Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Védőföldelés kialakítása - problémák

A védőföldelés a Te és embertársaid életét védi! Gondold meg mit teszel!

Lapozás: OK   11 / 28
(#) Haszuboy hozzászólása Aug 9, 2011 /
 
Sziasztok! Új albérletbe költöztünk, ahol nincs földelés. Átfutottam a bejegyzéseket, és a következő lenne a kérdésem: ugye a lakásba 2 vezeték jön be: fázis-nulla. Ha a biztosíték előtt a nullavezetőről leágaztatok egy védőföldelést, és ezt viszem el a kritikus fogyasztókhoz (hűtő, mosógép (mert most ha megy a mosógép, a konyhában ráz a víz), mosogatógép), és a leágazás után bekötök egy ÁVK-t, akkor ez így megfelelő-e? Sajnos pálcát nem tudok leverni a földbe, mert a harmadikon lakunk. Továbbá ezzel a megoldással a következő az aggályom: mi van akkor, ha mondjuk a alattunk, a második emeleten megszakad a nulla? Akkor nálam simán fázisfeszültségre kerülhet a fogyasztók teste, nem?
(#) karaszbandi válasza Haszuboy hozzászólására (») Aug 9, 2011 /
 
DE!

Hívj egy villanyászt és a főelosztótól húzass be egy szabályos védővezetőt és azt használd. A főelosztónak nullázottnak kell lennie!

Más egyéb megoldásra ne hallgass!
(#) Haszuboy válasza karaszbandi hozzászólására (») Aug 9, 2011 /
 
Na ez az, amiért nem fogok fizetni. Albérlet. ÁVK nem elég? Van 2db-om is.
(#) karaszbandi válasza Haszuboy hozzászólására (») Aug 9, 2011 /
 
De jó az ÁVK, csak attól meg villanyod nem lesz, ha csipked a víz!
A potenciált kell először is rögzíteni, vagy keresni kell másik albérletet!
(#) Haszuboy válasza karaszbandi hozzászólására (») Aug 9, 2011 /
 
szerintem a mosógép a ludas, mert nincs neki földelése, és elektronikus vezérlésű. Gondolom ugyanúgy van, mint a számítógép tápegységnél: a bemenetnél a fázisról és a nulláról megy egy-egy kondi a földre, és mivel nincs föld, ezért valahogy visszamászik a vízcsőbe. Gondolom mindenképpen le kell földelni. Ezért gondoltam, hogy az ÁVK előtt leágaztatok a nulláról egy védőföldet. ÁVK-t le fogja csapni? Elvileg nem kellene, nem?
(#) karaszbandi válasza Haszuboy hozzászólására (») Aug 9, 2011 /
 
Azért ez nem ilyen egyszerű!
A védővezetőt földelni is kell, mert egyébként egy távoli potenciált hozol az érinthető fém részekre, ami veszélyes lehet adott esetben!
A te célodnak pedig nem felel meg. Mindenképpen meg kell nézetni egy hozzáértővel, aki véleményt mond róla a helyszinen. A főelosztó ismerete nélkül ezt így nem lehet megmondani, hogy elég e egy nullázás. Ha a főelosztónál a nullázás megvan, akkor mégegy nullázást NEM csinálhatsz. Ha nincs lenullázva, akkor pedig vezeték keresztmetszet függő a leágaztatás, de a földelőszonda akkor mindenképp kell! Utána beépítheted a FI-t. A FI nem helyettesíti a szabályos védővezetőt!

A helyi földpotenciálhoz kell rögzítened a védővezetődet!
(#) Haszuboy hozzászólása Aug 9, 2011 /
 
Értem, amit írsz. De az előző albiban is úgy volt, hogy a biztosítódobozban össze volt kötve a föld a nullával, és onnan ágazott ketté. Az egy 4 emeletes társasház volt, ez 3. Szerintem lényegében ugyanaz. Ott a pincében volt a 10/0.4kV-os trafó. Megnézem, itt van-e. Mert ha van akkor nyilvánvalóan földelt csillagpontú van. Az a probléma, hogy a tulaj szerintem azt sem tudná, mit beszélek, ha megemlíteném neki, hogy szakit akarok hívni földelőszondával. Saját költségemre meg nem nagyon szeretném, lehet, hogy 1 év múlva elköltözünk.
(#) attila002 hozzászólása Dec 17, 2011 /
 
Sziasztok!

EPH-ról szeretnék kérdezni.

Panellakás, 4 mm-es alu vezetéken jön be a védőföld.
Az EPH gerincvezetéket elhagynám, ha lehet, 2,5 mm-es réz vezetékeken kötném be a csöveket, kádat, stb, külön-külön. Ez így megfelelő lesz?

Üdv. Attila
(#) s-gyuri hozzászólása Jan 27, 2012 /
 
Sziasztok!

Vízvezetékemben feszültséget mértem miután fürdéskor a vízcsap és a folyó víz egy kicsit csípett. 24 voltot mértem a csaptelep és a lefolyó között. Ugyanezt tapasztaltam a gázbojler vízcsövén is és a konyhai csapon is.

40-es években készült régi társasházról van szó. Nemrég burkolat felújítás volt, láttam a földelésvezeték a konyhai vízvezetékre van kötve, erre a vezetékre pedig az összes dugalj és fogyasztó földelése. Honnan jöhet az a 24V. Mennyire lehet veszélyes?
(#) zoli_varga válasza s-gyuri hozzászólására (») Jan 29, 2012 /
 
Szerencséd van még hogy csak ekkora hibafeszültség áll fent de ez már a hibahatár fele!
Látatlanba mondom hogy nincs megfelelő EPH hálózatod illetve az nem megfelelő (a lefolyók nincsenek bekötve).
Ki kell derítened hogy miért jelenik meg feszültség a csővezetéken:
- konnektorban föld és nulla keverve.
- valamelyik készüléked zárlatos
- a védőföld és a nulla vezeték valamelyik csatlakozásnál nem megfelelő, vagy szakadt. (túl nagy az ellenállása)

LÉGYSZÍVES MINÉL HAMARABB HÍVJ EGY SZERELŐT A SAJÁT ÉS MÁSOK ÉLETÉNEK VÉDELMÉBEN
(#) Gafly válasza s-gyuri hozzászólására (») Jan 29, 2012 /
 
Ez így nagyon veszélyes, hétfőn az első dolog "mestert" hívni. Addig meg ne fürödjetek (1 napot ki lehet bírni).
(#) zoli_varga válasza s-gyuri hozzászólására (») Jan 29, 2012 /
 
Azt még mérd meg:
fázis és védőföld
nulla és védőföld
fázis és cső között mennyi feszültség van.
Illetve a kismegszakítók lekapcsolása után mi a helyzet?
mit mérsz olyankor?
(#) pucuka válasza zoli_varga hozzászólására (») Jan 29, 2012 /
 
Talán jobb lenne, ha áramtalanított állapotban szigetelési ellenállást mérne, tudom ez nehezebb, de korrektebb, és nem vezet félre.
(#) zoli_varga válasza pucuka hozzászólására (») Jan 29, 2012 /
 
Én sem hordok a zsebemben szigetelési ellenállás mérőt. A multiméteres mérés meg....

De az biztos hogy meg kell szüntetni a hibát.
(#) Hunti hozzászólása Ápr 25, 2012 /
 
Sziasztok.
Nemrég költöztem panellakásba, ahol mint kiderült nincsen védőföld a konnektorokban, mert megnéztem és nincs bekötve egyikbe sem. De viszont a biztosíték szekrényben a földsínre be van kötve egy piros szigetelésű vezetékkel, de valamiért a konnektorokhoz már nem vitték el. Most úgy van megoldva, hogy a földsín össze van kötve a nulláéval. Gondolom ez lenne a nullázás. Csak ezzel az a bajom, hogy például a számítógépem burkolatán a digitális fázis ceruza 110V-ot mér, és mindenen ami hozzá csatlakozik (erősítő, gitár húrjai, stb.) A kérdésem az lenne, hogy ha a földelést külön vezetéken eljuttatom a konnektorig az jó megoldás lenne? vagy inkább ne? Viszont akkor a nullázást meg kell szüntetnem a biztosíték szekrényen belül ha így oldom meg a védőföldelést?
(#) Imi65 válasza Hunti hozzászólására (») Ápr 25, 2012 /
 
Bármilyen földelés jobb, mint a semmilyen, de azért az üdvözítő megoldás az lenne, ha a vezetékezés cserélve lenne (gondolom, Alu vezetékek vannak). A védővezetőt pedig értelemszerűen a "földsínre" kell kötni. A "nullázás" maradhat.
(#) Hunti válasza Imi65 hozzászólására (») Ápr 25, 2012 /
 
Köszönöm a gyors választ!
Igen Alu vezetékezés van az egész lakásban, de sajnos a cseréje nemvalószínű, mert bérelt lakásról van szó és ami a legjobb, hogy a frissen festett falban futnak a vezetékek Még egy olyan kérdésem lenne, hogy abból lehet e probléma, ha egyenlőre csak a gépem által is használt konnektorhoz vezetem el a védőföldelést?
(#) pucuka válasza Hunti hozzászólására (») Ápr 25, 2012 /
 
A fürdőszobába (mosógépnek) és a konyhába (hűtőszekrénynek) valószínűleg ki van építve a védőföld. Innen vihetsz hosszabbítóval villanyt a számítógépednek, hacsak nem építesz ki egy tisztességes csatlakozást a biztosíték szekrényből. (nem kell azért az egész lakást átvezetékezni)
(#) Hunti válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 25, 2012 /
 
A fürdőszobában be van kötve a védőföld vezetéke a konnektorba, de biztosíték szekrényben nincs bekötve semmi a földsínre a 0-án kívül és persze a "piros vezeték"-en kívül. Létezik az, hogy az máshol van leföldelve?
A konnektorom földelését úgy képzeltem el, hogy a biztosíték szekrényben lévő földsínre rákötök egy 1,5mm2 rézvezetéket, amit elhozok egészen a konnektoromig.
(#) Hunti válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 25, 2012 /
 
Tévedtem, most újra megnéztem és látok még egy plusz vezetéket a földsínre kötve. Valószínűleg az lesz a fürdőszoba.
(#) pucuka válasza Hunti hozzászólására (») Ápr 25, 2012 /
 
Ha már elviszel egy külön földelést, akkor sokkal korrektebb megoldás, ha a biztosító szekrényből egy háromerű (fázis, nulla, védőföld) kábellel kiépítesz egy földelt csatlakozást.
(#) Hunti válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 25, 2012 /
 
Rendben és köszönöm a segítséget
(#) menyus hozzászólása Júl 2, 2012 /
 
Sziasztok!

Az érdekelne hogyan kell "normálisan" kialakítani egy földelő szondát? Csak le kell ütni egy darab vasat a földbe amilyen mélyen csak lehet? Tűzoltósági vizsgálat után kötelezték az egyik ismerősömet hogy a PB gáz tároló vas szerkezetét le kell földelni. (Gondolom villámvédelmi szempontok miatt, mert a közelben nincs semmilyen elektromos szerkezet. ) Ez egy földes területen beton placcon álló zárható vasketrec 40x40 es zártszelvényből és térhálóból kialakítva a semmi közepén, egy ipar területen. A közelében nincs elektromos szerelvény amihez földelni lehetne. Így marad a földelő szonda gondolom. De miként kell ezt kialakítani..? Én részemről egy 16 - os betonvasat gondoltam leverni és a fémszerkezethez hozzá hegeszteni. Jó lesz ez így? Vagy oldható kötés kell? Hogyan kell ezt megcsinálni rendesen?

Köszi
(#) Gafly válasza menyus hozzászólására (») Júl 2, 2012 1 /
 
Valaki itt a jómultkorában leírta hogy hogyan lehet a földelő szondát "elültetni" úgy hogy nem szakad meg az ember (nem találom sajnos).
(#) zoli_varga válasza menyus hozzászólására (») Júl 2, 2012 /
 
Szia!

Villámvédelmet vagy eph-t írt elő mert a költséget tekintve nem mindegy. Előbbit terveztetni kell mert ha "földeled" akkor a villám szeretni fogja. Az a tartály valahogy odakerült úgyhogy valamilyen engedély kell hogy legyen róla, abból megtudható sokminden.
A másik a tűzoltó honnan tudta hogy nincs földelve?
Lehet hogy egy földelési ellenállás mérés megoldja a problémát mert lehet hogy a szerkezet már földpotenciálon van.
Kb 20 -25 ezer ből megvan a jegyzőkönyv amit le tud tenni a tűzöltónak illetve segítséget kaphat a felülvizsgálótól is.
(#) menyus válasza zoli_varga hozzászólására (») Júl 3, 2012 /
 
Köszi a válaszokat.

Ma túl lettem rajta... Vettem egy gyári 3 méteres tüzi horganyzott földelőszondát, azt leszenvedtem kb 2,9 m re. A 10 cm es kiálló részén márt a ráhegesztett 10 es köracél van, azzal beálltam egy IP65 ös dobozba, onnét egy réz csatlakozással flexibilis 10es keresztmetszetű zöld sárga vezeték megy a vas szerkezethez a végén gyári csavaros/rögzítőszemes kötés. Az egész egy 10 es csavarral rögzítve a vasszerkezethez, végén horgany spray vel korrózió védve...Most várjuk tűzoltóékat, mit szólnak hozzá...
(#) zoli_varga válasza menyus hozzászólására (») Júl 4, 2012 /
 
Egy tűzoltó vajon mennyi ideig tanulja az elektromos berendezések felülvizsgálatát vagy az érintésvédelmet?

Szerintem egy jegyzőkönyvel alapozhatod meg a jó kapcsolatot, az ellen nem tud mit felhozni.
(#) menyus válasza zoli_varga hozzászólására (») Júl 4, 2012 /
 
Köszi, átgondolandó....
(#) proba válasza Gafly hozzászólására (») Júl 4, 2012 /
 
Nálunk (igaz talajfüggő) legegyszerűbb módja ásol egy 20X20X20 gödröt teleengeded vízzel.Ezután mintha döngölnéd a földet ,elkezded ütögetni egy ponton a szondával,Arra azért vigyázva hogy ne vágjon fejbe a csápja.Ha a víz elfogyott pótolod.Így szerintem pár perc alatt viszonylag kis fáradsággal leküldhető.(a kalapácsolás, ütés felejtős ,csak nehezít)
(#) balzsi válasza proli007 hozzászólására (») Aug 4, 2012 /
 
Kedves proli007!

Idézet:
„A megfelelő az lenne, ha a biztosító megszakítási áramával terhelt földelésed potenciálja nem növekedne 42V fölé.”

Ez elméletileg annyit jelent, ha van egy 16A-os biztosítékom és veszek egy cca 3,6KW-os fogyasztót, melyet rákötök a fázisra és a földelésre (nulla helyett), akkor egy multiméterrel 42V-nál kisebb feszültséget kell hogy mérjek a föld és a nulla vagy bármely más földben lévő fémtárgy között, ha jó a földelésem. Természetesen figyelve arra, hogy a kísérlet alatt senki ne érintkezhessen a földeléssel. Vagy nem jól értelmezem a leírtat?
Válaszodat előre is köszönöm.
Következő: »»   11 / 28
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem