Fórum témák
» Több friss téma |
Szia!
Tagadhatatlanul vannak hátrányai is a kis méretnek...ekkora terhelőáramra én sem ezt használom.Viszont kis terhelésű step-up-ként a legolcsóbb verzió, amit ismerek ![]()
Idézet: Én is pont erre gyanakodtam az imént...De az IC n ott vigyorgott a Motorola logo, sőt cseréltem is tokot már kínomban hátha megfőztem pl. beforrasztásnál és hibás. A schottky is az adatlapban ajánlott típus volt. De bármit csináltam, ezek fűtöttek mint a kályha. Van is belőlük még jó pár darabom, bár ezeken már nem Motorola logo van mert máshonnan rendeltem (vagy fene tudja, itt állnak a fiókban már vagy 2 éve) Olcsón átadók akár ingyé is, pl. KV főző projectekhez kiválóan alkalmasak. „Lehet, hogy hamisat fogtatok ki?” ![]()
Hamisak??? Másodgyártók (kényszerűségből (copyright problémák), technológiai okok miatt) nem egészen azonos paraméterekkel gyártanak áramköröket. Kétfélével próbálkoztam MC34063A OnSemi és TS34063 Taiwan Semiconductor. Mindkettő SO8 kivitel. Az OnSemi nem annyira meleg, de az is túl van az elviselhetőn. Valóban, a Taiwan Semiconductor egy kicsit gyengébb kivitel, de az adatlapjában ez benne van.
Inkább az a feltűnő, hogy kis kimenő feszültségnél nagyon kicsi lesz a hatásfok, bár nem panaszkodhatok, az analóg megoldás 10% hatásfokú lenne. Induktivitás cserével is próbálkoztam, beszereztem 100, 220, 330 uH min. 1A telítődésű SMD induktivitásokat, de a melegedés velük is megmaradt.
Főleg akkor a legolcsóbb, ha van belőle egy doboz bontott szivargyújtós adapter...
![]() 99%-ban ezek vannak benne, némelyikbe már TO220-as tokos jut. Én a PMR rádiókhoz csináltam 5V-os tápot, gyári telefonos töltő átalakításából. Affene se nézte, hogy mennyire melegszik, de ment már sokszor, végig Horbátországig, meg vissza, meg Romániába, meg helyben is, bírta. Az tény, hogy a márkásabb töltőkben márkás az IC is, viszont a gagyikban volt olyan tok, hogy szitázva sem volt, vagy még a tokja is sorjás volt, a lábak mattok, és az egész olyan "ringott a dzsunka" kivitelnek nézett ki... Üdv Inhouse
Már mindent értek... Felköthetik a másodgyártók... A Motorola gyártmányú SO8 tok mindent kibír. Vagy mégsem, akkor kész átverés.
![]()
Inkább az utóbbi, én tuti eredeti motorolát használtam első körben...Vagy elírták az adatlapot vagy a teszteken mértek félre valamit...
Üdvözlet! Egy kis segítségre lenne szükségem. Megépítettem ezt a kapcsolást, de valamiért terhelés hatására a felére esik le a feszültség. Egy RC autó távirányítóját hajtanám róla, ami max 150mA fogyasztana.
A betápja egy 3.7V LiPo cella lenne 1620mA, de próbáltam labortápról 5V-ot adni neki, de úgy is ugyan az az eredmény. Valakinek valami ötlet?
Ha jól látom nincs mi visszazárja Q1 bázisát, az adatlap szerint kell oda egy ellenállás Q1 bázisa és a föld közé.
mc34063 kalkulátor szerint R1 értéke 0.237Ohm.
Idézet: „Megépítettem ezt a kapcsolást” A kapcsoláson nem szerepel, hogy a 100uH-nek mekkora áramot kell elviselnie. Ha kisebb áramra méretezettet teszel bele, mint amekkora kellene (és ugye nem tudhatod, hogy mekkora is kéne oda, ha nem számolsz utána), akkor nem fog működni a kapcsolás. A másik dolog, hogy a külső tranzisztor és a Schottky-dióda paramétereitől is függ az eredmény. Ha utánaszámolsz, akkor a képletben azok is benne lesznek. Ha más típusú alkatrészeket raksz bele, akkor újra kell számolni.
Az induktivitas 1A-os. Gondolom ennek ell kellene birnia 150mA-t. Eloszor tranzisztor nelkul probaltam, es ugyan az volt a jelenseg,hogy lecsokkent a kimeneti feszultseg. Ezert raktam bele a tranzisztort. A tranyo es a dioda is az a tipus, ami a rajzon szerepel.
Hát szintén a kalkulátor szerint:
Ipk=1267 mA Mert ugye azon véletlenűl sem 150mA megy keresztűl!!
Segitenel, hogy ez az adat mit takar?
Az a csúcsáram ami a tekercsen keresztűl megy.
1,3A. Idézet: „Gondolom ennek ell kellene birnia 150mA-t.” Nem az a lényeg, hogy mennyit akarsz kivenni, hanem hogy aki az áramkört megtervezte, mennyire tervezte. Ugyanis az áramkörben van egy áramkorlát (ezt a tervezéskor állítja be a tervező), az induktivitás áramát eddig engedi nőni az áramkör. Ha ezt az induktivitás nem tudja, akkor még az áramkorlát elérése előtt csúnyán megugrik az áram (a tekercs telítésbe megy), mire az IC azonnal lekapcsolja a tranzisztort. A szabályozás addig tudja csak a feladatát ellátni, amíg a beállított áramkorlát kevesebb, mint hogy a tekercs telítésbe menjen.
Ertem! Koszonom a kimerito valaszt mindkettotoknek. Holnap kavarok hozza egy nagyobb induktivitast es kiprobalom. Vagy ha tudnatok abban segiteni, hogy attervezni az aramkort max 500mA terhelesre az is jo lenne. Elore is koszonom a segitsegeteket!
Meglett a hiba forrása. A 0.22Ohmos ellenállás volt megnyúlva. Csere után hibátlanul üzemel a konverter.
Még egyszer köszönöm szépen a segítségeteket!
Oksa, ez a lényeg. A 0.22Ohm-al 160mA környékén szabályoz le.
Meg egy kerdes. Az normalis, hogy a bemeneti oldalon majd 1A az aramfelvetel?
Azt mibol lehet megallapitani, hogy telitodik-e a tekercs?
Sajnos annyira nem ertek az elektronika ezen teruletehez. Kozben torolted a hsz-t.
Szia!
Ilyenkor mekkora a kimenőáram?
számolni kéne, de bonyolult...
azért gondolom, mert ugye az IC akkora áramnál kapcsol ki, amekkorát a sönt megenged.Lehet ekkorra már a fele kakaó elment világgá. Amikor lekapcsol a tranyó, csak annyi energia megy át, amennyit tárolt a tekercs...Ha rossz a hatásfok, akkor még elmehet az IC kapcsoló tranyóján is, de ekkor elég erősen kéne melegednie.Ha melegedés nem jelentős akkor szinte csak a tekercs marad. Ugye a kimenő fesz 5V tudtommal az RC vevő és a szervók is ezt igénylik. Azonban a szervók vehetnek fel darabonként is 150mA-t.
A kimeneti fesz. 12V. A bemeneti 4V. Es a taviranyitot hajtanam rola, ami 12V-on 150mA-t eszik. Kozben kiprobaltam egy masik kapcsolast is (LM2587), az olyan 400mA-t vett fel.
Persze csak ez éppen 100Khz en működik, az első kapcsolásod meg valahol 28Khz környékén, más a hatásfok!
Sziasztok!
Építettem egy ilyen IC-s kapcsolást. 24V-ból -20V-ot állít elő egy grafikus kijelzőnek. Mit tudok tenni hogy ne legyen hangos a tekercse? Gondolom a hallható frekvencián megy most, át lehet hangolni? Ha igen hogyan? Köszönöm!
A 3-as lábon lévő kondi értékével, mekkorát raktál oda?
ui: Eléggé a határon járatod, 44V veszi igánybe, és 40V-ra van specifikálva a maximum. A hozzászólás módosítva: Szept 6, 2012
Abból a készülékből szedtem ki amiben volt a kijelző is.
Gyárilag 24V megy be és -20 jön ki. Minden alkatrészt átmentettem, kapcsolási rajzot vissza rajzoltam, és egyezik az adatlapban találhatóval. Sajna smd a kondi, így értéket nem tudok.
Szia!
Gyártótól függ egy kicsit a tápfeszültség határa. PL: ST gyártó 50V-ot ad meg, a Motorola meg 40V-os. Erre figyelj oda! |
Bejelentkezés
Hirdetés |