Fórum témák

» Több friss téma
Lapozás: OK   1 / 1
(#) kontakthiba hozzászólása Máj 29, 2012 /
 
Sziasztok!

Azt szeretném megoldani, hogy logikai jelszinttel tudjak egy külső áramkört nyitni/zárni. Fontos, hogy a polaritás ne számítson, és legalább 100mA -t tudjon kapcsolni. Továbbá nem akarok relét se használni, mert az nagy, sokat fogyaszt, és még több alkatrész kell hozzá. (Egy kis elemes cucc lesz.)

A cél egy fényképezőgép távkioldása időközönként, mikrokontrollerről, de nem tudom, milyen fényképező lesz rajta, csak azt, hogy gombnyomást kell szimulálni.

Mit javasoltok erre?
(#) vilmosd válasza kontakthiba hozzászólására (») Máj 29, 2012 / 1
 
Azert vannak piciny Reed relek amiket pl a PIC maga tud mukodtetni. DIP rele
(#) Medve válasza kontakthiba hozzászólására (») Máj 29, 2012 /
 
Hello, 5V-on 10mA, lehet ennél egyszerűbben?

relé.JPG
    
(#) Macsek71 válasza kontakthiba hozzászólására (») Máj 29, 2012 / 1
 
ehhez mit szólsz : CD 4016
(#) kontakthiba válasza vilmosd hozzászólására (») Máj 30, 2012 /
 
Ez jónak tűnik, meg pici is, de kicsit húzós 1000 Ft -ért. Macsek71 féle CD4016 szimpatikusabb a 40 Ft -os árával.
(#) Medve válasza kontakthiba hozzászólására (») Máj 30, 2012 /
 
és mi lesz a 100mA-rel?
(#) proba válasza Medve hozzászólására (») Máj 30, 2012 /
 
És a tápfeszültségek függetlenségével.
(#) kontakthiba hozzászólása Máj 30, 2012 /
 
Na, így bízzon az ember bennetek! Ha legközelebb atomreaktor-szabályzó építésével bíznak meg, alaposabban utánanézek, mit ajánlanak mások.

Nem tudom, hogy működik egy ilyen multiplexer ic, azt hittem, az is olyasmi, mint egy kapcsoló, azaz "összeköt" két vezetéket egy input függvényében. De eszerint nem.

Akkor mégis marad reed relés megoldás. Mondjuk tény, hogy a sima relé is megteszi talán, esetleg van valami picike abból is. A reed relének nem kell dióda meg semmi? Abban nem tekercs húzza össze a kapcsolót?
(#) proba válasza kontakthiba hozzászólására (») Máj 30, 2012 /
 
Össze összeköt HA a feszültség szintek az ő táp tartományában vannak,(és valamely ponton egymással közösek), valamint a kapcsolandó áram nem lépi túl a megengedett terhelhetőségét...Talán ha nem ragaszkodsz a polaritásfüggetlenséghez egy darlingtonba kötött optocsatoló ,de ez is csak kompromisszumokkal (a kapcsolt jel sosem lesz ideálisan összekötve,és csak egy bizonyos feszültség felett működik jól (a 3V nem biztos hogy bele tartozik) Így ha üzembiztosat akarsz marad a reed cső (bár ezek töbsége sem szereti szerintem a 100mA-t) de inkább a sima relé.
Más kérdés hogy szerintem a fényképező nem is igényli a 100mA kapcsolását,különösen egy apró buborék gombbal vezérelt fajták..
(#) kissi válasza kontakthiba hozzászólására (») Máj 31, 2012 /
 
Szia!
A fényképezőgép miatt még eszembe jutott egy dolog:a sebesség! Nem tudom milyen alkalmazás lesz, de a reléknek is van kapcsolási idejük ( bár a reed tudtommal gyorsnak számít!), de egy fényképezőgép 1/1000 s-os záridejéhez képest már nem biztos, tehát ilyen szempontból is nézz körül !
Steve
(#) proli007 válasza kissi hozzászólására (») Jún 1, 2012 /
 
Hello!
Az egyezred expozíciós időhöz a relé meghúzásnak nem sok köze van. A relé meghúzás késleltetése, az expozíció végrehajtását fogja késleltetni, legfeljebb 10..20ms-al. De egy mai gépen ez a probléma olyan komoly, mint a difizár a csigán.
üdv! proli007
(#) kissi válasza proli007 hozzászólására (») Jún 1, 2012 /
 
Szia!

Azért gondolom problémának, mert például egy lövés hatására felrobbanó izzó vagy egy egy beültetőgép fényképezéséhez gond lehet a 10-20 ms késleltetés! Tudom, hogy extrémek a példák, de mivel automata a vezérlés, akár ez is lehet a feladat és ilyen megközelítésben szerintem nem elhanyagolható egy relé késleltetése !

Idézet:
„e egy mai gépen ez a probléma olyan komoly, mint a difizár a csigán.”


Ezt nem értem: pont a mai ( és régebbi!) gépek 1/1000 s-os záridejének biztosításánál lehet gond, hogy 2 gép szinkronizálása esetén az egyik már régen befejezte a fényképezést, amikor a másik még el se kezdte ( pl. a relék szórása miatt!! ) !

Steve
(#) kontakthiba válasza kissi hozzászólására (») Jún 2, 2012 /
 
Nem, itt nem fontos a sebesség, egy olyan géphez kell, ami egy léptető motort mozgat, vár, fotóz, és ezt sokszor.

Már tervben van olyasmi, amit írtál (gyors események fotózására, mint leeső vízcsepp, ugró szöcske, stb...), de ott nem is relével fogom megoldani, hanem valami gyorsabb módszerrel.
(#) kissi válasza kontakthiba hozzászólására (») Jún 2, 2012 /
 
OK! Steve
(#) Kera_Will válasza kontakthiba hozzászólására (») Jún 13, 2012 /
 
Régi telefonmodem kártyáról ingyen bányászható 3 - 5 voltos relé ! Abban is logikai szint húzta meg , no meg azért 1 paralel dióda nem árt a tekerccsel záróirányba bekötni !
(#) kontakthiba válasza Kera_Will hozzászólására (») Jún 13, 2012 /
 
Igazából arra jutottam, hogy talán nem is kell ehhez relé, mert szinte biztos, hogy egy DSLR gépet fognak meghajtani az áramkörömmel, az ilyeneknek pedig a elég jól megvan itt a távkioldási módja:

http://www.doc-diy.net/photo/remote_pinout/

Eszerint eljárva 99%, hogy menni fog a dolog.
(#) gyerek67 válasza kontakthiba hozzászólására (») Júl 23, 2012 /
 
Ha sor kerül rá, atomreaktor szabályzásban állok rendelkezésedre! (profil)
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem