Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Számítógép építése
 
Témaindító: L_Maqvus, idő: Márc 19, 2011
Lapozás: OK   1 / 2
(#) L_Maqvus hozzászólása Márc 19, 2011 /
 
Sziasztok!

Gondolom sokatok van úgy hogy otthon porosodik egy P1 P2 gép. Ami mondjuk egy alaplapi kehe miatt szált el. Vagy pusztán csak kinőttétek! De ugyan úgy sokszor vagytok úgy hogy 1-2 feladathoz biza néha nagyon jó lenne egy ilyen kis vezélrő számítógép de akarjátok az egész gépet bepöccinteni miatta, aminél egy rakat perifériát nem is használnátok. (pl videókari).

Azon gonolkoztam, hogy esélyes lehet e az, hogy egy processzorral TFH.: 400MHz-es pentium 2, és 128mb sd 133-as rammal és egy ethernet kártyával meg egy usb kártyával épiteni tudjak egy számitógépet amin simán csak egy Linux fut és arra használom úgy programozom ahogy én akarom. konkrétan célgépet tudnék belőle csinálni. Elöször elvetettem az ötletet mondván halott dolog. De mégis bennmaradt a fülemben a bogár mig rákerestem.

És hát rátaláltam erre: http://pcforum.hu/hirek/11349/Epitsen+sajat+processzort+hazilag.html Érdekes, azért processzort nehezebb építeni, mint alaplapot, szerintem. A célom tulajdonképpen az ön fejlesztés, meg jó buli lenne egy ilyet megcsinálni.

Szerintetek mennyire lehetséges a fent vázolt ötletet megvalósítani? Esetleg valaki rajtam kívül még elngondolkozott ezen?

Üdvölzettel: Maq
(#) El_Pinyo válasza L_Maqvus hozzászólására (») Márc 19, 2011 /
 
Szia!
Ha kész eszközöket akarsz összedugiszálni, akkor nem látom mi lenne az akadálya, de ha Te magad akarod megtervezni az alaplapot, annak nem látom esélyét és felesleges is lenne. Van több lehetőség is, pl. amit említettél, hogy kiszuperált gépet összerakni, arra egy oprendszert telepíteni és készen is vagy, ennek hátránya a túl nagy fogyasztás és a korlátozott lehetőségek. Vannak készen kapható fejlesztőkártyák, amelyen 32 bites kontroller végzi a vezérlést, melyre egy beágyazott Linux kernel van telepítve. Ez sokkal univerzálisabb megoldás, több az IO amihez hozzá lehet férni, meg egyéb beágyazott periféria. Egy példa ilyen fejlesztőpanelre: Bővebben: Link
(#) watt válasza L_Maqvus hozzászólására (») Márc 19, 2011 /
 
IGen, elgondolkodtam, hogy számítógéppel vezéreljem a házamat, de el is vetettem, mert más eszközökkel a fogyasztás 100-ad annyi lett.
Ha mást akarsz vezérelni, ami nem okoz nagy fogyasztást a rövid működése miatt, akkor arra jó lehet...
(#) Ricsi89 válasza L_Maqvus hozzászólására (») Márc 19, 2011 /
 
Én régebben ilyet csináltam szervergépnek. Egy P2-es proci, hozzátartozó alaplap, rajta egy 2,5"-os laptop vinyó, hálókari és 128Mb sd ram. Linux futott rajta. A tápja egy régi laptop belső tápja volt, amit le lehetett választani külön egységként a laptop alaplapjáról. 12V-os aksi és egy laptop táp volt az áramforrás. Ha a gép ment, akkor 14V-ról kb 0,7A áramfelvétele volt. Ez néha felment 1-1,2A-ra, de nem maradt ott huzamosabb ideig. Ez a gép letöltésre és adattárolásra tökéletes volt, keveset fogyasztott. Szerintem ez bármire használható lenne, vezérlésekhez, stb.
(#) L_Maqvus hozzászólása Márc 19, 2011 /
 
Tehát lényegében kész alaplap nélkül esélytelen.
(#) pixels válasza L_Maqvus hozzászólására (») Márc 19, 2011 /
 
Használhatsz routert is erre a célra. A magyarok a marson versenyen többen is használtak routert vezérlési célokra a rajta lévő wifi megbízható vezeték nélküli kapcsolata miatt, talán érdemes lenne ott is kérdezősködni
(#) interferi válasza L_Maqvus hozzászólására (») Márc 19, 2011 /
 
Szia!
Nekem van a képeken látható PCI kártya méretü pc-m PI 233 64MB ram integrált monitor kártya, lan kártya, párhuzamos , rs232, rs 232/485/422, ide, floppy, ps2 billentyüzet egér port. (PCI-586HVE-S)
De most kaptam egy másik tipushoz oldalcmet Bővebben: Toradex
Bővebben: Link
(#) Hp41C válasza interferi hozzászólására (») Márc 20, 2011 /
 
Itt is található kártyás CPU -król leírás...
(#) hege88 válasza interferi hozzászólására (») Márc 20, 2011 /
 
Bocsi, hogy belevau, de én csak kíváncsiságból kérdezem: Ez a kártya önállóan is használható, mint PC?
az 1-es kében bal fent az a táp csati? Milyen táp kell neki?
(#) interferi válasza hege88 hozzászólására (») Márc 20, 2011 /
 
Igen, önmagában is használható az AT táp két csatijából csak az egyik kell rá . Az alsó PCI csati egy bövitő alappanelhoz van amivel több PCI/ISA kártya is rakható hozzá de az sajnos nincs meg hozzá.
(#) L_Maqvus hozzászólása Márc 20, 2011 /
 
Mondjuk én abbol indultam ki hogy abból épiteném ami itthon van
(#) interferi válasza L_Maqvus hozzászólására (») Márc 20, 2011 /
 
Nálam az a kis alaplap van itthon meg két VIA ITX alaplapos gép. Azt hogy procit miböl lehet épiteni az jó kérdés de ram meg isa/pci kártyák vannak itthon.
(#) L_Maqvus válasza interferi hozzászólására (») Márc 20, 2011 /
 
Konkrétan Proci, Meg ram van itthon Csak az alaplap épités érdekelne.

Moddolható normális routert meg csak a linksys gyárt. Célspecifikus hardwert ugyebár lehet venni, de mégse tartalmaz annyi kihívást.
(#) eSDi válasza hege88 hozzászólására (») Márc 20, 2011 /
 
Üdv!

Ebben a kategóriában nekem is van egy gépem.
Portwell ROBO-678N. Interferi gépénél nagyobb, kb akkora mint anno a Gravis UltraSound hangkártya volt...
De ez már PIII-as procit fogat S370 foglalattal és max 133MHz-es külső órajellel. Van rajta minden a hangkártyát kivéve. Egy PIII 1000EB procim van hozzá.
Vezérlési, mérési feladatokra tökéletes, végül is erre találták ki. Vagy esetleg műhelybe tesztgépnek.
(#) kameleon2 hozzászólása Márc 21, 2011 /
 
Sziasztok! Tudom nem a reklám helye, de vannak kész ipari PC-k, HMI-k, IPC-k, PPC-k. Én egy érintőképernyős Panel PC-t próbáltam - teljesen jó az Intelligens épület feladatra, sőt luxus kategória, mert nemcsak érintőképernyő, de van PCI csatlakozás, PCMCIA, memóriakártya, LAN, hangkártya stb. Ami drágává teszi - teheti, az az operációs rendszer Embedded Windows, Linux, ami image-ből bootol (több százezer Ft). De a magam részéről jóideje játszom a gondolattal, hogy egy WINCE 6-os PNA (GPS) is elég lehet a feladatra, csak nem találtam "rokon lelket" a témára. Gyakorlatilag olyan fejlesztőkörnyezet kellene, ami WINCE-re fordít (ezek is drágák pld. NI). AZ USB csatlakozás adott a PNA-hoz, hackelni lehet, mert az enyémen is már fut natívan a WINCE6 asztallal mindennel együtt, valamint a totalcommander is. Az enyém (WAYTEQ X820) még flasht is tud futtatni - sajnos nem maradéktalanul - bár, ha a GPS gyári vezérlését kilőném , lehet, hogy hatékonyabb lenne. Találtam egy fejlesztést az autóiparban, ahol a QNX oprendszerhez illesztették a flasht. Gyakorlatilag ez fut a luxusautókban is. Sajnos nekem ez a környezet megfizethetetlen a hobby céljaira.Bővebben: Link. Nyilván, ha építeni akarsz, nem akarlak meggátolni, de talán az általam említett készülékekből, van hibás is, ami olcsón megszerezhető, nem kis munkától megkímélve... Persze, ha nem vagy finnyás, ITX alaplap is szóba jöhet, vagy például a DELL-nek vannak notebook alaplapos gépei is - használtan már bagóért. (GX 620SFF 18.900+ÁFA). Hardveresen persze egy proci és némi IO ami kell, de az a fránya szoftver!!!
(#) kameleon2 hozzászólása Márc 21, 2011 /
 
Lemaradt:
google: "pico itx"
(#) sooty hozzászólása Márc 21, 2011 /
 
Sziasztok! Az előbbiekben felvetett pc-építési ötletekből kettőn már túl vagyok. Az autómba szerettem volna pc-t készíteni. Az egyik a már említett ROBO-678N el épült és egy ISA hangkártyát illesztettem hozzá egy fekvő gépből kioperált panel segítségével. A Másik egy érintőképernyős megoldás VIA-EPIA alaplappal ez már full extra: bluetooth, pcmcia wifi, usb2.0, touchscreen, pico itx táp stb. Sajnos a 8" 4/3-as kijelző túl nagy az autómba ezét még nem tudtam beépíteni. Időközben a netbookok és a telefonok teljesítménye úgy megnőtt, hogy kényelmesebbnek tűnik az ilyen feladatokra azokat használni. (Azért még ezt az utóbbit nem szedem szét, hátha egyszer még beépítem egy robotba)
(#) L_Maqvus válasza sooty hozzászólására (») Márc 21, 2011 /
 
Jól néz ki, milyen alaplapot használtál fel hozzá?
(#) sooty válasza L_Maqvus hozzászólására (») Márc 21, 2011 /
 
Egy VIA Mini ITX alaplapot: Via EPIA MII 10000 Amikor készítettem még nem volt kisméretű winchesterem, ezért egy 40GB "lapos" maxtor van benne az alaplap és a monitor között, ezt ki kellene cseréni egy ssd-re hogy ne legyen olyan nehéz a gép. De már így is túl sokban van és a műszerfalat teljesen szét kéne hozzá bombáznom, hogy beférjen. Nem beszélve arról, hogy a stabil 12V-os táp nagyon fontos mert a pico táp 13V felett már leáll.
(#) interferi válasza L_Maqvus hozzászólására (») Márc 22, 2011 /
 
Egy lassú processzornál még nem de a gyorsabbaknál már az adatvezetékek hossza is számit nem is beszélve a hozzá illeszkedö csipszettek belsö speciális utasitás készleteiröl. Már a gyári FPGA csipszethez is nehéz nyákot késziteni. De z80, 8080 as alapú (és utodai) processorokkal csinálhatsz kis mikroszámitógépeket, vezérlési feladatokra.
(#) mioline hozzászólása Okt 16, 2011 /
 
Sziasztok!

Tudom, hogy elég advanced dolog lesz az, amiről eme post szólni fog, ámbátor érdeklődöm iránta és szeretnék minél több információt begyűjteni róla.
Tehát, saját számítógép építése.
Már megtanultam az elektronikai alapokat, egy-két kütyüt építettem is, de mivel mindig is érdekeltek a számítógépek, szeretnék én is megtervezni, majd összerakni egyet. (Egész pontosan valami 8/16, nagyon esetleg 32 bites rendszert.)

A kérdésem a következő: mit kell ehhez elolvasnom, hogy elméletben is ott legyek a szeren és milyen alkatrészek (processzorok, memóriák stb.) léteznek, amelyek segítségével ez a kisebbfajta "álom" megvalósítható?

Válaszaitokat előre is köszönöm! Üdv, mioline
(#) pixels válasza mioline hozzászólására (») Okt 16, 2011 /
 
Egyetemen számítógép architektúrák órán foglalkoztunk hardverrel, elég részletesen, szerintem valami ilyen témájú jegyzetet vagy könyvet kellene olvasgatni.

Mi ilyeneket tanultunk:
- kommunikációs vonalak
- processzor alapvető felépítése
-- regiszterek
-- ALU
-- végrehajtás folyamata
-- félösszeadók
- memóriák
- DMA rendszer
- IRQ rendszer
...

Ezekből ki lehet indulni.
(#) szikorapéter hozzászólása Jún 4, 2012 /
 
Helló.Ezt a témát azok kedvéért nyitottam akik egy kicsit is szeretik a régi számítógépeket.Én személy szerint egy videoton tv computer,2db commodore +/4-es és egy db commodore 64 tulajdonosa vagyok.Sajna csak az a baj hogy ezek közül mind rossz vagy csak hibás és ezek összeségéből szeretnék összerakni egy számítógépet(lehetőleg hordozhatót)melyet kisebb feladatokra lehet használni(számolás,tranzisztoros vezérlés...stb).Aki esetleg tud hozzá ötletet annak szivesen várom válaszait.
(#) Gabi válasza szikorapéter hozzászólására (») Jún 4, 2012 /
 
Mármint a számolásra és a tranzisztoros vezérlésre kellene ötlet?
(#) Medve válasza szikorapéter hozzászólására (») Jún 4, 2012 /
 
Hello, én azt ajánlom, 30 éves cuccokkal ne foglalkozz, legfeljebb javítsd meg, és használd, amire szánták őket.
(#) Hp41C válasza szikorapéter hozzászólására (») Jún 4, 2012 /
 
Szia!

Amit ezekből össze tudsz rakni, az ma egy tokban kapható és az ára sem veszélyes. AtMega128... PIC18F97J60 (~1500 Ft netto): 128K program EEProm, 3000+8k RAM, Ethernet, 70 IO láb a vezérlésekhez. Egy quartz -cal elindul (tápszűrő kondenzátor kell még hozzá)...
(#) efiscp válasza Hp41C hozzászólására (») Jún 4, 2012 /
 
Nettó 1500-ból már PIC32-re is futja.
(#) kameleon2 válasza szikorapéter hozzászólására (») Jún 4, 2012 /
 
Szia! Aki PC-n nőtt fel és nem ismeri a hardver szintű profi megoldásokat - azt nem fogod meggyőzni... Egyébként én is éppen ilyen projekten dolgozom. Sőt megrendelésem is van rá..... úgy 150-200db-ra. A koncepció megvan, a formaterv készül, a hardver alapok adottak. Azt meg úgyis a piac mondja meg - szükség van-e rá. Ha hobbyból építed az sem baj, ettől színes a világ. Ha netán valaki megkérdőjelezi ezt a fajta hozzáállást - ajánlom figyelmébe az orosz ipar termékeit - mert hát több millió ember mégsem lehet bolond.... : 8 bites gépek es klónok vagy éppen az ipari PC-ket.
(#) szilva válasza kameleon2 hozzászólására (») Jún 5, 2012 /
 
Azért azt tudomásul kell venni, hogy fejlődik a világ, és vannak olyan 30 éves technikák, amik maximum hobby szinten lehetnek érdekesek, új projektet nem kellene indítani velük. Persze nekem is van itthon mindenféle cuccom (CPU-k, különböző memóriák, digitális áramkörök, GAL-ok, perifériaillesztők), valószínűleg több komplett mikrogépet össze tudnék rakni belőlük, csak értelmét nemigen látom.

Ha kell valami automatizálás, akkor előveszek egy PIC-et, ritkább esetben egy AVR-t, és írok rá firmware-t, ha komolyabb a dolog, akkor PC alapokon valami. Ma már eszembe nem jutna ilyen célra Z80 vagy mondjuk 6510 köré gépet összerakni. És nem azért, mert nem jó móka megépíteni, hanem azért, mert a mai cuccokon sokkal kényelmesebb, könnyebb fejleszteni a firmware-t. Z80-at még hexában is tudnék programozni, de hirtelen egy használható assemblert sem tudnék előkapni sehonnan, 6510-re még kevésbé. Persze az internet korában biztos lehet ilyeneket találni, de ha valahol elakadsz, nagyon nehezen kapsz segítséget.

Ilyen korú cuccokat én a restaurálás céljából tartom érdekesnek. Nemrég egy C64-et vettem a fiammal a börzén, annak tápbaja volt, de rendbeszedtük és most működik. Ma este egy hozzá való datasette-et javítottam meg. Élmény látni, hogy működnek ezek a 25 éves cuccok, de a szórakozáson kívül mást nem bíznék rájuk.

Most éppen egy digitális kazettás egységet építek a C64-hez, ami SD kártyán lévő file-okból hazudna magnót a C64 felé. De ez már PIC-re épül, nem korabeli alkatrészekre.
(#) szikorapéter válasza szilva hozzászólására (») Jún 5, 2012 /
 
Én mivel nincs eeprom-programozóm úgy gondoltam hogy egy msp 430-as chipjéből készíteném el az operációs rendszert tároló chipet.Én azért szeretem úgy a régi technikát mert egyedi(ma már nem gyártanak olyat) és mert ezt olyan formára alakítod át amilyenre akarod.Ezért szeretnék építeni egy laptophoz hasonló számítógépet csak egy kicsivel kisebbet.Van hozzá egy rakásnyi mos chipem meg egy halom hibás mikrokomputer.Valamit csak össze lehet belőle hozni.Van hozzá még Zilog z80-as is meg pár régi alaplap.
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem