Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » CB rádió
Mint ahogy az USB is, de ezt nagyon sokan le....ják!
A komolyabb rádió mellett azért ne dobd el a jaws markot , legalább jó lesz antennamérő generátornak az SWR mérő mellé.
AM módban mindig van vivő, igaz fmben is. Esetleg rakjál bele 1 BFO-t 455 kHzes KF környékére és akkor megfigyelő vevő lesz SSB-re. Amit lehet kézzel finoman hangolni +/- 5 KHz. Másodlagosan a fő rádiód mellé ![]()
Meg az S mérőjével, igaz durva, de használható térerősségmérő is, hogy lássa kimegy-e a levegőbe.
Akár összüzemmódos panoráma vevő is építhető lenne belőle
![]() Laszlo29 veszed ? Mert ha jól rémlik ennél nagyobb "aljasságot" is elkövettél már a ríszájszling keretében ![]() 10.7 MHzre kell 1 ZETASDR adaptert belerakni . Az ebből kijövő IQ jelet kell hangkártyába vezetni. Az SDR program segítségével "bármely" üzemmód vehetővé válik. Vételi sávszélességet leginkább a hangkártya minősége szabná meg. kb.: 3-10 csatorna teljes forgalmát láthatnánk benne. (24-48-96 KHz). Ehhez csak 4*első KF frekijű kvarc kell 42,8 MHz. Ekkor az 1es csatin állva az alsó 3x vége és 40en a felső első 4-5 csatornája is látszana. Nem beszélve az SDR nyújtotta "korlátlan" jel/zaj viszony javító lehetőségek tárházáról. S így támadnának fel hamvaikból FŐNIX madárként az AM-es CB-k. ![]()
Szia! Nekem pontosan igy, és ilyen célra van egy ilyen rádió, az a tapasztalatom, hogy ahány adás, annyiszor kell utánahangolni a BFO-t. Üdv:Laci!
Hááát igen ... ilyenkor szokták volt emlegetni egymásnak a népek hogy nem állsz középen
![]() Ezért is van hozzájuk Clarifier gomb de ezt se szerették mindig csavargatni pláne ha kör QSOk alakultak ki. De szegény pllben ülő referencia időalap kavicsok nem tehetnek arról, hogy hova kerülnek el. Vannak kellemesen temperált szobai , meg a zímában zötykölődő műszerfalba épített rádiók is. SSB esetén meg közel csak 10-100 Hzes frekvencia eltérés engedhető meg csak az "élvezhető" demoduláláshoz. Meleg "termosztát" segíthet a dolgon , nem véletlen raktak befele időnként 24V 5-10 W izzókat is a 12V tápú rádiókba a kvarcok mellé. Azzal közel egyenletesebb frekipontosság érhető el. Csak fűtsön fel az izzó kissé.
Kedves tőled, hogy én jutok eszedbe újrahasznosítás terén! Szegény ember vizzel főz! Tudod, mikor végig robogtam a főúton egy junosztal, annyian látták, (jöttek a felajánlások, hogy inkább nekem, mint a braziloknak) hogy ma már meg se tudom számolni, hogy hány darab van belőle! Ma már odáig fajult a dolog, hogy csak aktív alkatrészt és kondit kell rendelnem, ha valamit építeni támad kedvem) A CB-k nek igen jó az érzékenységük, sokmindent ki lehet hozni belőlük.
AIRband rádió TVtunerből topicra gondolva
![]() Avagy ezzen az elven majdnem minden vevőt részben panorámásítani is lehet. Egyszerűen és olcsón viszonylag széles spectrumban (hangkártya függvényében).
Az egy szükségmegoldás volt, és csak az alapötlet származik tőlem, bár műszeres méréssel nem tudom alátámasztani, az érzékenysége a CB-n múlik. Igen, ma már a modern CRT-s TVk, na meg a videok kerülnek kidobásra, mindkettőben hiperes tuner van, jó alap egy rádió építésére. Nem tudom... nagyon favorizálod ezt a "számítógépes rádiót", mibe fáj most egy ilyen modul (nem hiszem, hogy meg tudnám építeni, de a kész modult lenne bőven mibe építenem) ?
Lessél át ebbe a topicba:
sdr Ott is csak a jéghegy csúcsa lett megemlítve, mert rengeteg féle van. ZETASDR kb 200Ft 4db általános HCMOS és műveleti erősítő + 1 kvarc oszci + 10-15 RC elem. No meg egy jobb hangkártya + PC minimum konfig Kb.:proc P3 - P4 800MHz-1GHz 256 MHz RAM , LINUX/WIN oprendszer.
Na most verhetem a fejem a falba, miért csak a bonyolúltabbak fényképét néztem meg! Azért ezek az ic-k nem "idegenek" a számomra.
Sz I asztok! Ma az anyunál, egy 5,5 méteres árbócról a város közepén "jól leárnyékolva" volt egy 26 km es összeköttetésem FM 4watt egy penetrátorral (aki keres FM-en az talál!!)l nem is értem miért mondják el az FM-et minden * Gyerekek, az SSB a rádióamatőröké, ők kordában tudják tartani, nem * szanaszét az étert!
Üdv. Lacika!
Újra itt a hétvége, a veteményezés! ![]()
Upsz! Ez azért durva volt! Az FM-et használom már 2 hete folyamatosan és nem akarok vitát nyitni, hogy mi a * és mi nem...
Na éppen nem rád gondoltam, de bármilyen jól kihangolt a rendszered, nem ártana neked se haszhálni egy "low pass filtert" ha nem lenne más célom vele, akkor nekedadnám! Te is "vidéki" vagy tudod, hogy az már meg volt, most a kapálás van soron, csak azért nem szóltam neked, mert Pucuka nagyon lelombozott a multkor, és arról nem is álmodtam, hogy esetleg veled beszélek FM-ben!
Élveztem volna a jó "fülét" az antennámnak csak egy helyi SSB-s szét fröcskölte az egész sávot...
Jó, vágom én ezt, de ez a jelenség visszafele is működik, amikor az orosz barátaink 3 csatornán is egyszerre hallhatók FM-en és az USB-n téped a hajad tőlük! Az FM-el igazából csak mobilban van bajom, amikor a különböző elektromágneses zavarok, úgy mint, nagy feszültség, vagy tűzoltóság, rendőrség előtt elhaladva, egyszer csak kinyitják a zajzárat és a beszéd hang 5-szörösével kell hallgatni a zajt! Na az valami csodálatos! Aztán zajzár mégföntebb, de ha jobban eltávolodsz, akkor a partner hangja nem nyitja ki az előbb beállított zajzárat... akkor vissza...
Ezzel szemben az SSB, vagy akár AM-ben is a zaj minimum az ötöde és még ha zajzár nélkül is fülelsz gyenge jelre vadászva, a zaj szintje nem idegtépő, hanem viselhető...
Azért szögezzünk le valamit. Az FM sokkal zavar érzéketlenebb, mint az AM. Az FM nél rendes zajzár van, ami nem függ a bemenőjel szintjétől, (csak beállítástól függően nagyon kis jeleknél függ, amikor a jel/zaj viszony már nagyon rossz) az AM -nél meg nem zajzár van, hanem ha a vett jel szintje meghalad egy beállított szintet (AGC) akkor nyitja a hangutat.
A probléma csak azoknál a rádióknál jelentkezik, amelyek vegyes, AM/FM üzemmódúak. Ezek AM -ben jól működnek, FM -ben pedig nem. A rendes FM vételre készült rádiókkal nem lehet AM adást venni, mert ezt a KF ben történő erőteljes limitálás lehetetlenné teszi. Egy tisztességes FM vevő ami kellő szelektivitással, és határolással rendelkezik, meglehetősen érzéketlen a zavarokra, nem véletlen használják általánosan a professzionális rádiótelefóniában. Neked se kellene nyitogatnia a zajzáradnak mindenféle zavarokra, ha a készülékedben rendes zajzár lenne. Tűzoltóknál, rendőröknél 390 MHz körül van sugárzás, mi köze ehhez a 27 MHz -es vevődnek?
Megosztottam a tapasztalatom és nem tudok mit hozzáfüzni, csak annyit, hogy minden úgy van nálam, ahogy leírtam! Ilyen rádióval:
Ha ennyire zavaróan zavarérzékeny ez a CB -d, akkor ott a gk -ba való beépítéssel is lehet probléma.
Nem tudom, lehet hogy csak zavarbaejtő helyeken járok!
![]() Na de mindenre van megoldás, már csak be kell építenem az autóba az antenna átkapcsolót...
A rádió helyes beszerelése:
A + tápot közvetlenül az akkumlátor pozitív sarujáról, lengő biztosítékon keresztül, megfelelő vastag vezetékkel. (min 2,5, de inkább 4 mm) A negatívot az akku közeléből, de a gk testjéről vezetjük, ugyanolyan vastag vezetékkel. Az antenna csonkot mielőtt a kifúrt lyukba helyeznénk, egy derékszögű kampó féleséggel bellülről fémtisztára kaparjuk, majd grafitos, vagy réztartalmú kenőccsel bekenjük. A csonkot megmozgatva, hogy fémesen érintkezzen, összeszereljük, és jól meghúzzuk. Ha ezután is zavarérzékeny, akkor a CB a hibás.
Antennacsonk alatt a fémtető belső oldala fémtisztára csiszolva, gyári körmös alátétjével szorosan felcsavarozva! Táp negatív a vázról, táp pozitív egy közeli 16mm2-es csomópontról a rádió gyári tápkábelével, ami ugye közel nem 2,5 mm2.
Amúgy szerintem a rádióval nincs probléma, csak azért gondolom, mert ezeken a helyeken bármelyik rádió zajzára kinyillik, ha nincs eléggé föltekerve, csak SSB-n viselhetőbb a zaj, addig a pármásodpercig... Persze ha a másik oldalról közelítsük meg és azt vesszük, hogy az SSB üzem erősebb jelszintel átvihető nagyobb távolságra, akkor már annyira föltekerhető a zajzár, hogy nem nyitja ki semmilyen zavarforrás... Azt hiszem kár ezt tovább taglalni, a lényeg hogy nem vagyok FM párti és ez csak a magas alapzajszintje és az ebből adódó szigorú zajzárazás miatt van...
Sziasztok. Van nállam egy "Pearce Super Cheetah" cb rádió és kiment a hangvégfokja UPC1182H. Az lenne a kérdeésem hogy mivel tudnám ezt hejettesíteni? Vagy egyáltalán lehet e valamivel? Válaszokat előre is köszi.
Szia!
Lehet,hogy nekem akad,majd megnézem.Üdv!
A zajzár az FM -nél úgy működik, hogy vivő nélkül a vevő fehérzajának 4 kHz feletti részét egyenirányítják, és ezzel a jellel kapcsolják a zajzárat. Ilyenformán az érzékenységet a zajzár csak igen kis jelek esetében, a zajhatárolt érzékenység közelében befolyásolja. Ehhez a vevőnek valamekkora vivőt kell látnia. Az 50 Hz, és a 27 MHz elég távol van egymástól, hogy az antennán keresztül zavarból vivőt tudjon kihámozni a vevő. Ilyen esetben a zavart földhurok okozza, és semmi köze a modulációs módhoz. A beszerelés módja amit leírtam, több ezerszer bevált, ha nem így csinálod, nagy valószínűséggel földhurkot készítesz, bár elismerem, könnyebb kényelmesen levenni a tápfeszt innen onnan, mint áthozni egy önálló vezeték párt a torpedó lemezen.
Nem kívánlak győzködni hogy FM -et használj, de nem is kellene terjeszteni, hogy az semmire sem jó. Az SSB üzemmód meg mint már régebben kifejtettem, nem kifejezetten SDR kategória, és ezért is nem engedélyezett.
Én is szeretnék kicsit érdeklődni. Nálunk Erdélyben nagyon elterjedt az autós CB rádiózás, útinfó és mozgó mérőradarok helyzetének közlésére. Nekem is van egy Premier CB rádióm és egy Stunker mágnestalpas antennám. Általában minden tiszta és kielégítően érzékeny, mígnem néha kerül egy-egy gondolom nagyon erősített kolléga a messzeségből és nyers zajjal nyitja a zajzárat, és csak majd negyed poti tekerés után hallgat el. Tenni sokat nem tudok a szabálytalan rádiók és erősítők ellen. Viszont támad az a merész gondolatom, hogy mi lenne ha egy digitális zajzárat lehetne építeni ami "okosabban" különbözteti meg a beszédet a zajtól. Van ilyesmire példa, vagy csak értelmetlen gondolat? (Ez is FM).
Létezik analóg megoldás is erre.
Igaz manapság a DSP-s technikával lehetne értelmes zajzárat is építeni.Egyik másik analóg URH FM átjátszónál is alkalmaztak hasonló zajzárat. Lényegében analóg úton az emberi beszédre jellemző "szótagok ritmusát" érzékelte. Ha ilyesmit fedezet fel akkor nyitotta a zajzárat. 8x végi - 9x eleji valamelyik Rádiótechnika évkönyvben szerepel egy ilyen áramkör az amatőr kapcsolások fejezetben. Ez kb.: 10 db évkönyv átlapozását jelenti ![]() Semmi "kurrens" alkatrészt nem tartalmaz , általános műveleti erősítők , 1 2 ttl kapu , monostabil áramkör. Annyi lehet a hátránya , hogy a feléledési idő hosszabb , mert jelfeldolgzásnak is meg kell történnie. Ezért lehet 1 2 szótagról lekésik a vevő.
Megvan
![]() 1989 Rádiótechnika évkönyv 73 - 78 oldalai közt . Működési leírás , elvi rajz , nyák rajz , ültetés. kb.: 50*100 mm méretű panel az egész. Elvileg utólag is hozzáépíthető a hangszórókimenethez, nem kell belenyúlni a rádióba se. Legfeljebb 1 jelfogó fog csattogni.De ügyesebben elektronikusan is megoldható. Sok sikert a használatához. |
Bejelentkezés
Hirdetés |