Fórum témák
» Több friss téma |
Légy szíves linkeld be ide azt a szabványt had olvassam el én is! Csak egy kérdés még szerinted miért 6-os vezetékcsomagot adnak ha veszel egy fogyasztásmérő szekrényt?? A fázisvezető keresztmetszetével kell megegyezni a pen vezetőnek őnála bőven elég a 6-os. Három darab 16-os kismegszakítója van a 6-os tökéletes.
Lehet hogy nem is felejtették ám el hanem az elosztószekrény mellett van valahol egy kötődoboz ahova régen felvitték a PE vezetéket. De ez csak tipp.
A 2364-540:1995-öt visszavonták. Nem kukacoskodni akarok félreértés ne essék. Csak szólok. Ettől függetlenül ami helyette van gondolom 60364 lehet, hogy ugyanezek a követelmények vannak. Ezt meg kellene nézni.
Viszont feltennék egy kérdést Védő egyenpotenciálra hozás témakörben. Ti hogyan értelmeznétek a következőt: 544.2.2. A testeket az idegen vezetőképes részekhez kötő védő egyenpotenciálra hozó vezető vezetőképessége nem lehet kisebb, mint a megfelelő védővezető vezetőképességének a fele. A nem vezeték vagy kábel részét képező védő egyenpotenciálra hozó vezető mechanikailag védettnek tekinthető, ha védőcsőben, vezetékcsatornában, sajtolt vezetékágyban van fektetve, vagy hasonló módon van védve. MAjd alatta egy képlet: Sb ? 0,5 SPE(*) (Sb nagyobb egyenlő mint 0,5 SPE lásd a jpg-t) Namármost amennyiben én egy motorhoz(fogyasztóhoz stb) nem kábelt hanem egy eres vezetéket mondjuk NYY-J vagy NYCWY kábelt viszek, és a fázisvezető 70mm2, akkor ugye ott védővezető lehet 35mm2. Megvan ez a táblázat is ha valakit érdekel, de aki jártas a a dolgokban biztos ismeri. Akkor a képlet szerint az EPH vezetőt a védővezető felére méretezem, így ez 16mm2. Biszont ha kábelt viszek a fogyasztóhoz ami mondjuk NYY 4x70mm2 abban a védővezető is 70mm2. És most jön a nagy kérdés: a képlet szerint ide 35mm2-es EPH vezetőt kell alkalmazni. De ha olvassuk a szöveget, ott az áll idézem: Idézet: „mint a megfelelő védővezető vezetőképességének a fele.” Mivel megfelelőnek tekinthető a 35mm2-is mint védővezető (védővezetők megválasztása táblázat szerint) így a kábeles 70mm2es védővezetőhöz akkor 16mm2, vagy 35mm2 kell. Hangsúlyozom EPH vezetőről van szó.
Sziasztok azt szeretném megkérdezni hogy egy villamos gáztűhely esetén a falba kell be ép-itteni egy kötődobozt és ott kell összekötői oldható kötéssel , kérlek egészítsetek ki ha nem így lenne köszönöm a válaszokat !
Villamos (gáz)tűzhelynél általában két/három eset lehetséges:
- dugvillával szerelt - kábel van belekötve - nincs kábel, csak sorkapocs Mivel a tűzhelyből kijövő kábel minden esetben hajlékony, ezért én olyan kötőelemet használnék, ami hosszú távon biztosítja a megfelelő kontaktust. pl: Bővebben: WAGO 222
Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni. Szeretném kezdésnek az egyik szoba vezetékeit lecserélni (most szeretnénk kifesteni) mivel még a "gyári" alumínium vezetékek vannak, és van olyan konnektor, amit ezért nem tudok használni, mert eltörtek a vezetékvégek, és így már nagyon rövidek, képtelenség bekötni a konnektorba. Gondoltam, lecserélem 2,5 mm2 sodrott vezetékre, csak az a dilemmám, hogy sodrott vagy egyszálas legyen? A sodrottal talán könnyebb dolgozni.
A sodrottat nehezebb behúzni a csőbe. Mondjuk azt nem írtad milyen technikával volt szerelve. Családi ház, vagy panel? Milyen technológiával szeretnéd megcsinálni és miket szeretnél felszerelni? Vagy csak egy konnektort cserélnél vezetékestől?
Hi!
Szerelj MCU1.5mm2 vezetékkel. alu vezeték és réz kötéshez használj sorkapcsot. a legjobb megoldás az lenne ha kihúzod az összes vezetéket a csőböl és rézzel szerelsz. hosszútávon csak az jó!
Valamiért tömör vezetékkel szokták a lakásokat huzalozni.A kötések egyszerűbbek,a sodrotthoz érvéghüvely,spec. WAGO kell.Ha nincs nagyobb fogyasztó a környéken ,szerintem felesleges a 2,5mm2 vezeték.(bár nem árt.).
Sziasztok!
Panel. Ez a szopás a dologban. A kábelcsatorna az még lájtos, de ahol PVC csővet beöntötték a bentonba, az nem leányálom. Tulajdonképpen az egész lakást át akarom húzni vezetékkel, mert a jelenlegi már kissé viharvert, 26éves. Több helyen toldva van (Persze rézzel, mi mással) és szeretném rendbe tenni és kissé biztonságosabbá tenni (Fi relé) az egészet így festés előtt. Nekem a sodrott a szimpatikusabb, mert nem hajlamos a törésre, de így, hogy mondjátok a behúzást és a kötési pontokat, lehet, mégiscsak a merev lesz a jobb. Az aggaszt, hogy egyre több és egyre nagyobb teljesítményű kütyük működnek a háztartásokban, és nem szeretnék egyszer arra hazamenni, hogy nálam gyakorlatozik a tűzoltóság. ![]()
A falban nem fog eltörni ne aggódj.
![]()
Egyszer be akartam húzni egy plusz vezetéket a kisszobába.
Toltam, húztam, nem ment be a vezeték. Gondoltam kiveszem a régit és vissza húzom az újjal. Meg se mozdult. Fentről lefelé vissza kellet 30 cm-t vésni a betont, mire kiderült, hogy belefolyt a gipsz a csőbe. Könnyes szemekkel, meghatódva gondoltam az akkori "szakikra"! A hozzászólás módosítva: Szept 4, 2012
Sziasztok!
Lenne pár kérdésem....egy 5x6m-es faházat csinálunk a telekre.Egy szoba,és a teraszon lenne a konyha rész.Villanyt most kötötték be,16 amperes kismegszakítóval.Az órától milyen vezetéket javasoltok,és a házba?
Üdv!
Ha jól értem a faház különálló épület, ha igen 3*4mm2 mt kábel megfelelő . Persze az órától kellene elvini.
Én mindig olyan vezetékkel állok be ami később sem okoz gondot. Alapesetben akár 1,5-2,5-ös is elég lehetne, de ha netán bővítesz - akkor vezetéket is kellene cserélni, az meg már felesleges pénzkidobás. Alapjogon 32 A jár, így már érdemes lenne akár egy 6-os vagy 10-es sodrott rézzel beállni. A többit úgyis leosztod. De azt te tudod lesz e később klíma, villanytűzhely stb, mert annak például van hogy önmagában 32A a felvétele (például indukciós tűzhelyek). Kicsit több konkrétum a fogyasztói oldalról az nem ártana. Általánosságban 6-os réznek (régebben 10-es alu) elégnek kellene lennie, mert a szolgáltató is azt ad 32A-ig. Igaz rövid vezetékekkel számolva.
A jelenleg nálunk még meglévő paneltechnológia elavult. MM fal vezetékkel, vagy jobb esetben csővel vannak megoldva, de valóban jóval kisebb keresztmetszetekre méretezték anno. 1 szoba, 1 lámpa, 1 dugalj... Sokszor, mivel úgyis rossz a hőszigetelés, ezen úgy szoktak segíteni, hogy új elosztó, új csövezés flon kívül, majd vékony szigetelő, vagy gipszkarton réteg, ami nyilván a harmatpont képződés miatt vékonyabb kell legyen mint a külső szigetelés. Azaz akkor érdemes ilyet csinálni, ha már hőszigetelve van az épület. Nem lesz kis munka helyreállítással együtt... Nem beszélve arról, ha netán némi gyengeáramot is csinálnál... Vagy marad a kábelcsatorna, padlószegély-csatorna megoldás. Utóbbi szinte észrevehetetlen.
Itt nem vészes. Minden szobában van 3 aljzat és lámpa. Plusz ugye aluval vannak húzva, szóval ha rézzel áthúzom, akkor csak több hely lesz a csőben. Szerencse.
Sziasztok!
1,5-es tömör réz vezetékeket kellene összekötnöm dobozban, ami aztán be lesz gipszelve, nem lesz zargatva, az lenne a kérdés, melyik wago jobb erre a célra, melyiknek biztosabb a kötése?
Szerintem az egyik előnye a bonthatóság,és a hajlékony vezeték befogadása.Kötés minőségben ugyan azt kellene tudniuk.Ugyanazon gyártó ugyanazon áram.Tehát valószínő a kötések minősége is egyezik.
Szia!
Szerintem egyformán rossz,főképpen nagyobb áramoknál (3A felett) Ha világitási áramkörbe teszed még éppen elmegy --De dugaljnál?
Szia,a Wagonál mintha kicsit nagyobb áramokkal tesztelnék a kötőelemeiket! Melléklet 3. lapja.
Enree, a tömör vezetékhez a bal oldali való, ez is bontható. András
Figyelmedbe ajánlom: http://www.youtube.com/watch?v=pXBK88vMWaU
Sziasztok!
Köszönöm mindenkinek a választ! Akkor a bal oldali lesz. E.
Nekem volt szerencsém ehhez a bemutatóhoz. A szigetelés már rég leéget róla, de a kötés tényleg bírja
![]()
Magyar KF 1-es szorító - ha van még egyáltalán valahol... Szétverhetetlen. Igaz kicsit nagyobb mint a wago... Találtam - így néz ki : http://shop.villamossagidiszkont.hu/vezetekosszekotok/6103-kf-1-kot...o.html . Ha a műanyagból nem esik ki rátekeréskor - örök életű. Csak túl sok vezetéket nem lehet vele kötni - talán ha jól emlékszem 4-5-öt merevből.
Üdv. Adott egy szerviz, ahol a képen látható panel van felszerelve. Ide jön 3 fázis, a nulla és a pe. A háromfázisú dugalj ki van kötve, mert csak 1 fázist használunk és nem szerettem volna, ha később valaki ráköt egy háromfázisú készüléket. Azt szeretném megoldani, hogy legyen egy http://www.pacomodell.hu/media/catalog/product/cache/1/thumbnail/53...64.jpg ilyen csatlakozó, amit a szervizelendő számítógépek, stb fémházára kapcsolok és biztos a földelése. Tudom a dugaljból is földeltnek kellene lennie, de a sok régi, elhasznált tápegységnél ki tudja, nem is beszélve a véletlenül rosszul bedugott tápcsatlakozókról és a kondikban maradt áramról, ami szintén nem kellemes. Az jó megoldás, ha a háromfázisú dugaljhoz vitt PE helyére kötök egy 2,5-ös mkh-t, a végére pedig egy ilyen csatlakozót?
Szia!
A számítógép tápcsatlakozója által odavitt védővezető (földelés) nem elég?
De legtöbbször igen, viszont pont az egyik nap volt olyan, hogy a tápon lévő 3 tűs csatlakozó közül pont a föld volt "kilazulva" és nem került rá a ház fém testjére... Tudom nem veszélyes az a feszültség, ami ilyenkor kiül a házra a tápon keresztül, de nem is kellemes. Plusz nagyobb biztonságérzetet adna, ha én szemmel látnám is, hogy az bizony nem fog megcsípni.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |