Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » ESR mérő
 
Témaindító: zoly15, idő: Márc 28, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   9 / 17
(#) hinar83 válasza Zerocross hozzászólására (») Feb 3, 2012 /
 
Hello.
Köszönöm az ötletet, ezen még nem is gondolkodtam.
Egy régebbi "projektből" úgy is maradt vissza kb 3db, igaz TO92-es tokozásúak, de ezzel legalább könnyebb lessz bánnom.
(#) Zerocross válasza hinar83 hozzászólására (») Márc 18, 2012 /
 
Na? Jutottál már eredményre?
(#) speed008 hozzászólása Jún 8, 2012 /
 
Üdv.
Egy ESR mérő megépítését tervezem.
Találtam: ezt a linket, és ezt a linket.

A második link már áttervezett. Kivettek belőle egy pár tranzisztort meglátásom, szerint és a zárlatot jelző diódát is. Olvastam, hogy az első kapcsolás kismértékű megváltoztatása után megfelel neki a kapcsolásokban található ESR mérő skálája is.

Van valakinek tapasztalata az alábbi kapcsolásokkal?
Érdekelne a véleményetek!

Üdv.Speed008
(#) patexati válasza speed008 hozzászólására (») Jún 8, 2012 /
 
Szia! Nem gondolkoztál egy ILYEN megépítésén? Ez pontos és nagyon sokat tud.
(#) speed008 válasza patexati hozzászólására (») Jún 8, 2012 /
 
Üdv!

Nekem igazából az analóg technika jobban tetszik. A pic es dolgokat nem kedvelem annyira. Meg nekem igazából csak pár kondit kellene kimérnem vele, ezért is gondolkodok inkább hagyományos műszerbe
(#) speed008 válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 8, 2012 /
 
Üdv.

Érdekelne, hogy amit feltettél ebben a mellékletben kapcsolás az működőképes-e? Vagy ezt a kapcsolást érdemes megépítenem szerinted?

Ha a műszerskáláról lenne jobb felbontású képed,megköszönném, ha feltöltenéd.
(#) Ge Lee válasza speed008 hozzászólására (») Jún 8, 2012 /
 
Amit régebben csatoltam (és építettem), az ennek a rajznak az egyszerűbb (és jobb) változata. Nekem tökéletesen bevált, évek óta használom. Egy pillanat alatt leolvasható, és a PIC-essel ellentétben ez nem is fog megviccelni soha. Jó nagy műszert használok, így a 0,05 ohmot is simán le lehet olvasni, nem mintha számítana, mert nem a pontos érték a lényeg, hanem az attól való %-os eltérés.
Képem az valahol talán van róla, majd ha egyszer hazaérek akkor előkeresem. Műszer függő, lehet hogy a tiédhez nem lesz jó akkor úgyis másikat kell csinálnod. A neten keringő rajzok közül nekem ez jött be leginkább, egyszerű, olcsó és jó.
(#) speed008 válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 8, 2012 /
 
Akkor valószínűleg ezt a rajzot csinálom meg amit te is ajánlottál.
Elvileg a kapcsolási rajzot feltettem csatolmányba. Erre gondoltál?
Engem is az olcsósága és egyszerűsége fogott meg leginkább.
A műszer milyen értékű legyen?
(#) Zerocross válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 9, 2012 /
 
Heló!

Idézet:
„... és a PIC-essel ellentétben ez nem is fog megviccelni soha.”

Légyszíves, ezt kifejtenéd bővebben?!
Kíváncsivá tettél!
(#) Ge Lee válasza speed008 hozzászólására (») Jún 9, 2012 /
 
Igen, ez az. Az adatok leolvashatók a skáláról (100kHz-30mV-100uA), vagyis 30mV és 100kHz a mérőjel, a műszer pedig 100uA-es. Ha van otthon valamilyen nagyobb műszered akkor már csak egy TL084-et és pár alkatrészt kell venni. Szerintem egy bizonyos tartományon belül bármekkora műszer használható hozzá, csak az előtéten (potin) kell állítani.
(#) Ge Lee válasza Zerocross hozzászólására (») Jún 9, 2012 /
 
Nincs ezen mit kifejteni, ismerősöm végigméri a javítandó TV-t LCM3-al, és amikor bekapcsoláskor újra elpukkan a táp, akkor elkéri az enyémet, és talál még vele két rossz kondit. Ne érts félre, imádom a PIC-et, sok más célra. ESR mérésre viszont inkább maradok az enyémnél.
(#) speed008 válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 9, 2012 /
 
Üdv!
Azt megmondanád, hogy a te műszered pontosan milyen. Ezalatt az érzékenységét értem leginkább.
Ha véletlen megtalálnád a kijelző rajzát akkor megköszönném, ha feltennéd, mert akkor könnyeben átméretezem.

A mellékletben feltettem a kapcsolási rajzodat. Te ezt csináltad meg?

Segítenél, ha a skálát magam akarom megcsinálni, akkor hogyan a legegyszerűbb? Illetve a mérőt hogyan kell feléleszteni?
(#) Ge Lee válasza speed008 hozzászólására (») Jún 10, 2012 /
 
Épp az előbb írtam le, hogy 100uA-es. Egyébként így néz ki, de ezt te is megkereshetted volna
Akkor azt is ismét leírom, hogy igen, ezt építettem meg. Azt a rajzot terveztem át (egyszerűsítettem le) amit nemrég csatoltál, mert az a tranyókkal kiegészített változat nem volt az igazi. A skálát legegyszerűbben az erre kitalált programokkal lehetne megrajzolni, de amiket le tudtam tölteni a netről, azok egyike sem volt hajlandó pont ilyet rajzolni csak hasonlót, és a csökkenő számokat sem lehetett beállítani rajtuk. Ezért maradt a kézi rajzolás, ami elég macerás de legalább pontos. Megmértem az adott ellenállásokat sorban (0,1-0,5-1ohm stb. egészen 20 ohmig), és egy ceruzával bejelöltem a műszer skáláján. Ezután kivettem a skálát, beszkenneltem, és egy képszerkesztő programmal vonalakat csináltam a ceruzás jelekből, majd odaírtam az értékeket és végül kinyomtattam.

Az élesztése annyi, hogy összerakod és működik. Nekem egy dugasztápról megy, kb. 8,3V-ról (az 5V-os stabil tápot emeltem meg egy 3,3V-os zenerrel). Annyi szépséghibája van, hogy az IC offszet hibáját néha korrigálni kell, ezért a trimmer potival nem árt sorbakötni egy kisebb értékű forgópotit, amivel 1-2 tizeddel el tudod tolni a nullát, azaz nullázni tudod a műszert. A nyák gyufásdoboznyi méretű, ha hazaérek keresek róla valamit.
(#) speed008 válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 10, 2012 /
 
Üdv.
Bocsi, de csak reggel vettem észre az előző hozzászólásod.
A trimmer helyett én egyből forgó potit kötök és kivezetem az előlapra.
Van még pár forgó potim itthon.
A kalibráláshoz veszek az általad említett ellenállásokat.

Köszönöm az eddigisegítségedet!
(#) Zerocross válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 11, 2012 /
 
Mégis kifejtetted , de kösz a tapasztalati véleményt. Nincs kapcsolatom sem érzelmi, sem szakmai téren az LCM3-mal. Eddig egy gyári műszerrel méregettem a kondikat, csak kiforrasztva. Mivel ez a kéziműszer gyanúsan kezdett viselkedni (Lehetetlen értékeket mutatott), ezért kezdtem keresni in-circuit kondi-mérő kapcsolásokat. Két kapcsolásra szűkült a listám. Bár ki nem állhatom a mikro-vezérlőket, de a "sok az egyben" műszerként elég csábító az LCM3, a másik az általatok tárgyalt kapcsolás. Kíváncsi lennék, hogy az LCM3-TEAM mit szól az általad említett mérési hibához.
(#) Ge Lee válasza Zerocross hozzászólására (») Jún 11, 2012 /
 
Gondolom valami olyat, hogy "az teljes képtelenség".
(#) jucsaba válasza Zerocross hozzászólására (») Jún 11, 2012 /
 
én az az lcm3-at megépítettem 3 példányban , kíváncsiságból.
tapasztalat:
ami pozitív:
nagyon pontosan kalibrálható,
nagy (0,1 pf felbontás , )
a nullája nem nagyon mászkál(na ez csak c mérésnél igaz)
ami negatív tapasztalat:
a nullája elmászik l mérésnél , kell néhány óra mire beáll- bemelegszik
a javasolt in circuit mérőfej nem az igazi módosítottam, mert nyitott kapcsoknál is mutatott(1 procit kinyírtam , ezért 1-be beépítettem de csak diódás határolót)
bekapcsoló is lehetne 3 állású - háttér világítás nem mindig kell
5v stab ic más is lehetne (78l05 3ma fogyaszt, az elektronika 5ma)
cmérés hiba :rátettem 50mikros kondit a cmérés kapocsra , de nem az leko oldalra , és ugráló nagy negatív értéket mutatott, ami félre érthető és zavaró
mérőzsinór hossza nem mindegy , kalibrálva és nullázva hosszabb vezetékkel kicsi( akár 1-2 %) hibát visz be.

elfogulatlanul teszteltem , valószínűleg és sem tudtam volna jobbat összehozni, nem fikázás amit írtam csak tapasztalat, mivel más lc mérőm most nincs , így nem tudom mihez viszonyítani.
(#) p_istvan válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 11, 2012 /
 
Inkább valami olyasmit, hogy teljesen más elven mérnek, és pl. LC elemekből álló áramköröknél jelentkezhetnek eltérések ahol az induktivitás 1-10 uH közötti...
(#) hutale válasza Zerocross hozzászólására (») Jún 11, 2012 /
 
Eddig csak az lcfesr merot hasznaltam in-circuit esr meresre. Tapasztalataim szerint a processzoros meresnek azert van nehany elonyos tulajdonsaga: jobb felbontas (nehany mOhm), pontosabb, konnyebb kalibralni, feltoltott kondit tud kisutni es tud tajekoztatni hogy eppen mit csinal (amellett, hogy tobbfunkcios).

Ami a hibas merest illeti, konnyen elkepzelheto, hogy a hibas kondi parhuzamosan volt kotve egy masik hibas kondival es az elso meres soran csak az egyik rossz kondi volt kicserelve. Csere utan ujabb meresnel kibukik a masik. Ez barmikor megtortenhet merotipustol fuggetlenul.
(#) p_istvan válasza jucsaba hozzászólására (») Jún 11, 2012 /
 
- Kis értékű (felbontás 10 nH) induktivitás méréséhez ajánlatos lenne normális fazékvasmagos mérőtekercset beépíteni, az általában felhasznált fojtótekercs nem az igazi!
- Ha az in circuit mérőfej nyitott állásánál valamilyen értéket mutat akkor valamelyik alkatrész nem jó, leginkább a 22 Ohm értéke (nagyon) nem pontos.
- Miért kellene 3 állású kapcsoló a háttér világítás miatt, az eredeti kapcsolás csak külső tápnál világít, belső elemnél nem, normális LCD a nélkül is kontrasztos és sötétben meg ritkán méregetünk. De persze igény szerint ezt alakíthatja mindenki magának.
- Védő dióda a bemeneten okozhat mérési problémákat, a teszteltem zénerrel, de nem mindig volt az igazi ezért nem kerül bele, persze erre tekintettel kell lenni. Az érzékenység ára...
- Az eredeti kapcsolásban (a cikkben is) lp2950 van (low dropout és 75 uA saját fogyasztás) a 75l05-t honnan vetted?
- A nem polarizált kapacitás mérés bemenete valóban nem tud mit kezdeni egy elkóval, de nem is erre való! Egy multiméternél is oda kell figyelni, hogy áramot vagy feszültséget mérek vagy egyéb jellemzőt. Sőt ott nem csak zavaró lehet, hanem meghibásodást is okozhat!
- Hosszú mérővezeték a pontos méréshez nem ajánlott, de miért is kellene azzal mérni. Komoly műszereken magán a műszeren van a mérőfoglalat a pontos méréshez, ez lenne a leghelyesebb itt is.
(#) p_istvan válasza p_istvan hozzászólására (») Jún 11, 2012 /
 
Vagy az van amit hutale kolléga írt.
De valószínűleg homályban fog maradni. Nem tudjuk milyen áramkörben mértek és hogy, a kiforrasztott elkókon volt-e mérési eltérés!
(#) jucsaba válasza p_istvan hozzászólására (») Jún 11, 2012 /
 
78l05 : nem tudom honnan vettem , lehet h tényleg nem ezt tervezted be , valahol ezt a kapcsirajzot találtam , majd kinyomozom.
hosszú mérővezeték: nem építettem dobozba- először- csak asztalon teszteltem, 1-et betettem egy modem házába(hála genius cégnek), de gondolom nem minden kondit lehet mérőfoglalatban mérni.
bekapcsoló: arra gondoltam h ha már dobozba lesz , teszek bele akkut, és akkor lehet h kell majd háttér.
bemenet védelem: nekem a c mérő pontnál szált el a proci ,ide tettem diódákat, ha jól emléxem 2-2 1n4002
ha a c mérőpontra 50-100 mikrót teszek akkor ezek szerint meghalhat a proci? na ezt sehol sem olvastam.
tekercs : a tipusát nem tudom de nem fazék mag hanem 1A 100 mikroh fekete zsugorcsöves tekercs, vasmagja mint egy kicsi varrógép spulni , alig fért a helyére, gondolom ez jó ide , mert azt írtad minél kissebb ell-ú legyen.
(#) p_istvan válasza jucsaba hozzászólására (») Jún 11, 2012 /
 
Feltöltött elkót nem illik mérni semmivel sem, mert baj lehet belőle. Mindig rövidre kell zárni mérés előtt...
Az a nagyméretű fojtó nem jó, túl nagy a vesztesége. A kisebbik kell bele (kb. 9 mm átmérőjű): RLB0914-101KL
(#) Ge Lee válasza p_istvan hozzászólására (») Jún 12, 2012 /
 
Vannak annak is előnyei persze (jobb felbontás, több funkció stb.), de én ezt kizárólag ESR mérésre használom, semmi másra (LC mérésre én is PIC-et használok). Arra pedig ennél egyszerűbbet és jobbat nem tudok. Fejre állítom a TV vagy táp vagy akármi nyákját, és percek alatt végigmérem vele az összes kondit. Ami gyanús vagy teljesen rossz azt egy filccel megjelölöm, és cserélem.
(#) Zerocross hozzászólása Jún 12, 2012 /
 
A mérőhidas ESR mérő megépítését már kívánja a műhelyem. De kíváncsiságból kipróbálom, hogy LMC555-tel, mint jelgenerátor, és prec. OPA-val lehet-e az érzékenységet növelni, az 1 ohm alatti tartományt kiszélesíteni. (A prec OPA-t még keresem).
(#) Ge Lee válasza Zerocross hozzászólására (») Jún 12, 2012 /
 
Ami nekem van azét is lehet, csak minek. Egyrészt nincs szükség a gyakorlatban nagyobb érzékenységre (a 0,05 bőven elég), másrészt akkor nem fogsz tudni 20 ohmot mérni. Egy nagyobb feszültségű, néhány µF-os kondi új korában 12-15 ohm. Ezt is meg kell valahogy mérni. Ki van ez találva.
(#) jucsaba válasza p_istvan hozzászólására (») Jún 12, 2012 /
 
már én is tudom...
nagy a vesztesége:ohmos vagy mágneses?
(#) Zerocross válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 12, 2012 /
 
A skálabővítésre azért gondoltam, mert az egyik véglet az alaplapi (igen alacsony feszültségű) és táp elkók mérése, esetlegesen egy összehasonlítás amit így el tudnék végezni. Ezt úgy gondolom, hogy ha több elkó van párhuzamban, akkor in-circuit mérésnél besegítenek egymásnak, és ha érzékenyebb a műszer akkor talán jobban szembetűnőbb a kis eltérés, ami szerintem abból adódik, hogy a mérés alatt lévő kondinak közvetlenül a lábainál mérek, míg a vele párhuzamos kondi, ami "besegít" a mérés meghamisításában, az összekötő vezetékkel(fóliacsík) meghosszabbítva csatlakozik.
A másik véglet az általad említett kondik. Első gondolatom, hogy ha sikerül megvalósítani a finomítást, akkor ezt átkapcsolással oldanám meg.
(#) speed008 válasza Zerocross hozzászólására (») Jún 12, 2012 /
 
Üdv!
Hasonlón én is gondolkodtam, de a párhuzamosan kötött kondikat te beforrasztva nem tudod különvenni. Igaz, hogy nagyobb a távolság, de a vezetősávnak szerintem nincsen akkora ellenállása, hogy a mérés szembetűnő legyen.
A két véglet miatt meg egy termetesebb műszer ajánlott. Mert nagyobb skála, finomabb beosztás.
(#) Zerocross válasza speed008 hozzászólására (») Jún 13, 2012 /
 
Vajon meddig kellene a mérőfrekvenciát növelni, hogy értékelhető különbséget mutasson egy 5-10mm fóliacsík?
Következő: »»   9 / 17
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem