Fórum témák
» Több friss téma |
Szia! Kézbe vettem a témát.
Sziasztok. A kérdésem,csak az lenne a TDA2030-al kapcsolatban,hogy +/-14V-nál a 2-es lábára menő 680ohmos ellenállás kritikus-e,mert nekem csak 560ohmosok vannak. És a bemeneti kondi,lehet-e 10 uf?
A 680- helyett 560 ohm egy gondolatnyit emel a jelerősítésen, nyugodtan használhatod.
Pár évtizede még a legtermészetesebb dolog volt a 10µF elektrolit kondi az erősítő bemenetén. Ma már a fólia-kondenzátorokat favorizálják (okkal), és az átvitelhez minimálisan szükséges kapacitásra méretezve. A 10µF is mehet bele, esetleg idővel cseréld igényesebb darabra.
Kösz a gyors válaszod. Akkor a 10uf-s kondít nem teszek a bemenetre,de az 560ohmos ellenállás mellé a 22uf helyett gondolom megfelel. És gondolom semmi nagy értelmük nincs a ki-jöveten az RC tagoknak.
A visszacsatoló ágban az 560 ohm-mal sorba kötött 22- helyett 10µF kondi csípni fog a mélyhangok aljából!
A kimeneti RC-tag (más-néven Zobel-tag, vagy ha tetszik Boucherot-tag) igaz, hogy nem létkérdés, de javítja a hangsugárzó illesztését, és gerjedést előzhet meg. Egy hevenyészett próbánál meg lehet kísérelni az elhagyását, de tartós üzemben ott a helye.
Kösz a választ. Megértettem. Már csak azt kell kitalálnom,hogyan oldjam meg azt,hogy 7 db 2030-ból 5.1-egy csináljak,de viszont egy kapcsolóval 4 ic-ből kettő-kettő hídba mennyen és sztereó erősítőként is üzemeljen. Nehéz ügy lesz.
Két IC elé tegyél kapcsolható fázisfordítót.
Erről nincs teljes rajzod?
Ennek csak táp kell, és igény szerint csatoló kondenzátor. NE5532 tökéletes erre a célra, a TDA2030 +/- tápjára rá lehet kötni.
Mivel tervezed a csatornák hangerő-szabályozását?
50k potik lesznek 3 db. A lényeg az,hogy egy 5.1-es erősítőt akarok amiben 7db TDA van,amiből kettő hídba van eleve ez a subbvofer,és ezekből egy a center,ami nem lesz hídba kötve semmivel. De a frontok és a reálok 4 végfokait tudjam egy gombnyomással hídba kötni egy külön kimenetre,ami sztereó. És persze a centert ezzel a kapcsolóval kikapcsolni,ha sztereót akarok.Én úgy gondoltam el,hogy a visszacsatoló 22k kondít ami hídba köti a 2 TDA-t azt kapcsolom le ha 5.1 kell és vissza ha hídba sztereó kell. Igen ám de a kimeneteket is kapcsolnom kell. Gondoltam arra is,hogy a kapcsolásokat tranzisztorokkal oldom meg,de nem hiszem,hogy jó megoldás lenne. A legjobb a jelfogó lenne,csak a tervezéssel akadnak gondok. Ha valaki tud segítsen. Előre is kösz.
A híddá kapcsolt erősítőre a front hangsugárzók mennének, vagy külön doboz?
Külön hangfalak amik,már 8ohm 40W. Az 5.1-es hangszórók,azok 4ohm 15W.
Értem már mit szeretnél, van benne logika. A hangszórók ilyen jellegű relés kapcsolgatása részint bonyolult, részint drága. A 40W-os hangsugárzóknak külön csatornát építenék, és csak a jel útját igazgatnám.
Nekem jelenleg egy 2.1-es rendszer van építve 3db TDA2030 hídból. A bemenő jel egy sztereó és egy mono potméteren megy keresztül. A problémám az lenne, hogy a laptopból bemenő jel egy kicsit zajos, gondolom ismerős a probléma. Telefonról nincs az a sistergő hang ami a laptopról van. Viszont én a laptophoz szeretném használni. Van valami jó technika ennek a mellékzajnak a kiszűrésére?
Biztos hogy a bemenő jel zajos, nem pedig az erősítő gerjed mert ha összezárom a bemenő jelet a GND-vel akkor megszűnik minden zaj.
Szia! A laptopot vedd a legnagyobb hangerőre és oszd le a jelet a kimenete után.
Ez logikusnak tűnik, és be is vált
![]() Köszönöm szépen a segítséget! [OFF] Ezért szeretek fórumozni
kellene nekem egy 5.1-es hangrendszert építenem és azt szeretném kérdezni hogy milyen kapcsolást használjak szerintetek?köszönöm
Sziasztok! Van egy gitárkombóm TDA 2030 véggel a helyzet az hogy kb negyed hangerőtől nagyon torzít mint ha a torzított csatornát használnám, mi lehet a hiba?? Nem láttam alkatrészeken égés vagy más külsérelmi nyomot!
Szia! Félek megépíteni drágább mint újat venni. Ebben a témában megtalálod a dokumentációját, ha az építés a szenvedélyed.
Szia! A negyed hangerő nem mond semmit, ezért nem kaptál korábban sem választ. A torzított hang eleve hangosabb tud lenni.
Korábban jó volt és elromlott, vagy csak a megfigyelésedet írtad le?
Szia! Szerintem elsőre ellenőrizd a táp feszültséget,ha az jó akkor a 2-es,és 4-es láb között lévő visszacsatoló ellenállást(hátha megnyúlott az értéke),ami általában 150K szokott lenni.
Remélem tudtam segíteni. Üdv:csorba janika
Kösz!!! A tápfesz megvan már ellenőriztem , ezt az ellenállást még nem ,de megteszem!!!! Még egy kérdés ha szeretném "meghúzni" mondjuk 2050-re meglehet tenni a meglévő táp és nyákkal vagy nagyon macerás? A tápfesz 12.8v üresjáratban!
Szia. Igen meg tudod húzni a 2030-at 2050-re,de kell egy BD250 és egy BD249. Így kb. 4 Ohm 40W lesz.Bővebben: Link
Kösz! Ezt a tervet már nézegettem csak adott a nyák és annyira nem vagyok szaki a témában hogy farigcsáljak egy újat ,ugyanis tartalmazza a nyák a torzító effekteket is! Én arra gondoltam ,hogy az alkatrészeket cserélném plusz a 2030-at 2050-re! Működhet a dolog?
A 12,8V nagyon kevés, nem csoda hogy torzít. Az adatlapja szerint kb 1-2W vagy kevesebb a kimenő jel ezen a feszültségen. Ennek az IC-nek a 28-30V az optimális. Ezen a feszültségen tudja leadni a megadott teljesítményt. Ha lecseréled 2050-re, akkor változatlan lesz a helyzet, ha a feszültséget nem emeled.
Ez rendben van csak a helyzet az hogy ez egy gyári cucc nem házi barkács ! Eddig ment hibátlanul ,Kb. 3/4-ed hangerőn kezdett torzítani, de ott már szólt is mint a barom! Elkérte egy "haverom" azt így kaptam vissza, hogy negyed hangerőtől torzít és nem tom hogy mi lehet a hiba! néztem már azt az a visszacsatoló ellenállást a nyákon 100K-t ír és annyi is! Nem jövök rá a hibára!! A tápra rávan írva, hogy 20w 12Vx2 ez tán +/- táp lehet?
Jaaa, hát így már mingyárt más. Akkor +- 12V lesz az. Ellenőrizd csak le, hogy meg van-e +ba és -ba is a 12V. Gyanítom, hogy az egyik ágban kevesebb lesz.
Még nézd meg a diódákat is dióda mérővel a panelon.
Szia! Így már érthető a probléma. Nagy eséllyel segíteni fog az IC cseréje. Teljesen közömbös, hogy TDA2030-at, vagy TDA2050-et teszel bele.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |