Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés

Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   237 / 993
(#) zoliaaa válasza elektrorudi hozzászólására (») Aug 19, 2012 /

Hali
Hát ha a, meneteket elszakítod a csavaron főleg akkor a legjobb hihi
(#) zoliaaa válasza TheBartucz hozzászólására (») Aug 19, 2012 /

Hali egy lehetőség

DSC_0085.JPG

(#) zoliaaa válasza Zsolt32 hozzászólására (») Aug 19, 2012 /

A relé 10 ampert tud benne úgy hogy nyugodtan ráköthetel 1000w ot is.
(#) zoliaaa válasza TheBartucz hozzászólására (») Aug 19, 2012 /

Hali
A képet megnézve soha életembe nem láttam ilyen szerelést pedig már kötöttem be pár elosztószekrényt. Ettől komolyabbakat is. De nem is valószínü hogy fogok valaha is ilyen módon bekötni már a kábeldarabszámból is látszik hogy ez csak látványra megy. Mert semmi értelme nincs az is biztos. meg hogy hosszabara lenne hagyva a rossz bekötés miatt hát jó nagy balekok kötték akkor ha nem biztosak a dolgukba :s
Üdv zoliaaa
(#) zoliaaa válasza elektrorudi hozzászólására (») Aug 19, 2012 /

Hali
Tejesen mindegy hogy le van-e rögzítve vagy nincs. Az csak a szépséget szolgálja. Az ereken ne lógjon és kész meg attól függ ugye hogy van-e egyáltalán hely rögzíteni a szekrényben.
(#) zoliaaa válasza lui144 hozzászólására (») Aug 19, 2012 /

Hali
Nem csak a fém házúra még a ledes lámpa elektronikájába is be kell kötni a földelést.
(#) zoliaaa válasza forgital hozzászólására (») Aug 19, 2012 /

Hali
Taszter relé meg a szekrényben
(#) Tams84 hozzászólása Aug 19, 2012 /

Sziasztok! Bojlerrel kapcsolatban lenne szükségem egy kis segítségre. Nem vagyok képbe hogy milyen kapcsolók léteznek. A bojlerem szeretném megoldani úgy hogy ha szükséges át tudjam kapcsolni, vezérelt éjszakai áramról, normál hálózatra. A 220 ott van helyben- Csak egy olyan kapcsolót keresnék ami legalább két pólust kapcsol. Nem tudom hogy nevezik ezeket.
(#) zolika60 válasza Tams84 hozzászólására (») Aug 19, 2012 /

Így hívják: Bővebben: Link De ha azonos fázison van egy pólus is elég.
(#) TheBartucz válasza zoliaaa hozzászólására (») Aug 19, 2012 /

Üdv!

Nyilván valami promóciós kép lehet, ilyen Google első találat. Én arra gondolnék, hogy a behúzáskor ráhagytak és volt hely ilyen módon rögzíteni. Esetleg akkor látnám értelmét és itt a saját elképzelésemre gondolok, hogyha szálankét még a sorkapocs előtt egy hurkot hagyok, (mivel amúgy is ráhagytam valamennyit) és ez alkalmas lenne akár lakatfogóval áram mérésére is, meg elég nagy szekrényt sikerült vennem, lesz hely hozzá...
A kép gondolom saját szerelés. Látom te is a rugós sorkapcsot preferálod.
(#) balzsi válasza zolika60 hozzászólására (») Aug 19, 2012 /

Szia!

Az lenne a kérdésem, hogy egy bojler átkapcsoláshoz (függetlenül attól, hogy azonos fázisokról lenne-e szó) nem jobb lenne egy 3 állású átkapcsoló ?
(#) proli007 válasza balzsi hozzászólására (») Aug 19, 2012 /

Hello!
De bizony sokkal értelmesebb, egy két-áramkörös háromállású kapcsoló, ami tartósan el is viseli a fűtés áramát..
üdv! proli007
(#) kameleon2 válasza Tams84 hozzászólására (») Aug 20, 2012 /

SZia!
Nálam mágneskapcsoló kapcsolja -igaz csak a solar vezérlés miatt. Azonban tudni kell, hogy az "éjszakai" ugyanaz a fázis mint a normal, csak van rajta egy kapcsolóóra - három fázisnál is, maximum a sorrendeket be kell azonosítani. Azaz ha egy fázison van a bojlered, akkor akár egy nagyobb áramú relé vagy mágneskapcsoló is is elég lehet. Sőt, ha a relé tekercse az "éjszakai" áramról van táplálva - akár automatikusan meg is oldottad a kérdést. Egyébként azokat a kapcsolókat, amik két pólust kapcsolnak - egyszerűen kétpólusú kapcsolónak hívják . Arra azonban vigyázz, hogy a világításhoz használatos kapcsolók sok esetben csak 6 vagy 10A-t képesek kapcsolni és hamar be tudnak égni, mivel az emberi kéz lassan is képes kapcsolni, míg egy relé - gyorsan működik. Persze ha van lehetőséged - inkább fűts napkollektorról, az olcsóbb !
(#) Tams84 válasza kameleon2 hozzászólására (») Aug 20, 2012 /

Köszönöm a segítséget! Igen én is egy két pólusú háromállásos kapcsolóban gondolkoztam, de ahogy nézegettem a ganz kapcsolókat abból is van sok féle. De végül meg lett, elvileg a hivatalos neve ,,Átkapcsoló" és két pólusú kell belőle. Ez a legegyszerűbb, a mágnes kapcsoló kicsit túlzás. A hidroforomat az működteti a három fázis végett, de a bojler csak egy fázisú. Egy 1,8 kilowattos szál van benne, a régi 3 kilowattossal csak a baj volt, és ez is felfűti a 200 litert.
Egyébként azért kell az átkapcsoló, mert készítettem egy hőcserélőt és a fűtés ből veszek majd ki meleg vizet és egy keringtetővel fűtöm fel a bojlert. Bálás kazánom van 500 literes pufferral, csak annó mikor hegesztettük a puffert nem tettem bele hőcserélőt, erre akkor nem gondoltam, így most egyszerűbb a bojlerba tenni. És hogy egyszerűsítsem a dolgot, bent hagyom a rendszerbe a bojler hőfokkapcsolóját, ami a fűtőszál helyett a keringtetőt kapcsolja. Csupán egy olcsó hőfok kapcsolóval toldom meg a dolgot, hogy ha 60 fok alá megy a fűtés akkor ne induljon a keringtető.
Ha ez meg lesz akkor a kollektor lesz a következő...
(#) csato csaba hozzászólása Aug 20, 2012 /

Üdv mindenkinek.Legyetek szivesek segiteni egy alméröt szeretnék felszerelni csak nem tudom értelmezni a rajzon hogy hova kösem a bemenöt hova az elmenőt.Nagyon megköszöném ha valaki a rajz alapján letudná nekem rajzolni hogy mit hova kösek azt nagyon megköszöném.Ja meg egy kismegszakitót is felszerelnék.Elöre is köszi
(#) hbal válasza csato csaba hozzászólására (») Aug 20, 2012 /

Szia!

Próbáljuk meg rajz nélkül:
A meglévő mérő után teszel egy kismegszakítót és abból mész az új mérő (almérő) 1-es pontjára. Az óra utáni fázis (a mért) értelem szerűen a 3-as pont.
A bejövő nulla pedig a 4-es pontra csatlakozik az elmenő itt a 6-os.
Vagyis az almérő által mért fogyasztók a 3-6 (fázis-nulla) pontokra csatlakoznak.
(#) elektrorudi válasza zoliaaa hozzászólására (») Aug 20, 2012 /

Köszi. Pont az a baj, hogy normális, szerelőlapra rögzítésre szinte nincs mód, mert a szekrény nagyon kicsi (csak egy sorkapocsnak van benne hely, ahol a 2db 5x95-ös kábel össze van kötve). A műszaki ellenőr szerint viszont, ez egy azonnal javítandó, súlyos hiba!
(#) ötfelezős válasza Tams84 hozzászólására (») Aug 20, 2012 /

Ezt te szabályosan sosem fogod tudni megoldani. Ugyanis a védővezetőt nem kapcsolhatod. És bármelyik áramkörről veszed a védővezetőt, ha a másikról üzemel éppen, abban benne van a veszélyesség. A minimum, hogy a hurokimpedancia megnő.
Egypólusú kapcsolónál meg pláne, szerintem ilyenről már írtam, az kifejezetten életveszélyes, lekapcsolja valaki a kismegszakítót, a nullát megbontja, megérinti és meghal, mert épp a másik mérőből jövő fázisról ment a werkli.

Hát arról nem is beszélve, hogy erkölcstelen éjszakai és nappali között kapcsolgatni.
(#) balzsi válasza ötfelezős hozzászólására (») Aug 20, 2012 /

Szia!

Én csak mint laikus gondolkodom ezen a kérdésen és csináltam egy primitív rajzot, de remélem érthető. Te a kismegszakító esetében gondolom a kétpólusú megszakítóra gondoltál, a rajzomban két ilyet helyeztem el. Szerinted ezzel a megoldással sem lenne biztonságos?
Abban viszont nem találok erkölcstelenséget, ha valakinek nem elegendő az az áram amit a szolgáltató "éjszakai" áramban nyújt és tisztességesen megfizetett nappali árammal pótolja. Fordított esetben már inkább tisztességtelen.

44.spl].pdf

(#) Tams84 válasza ötfelezős hozzászólására (») Aug 20, 2012 /

Ezt az erkölcstelen dolgot nem igazán értem, ez egy szolgáltatás, amiért fizetek. Nem egy kiváltságos valaki vagyok aki kap valamit ingyen és örüljön neki. A szolgáltatás szerint x órán keresztül ad áramot minden nap, olcsóbban amikor éppen. Nekem nem kötelező azt felhasználni. Nem is értem na mindegy. Egyébként szerintem erkölcstelen az amikor múlt hónapban egy trafó hiba miatt a visszáram leégette egy 150 ezres szivattyúmat. Persze senki se felelős mert nem villámcsapás de elemi kár. Azóta van fázis védelmem, így tanul az ember.

De egyébként meg nem azért szerettem volna kapcsolgatni mert nappali áramon fűteném a bojlert, hanem mint írtam legyen folyamatosan áram a keringtetőnek, meg a vezérlésének. A vezérelt áramot meg lekapcsolni a bojlerről, hogy az ne fűtsön.

Ezt a védő föld dolgot nem értem. Ha most a vezérelt áram védő földjét, meg a mellette lévő konnektor védő földjét együtt rákötöm a bojler testére, majd egy kétpólusú átkapcsolóval, hol a nappaliról, hol az éjszakairól üzemeltetném az veszélyes? Ha teszek rá egy három eres vezetéket meg dugajt és konnektorról üzemeltettem az is veszélyes?

De egyébként nem így oldom meg, a vezérelt áramot egy kétpolusú sima kapcsolóval lekapcsolom, föld marad a bojleron. És a nappali áramot külön úton viszem a keringtetőhöz, meg a vezérléshez, és az ottani föld megy a keringtetőre.

A kis megszakítókat csak úgy nem szoktam kapcsolgatni ha szerelek alap hogy mindent lekapcsolok, mind a négy megszakítót, hogy werkli ne jöjjön sehonnan.
(#) korgs2 hozzászólása Aug 20, 2012 /

Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni,hogy a villanyóraszekrénybe fölszerelt relé mi célt szolgálhat? Megjön azéjszakai áram,csattan a relé és indul is a bojler. Eléggé zavaró hangja van,ezért szeretném leszerelni.Valaki meg tudná modnani,hogy mi célt szolgálhatott régen egy ilyen relé?
(#) hbal válasza korgs2 hozzászólására (») Aug 20, 2012 /

Régebben nem hangfrekvenciás vevővel kapcsolgatták az "éjaszakai" áramot, hanem egyszerű idókapcsoló órával. A mágneskapcsolóra azért volt szükség, mert teljesítményt kellett kapcsolni. Pl.: boiler, hőtárolós kályhák, stb.
(#) Mályi László válasza kameleon2 hozzászólására (») Aug 20, 2012 /

Az ujj divatot nem tudom de régen tilos volt az éjszakai (vezérelt) vezetéket megbontani.
(#) Thowra hozzászólása Aug 21, 2012 /

Üdv mindenkinek!
Adott egy 3 fázisú berendezés ami 5kW os.
A kérdés, hogy milyen kábelkeresztmetszet illetve hány A es kismegszakító szükséges? A választ előre is köszönöm.
(#) kameleon2 válasza Mályi László hozzászólására (») Aug 21, 2012 /

Szia! Senki nem mondta, hogy meg kell bontani. Csak azonosítani kell melyik fázisod van "éjszakai"-n. Például ha az R fázis, akkor nyilván az R (vagy újabb nevén L1) fázisra kell kapcsolnod. Mivel mért áramról van szó, azaz az óra után van - tiéd. Úgyis akkor tudod csak használni, amikor a szolgáltató elektronikája engedi és addig a teljesítményig, amit kifizettél.
(#) szulek hozzászólása Aug 21, 2012 /

Hello!
Adott egy ma már nem működő ipari cég ahol a kompresszorházban bekötöttem 1db 230V-os dugaljt és egy 400V-os 4 pólusú dugaljt, de az a problémám hogy 230V van, de egy 3 fázisu hegesztőt ha bedugok akkor az nem indul be. De viszont másik épületben ez a hegesztő zavartalanul megy pedig ugyanúgy kötöttem be a dugaljt mint máshol. Azon a telepen közel az összes 4 pólusú dugaljra a nulla és védőföld van rákötve ahogy én láttam, a kompresszorházban is megkerestem a bejövő kábelt ahol meglett a nulla is de akkor sem működött...Hogy lehetséges ez? (tudom manapság a 4 pólusú dugalj nem szabványos de ott még minden gép ilyenről üzemelt ezért lett az bekötve). Megnéztem a hegesztőbe kell nulla is mert a mágneskapcsolók 230V-ak, tehát ugy gondoltam a védőföld helyére van bekötve a nulla. de mégse működött..

Előre is köszönöm a segítséget!
(#) zoliaaa válasza Tams84 hozzászólására (») Aug 21, 2012 /

Hali
szerintem többet érsz egy valtokapcsolóval.
Csak ezekkel a kapcsolókkal az a baj hogy 10 A tudnak. Jobban jársz egy harom allású ganz kapcsolóval.
(#) zoliaaa válasza TheBartucz hozzászólására (») Aug 21, 2012 /

Hali
Hat ez nemet technologia en mar csak atalakítottam mert sok lett bele a kabel mar nem volt helye neki. De sokkal egyszerubb vele dolgozni meg haladosabb is.
(#) zoliaaa válasza elektrorudi hozzászólására (») Aug 21, 2012 /

Hali
Hat ha mindenfajta keppen kívanja hogy rögzíteni kell mert neki ugy nem tetszik, akkor egy c sint kell megprobalni felrakni konzolra es arra rögzíteni. De ha a kabel fix mert azt ugye leszoktak rögzíteni a szekrenyben akkor nem fog mozogni a kabel. A müszaki ellenőr is abba köt bele mindeg amibe akar csak hogy szívassa a parasztot. Mondjuk azt nem tudom hogy levan-e írva valamilyen szabvanyba hogy hogy kell rögzíteni. Mert ha nincs akkor csak szivatasrol van szó.
(#) zoliaaa válasza Tams84 hozzászólására (») Aug 21, 2012 /

Hali
És ha van vagy 150 kismegszakító es nem kapcsolhatol le mar csak azt amilyen aramkoron szerelsz akkor hogy oldod meg. pl egy müködő boltban vagy irodában? vagy fesz alatt kell dolgoznod?
Következő: »»   237 / 993
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem