Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PMR rádió
 
Témaindító: pet, idő: Júl 24, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   6 / 8
(#) pucuka válasza Pujc hozzászólására (») Jún 24, 2011 /
 
Mint már mondtam, a másik készüléket úgy tudod térerő indikálásra használni, hogy elviszed olyan messzire, hogy bezajosodjon a vétel. Ilyenkor a zaj változásából (ha csökken a zaj nő a térerő, ha növekszik a zaj, csökken a térerő) tudsz következtetni a térerősségre.
Az 5/8 -os sugárzó alá kellene a csonkja, amit egy kb 1 m2 fémlemez közepébe fúrsz. Az innen jövő koax kábelt kell a nyákon levő RF kimenetre kötni, minél rövidebben. A koax kábel egy tápvonal (cső) aminél a méretek nagyon fontosak, a csatlakozások is kritikusak, nem olyan egyszerű a dolog, hogy viszem a jelet a középső éren, az árnyékolás meg kötöm valahova. Így aztán hamar oda lesz a teljesítményed.
(#) Pujc válasza pucuka hozzászólására (») Júl 2, 2011 /
 
Megépítettem a "csonkot" az 5/8-os sugárzó alá,1/4 hosszúakat.
Gondolom így már van értelme próbálkoznom ezzel a tipussal (is).
Bár TV koaxra kötöttem, lehet az totál nem jó erre a feladatra.

100_4939.JPG
    
(#) pucuka válasza Pujc hozzászólására (») Júl 2, 2011 /
 
Ez, már jobban mutat. De ennek az antennának 50 ohm körüli a talpponti impedanciája, és a PMR kimenő impedanciája is nagy valószínűséggel (de nem biztos), így a 75 ohmos kábel sokat ronthat a helyzeten. Mindenképpen 50 ohmos kábel kellene, és kis csillapítású, vagy vastag koax
(#) Nagy Tamás hozzászólása Szept 12, 2011 /
 
Sziasztok! Pár napja vásároltam egy pár SILVER CREST twintalker 4810 tipusú pmr rádiót. Ez amolyan Tesco-lidl gazdaságos gagyi. Kertvárosi környezetben kb. 1km a hatótáv. Ha bemegyek a szobába még kevesebb.

Valhol olvastam hogy a mikrofon modulációját lehet állítani hogy érthetőbb,hangosabb legyen a beszéd.
Ha valakinek birtokában van ilyen készülék,kérem ossza meg tapasztalatait.

Továbbá érdekelne egy bevált ,kipróbált teleszkóp ,vagy bot antenna (műszaki rajza)ami jobb a gyári kis rugócska antennánál. Üdv:T
(#) Nagy Tamás hozzászólása Szept 12, 2011 /
 
...Ja azt elfeledtem leírni hogy már átalakítottam koax csatlakozósra az antenna bemenetét. A kis trimmereket nem mertem eltekergetni.
(#) pucuka válasza Nagy Tamás hozzászólására (») Szept 12, 2011 /
 
Ha már nincs szükséged a rádióra, nyugodtan eltekergetheted a kis trimmereket.
(#) Nagy Tamás válasza pucuka hozzászólására (») Szept 12, 2011 /
 
ha-ha[OFF][OFF]
(#) Pujc válasza Nagy Tamás hozzászólására (») Szept 14, 2011 /
 
Szerintem egész olcsón lehet ilyen kis PMR antennákat venni, azokkal tuti nem kell tökölnöd, mérgegtni vagdalni pár ezresből simán beszerezhetsz, használtan meg tuti még olcsóbban is..
(#) Inhouse válasza Pujc hozzászólására (») Szept 14, 2011 /
 
Az elég érdekes, mivel a PMR szabvány nem engedélyez külső antennát, sem annak bontahatóságát, ha jól tévedek...akkor meg minek árulnának hozzá antennát?

Üdv
Inhouse
(#) Pujc válasza Inhouse hozzászólására (») Szept 14, 2011 /
 
Pedig létezik, meg 0.5w nál nagyobb kimenő teljesítményt sem, és mégis van.

http://uk.rs-online.com/web/p/products/6550214/

..essék egy PMR antenna (csak jelzem:gyári)
(#) Pujc hozzászólása Szept 14, 2011 /
 
ÉRDEKESSÉG!
Tapasztalt rókák hozzászólástát várom ebben a témában.Hogy is van ez?! Mik ezek a rejtett dolgok?! Nézzétek meg a képet.Ki tud okossat hozzászólni?!
Megjavítottam barátom készülékét , és ilyesmik voltak a nyákon hátul, ezeket nem bántottam. "sose piszkáld ami működik"-címszó aklatt
(#) pucuka válasza Pujc hozzászólására (») Szept 14, 2011 /
 
Persze mindent meg lehet buherálni, az más kérdés hogy szabad-e. (mindíg is voltak, vannak, és sajnos lesznek is emberek, akik többnek képzelik magukat másoknál)
Az antenna kérdés távolról sem olyan egyszerű, hogy veszek, csinálok egy külső antennát, és lenyomok mindenkit. Az antennának mindíg két pólusa van, az egyik a sugárzó, amit látsz, lehet gyári gyönyörűséges, és lehet "gagyi" tekercsrugós drót. Az utóbbi szokott általában jobb eredményt adni, mert gyárilag ez készült a berendezéshez, ennek a legkisebb a sugárzási vesztesége. Az utólagosan felszerelt csatlakozó meg a sugárzó egyáltalán nem biztos, hogy illeszkedik a rádióhoz, és elég nagy szerencse kell ahhoz, hogy a sugárzási veszteség ne nőjjön. A sugárzási veszteség leginkább abból adódik, hogy a dipól másik fele maga a kézben tartott rádió teste, és közelében sincs a szükséges méretnek. A sugárzó nyeresége sem a vastagságától függ, (az csak a sávszélességet befolyásolja, éa az a 100 kHz az nem olyan sok) hanem az elektromos (hullámhosszban mért) hosszától. És akkor még szó sem esett az illesztetlenségből adódó veszteségekről, problémákról. Mindenesetre szép pénzt el lehet kérni az ilyen csicsákért.
Sokkal inkább arra kellene törekedni, hogy megvenni márkásabb, és egyúttal drágább készülékeket, mint az olcsóbb darabokat, és aztán vakaródzni.
Tanulságként csatoltam egy iratot.
(#) pucuka válasza pucuka hozzászólására (») Szept 14, 2011 /
 
hogy a kérdéseidre is válaszoljak. A kapcsoló eléggé gyárinak tűnik, szükség lenne további adatra, hogy mit is csinálhat. Az a "rugó" meg nem rugó, hanem induktivitás, az antenna sugárzójának része. Ezzel van az antenna kihangolva a legkisebb sugárzási veszteségre. Az lehet egy második (külső) antenna csatlakozás, de a kapcsolója egy Schottky dióda nincs beültetve, és gondolom a kapcsolási lehetőség a menüjében sem szerepel.
(#) Pujc válasza pucuka hozzászólására (») Szept 14, 2011 /
 
Nekem nem célom "buherálni", félre ne értsd! Én megjavítottam egy PMR-t amit a barátom hozott mert földhözvágta.Amint a képen látható, számomra fura dolgok keltették fel érdeklődésemet. Barátomnak sem szándékozom átbuherálni, közben vett egy drágábbat, Egészségére.Én nem szándékoztam venni drágábbat , mivel elsőre kitapasztalni, "ráérezni" erre a hobbira nem kell a legvadabbakkal kezdeni, szerintem.Persze van akinek semmi sem jó még a csúcsok csúcsa sem, embere válogatja.Most ott tart,hogy nyomkodja össze vissza, azt sem tudja mit csinál.
Tudom,hogy a párhuzamossan haladó vezetők induktív elemet képeznek, így a rugó egy induktív antenna.
kísérletezgetni szabad, az nincs tiltva.
De szerintem majd ő el tekergeti meg kapcsolgatja magának, én azért még szeretném használni a saját készülékemet,elvégre jó helyen lakok és 60Km-es távot nagyon szépen viszi, én elégedett vagyok így is .
(#) Pujc válasza pucuka hozzászólására (») Szept 14, 2011 /
 
Közben RÁJÖTTEM! Nem más mint egy teljesítmény kapcsoló.Ennyi. Azért köszönöm a választ!
(#) Nagy Tamás hozzászólása Szept 15, 2011 /
 
Szép estét! A minap készítettem egy 4 elemes yagi antennát a kis pmr rádiómra. Szuper nagy javulás tapasztalható ,még úgy is hogy az antenna csak 2m magasan volt,és 12m a koax kábel hossza,és 75 ohmos.

ANTENNA.jpg
    
(#) tucsok hozzászólása Szept 15, 2011 /
 
Sziasztok! Akkor most hogy is van ez? A nagy németben
hivatalosan árulják.
http://www.conrad.de/ce/de/product/930396/PMR-FUNKGERAeT-ALBRECHT-G7-MAG
Pedig ők kényesek az ilyenre.
(#) pucuka válasza Nagy Tamás hozzászólására (») Szept 15, 2011 /
 
Tökéletes az illesztés. A rádió asszimetrikus 50 ohm körüli kimenő impedanciáját egy 75 ohmos kábellel bekötötted egy 240 ohmos szimmetrikus antennára. Nincs hozzáfűzni valóm. . .
(#) pucuka válasza tucsok hozzászólására (») Szept 15, 2011 /
 
Míg észre nem veszi valaki. Biztos, hogy nem gyári.
(#) satlokk válasza Pujc hozzászólására (») Szept 15, 2011 /
 
A 75 ohmos kábel még épp,hogy elmegyen csak kicsit rosszabb lesz az swr érték,és így lesz adó teljesítmény veszteséged.Használj minimum RG58-s koaxot,ha tudol,ehhez a teljesítményhez tökéletes.Üdv!
(#) Pujc válasza satlokk hozzászólására (») Szept 16, 2011 /
 
Köszönöm hozzászólásod! Körsugárzót háztetőn 50 ohm -os kábelt 4 méteresset használtam (bár a vékonyabbik fajta), de csak induktív csatolással, kísérleti jelleggel. Érdemleges eltérést nem tapasztaltam, így le is szereltem.
(#) Nagy Tamás hozzászólása Szept 16, 2011 /
 
Valakinek nem tetszett a hozzászólásom.
(#) barany165 hozzászólása Jan 25, 2012 /
 
Sziasztok!Az UV-3R Mark 2.Ext. tipusú pmr-ről van-e valakinek tapasztalata? Vásárlás előtt állok és a PX777. PX888-at kicsit drágállom.Üdv!
(#) pucuka válasza barany165 hozzászólására (») Jan 25, 2012 /
 
Az nem zavar, hogy nem PMR rádió? Legfeljebb PAMR, de az engedélyköteles, vagy inkább amatőr rádió.
(#) barany165 válasza pucuka hozzászólására (») Jan 25, 2012 /
 
Köszi a választ, a fórumon elhangzott a PX777. PX888 és mivel a rádiózásban járatlan vagyok, az oldalon ezek között olvastam a forgalmazó oldalán.Az URh műsor vétel
lehetősége is megtetszett.
Hobbi célra, kezdőnek ha tudnál valamit ajánlani, szívesen venném!
Üdvözlettel!
(#) pucuka válasza barany165 hozzászólására (») Jan 25, 2012 /
 
Hát, azért venni egy adóvevőt, illegálisan, hogy rádiót hallgass legálisan. Nem is tudom. De mielőtt megvennéd, az eladó valószínűleg fog kérni valamilyen rádióengedélyt, vagy amatőr engedélyt. Legalábbis, ha Magyarországon veszed. Ha külföldről vásárolod, és fennakad a vámon, akkor is kének valamilyen engedélyt.
PMR -t meg már lassan a zöldségesnél is lehet kapni. Ezek között is van olcsóbb, és drágább is. A nagyon olcsót nem igazán érdemes megvenni. Nézegesd a keresővel, hogy milyenek vannak. A kínálat elég gyorsan változik, nemigazán kísérem figyelemmel. De ha találsz egy neked megfelelőnek látszót, segítek.
(#) barany165 válasza pucuka hozzászólására (») Jan 25, 2012 /
 
Köszönöm válaszod! Mivel nyugdíjas vagyok, foglalkoztam a rádió amatőr vizsga gondolatával, a netten fellelhető
tananyagot olvasgattam, úgy érzem a nyugdíjas kategória nem okozna nehézséget, csak nálunk Szegeden csak "virtuális" klub létezik. Budepestre vagy máshová utazni egészségi és anyagi okok miatt meg nem tudok.
Üdvözlettel: barany165
(#) pucuka válasza barany165 hozzászólására (») Jan 25, 2012 /
 
Tudtommal korhatár csak alsó van. Vizsgák, meg nem csak Budapesten vannak, érdeklődj az NMHH ügyfélszolgálatánál, vagy a rádióamatőr szövetségnél.
De tanulmányozd ezügyben a HE oldal Rádióamatőrök topija -t, illetve a rádióamatőrök honlapjait.
(#) Csongle hozzászólása Máj 23, 2012 /
 
Sziasztok!
PMR rádióhoz keresek mono headsetet 3,5Jack csatlakozással. Egy van rajta, nem olyan mint a Kenwood. Gondolom ez szabvány és mindegy milyen gyártmányú készülékhez csatlakoztatom. Nem találok a neten elfogadható árfekvésbe, csak 2,5Jack csatlakozósat. Lehet ezeket átalakítóval használni? Vagy egyszerűbb készíteni hozzá headsetet?
(#) kovacspista hozzászólása Jún 12, 2012 /
 
Sziasztok! YAESU FTH2010 - hez kellene használati utasítás. Köszönöm.
Következő: »»   6 / 8
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem