Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikus szünetmentes átkapcsoló
Lapozás: OK   1 / 3
(#) ludus hozzászólása Aug 22, 2011 /
 
Szeretnék építeni a hajómba egy elektronikus átkapcsolót amely ha nincs parti áram betáp akkor automatikusan átkapcsolna inverteres üzemre.
Valami ilyenrre gondoltam: Bővebben: Link
Ahogy elnézem a leírásában található képet nem lehet valami nagy dolog, van benne 2db relé ami a típusa szerint sima 24V-os panelba építhető relé plussz néhány alkatrész. Nézegettem rajzokat a neten de nem nagyon találtam (bár ez nem jelent semmit).
Köszönök minden hozzászólást!
(#) (Felhasználó 1947) válasza ludus hozzászólására (») Aug 22, 2011 /
 
Egy darab két váltóérintkezőssel,és egy segédérintkezővel megoldható.
A fogyasztó a váltóérintkezőkön kapja az áramot,( az elsődleges áramforrástól behúzott állapotú relénél)
A relét magával a primer áramforrással huzatod, ha ez "elmegy", akkor a relé elenged, rákapcsolja a szünetmentesre a fogyasztót, a szünetmentest pedig a segédérintkező inditaná.
(#) ludus válasza (Felhasználó 1947) hozzászólására (») Aug 22, 2011 /
 
Igen az elvi működése mindenképp ez, a lenti linken található "gépkönyvben" így is ábrázolják. Azonban a panelról készült képen további alkatrészeket is felfedezni vélek azok vajon mi célt szolgálhatnak és miért a 2db relé?
Bővebben: Link
(#) ludus válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 22, 2011 /
 
Én még nem hallottam Py-pass szívműtétről de biztos...
(#) zolika60 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 22, 2011 /
 
Azért nem csak az. Bővebben: Link :yes:
(#) ludus válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 22, 2011 /
 
Jó de az is bypass te meg pypass-t írtál
(#) ludus válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 22, 2011 /
 
És valami jó elkerülő kapcsolás a tarsolyodban esetleg?
(#) pucuka válasza ludus hozzászólására (») Aug 22, 2011 /
 
Luki megadta a választ. Egy 220 V -os relé, ami ha van hálózat meghúz, és rákapcsol, ha nincs, akkor elenged, és inverter. Ennél egyszerűbb nincs, az a pár W amit a relé fogyaszt az hálózati táplálásnál nem érdekes. Persze lehetne bonyolítani, de minek. És hol látsz azon két relét, mert én csak egyet látok, és az elegendő is.
(#) ludus válasza pucuka hozzászólására (») Aug 22, 2011 /
 
Persze tudom hogy úgy a legegyszerűbb! Gondoltam hátha megvan az általam linkelt cucc kapcsolása valakinek... De én akkor is az mondom hogy az általam linkelt használati utasításban lévő képen 2 relé van plussz még alaktrészek Bővebben: Link.
Na ez a kérdés hogy mik és milyen célból? És minek a 2 relé?
(#) pucuka válasza ludus hozzászólására (») Aug 22, 2011 /
 
Gondolom, az egész manőver csak arra való, hogy lehessen pénzt kérni érte. Ahogy nézem, jól el van bonyolítva az "elektronika", két törpe feszültségű relével, meg miegymás, teljesen feleslegesen, lehet, hogy feszültség szint figyelés is be van építve. Az US12 elvi rajzán látható a megoldás, ha 220 V os relével így megépíted, minden további sallang nélkül, megfelelő lesz.
(#) ludus válasza pucuka hozzászólására (») Aug 22, 2011 /
 
Értem én csak érdekelne az a "túlbonyolított" kapcsolás is!
(#) Johnycorp válasza ludus hozzászólására (») Aug 22, 2011 / 4
 
Szerintem azért a megfelelő megoldáshoz igenis szükséges egy kis elektronika a relék mellé.

Amikor a hálózati feszültség jelen van, az R1 relé meghúz és ezt a feszültséget adja a fogyasztónak. Inverteres táplálás R2 reléjét reteszelni kell a véletlen bekapcsolás ellen.

A hálózati táplálás megszűnése esetén az R1 relé elejt és meghúzhat az R2 relé. Reteszelés itt is szükséges lehet.

Amikor a hálózat visszatér, nem illik azonnal az R1 relé azonnali meghúzatása, mert előfordulhat az a fura helyzet, melyben a relékből csengőkapcsolás "készülhet"

Tehát az elektronika adhat a hálózatra való visszaváltáshoz időkésleltetést. Ezen felül lehet retesz funkciója a két relé együttes meghúzásának az elkerülésére. Bár ezt természetesen a relékkel is meg lehet oldani.
(#) ludus válasza Johnycorp hozzászólására (») Aug 22, 2011 /
 
Valami ilyesmire gondoltam én is. De a képen lévő panelen vannak diódák, nagyobb ellenállások, elko gondolom a 24V-os relék miatt. De van ott még egy 4 és egy 6 lábú eszköz is (optocsatoló?) Azok milyen célt szolgálhatnak?
(#) Johnycorp válasza ludus hozzászólására (») Aug 22, 2011 /
 
A D1, D2, D3, D4 diódák valószínüleg egy egyenirányító hidat alkotnak R1 és R2 ellenállásokkal karöltve. Az U1 és U2 optocsatolónak tűnik. C1 tápfesz szűrés lehet, C2 és R5 időtag is lehet. Relék lehetnek 24V DC modellek is.
(#) ludus válasza Johnycorp hozzászólására (») Aug 22, 2011 /
 
Akkor én is jól láttam! De minek az optocsatoló? Lehet hogy 2 is van belőlük?
(#) Johnycorp válasza ludus hozzászólására (») Aug 22, 2011 /
 
Mivel két egymástól független betáplálásról van szó, elképzelhető az, hogy az optocsatolók segítségével figyeli az áramkör az egyik és másik betáplálás meglétét.
(#) ludus válasza Johnycorp hozzászólására (») Aug 22, 2011 /
 
Akkor miért nem egyformák? (már az optocsatolók)
Komolyan mondom ha nem kérnének majd tízezer forintot egy példányért vennék egyet és kirajzolnám, mostmár annyira kíváncsi vagyok a működésére! Viszont megépíteni meg a töredékéből meg lehetne pláne hogy vannak is itthon megfelelő reléim.
Ezért lenne jó a rajz...
(#) Johnycorp válasza ludus hozzászólására (») Aug 22, 2011 /
 
Maga a kapcsolás valóban nem bonyolult. A gyakorlati megvalósítás az, ami az adott egyén elképzelésétől és precizitásától függ.

Az optocsatolóknak nem kell feltétlenül egyformáknak lenniük. A megfelelő típus kiválasztása függ a bemeneti oldalra (pl: led) adott jeltől és az optocsatoló kimenetén (pl: tranzisztor) kapcsolt feszültségtől.
(#) efraim válasza ludus hozzászólására (») Aug 23, 2011 /
 
Nem bypass, hanem egy szünetmentes tápegység (UPS) kapcsolása a megoldás.
(#) proli007 válasza ludus hozzászólására (») Aug 23, 2011 /
 
Hello!
Csupán feltételezések..
- A fehér optocsatoló, sejtésem szerint egy MOC3061-es. Ha az, akkor nullpont kapcsolós, aminek gondolom szerepe (értelme) is van. (Hogy mi azt nem tudom, pontosabban a nullponti átváltással kapcsolatos a dolog, hiszen az inverternek a rajz alapján "nincs köze" a hálózathoz, tehát szinkronban sem lehet a hálózattal.)
Az adatlap is azt írja, hogy az átkapcsolási idő, kisebb mint 1sec, tehát "nem szünetmenetes". Így inkább a C1 kondit nézném időzítésnek..
- A C2/R5 az induktív terhelés miatti fázisjavítás is lehet, mert úgy gondolom, a reléknek nincs tápfeszültség szűrése. (Én sem tennék ilyesmit)
- A fekete "sima" optocstoló, mintha a kimeneti feszültséget figyelné, és indítaná a MOC kapcsolót, mikor a kimeneten már nincs villany.
- A relé tekercse, akár 230Vdc is lehet..

De a panel másik oldalának "látványa", akár fel is okosíthatna bennünket..
üdv! proli007
(#) hamel válasza ludus hozzászólására (») Aug 29, 2011 /
 
Az US 12 -ben két 230 voltos relé van, alapban az inverter jelü bemeneten van fesz és a relék ejtve vannak. Ha a hálózat bemeneten megjelenik a 230 V az első relé meghúz a második kb 0,5 sec késleltetéssel húz. Az első relé bontja az inverter bemenetet a második felkapcsolja a hálózat bemenetet. A panelen levő alkatrészek a relé késleltetést és azt hiszem a nullátmenetes kapcsolást csinálják. Nem valódi szünetmentes a készülék, átkapcsoláskor van egy kis kiesés. Én sziget üzemű szolár rendszer átkapcsolására használom, csak a két bemenet fordítva van, az inverter járásakor húznak a relék, alapállásban a hálózati feszt adja ki.
(#) pityka888 hozzászólása Szept 20, 2011 /
 
Szevasztok.

Lerajzoltam az ötletem, bocs ha dedós lett, próbáltam érthetően. Szerintetek működhet így???
(#) PPetya hozzászólása Máj 16, 2012 /
 
Sziasztok!

Olyat szeretnék kivitelezni, hogy építettem egy tápegységet riasztó berendezés számára.
2 x 5V a kimenő feszültség.
Olyan kapcsolásra lenne szükségem, ami ha áramszünet van és ez az 5V -os tápfeszültség " elmegy " akkor kapcsoljon át telepekre.

Létezik-e ilyen és ha igen akkor, milyen alkatrészek kellenek hozzá, vagy esetleg egy kapcsolási rajza van -e valakinek ilyenről.

Üdv.: Petya
(#) proli007 válasza PPetya hozzászólására (») Máj 16, 2012 /
 
Hello!
Konkrét kapcsolási rajz nélkül nehezen lehet tanácsot adni. Nem mellékes az sem, hogy mekkora a terhelés, miért kétszer 5V van, és van-e galvanikusan köze a kettőnek egymáshoz. Ha nincs akkor két telep lesz, vagy valami kapcsolóüzemű dologra gondoltál?
Ha kis feszültségesésé megengedhető, akkor egyszerű esetben akár egy dióda is megfelelő lehet e célra, teleppel sorosan.
Szóval némi kérdés van ebben a dologban..
üdv! proli007
(#) PPetya válasza proli007 hozzászólására (») Máj 16, 2012 /
 
Szia!

Azért van 2 x 5V mert az egyik maga a riasztó, a másik a sziréna tápja.
Semmi közük nincs egymáshoz, 2 különálló L7805CV -vel oldottam meg.
Max. áramfelvétel 500 mA.
Valami olyasmire gondoltam, hogy ha a tápegység kimeneti feszültsége " elmegy " akkor egy relé elejt és a telepekről folyik tovább a táplálás.
Amikor visszajön az áram akkor a relé újra behúz és a tápegység hajtja tovább a rendszert.

Üdv.: Petya
(#) proli007 válasza PPetya hozzászólására (») Máj 16, 2012 /
 
Hello!
Relé? Kettővel feljebb, ott volt a rajza.. De a relét teheted az 5V-os stabi elé is.
üdv! proli007
(#) PPetya válasza proli007 hozzászólására (») Máj 16, 2012 / 1
 
Szia!

Van egyszerűbb a relétől? Vagy ha relé akkor milyen tipusú, és hogy kell bekötni? Az lenne a lényeg, hogy ne legyen feszültség kiesés.

Üdv.: Petya
(#) proli007 válasza PPetya hozzászólására (») Máj 16, 2012 / 1
 
Hello!
Relénél egyszerűbb a dióda. Feszültség kiesésé akkor nem lesz a relénél, ha a pufferkondi arra az időre tárolja az energiát. De még mindig nem írtad, mekkora lehet a feszültség és milyen elemről szándékozod megtáplálni.
Így ezek csak elvi okfejtések, semmimások.
üdv! proli007
(#) proba válasza PPetya hozzászólására (») Máj 16, 2012 / 1
 
Rendes riasztókban alap az akku.A szünetmentesség pedig olyan hogy a hálózat tölti az akkut ,a riasztónak az összes tápja az akkuról megy.Ha a te szerkezetedben a plusz telepek elemek,akkor honnét tudod mikor kell cserélni,ha akkuk ,akkor a töltőkör elrendez mindent , minek a szünetmentes átkapcsolás.
(#) szabics válasza proba hozzászólására (») Máj 16, 2012 / 1
 
Két dióda szembe kapcsolva a katódoknál, az a közöspont. Az megy a táplálandó áramkörhöz. Az egyik dióda anódra az akkumulátor a másikra a töltő. Ennek általában nagyobb a feszültsége mint az aksinak. Ezért azt lezárva tartja. Amint megszünik a töltőfeszültség a dióda nyit és az akkumulátorról működik. gyors, hangtalan, nemkopik, olcsó.
Következő: »»   1 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem