Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Számítógép építése
 
Témaindító: L_Maqvus, idő: Márc 19, 2011
Lapozás: OK   2 / 2
(#) szilva válasza szikorapéter hozzászólására (») Jún 5, 2012 /
 
Visszatérve az ötletedhez: nem ismerem az MSP430-ast, de most kicsit utánanéztem. Ha jól látom, ez egy mikrokontroller, nem tudom, hogy akarod ezt EPROM helyett használni. Ha valami szoftveres emulációra gondolsz, akkor véleményem szerint lassú lesz hozzá, de én azt gondolom, hogy nem is ez a módja a dolognak. Nekem is van otthon pár tonnányi hagyományos, kvarcablakos EPROM-om, de eléggé bajban lennék, ha fel kellene egyet programoznom.

Ha már mindenképpen ilyen régi technikákkal akar az ember foglalkozni, akkor a cuccokban lévő EPROM-ok helyett valami kényelmesebben kezelhető, modernebb eszközt lenne talán érdemes választani, mondjuk valamilyen flasht. Én leginkább egy soros módon felprogramozható, de normál üzemben párhuzamosan olvasható flasht keresnék és építenék egy mikrokontrolleres letöltőt hozzá, aminek segítségével mondjuk PC-ről soros porton átküldve a tartalmat megoldható a programozás.
(#) szikorapéter válasza szilva hozzászólására (») Jún 5, 2012 /
 
Akkor az msp helyett inkább egy sd kártya is jó szerintem.De a technika részleteiből nem nagyon szeretnék engedni,mivel ez speciálisan nosztalgia gép lesz.Gondoltam rá hogy esetleg átalakítani a videoton tv computeremet és abból készíteni valami kisebb LCD-vel ellátott masinát.
(#) szilva válasza szikorapéter hozzászólására (») Jún 6, 2012 /
 
Úgy látom, nem értetted meg a problémát. Az addig ok, hogy akarsz egy régi technikával épült cuccot, ami működik is. De felhoztad, hogy az oprendszert egy mikrokontrollerrel, vagy SD kártyával adnád oda neki. Ezzel csak annyi a baj, hogy sem az első, sem a második nem alkalmas akár csak egy Z80 párhuzamos memóriabuszával való kommunikációra, mert ott gyakorlatilag másodpercenként 1-2 milliószor válaszolni kellene a memóriaolvasási kérésekre. Vagy használsz EPROM/EEPROM eszközöket, amihez kell programozót építeni, vagy kölcsönkérni, vagy valami olyan, ma elérhető eszközt nézel, ami hardverből tudja a párhuzamos címzésű elérést, a tartalom beletöltése meg valami egyszerű módon történhet. Erre volt egy ötletem, hogy mintha találkoztam volna olyan párhuzamos címzésű flash-ekkel, amikbe soros módon (i2c vagy SPI) lehet írni.
(#) kameleon2 válasza szilva hozzászólására (») Jún 9, 2012 /
 
Idézet:
„Ilyen korú cuccokat én a restaurálás céljából tartom érdekesnek”
... ezért vagyunk különbözőek.... . Én pedig azt mondom - nem jó a függés egy-egy tengerentúli gyártótól.... Ha valaki számítógépet akar építeni - hát tegye. Ki tudja milyen ötletek születnek belőle. Ez is egyfajta evolúció. Nem biztos, hogy nekünk például a Mikrochip céget kell minden feladattal erősíteni. Példa: Parallax supercomputer vagy ennek mi értelme? esetleg ennek vagy ennek ? Éljen az evolúció !
(#) Mzoltan21 hozzászólása Aug 2, 2012 /
 
Jó lenne csinálni egy egyszerűbb erős számítógépet Cell processzorokkal, az lenne az optimális ha be lehetne őket szerezni egyenként, a ps3-ban nagyon kevés a ram
Egyelőre az oprendszert én programoznám.

kb 16 gb ramra esetleg 22-re kellene hely.
minimum két cell processzor lenne a panelen.
usb 3.0-val lenne megoldva minden periféria kivéve a monitort.
a bootolás valamilyen kisebb mikrovezérlő segítségével lenne, ami esetleg néhány egyszerübb dolgot is kezelni.
jó lenne talán még egy párhuzamos elég széles gyors interfészt ráaplikálni a buszra talán, ha esetleg bővíteni kellene még számító egységekkel.

a panel készítési technikákról érdeklődnék meg hogy hol lehet olyat rendelni hogy többréteges panel meg cell processzor ű, lehetőleg <= 65 nm technikával készült.>
(#) mateakos válasza Mzoltan21 hozzászólására (») Aug 2, 2012 /
 
Én láttam már olyat, aki tervezett többrétegű panelt DDR2-es memóriával, ő a mentor graphics szoftverét használta, a gyártatás pedig sokba került.
(#) _vl_ válasza Mzoltan21 hozzászólására (») Aug 3, 2012 /
 
Ők biztosan csinálnak többrétegű paneleket:
Bővebben: Link Bővebben: Link Bővebben: Link Bővebben: Link Bővebben: Link
Ők meg beültetnek neked BGA tokos cuccokat: Bővebben: Link

Mondjuk egy BGA tokos CPU-hoz a 8-10 réteg kb. a minimum, ott egy prototípus panel ára hatszámjegyű lesz...
(#) Mzoltan21 válasza _vl_ hozzászólására (») Aug 3, 2012 /
 
össze kell ragasztani sok egyszerű panelt és kész a többrétegű, csak úgy kell jó legyen.
(#) Hury válasza Mzoltan21 hozzászólására (») Aug 3, 2012 /
 
Üdv!
Azt hiszem egy számítógép építése nem ilyen egyszerű. Abban sem vagyok biztos, hogy azonnal Cell processzorban kéne gondolkodnia annak aki csak úgy gépet építene.
(#) Mzoltan21 válasza Hury hozzászólására (») Aug 4, 2012 /
 
gömbölyű vezetékek távol egymástól buszokhoz. a legnehezebb a paneleok összerakása talán a távolság tartás szempontjából, h minden busz ugyanolyan hosszú legyen
(#) Hury válasza Mzoltan21 hozzászólására (») Aug 4, 2012 /
 
Akkor már egyszerűbb lenne több ramot belepasszírozni egy PS3-ba és ráerőltetni valamilyen -már megírt- operációs rendszert.
(#) zenetom hozzászólása Nov 19, 2014 /
 
Sziasztok!

Szóval vannak ezek az ipari PC-k, melyeknél egy kis panelon van rajta mindenféle hardver (OnBoardComputer). Néhány típusnál van SIM foglalat is, pl: Bővebben: Link. Ezt fel tudom használni pl. a mobilnethez? Vagy milyen céllal raknak bele SIM foglalatot?

Talán ez erre legjobb topic (mióta rossz a HE keresője, alig lehet megtalálni a témákat..).
Előre is köszönöm!
(#) Ferencz Dominik hozzászólása Dec 12, 2015 /
 
Sziasztok.
Szerintetek lehetséges lehetne, hogy építsek magamnak egy olyan kisebb teljesítményű számítógépet amin ugyanúgy tudnék futtatni Windows 7-et? Esetleg CPU-t is hozzá?
(#) pixels válasza Ferencz Dominik hozzászólására (») Dec 13, 2015 /
 
Windows 7-et nem igen fogsz egyedi hardveren futtatni. Linuxot még elképzelhető, de a rengeteg hardveres munka után rengeteg szoftveres munka is kell. C fordítót kell bővíteni, és az egyedi hardverekhez illeszteni a linuxot. Egy ilyen több éves projekt is lehet.
(#) Lacaboy hozzászólása Jan 4, 2020 /
 
Sziasztok szabadidőmben relé alapú számítógép epitesen dolgozom. Egyelőre megfelelő a kettes számrendszerrel való műveletek elvégzése az összeadás egyértelmű számomra viszont a kivonás a szorzás és az osztás az nem. Valakinek van tapasztalata ilyesmiben?
A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2020
(#) bbb válasza Lacaboy hozzászólására (») Jan 4, 2020 /
 
Ez a youtube sorozat szerintem jól elmagyarázza a lényeget neked. Igaz ingol (indiai angol), de érthetően beszél, s a számok ugyan azok
Bővebben: Link
(#) bubuszoft hozzászólása Jún 2, 2021 /
 
Sziasztok.
Segítségeteket szeretném kérni. Van egy Kb 15 éves gépem (socet 775) el. Tudom nem mai darab, de szegény már kezd nagyom belassulni 8Gb ram melett és win10 alatt. Szeretnék egy teljesen új gépet összehozni. Nem Gamer gép kell, csak viszonylag gyors. Nem tudom hogy intelt, vagy AMD-t vegyrk
Következő: »»   2 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem