Fórum témák
» Több friss téma |
Szóval lehet h azért villan be mert alacsony a táp?? mert kb ugyan annyit szol mint a sima 7294es erősítő... Mind 2 ic ugyan úgy melegszik... Mekkora tápot javasolnál??
A táp üresjárati feszültsége nyugodtan lehet +/-50V. Meg leszel elégedve a hangerővel
![]() A hozzászólás módosítva: Szept 18, 2012
Most kipróbálom 2 ohm terheléssel.. Hát igen a tápon emelni kell:S Puffer kondi mennyi legyen kb?
A +/-30V-ra mehet a 2 ohm, a +/-50V-ra ne köss 4 ohm-tól kevesebbet. Kondinak 10000µF-et ajánlok.
Na igen, 2 ohmon kibírja adni a dupla teljesítményt... 4Ohmhoz valóban kell tápot növelni... adatlap szerinte párhuzamosba 40V lehet.. Köszi amúgy minden segítséget..
A párhuzamos kapcsolás disszipációs ábrája 70°C hőmérsékletre vonatkozik. Izmos hűtéssel alatta tudod tartani. Tekerj 2x36VAC-t nyugodtan. Ha már kezedben a trafó, tegyél rá pár száz mA terhelhetőséggel 9,5VAC-t. Arról elmegy a venti és a DC védelem
![]()
Igazából 2*120W kéne torzítatlanul... Most belekezdek a második erősítőbe...
A 120W/4 ohm-ot +/-40V táppal próbálnám elérni, számolva a tápeséssel és a maradék-feszültséggel.
Kész a második panel is.. az is megy gond nélkül... Próbálgattam tápot emelni, több kevesebb sikerrel.. Már nem nyaggatom csak ha megvan a rendes táppanel.. Lehet, hogy 4ohm nem a legjobb ehez a párhuzamos kapcsoláshoz??
A hozzászólás módosítva: Szept 19, 2012
A 4 ohm ideális terhelés, olyan mint szóló IC-nek a 8 ohm.
Már terhelve 40V on megy, de kb ugyan annyit bír mint 30V-on.. A clip led a hangszórót figyelembe veszi??? Tehát amikor a hangszóró torzitani kezd ezt észleli? nem tudom miért nem birok többet kivenni belőlük..
A clip LED azt jelzi, hogy a kivezérlés korlátba ütközik. A hangszóró torzítását nem veszi figyelembe. Az adatlap 5V-ra 10k felhúzó ellenállást ajánl az 5. láb terhelésének. Nálad ez hogyan van megoldva?
egy led fel van húzva 22K val pozitív tápra....
A hozzászólás módosítva: Szept 19, 2012
Hogyan állapítottad meg, hogy "nem birok többet kivenni belőlük"? Én konkrétan mértem egytápos hídon egy adott tápfesznél kb. 85W-ot, majd egy emelt táppal 150W-ot, s a kettő közötti HALLHATÓ különbség szinte érzékelhetetlen.
85W és 150W az majdnem 3dB.. amúgy keverőn követem a ledeket.. most van időm ráállok a méricskélésre..
A keverő a bemeneten van, ezért ebből nem tudsz a végfok kimenetén lévő történésekre következtetni. Erre inkább a "méricskélés" alkalmas, amit ha jól értelek, éppen tervezel is elvégezni.
Nagyobb tápfeszhez, illik nagyobb teljesítménynek tartoznia, legalábbis amíg egyéb korlátozó tényezők bele nem szólnak a dologba.
Meg mértem egy tda7294es erősitőt +-32V ról.. hangszóró kimenetén max 20V jelenik meg..
Tda7293-as esetében +-40V on is 20V van a hangszórón mikor tozítani kezd.. Most rárakok egy nagyobb hangszórót, de itt valami nem jó sztem!
550W RMS teljesítményű hangszrórval is ugyan ott kezd torzítani.. Nem értem mi van, ugyan annyit bír leadni a 74es és a 2db 73as.
Nem értem a mérésedet, hol kerül itt bármiféle hangszóró a képbe?
A mérési összeállításhoz, a végfokozat kimenetére kell csatlakoztatni egy megfelelő ellenállású és terhelhetőségű műterhelést, és ezzel párhuzamosan egy oszcilloszkópot és egy nagyobb frekvencián is megbízhatóan működő váltakozó-feszültség mérőt. A bemenetre pedig egy függvénygenerátort, amit szokás 1kHz-es szinusz jelalakra állítani. Ezután a bemeneti jel amplitúdóját addig kell növelni, míg a kimeneti jelalak csúcsai éppen elkezdenek torzulni. Itt leolvasod a feszültséget, és az ismert terhelés értékéből számítható a teljesítmény. A CLIP led akkor van jól beállítva, ha a jelzése közel egybe esik a szkópon látható torzítási küszöbbel. Ettől függetlenül, azonos kimeneti feszültség is jelenthet nagyobb teljesítményt, ha azt kisebb ellenállású terhelésen méred.
A párhuzamos TDA7293 a TDA7294-hez képest annyiban különbözik, hogy pár volttal csökken a maradékfeszültség és kétszeres áramon határol. Ott tűnik fel a teljesítménykülönbség ahol a hangszóró impedanciája alacsony.
egyszóval 4 ohmon ne várjak nagy teljesítmény növekedést a párhuzamos kapcsolással???
A hozzászólás módosítva: Szept 20, 2012
Komolyan mondom itt valami nagyon nem oké...nem birok 4A-től többet kivenni 50hz-en..
slave ic clip ledjét ha bekötöm kell üzemelnie???
Úgy tudom működnie kell, eddig csak a master-en használtam. Tanulságos lehet.
Mert csak a master ic-n megy... olyan érzésem van mintha nem menne csak 1 ic! Slave mintha nem menne.. nem jön ki több teljesítmény mint a 74es ből.. Neked az új adatlap kapcsolása szerint van kész párhuzamos kapcsolásod amit használsz?..
A hozzászólás módosítva: Szept 20, 2012
Így van megépítve.
A slave 9 láb 3,5V felett megkapja a feszültséget, nincs véletlen készenlétben?
Össze van kötve a master 9esével nem kéne bajnak lennie... mind 2 ic melegszik szépen ugyan úgy...
Mind a tíz lábpárt (6-15) összemérted? Amin ón van az még nem biztos, hogy vezet. A kimenet (14) a legkritikusabb. Ezt az összekötést át is vághatod, és belehallgathatsz a slave kimenetébe, van-e ott valami jelecske.
![]()
Minden vezet! 14es átvágásán én is gondolkodtam.. biztos el lehet vágni? Amúgy teljesen tanácstalan vagyok már.. ami van 4ohm terhelés +-40V mekkora teljesítményt lehet itt kivenni akkor???
Az átvágásra tegyél pár száz ohm-ot, hogy ne maradjon teljesen szabadon. Óvatosságból használd az áramkorlátozót is az első indításnál.
Az elmondottakból azt szűrtem le, hogy 4 ohm-ra nem jön ki több feszültség 20V-nál, Tehát 7A-től nem tud nagyobb csúcsáramot +/-40V-on sem. Ebből én is arra következtetek, hogy a slave nem dolgozik. Szerk.: forrasztási oldalról van már fotó? A hozzászólás módosítva: Szept 20, 2012
|
Bejelentkezés
Hirdetés |