Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés

Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   240 / 993
(#) plepi válasza ötfelezős hozzászólására (») Aug 31, 2012 /

Légy szíves linkeld be ide azt a szabványt had olvassam el én is! Csak egy kérdés még szerinted miért 6-os vezetékcsomagot adnak ha veszel egy fogyasztásmérő szekrényt?? A fázisvezető keresztmetszetével kell megegyezni a pen vezetőnek őnála bőven elég a 6-os. Három darab 16-os kismegszakítója van a 6-os tökéletes.
(#) _vl_ válasza plepi hozzászólására (») Aug 31, 2012 /

Tessék.

msz.png

(#) zoli_varga válasza _vl_ hozzászólására (») Aug 31, 2012 /

Lehet hogy nem is felejtették ám el hanem az elosztószekrény mellett van valahol egy kötődoboz ahova régen felvitték a PE vezetéket. De ez csak tipp.
(#) erobi82 válasza _vl_ hozzászólására (») Aug 31, 2012 /

A 2364-540:1995-öt visszavonták. Nem kukacoskodni akarok félreértés ne essék. Csak szólok. Ettől függetlenül ami helyette van gondolom 60364 lehet, hogy ugyanezek a követelmények vannak. Ezt meg kellene nézni.
Viszont feltennék egy kérdést Védő egyenpotenciálra hozás témakörben.
Ti hogyan értelmeznétek a következőt:

544.2.2. A testeket az idegen vezetőképes részekhez kötő védő egyenpotenciálra hozó vezető vezetőképessége nem lehet kisebb, mint a megfelelő védővezető vezetőképességének a fele. A nem vezeték vagy kábel
részét képező védő egyenpotenciálra hozó vezető mechanikailag védettnek tekinthető, ha védőcsőben, vezetékcsatornában, sajtolt vezetékágyban van fektetve, vagy hasonló módon van védve.
MAjd alatta egy képlet:
Sb ? 0,5 SPE(*) (Sb nagyobb egyenlő mint 0,5 SPE lásd a jpg-t)
Namármost amennyiben én egy motorhoz(fogyasztóhoz stb) nem kábelt hanem egy eres vezetéket mondjuk NYY-J vagy NYCWY kábelt viszek, és a fázisvezető 70mm2, akkor ugye ott védővezető lehet 35mm2. Megvan ez a táblázat is ha valakit érdekel, de aki jártas a a dolgokban biztos ismeri.
Akkor a képlet szerint az EPH vezetőt a védővezető felére méretezem, így ez 16mm2.
Biszont ha kábelt viszek a fogyasztóhoz ami mondjuk NYY 4x70mm2 abban a védővezető is 70mm2. És most jön a nagy kérdés: a képlet szerint ide 35mm2-es EPH vezetőt kell alkalmazni. De ha olvassuk a szöveget, ott az áll idézem:
Idézet:
„mint a megfelelő védővezető vezetőképességének a fele.”

Mivel megfelelőnek tekinthető a 35mm2-is mint védővezető (védővezetők megválasztása táblázat szerint) így a kábeles 70mm2es védővezetőhöz akkor 16mm2, vagy 35mm2 kell. Hangsúlyozom EPH vezetőről van szó.
(#) fúró hozzászólása Szept 1, 2012 /

Sziasztok azt szeretném megkérdezni hogy egy villamos gáztűhely esetén a falba kell be ép-itteni egy kötődobozt és ott kell összekötői oldható kötéssel , kérlek egészítsetek ki ha nem így lenne köszönöm a válaszokat !
(#) hbal válasza fúró hozzászólására (») Szept 1, 2012 /

Villamos (gáz)tűzhelynél általában két/három eset lehetséges:

- dugvillával szerelt
- kábel van belekötve
- nincs kábel, csak sorkapocs

Mivel a tűzhelyből kijövő kábel minden esetben hajlékony, ezért én olyan kötőelemet használnék, ami hosszú távon biztosítja a megfelelő kontaktust.

pl: Bővebben: WAGO 222
(#) webinas hozzászólása Szept 4, 2012 /

Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni.
Szeretném kezdésnek az egyik szoba vezetékeit lecserélni (most szeretnénk kifesteni) mivel még a "gyári" alumínium vezetékek vannak, és van olyan konnektor, amit ezért nem tudok használni, mert eltörtek a vezetékvégek, és így már nagyon rövidek, képtelenség bekötni a konnektorba.
Gondoltam, lecserélem 2,5 mm2 sodrott vezetékre, csak az a dilemmám, hogy sodrott vagy egyszálas legyen? A sodrottal talán könnyebb dolgozni.
(#) zolika60 válasza webinas hozzászólására (») Szept 4, 2012 /

A sodrottat nehezebb behúzni a csőbe. Mondjuk azt nem írtad milyen technikával volt szerelve. Családi ház, vagy panel? Milyen technológiával szeretnéd megcsinálni és miket szeretnél felszerelni? Vagy csak egy konnektort cserélnél vezetékestől?
(#) zolee258 válasza webinas hozzászólására (») Szept 4, 2012 /

Hi!
Szerelj MCU1.5mm2 vezetékkel.
alu vezeték és réz kötéshez használj sorkapcsot.
a legjobb megoldás az lenne ha kihúzod az összes vezetéket a csőböl és rézzel szerelsz.
hosszútávon csak az jó!
(#) proba válasza webinas hozzászólására (») Szept 4, 2012 /

Valamiért tömör vezetékkel szokták a lakásokat huzalozni.A kötések egyszerűbbek,a sodrotthoz érvéghüvely,spec. WAGO kell.Ha nincs nagyobb fogyasztó a környéken ,szerintem felesleges a 2,5mm2 vezeték.(bár nem árt.).
(#) webinas válasza zolika60 hozzászólására (») Szept 4, 2012 /

Sziasztok!
Panel. Ez a szopás a dologban. A kábelcsatorna az még lájtos, de ahol PVC csővet beöntötték a bentonba, az nem leányálom.

Tulajdonképpen az egész lakást át akarom húzni vezetékkel, mert a jelenlegi már kissé viharvert, 26éves. Több helyen toldva van (Persze rézzel, mi mással) és szeretném rendbe tenni és kissé biztonságosabbá tenni (Fi relé) az egészet így festés előtt.

Nekem a sodrott a szimpatikusabb, mert nem hajlamos a törésre, de így, hogy mondjátok a behúzást és a kötési pontokat, lehet, mégiscsak a merev lesz a jobb.

Az aggaszt, hogy egyre több és egyre nagyobb teljesítményű kütyük működnek a háztartásokban, és nem szeretnék egyszer arra hazamenni, hogy nálam gyakorlatozik a tűzoltóság.
(#) zolika60 válasza webinas hozzászólására (») Szept 4, 2012 /

A falban nem fog eltörni ne aggódj. Az pedig szerencsés eset, ha van cső a betonban, mert akkor ki tudod húzni a régit és be az újat. De ahol az MM falvezeték cső nélkül van beöntve, no ott van a gond.
(#) webinas válasza zolika60 hozzászólására (») Szept 4, 2012 /

Egyszer be akartam húzni egy plusz vezetéket a kisszobába.
Toltam, húztam, nem ment be a vezeték.
Gondoltam kiveszem a régit és vissza húzom az újjal.
Meg se mozdult. Fentről lefelé vissza kellet 30 cm-t vésni a betont, mire kiderült, hogy belefolyt a gipsz a csőbe.
Könnyes szemekkel, meghatódva gondoltam az akkori "szakikra"!
A hozzászólás módosítva: Szept 4, 2012
(#) Töröcsik Tibor hozzászólása Szept 5, 2012 /

Sziasztok!
Lenne pár kérdésem....egy 5x6m-es faházat csinálunk a telekre.Egy szoba,és a teraszon lenne a konyha rész.Villanyt most kötötték be,16 amperes kismegszakítóval.Az órától milyen vezetéket javasoltok,és a házba?
(#) zolee258 hozzászólása Szept 5, 2012 /

Üdv!
Ha jól értem a faház különálló épület, ha igen 3*4mm2 mt kábel megfelelő . Persze az órától kellene elvini.
(#) Gafly válasza zolee258 hozzászólására (») Szept 5, 2012 /

Ha telek, akkor onnan viszik el
(#) kameleon2 válasza Töröcsik Tibor hozzászólására (») Szept 5, 2012 /

Én mindig olyan vezetékkel állok be ami később sem okoz gondot. Alapesetben akár 1,5-2,5-ös is elég lehetne, de ha netán bővítesz - akkor vezetéket is kellene cserélni, az meg már felesleges pénzkidobás. Alapjogon 32 A jár, így már érdemes lenne akár egy 6-os vagy 10-es sodrott rézzel beállni. A többit úgyis leosztod. De azt te tudod lesz e később klíma, villanytűzhely stb, mert annak például van hogy önmagában 32A a felvétele (például indukciós tűzhelyek). Kicsit több konkrétum a fogyasztói oldalról az nem ártana. Általánosságban 6-os réznek (régebben 10-es alu) elégnek kellene lennie, mert a szolgáltató is azt ad 32A-ig. Igaz rövid vezetékekkel számolva.
(#) kameleon2 válasza webinas hozzászólására (») Szept 5, 2012 /

A jelenleg nálunk még meglévő paneltechnológia elavult. MM fal vezetékkel, vagy jobb esetben csővel vannak megoldva, de valóban jóval kisebb keresztmetszetekre méretezték anno. 1 szoba, 1 lámpa, 1 dugalj... Sokszor, mivel úgyis rossz a hőszigetelés, ezen úgy szoktak segíteni, hogy új elosztó, új csövezés flon kívül, majd vékony szigetelő, vagy gipszkarton réteg, ami nyilván a harmatpont képződés miatt vékonyabb kell legyen mint a külső szigetelés. Azaz akkor érdemes ilyet csinálni, ha már hőszigetelve van az épület. Nem lesz kis munka helyreállítással együtt... Nem beszélve arról, ha netán némi gyengeáramot is csinálnál... Vagy marad a kábelcsatorna, padlószegély-csatorna megoldás. Utóbbi szinte észrevehetetlen.
(#) tomikapc válasza kameleon2 hozzászólására (») Szept 5, 2012 /

Itt nem vészes. Minden szobában van 3 aljzat és lámpa. Plusz ugye aluval vannak húzva, szóval ha rézzel áthúzom, akkor csak több hely lesz a csőben. Szerencse.
(#) enree hozzászólása Szept 6, 2012 /

Sziasztok!
1,5-es tömör réz vezetékeket kellene összekötnöm dobozban, ami aztán be lesz gipszelve, nem lesz zargatva, az lenne a kérdés, melyik wago jobb erre a célra, melyiknek biztosabb a kötése?
(#) proba válasza enree hozzászólására (») Szept 6, 2012 / 1

Szerintem az egyik előnye a bonthatóság,és a hajlékony vezeték befogadása.Kötés minőségben ugyan azt kellene tudniuk.Ugyanazon gyártó ugyanazon áram.Tehát valószínő a kötések minősége is egyezik.
(#) Atis57 válasza enree hozzászólására (») Szept 6, 2012 /

Szia!
Szerintem egyformán rossz,főképpen nagyobb áramoknál (3A felett)
Ha világitási áramkörbe teszed még éppen elmegy --De dugaljnál?
(#) SzAndras00 válasza Atis57 hozzászólására (») Szept 6, 2012 / 1

Szia,a Wagonál mintha kicsit nagyobb áramokkal tesztelnék a kötőelemeiket! Melléklet 3. lapja.
Enree, a tömör vezetékhez a bal oldali való, ez is bontható.
András

wago_.pdf

(#) mugab válasza Atis57 hozzászólására (») Szept 6, 2012 / 1

(#) enree hozzászólása Szept 7, 2012 /

Sziasztok!
Köszönöm mindenkinek a választ! Akkor a bal oldali lesz.
E.
(#) 06smici válasza mugab hozzászólására (») Szept 7, 2012 /

Nekem volt szerencsém ehhez a bemutatóhoz. A szigetelés már rég leéget róla, de a kötés tényleg bírja
(#) kameleon2 válasza enree hozzászólására (») Szept 7, 2012 /

Magyar KF 1-es szorító - ha van még egyáltalán valahol... Szétverhetetlen. Igaz kicsit nagyobb mint a wago... Találtam - így néz ki : http://shop.villamossagidiszkont.hu/vezetekosszekotok/6103-kf-1-kot...o.html . Ha a műanyagból nem esik ki rátekeréskor - örök életű. Csak túl sok vezetéket nem lehet vele kötni - talán ha jól emlékszem 4-5-öt merevből.
(#) tomikapc hozzászólása Szept 8, 2012 /

Üdv. Adott egy szerviz, ahol a képen látható panel van felszerelve. Ide jön 3 fázis, a nulla és a pe. A háromfázisú dugalj ki van kötve, mert csak 1 fázist használunk és nem szerettem volna, ha később valaki ráköt egy háromfázisú készüléket. Azt szeretném megoldani, hogy legyen egy http://www.pacomodell.hu/media/catalog/product/cache/1/thumbnail/53...64.jpg ilyen csatlakozó, amit a szervizelendő számítógépek, stb fémházára kapcsolok és biztos a földelése. Tudom a dugaljból is földeltnek kellene lennie, de a sok régi, elhasznált tápegységnél ki tudja, nem is beszélve a véletlenül rosszul bedugott tápcsatlakozókról és a kondikban maradt áramról, ami szintén nem kellemes. Az jó megoldás, ha a háromfázisú dugaljhoz vitt PE helyére kötök egy 2,5-ös mkh-t, a végére pedig egy ilyen csatlakozót?

WP_000128.jpg

(#) kadarist válasza tomikapc hozzászólására (») Szept 8, 2012 /

Szia!
A számítógép tápcsatlakozója által odavitt védővezető (földelés) nem elég?
(#) tomikapc válasza kadarist hozzászólására (») Szept 8, 2012 /

De legtöbbször igen, viszont pont az egyik nap volt olyan, hogy a tápon lévő 3 tűs csatlakozó közül pont a föld volt "kilazulva" és nem került rá a ház fém testjére... Tudom nem veszélyes az a feszültség, ami ilyenkor kiül a házra a tápon keresztül, de nem is kellemes. Plusz nagyobb biztonságérzetet adna, ha én szemmel látnám is, hogy az bizony nem fog megcsípni.
Következő: »»   240 / 993
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem