Fórum témák
» Több friss téma |
Az ellensúly akkor kell mindenképpen, ha a mozgató motor feszültségmentes állapotban nem képes megtartani a tengelyt, egyébként a tartónyomaték a mérvadó.
Nekem is ez volt az elgondolásom, maradjon meg a z magasság és ne törjön a fúró ha pld bennemarad egy 0,8-as nyákfúró.
Az orsó elég jó, ha felfele állítom magától is letekeredik. lehet a léptető megtartja, ebben bízom. x y pedig ha minden jól megy úgyis szervós lesz ott gyors a referencia, és nem is mozdul el ha csak nem lökdösöm.
A legegyszerűbb egy olyan féket felszerelni, ami épp csak az elmozdulást képes megakadályozni, de ennek a féknek az oldását a vezérlőről kell megoldani. Nincsenek kényes időzítési gondok, ha nincs a tengelyen bekapcsolt/engedélyezett hajtás, (áramszünet, üzemzavar, benyomott vészgomb) akkor fognia kell. Ha viszont ilyen esetben vissza is akarsz állni, akkor az elmozdulást meg kell előzni az ellensúllyal. Ipari körülmények között mindkettőt egyidejűleg használják.
Nem ismerem a MACH3-at, szerintem a poláris transzformáció az, amire neked szükséged van, ekkor az aktuális sugár paraméter, vagy a vezérlő számítja elmozdulásból. G14-15-16 ha valaki rá tud nézni.
Eredetileg úgy gondoltam, mintha cimkét tennék a palackra. A kerülettől függően állítom be a motor paramétereket. Viszont nem sikerült összehoznom 1:4-es áttételt, mert 10 fogas kerék nem volt, csak 12-es. így maradt a 3:10 áttétel, a 40-es nagyobb kerék miatt.
Amiről én beszélek, a körasztalos gépeken képzelhető el, az X tengely elmozdulását átszámítja a vezérlő a B tengely szögelfordulásává. Hátránya, hogy a CNC vezérlőnek kell a forgatást is működtetnie, így egy stepperrel már nem kell a módosítással agyalni.
Sziasztok! Ismeri valamelyikőtök - esetleg van valakinek tapasztalata a Google Sketchup + Phlatscript párossal? Egészen használhatónak tűnik, de inkább kérdezek, hátha összevész a Mach3-mal , amit nem szeretnék. A video alapján igen durva, főleg a Gkód plottere. Én most megjelenítésre a Macgen cnc viewert és notepadot használok, de ez emberközpontúbb. Azért tetszene a megoldás nagyon, mert a Sketchuphoz már sok kész 3D modell van, amit így egyből lehetne a CNC-re küldeni, nem kellene bíbelődni az újrarajzolással.
Értem. Akkor hogyan állítsam be a a forgató motrot, ha egy 70mm átmérőjű üveget szeretnék megmunkálni, ha a léptető és a kihajtás között a lassítás 3.33 (12:40)?
Szögbe kellene dolgoznod, egyszerűbb. Persze kell cam program is alá mert gondolom gravíroznál üvegre. (meg talán felületkövető..., anélkül kicsit bajosnak gondolom- ez is egy jó kérdés lesz? - ha nem egy plotterkéssel jobban járnál meg homokfúvóval). Jó kis tengely lesz ez, én a megtámasztáson agyalok, szegnyergen. 100 as tokmány, csapágyházzal és tárcsával illetve orsóval már van is.
A megtámasztás is meg van, csak nem fényképeztem még le.
![]() Mekkora távolság az ideális szerinted? Nem sok anyagom van, nem szeretnék feleslegesen vagdosni.
Sziasztok,
Elkezdtem építgetni a gépem vezérlését, de egy kicsit elbizonytalanodtam. Sokféle LPT leválasztás van fent neten, de valamiért mindegyik más. Vagy nem választ le mindent, vagy invertált/invertálatlan jelekkel megy, valamilyen vezérlőhöz lett hozzá passzintva. Én egy teljesen egyszerű, univerzális változatot szeretnék, ahol az sem probléma, ha a vezérlők más más szinteken akarnak beszélgetni, célszerűen csak az opto tranzisztora beszélgetne a vezérlők saját tápját használva. Felvázoltam mit képzeltem el, tudnátok esetleg rávilágítani mit/ miket gondoltam rosszul?
Üdv!
Én csak annyit tennék hozzá, hogy ha jól tudom, az output részen, a port csak a 2. pin-től a 9. pin-ig működik. Az 1-es alapból kimarad. Az input oldal pedig 10,11,12,13,15 -ös pin.
Az LPT port, ha aktív a pin, akkor kiadja az +5 Voltot. Laptopnál gyakran csak 3.3 Voltot. A tápfeszt rakd át a kimeneti oldalra, vagy ha a leírásod szerint akarod csinálni, akkor egyáltalán nem kell.
Felhasználható kimeneti pin-ek: 1-9, 14, 16, 17 Bemenetek 10-13, 15.
köszönöm a hozzászólásokat, amire a leginkább érdekelne, az az, hogy az árult vezérlőkön nem látok ennyi optot. Vajon azért mert nincs rá szükség, vagy azért mert problémát okozhat?
Több vezérlőt szeretnék rákötni, van aminek 5V, van aminek 24 V a beszélt nyelve. Volt szó az adatlapban a jelekről is, step és dir jeleknek 11 mA .t kell tudniuk a többi jelnek elég 3 mA. Érdekes módon ez a léptető és a szervómoci vezérlőmre is igaz. Nomeg a 15. láb invertált, az jó így? célszerűen vészkapcsolónak, az áthidaló jumpert ne nézzétek....
Az optóra csak baj esetén van szükség. A sebességre viszont folyamatosan szükség van. Az olcsó optó sebességben korlátozhat, mert lassú, így torzít.
Egy 74hc14-es IC viszont nem torzít. Emiatt nem szokták minden esetben optózni a kimeneteket. Digitális optóra lenne szükség, de az jóval drágább, mint a hagyományos fajta. Az invertált láb nem okoz gondot, mivel a vezérlő programok ezt lekezelik.
Hogy az okokat is értsd, a léptetőmotorok esetében nincs visszajelzés arról, hogy a vezérlő által kiadott "step" jelre valóban megtörtént-e a lépés. Nagy sebességek esetében (gyorsmenet) amikor ráadásul a tápegység terhelése is ugrásszerűen megnő, fenyeget a lépésvesztés réme, az optocsatolók minőségétől függően. Korrekt felépítéssel nem feltétlenül szükséges a galvanikus leválasztás, egy bufferelt kimenetű közbetéttel, az extrém visszahatástól védhetővé válik a PC portja... a meteortalálat ellen persze nem jó.
Köszönöm a magyarázatokat, IC-s megoldást is néztem, az sajnos amiatt nem jó, hogy majd minden tengelyen más vezérlő figyel, egy plusz szint illesztést pedig nem szeretnék hozzáadni mert csak keveredés lenne belőle.
A lassú optó alatt mit értesz? Milyen frekvencia van a vezérlő felé step jeleknél? PC817 és TLP521 optókat találtam itthon, ezért esett ezekre a választásom. A 74HC14 is jó lenne, ha minden vezérlő 5V os jelekkel menne. Vagy tegyek rá egy tranzisztort?
A motor kívánt fordulatszámát meg kell szorozni a lépésszámmal, és ennek a reciproka a lépésfrekvencia. Ez maximum 80%-a legyen az optó határfrekvenciájának!
Ha biztos akarsz lenni benne, akkor kísérletileg kell az optókat megvizsgálni, függvénygenerátorról táplálva kétsugaras szkópon egyszerre vizsgálni a be és kimenetet. Először a minimális impulzusszélességet kell meghatározni, ami a határozott kimenetet eredményez, majd ezzel az impulzusszélességgel a határfrekvenciát vizsgálni.
A bemeneti jelformálót a keveredés elkerülésére akár külön kell felépíteni tengelyenként, az szerves része a vezérlőnek.
Köszönöm, ha majd megint lesz kis időm összedobok egy áramkört és kitesztelem. Így belegondolva elég sok step jel kell ha mozgatni akarom gyorsjáratban, alapból a vezérlő enkóder osztásonként léptet, tehát egy fordulat 8000 lépés az y tengelyen, a z pedig 1600 mikrolépés léptetőmocival.
Ma a mechanikát csináltam túlnyomórészt, remélem holnap estére már felismerhető formája lesz. Addig meg nagyon hízik a sok vastól amit bekebelezett eddig. Mozgatni kemény lesz....
Enkóderrel nem akkora a probléma. Ha semmi feedback nincs, a lépésvesztés hibát ad, de ha van mérés, akkor a vezérlő korrigál, gyorsjáratban pedig nem tragédia a néhány százados LAG.
Kis előrelépés, szétszedtem az egyik vezérlőt, és sikerült átalakítani 5V os vezérlésűre. ! apró ellenállás és meg is volt. Lehet ezek fényében újragondolom a leválasztó kártyát is. Egyszer már csak eljutok addig, hogy végleges verzió lesz mindenből
![]() Na de addig küzdelem a mechanikával, egyre több dolog van vele, nem egyszerű pontosra megcsinálni.... Márpedig én szeretném kihozni belőle a maximumot....
Üdv!
Tudnál vagy tudnátok, mutatni feluletkövetésre valami megoldást? Igazándiból az is megfordult a fejemben, hogy hagyok 1-2 mm lógást a Z tengelynek felfelé és így saját súlyával követné a palackot. Mivel az elmozdulás sebessége minden irányban egyenlő lesz, így talán nem fog változni a megmunkálás "mélysége". Szerinded?
A súlyterhelésű orsónál csak kúpos, vagy gömbmarót használhatsz, és folyamatosan tartani kell az állandó előtolást, egyébként folyamatosan fog merülni a szerszám.
Kezd összeállni a mechanikám
![]() Az egész vékony plexi és karbon lapokból történő robot alkatrészek kivágásához lett tervezve. Egyenlőre a váz minél pontosabb kivitelezése történik, na meg az elektronika össze passzintása.
Csináltam a lézerhez (hobbycncart egyik projectje) de még egy alkatrésze hiányzik az állítható felületkövető fej. Kellene még egy 20-30 mm minimum hasznos mozgást tudó szán Z re. Erre megy a motor, A lötyögés meg is van, persze ütközőre kell mennie. A marómotorodra/főorsódra kell egy határoló, ami egyszerűen leszedhető, és még állítható is. Nem bonyolult de el kell rajta gondolkozni. Azaz kell egy menetes rész állítás miatt, ráadásul legyen fixálható is, kontraanyával. Kell a forgó anyába egy cserélhető hegy (ez a felületkövető felülettel érintkező része), célszerű ipari kopásálló műanyagot választani, azaz ide is kell egy menetet esztergálni. Nem is kell csak 1/8 os szerszámba gondolkozni, mert ezek általában nem szabályos felületre szabályos mélységű gravírozásra vannak arra meg jó az olcsó szerszám is. Ez a része a legszebb esztergályos munka, azért az érintkező fejből jó pár darabot érdemes legyártani. Ahhoz hasonlítanám mint az ónszippantó végén lévő műanyag. Persze rádiuszt rátéve. Csináltak már mikrométerből is, de az távolabb van a dolgozó résztől, azaz az nem annyira pontos. Neked ide ez lenne a megfelelő. Azért a fej elkészítése/gépedre/motorodra tervezése nem lesz kis feladat.
Stewe Teljesen igazad van ebben, én inkább ide állítható fejet és súlyterhelést ajánlom. Ha lenne egy normális esztergám...
Köszi!
Ezt egy párszor biztosan el fogom olvasni, mire kirajzolódik az egész. Viszont ezek tudatában, készítek egy olyan tűt, amire húzok egy teflon csövet annyira, hogy az élből 0.1mm lógjon ki. Így nem fog tudni "mélyebbre" szaladni a szerszám. Igen, a rövid utú Z nekem is gond. Nem visz rá a lélek, hogy elvágjak egy 12 THK sint, pedig 3 is van belőle "felesleges". A forgató ellenoldalát úgy oldottam meg, hogy egy tölcsért csapágyaztam meg. Ebbe ül a palack nyaka. Nálam stabil. |
Bejelentkezés
Hirdetés |