen! Közben persze belátom, hogy így jobban tud szelektálni egy érdeklődő. Azért azt is megemlíteném, hogy nem olyan egyszerű ez a kettősség! Ha példáúl kialakul egy kis közösség, úgy mint itt is és egyikünk megakarja osztani egy tapasztalatát , hogy Fm 4 wattos RÁDIÓVAL, kedvezőtlen helyen lévő penetrátor ANTENNÁVAL volt egy 26 kilóméteres összeköttetése, akkor az CB antenna, vagy CB rádió topikba való??? (Gyanítom a válasz az lesz, hogy egyikbe sem és nyissunk "rádiós élménybeszámoló" topikot... )
(#) G80 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 7, 2012 /
 
Jó rendben! Igyekszem betartani a szabályokat!
(#) Antennaman válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 7, 2012 /
 
És sokszor vagy esőben, vagy télen szereljük az antennát, szoktuk is mondani mikor hordja-viszi odakinn, hogy igazi antenna szerelő idő van
(#) pucuka válasza Antennaman hozzászólására (») Ápr 7, 2012 /
 
Én már mondtam egyszer, amikor a 24 m -es BRG árboc a felénél eltűnt a ködben, hogy azért mindent én se. Az is igaz, hogy az árboc egy 80 m -es siló tetején volt.
(#) Antennaman válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 7, 2012 /
 
Az is izgalmas szerelés lehetett, s egyben fárasztó is.
Jó éjt!
(#) satlokk válasza Antennaman hozzászólására (») Ápr 7, 2012 /
 
Az igazi amatőr és parabola szerelő is ilyenkor dolgozik!
(#) satlokk válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 7, 2012 /
 
Az sem semmi volt./Én ilyenkor szoktam mondani,hogy őszinte részvétem! /
(#) Antennaman válasza satlokk hozzászólására (») Ápr 8, 2012 /
 
Egyszer egy Penetrátornak nem volt meg (mivel derékba tört) a sugárzó második és harmadik tagja. Gondolt egyet az utánozhatatlan Jani és pecabotot illesztett a helyére, melyet szépen betekert két sorral Alu. fóliával. Gyönyörűen be is lehetett állítani, szólt is nagyot, vett is jól. Jött a szél azt is bírta igaz beállt irányba mint a szélkakas. Hanem amikor elkezdett esni az eső a becsapódó esőcseppek a vételben is zörögtek nem csak kinn az Alu. fólián. Ettől eltekintve igen jól muzsikált az antenna.
(#) satlokk válasza Antennaman hozzászólására (») Ápr 9, 2012 /
 
A magyar ember föltalálja magát!
(#) csini666 hozzászólása Máj 1, 2012 /
 
Srácok. Ha az SWR jó az antennán, attól még lehet rossz a "füle" az antennának??????
(#) pucuka válasza csini666 hozzászólására (») Máj 1, 2012 /
 
Bizony lehet. Gondolj csak egy műterhelésre, milyen jó az SWR -je, aztán mégse sugároz semmit. Vagy egy tápvonalra, (végül is az antenna is egy egyfajta tápvonal) A hosszával ki lehet hangolni egy adott impedanciára, és az sem fog sugározni. Ezért bonyolult dolog az az egyszerű darab drót, amit antennának szeretnél használni.
(#) Antennaman válasza csini666 hozzászólására (») Máj 5, 2012 /
 
Szia! Megjavult már a "füle" az antennádnak?
(#) csini666 válasza Antennaman hozzászólására (») Máj 5, 2012 /
 
nem. Tök kókány antennám van. Kellene egy normálisat épiteni. Leirásokat nem tudtok véletlenul. Valami vertikál kellene.
(#) csini666 hozzászólása Máj 13, 2012 /
 
Ez milyen féle antenna lehet? Tudtok segíteni?
(#) Antennaman válasza csini666 hozzászólására (») Máj 13, 2012 /
 
Ránézésre VHF Kollineár . A tied, vagy a szomszédoké?
(#) csini666 válasza Antennaman hozzászólására (») Máj 13, 2012 /
 
pesten láttam egy tetőn. nagyon sok ilyen helyen járunk.
(#) Antennaman válasza csini666 hozzászólására (») Máj 13, 2012 /
 
Ha módodban áll esztergálni vagy valakivel megcsináltatni akkor elég nagy a választék az elkészíthető vertikálok terén. Kérdés még hogy mekkora méretűt szeretnél a hullámhosszhoz képest negyed Lambdás , fél Lambdás stb. Van-e megfelelő rugalmasságú anyagos a sugárzó elkészítéséhez gondolok itt az ötvözött "Dur. Alu. " csövekre.
(#) Antennaman válasza csini666 hozzászólására (») Máj 13, 2012 /
 
Na akkor te is a fellegekben járkálsz mint a nagy sasmadarak! Ha ilyen helyeken jársz gondolom munkával kapcsolatban, akkor gyakran a gondnok adja oda a kulcsot a tetőre. Eleve meg kérdezheted, ha pl. látsz egy penetrátor antennát főleg ha nincs esetleg rajta már koax, hogy ugye az a villámcsalogató már nem kell senkinek, miközben a kezébe nyomsz két sört.
(#) boris92 hozzászólása Okt 6, 2012 /
 
Kicsi újítás, közdarab a házi antennához rézből. Van valakinek otthon egy SWR mérő ami porosodik a polcon és jó ?
(#) vilson81 hozzászólása Okt 21, 2012 /
 
sziasztok nem a témával kapcs érdeklödnék lehet nem is jó helyen vettem egy tuti jacksont
és szeretnék egy nagyon szuper antennát venni hozzá csak nem tudom milyet
goldoltam president alabamára vvagy silver dagger re is

na szóval én kamionozom én európa egyik szélén a kolegáim a másikon aztán ezért kellene egy szuper antenna csak hát amannyi kolega mind mást mond
köszi a választ
(#) Kera_Will válasza vilson81 hozzászólására (») Okt 21, 2012 /
 
Mobil üzemben viszontagságos nem ideális körülmények között kell működnie az antennának.
Minden antenna amit a tetőre raksz kompromisszumos megoldás, bármelyiket is választod.Röviden ennyit a mobil CB antennákról.
(#) pucuka válasza vilson81 hozzászólására (») Okt 21, 2012 /
 
Idézet:
„európa egyik szélén a kolegáim a másikon aztán ezért kellene egy szuper antenna”

Azért erre ne számíts. Erre a célra ott a mobiltelefon. CB -vel, bármilyen jó antennával, minden csúcsrahúzott teljesítménnyel se nagyon számolj néhány 10 km -nél többel. Persze hallhatsz történeteket kollégáktól, hogy így meg úgy, de ezek leginkább speciális esetek, speciális körülmények között történtek, és egyáltalán nem általános dolgok. Arra jó igazán, ha pl. konvojban haladtok, és ott jó ha egymást tájékoztatjátok.
(#) mraulajos válasza pucuka hozzászólására (») Okt 22, 2012 /
 
Ez így igaz! 30 éve van CB rádióm.
(#) Antennaman válasza vilson81 hozzászólására (») Dec 1, 2012 /
 
Csak, hogy azért ne menjen el a kedved! Még ha elég rapszodikus is a terjedés 27 Megán azért érdemes egy jó Daggert felszerelned, mert gyakran van olyan jó terjedés, hogy felületi hullámmal belföldön ugyan alig hallasz 10-20Km-re de térhullámmal több ezer Km-es beszélgetések is létre jöhetnek, méghozzá elég jó hangerővel. Ehhez még (batyu) végfokozat sem szükséges csak rendesen felszerelt és behangolt antenna és persze kifogni egy jó terjedést. Sok sikert!
(#) pucuka válasza Antennaman hozzászólására (») Dec 1, 2012 /
 
Azért ne kelts hiú reményeket. A CB -zés forgalmi követelményei jelentősen eltérnek az amatőrök forgalmi követelményeitől.
Az amatőrök, ha jó a terjedés, és összejön egy kapcsolat egy másik amatőrrel, örülnek.
Egy CB -s viszont egy meghatározott kollégájával szeretne kapcsolatba lépni, ami viszont azért problémás, mert nem csak a terjedési viszonyoknak kell jónak lenni, hanem a kollégának is azon a viszonylag keskeny földrajzi területen kell(ene) tartózkodnia, ahonnan a terjedés épp akkor a megfelelő. Ennek viszont sajnos elég kicsi az esélye, de néha azért előfordul. (innen származnak azok a csodás beszámolók)
A hozzászólás módosítva: Dec 1, 2012
(#) Antennaman válasza pucuka hozzászólására (») Dec 2, 2012 /
 
Igen ez valóban így van. Ráadásul sokszor ha van egy jó terjedés 27 Mega Hertzen egymást nem hallva több külföldön lévő Magyar adása keveredik a külföldiekével és elég nehéz kihámozni és ez visszafele is igaz mert idehaza is többen kiabálnak ugyan azon a csatornán. Nekem a kis Golfomon anno egy egyszerű mágnestalpas ALGRECHT "MAGNUM" 1,5m-es antenna volt és rendkívül jól működött.
Következő: »»   18 / 21
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem