Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC vezérlő elektronika és progi
Lapozás: OK   54 / 115
(#) mrcdcscc hozzászólása Jún 11, 2012 /

Sziasztok!

Azt szeretném megkérdezni, hogy ha a van egy bipoláris léptetőmotor, ami 12V-os és kb 1-1.5A-es, akkor a tápfeszültséget milyen méretű kondenzátorral célszerű szűrni?
(#) tiggersoft válasza mrcdcscc hozzászólására (») Jún 11, 2012 /

Ha csak ezt az egy motort hajtod akkor elég a 2200-3300uF. Ha tengelyenként van ilyen motorod akkor szorozd meg 3-al.
(#) JZoli válasza mrcdcscc hozzászólására (») Jún 12, 2012 /

De arra figyelj, hogy nem elég a 12V-os tápfeszültség a meghajtásához!
(#) mrcdcscc válasza JZoli hozzászólására (») Jún 13, 2012 /

Kedves JZoli!

Azt hogy kell értelmezni, hogy a 12V-os tápfeszültség nem elég a meghajtáshoz?
(#) tiggersoft válasza mrcdcscc hozzászólására (») Jún 13, 2012 /

Úgy érti, hogy ha normális sebességet akarsz elérni nagyobb feszültségről kell járatni. Nekem 5V-os motorok 24V-ról mennek, de ez még nem is olyan nagy tuning. Van aki 1.2-2.4V-os motort több mint 30V-ról használ.
(#) mrcdcscc válasza tiggersoft hozzászólására (») Jún 13, 2012 /

Értem, illetve nem.
Ha egy motor mondjuk 5V-os, akkor az mit, hogy 5V-os mit jelent?
Illetve pl. esetedben az 5V-os motor 24V-ról folyamatosan megy, vagy PWM-mel?
Az igazat megvallva én egy szkennerből szedtem ki egy motort, de a rajta levő STH-39D1126-02 1.8DEG/STEP 4.1OHM feliratra hiába kerestem rá a keresővel, nem találtam adatlapot hozzá. Úgyhogy a 12V tipp. Most készítem hozzá a vezérlő áramkört (H-hidakat, mert bipoláris). Gondolom a szkennerben sem adnak rá nagyobb feszültséget, mint 12, vagy mégis?

Kínai vezérlővel megy, PWM-el.
Azt a feszültséget jelenti, amit tartósan elbír, károsodás nélkül.
Mivel a te motorod 4.1Ohm kétlem, hogy 12V-os lenne...valószínűleg egy PBL3775-ös IC hajtotta ami maximum 750mA tud. Inkább olyan 2V körülire tippelem. Ebből már láthatod, hogy eredeti felhasználásakor is nagyobb tápot kapott.

Igen, van a nyákon gy PBL3775 vezérlő.
Akkor ez most azt jelenti, hogy ha én egyenlőre nem PWM-mel szeretném hajtani, akkor 2V-ot használhatok, ezt bírja el tartósan?

Nincs ott véletlen egy PBL3517 is?

Nem, ez az egy chip van itt.

Csak, mert néztem az adatlapját és egész egyszerű Step/Dir vezérlőt lehetne belőle fabrikálni.
Ha mindenképp ennél a motornál akarsz maradni akkor a TB6560-as IC-t ajánlom. Ne üzletben vedd, mert ott drága inkább a "sárga" fórum Adok-veszek topikját nézegesd. 7-800Huf-ért is van már.

A vezérlését magam terveztem meg, és fogom megcsinálni. Csak eddig azt nem tudtam, hogy magát a motort mekkora feszültséggel kell meghajtani.
(#) zmol válasza tiggersoft hozzászólására (») Jún 13, 2012 /

Bocs az offért, de a jelek szerint eléggé gomba vagyok. Mi az a "sárga" fórum?
Égen-földön keresek 6560-asokat, de mindenütt bazi drága...

Előre is köszi,
Zoli

Tervezz bele valami áramkorlátot ami olyan 500mA körül tartja a motor áramot. Akkor táppal is mehetsz feljebb...

Áramgenerátorra gondolsz, ami ha a motor tekercseiben levő áram a feszültség ráadásakor a 0-ról eléri a pl. 500mA-t, akkor már nem engedi tovább növekedni?

Igen, ezt többnyire PWM-el oldják meg.

Namost a PWM meg az áramgenerátor szerintem két különböző dolog.
PWM-mel honnan tudom, hogy a mekkora legyen a kitöltési tényező, ami az adott, pl. 500mA eléréséhez tartozik?

Szinte az összes vezérlőnek van Sense bemenete amin a fázisáramot figyeli. Ez egy soros ellenállás amin ugye feszültség esik...ezt figyeli és ez alapján állítja be a kimenő áramot.

Á, mostmár értem mi a sense, amit néhány helyen láttam.
És ezek az ellenállások mekkorák szoktak lenni? Mármint ha nem egy cél vezérlőről van szó, hanem amit a saját vezérlőmbe tennék.

Az emlitett TB6560-hoz 1A-ig 0.5Ohm az ajánlott. Nagyságrendileg neked is hasonló kellhet.
(#) mrcdcscc hozzászólása Jún 13, 2012 /

A léptető motor vezérléssel kapcsolatban még azt nem látom még át, hogy bipoláris motornál van két tekercsem, amikre meghatározott sorrendben és meghatározott irányban kell a feszültséget ráadnom a 2 db H-híd kapcsolással, pl. Full step módban A+B+, A-B+, A-B-, A+B-.
De ha mondjuk most kezdem el léptetni a motort, akkor honnan tudom, hogy ebből a ciklusból melyik lépésnél áll a motor, azaz melyik lépés jön?
(#) hotib válasza zmol hozzászólására (») Jún 14, 2012 /

Sárga fórum

De vásárolhatsz olcsón ebay-en is, vagy vedd fel a kapcsolatot gulasoft olvtárssal.
(#) zmol válasza hotib hozzászólására (») Jún 14, 2012 /

Köszönöm, időközben privátban is felvilágosítottak, és arra is rájöttem, hogy rosszul lehet bekábelezve az agyamban egy modul, mert a sárga kapcsán egyből valami kínai hely villant be
(#) ZsoltiD hozzászólása Júl 16, 2012 /

Sziasztok!

Maradt régebbről egy Tachus42 vezérlőm. Sikerült tegnap szereznem 3 darab 23SM056 motort. Ezen oldalon lévő motor bekötést hogyan kell értelmezni. Az ábra szerint 6 vezeték van ugye bekötve, viszont ennek a motornak ugye 8 van. Ezt nézegettem, de ebből nem igazán jöttem rá, hogy melyik színt hova is kössem. Valakinek van valami tippe?

Köszi!
Zsolti
(#) bodgabo válasza ZsoltiD hozzászólására (») Júl 16, 2012 / 1

Kozositsd a pirosat a citrommal, a feketet meg a naranccsal es maris 6 vezeteked van.
(#) mezpal hozzászólása Júl 16, 2012 /

Nekem van 1 ilyen kínai kék TB6560 as vezérlőm,kicsit használt már,azt csinálja hogy ugyanazzal a motorral tesztelve,az X jól fut és gyors a motor,a többin viszont csak kis fordulatot lehet beállítani mert lépést veszt,kiesik a forgásból,ja és néha sípol is a motor ami az X nél nincs.MI lehet a baja???? IC csere?
(#) tiggersoft válasza mezpal hozzászólására (») Júl 16, 2012 /

A vezérlőn azonos mindhárom tengely beállítása? Mikrolépés, tartóáram stb.?
(#) mezpal válasza tiggersoft hozzászólására (») Júl 17, 2012 /

igen. minden beállítás egyforma.
(#) ZsoltiD válasza bodgabo hozzászólására (») Júl 24, 2012 /

Tehát így gondoltad a bekötést (a többi szín így jó ugye?)
Bocsi, nem akarok értetlenkedni, csak biztosra menni.

kep.JPG

(#) bodgabo válasza ZsoltiD hozzászólására (») Júl 25, 2012 /

Nem ismerem ezt a vezérlőt, de amennyiben uniploáris és a tranzisztorok GND-re húzzák a kimenetet, akkor igen, így kell bekötni.
Következő: »»   54 / 115
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem