Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kompresszor építés
 
Témaindító: saca2, idő: Feb 8, 2009
Lapozás: OK   12 / 182
(#) balu73 válasza heavyg hozzászólására (») Aug 11, 2012 /
 
Én hasonló kompresszort használok már több mint 20 éve, volt előtte Rába, Ifa, Csepel, Zetor... Építettem is hasonló elrendezésű egypárat szerelőknek, asztalosoknak. Nálam a kenés úgy van megoldva, hogy van egy tartály az oldalán, ebből kerül a főtengely végéhez az olaj, a hajtókar csapágyak ki vannak fúrva alul, /hogy kapjanak olajat/ van egy fix állandó olajszint, ami fölötte van azt visszatermeli a tartályba aminek a tetején szuszogó nyílás van. állandó körforgásban van az olaj. Majd este vagy holnap lövök róla képet.
(#) balu73 válasza balu73 hozzászólására (») Aug 11, 2012 /
 
Itt van egypár kép róla,bár igaz ez egy elektronikai fórum.
A hűtése termoszifonos, mikor eléri a kívánt nyomást kitámaszt a szívószelepe, 3db ikarus légtartály van összeépítve 6-8bar-on szoktam használni, kb 1000-1200 körül forog percenként. Az átlátszó csövön áramlik a tartályba vissza az olaj, szépen kering, nem nyomja bele a levegőbe. Bevált konstrukció, annó sokan csináltak hasonlót.
(#) imikeimike hozzászólása Aug 15, 2012 /
 
Érdeklődnék,hogy a csatolt képeken látható kompresszorral érdemes-e foglalkoznom. Egy hobbi célokra használandó kompresszort szeretnék építeni belőle. Eddig mint hütőkompresszor szolgált a családi házunkban, egy spájznyi helyiséget hütött. Müködőképes, csak valahol elszökött a gáz belőle 3-4 havonta ezért meguntuk és vettünk egy újat ami kisebb teljesítményü, de még így is bőven takarja az itteni igényt. Ha leheteséges és érdemes vele foglalkozni akkor kicsit kipofoznám és még pár évig szolgálhatna. Előre is köszönöm a válaszokat.
(#) heavyg válasza balu73 hozzászólására (») Aug 18, 2012 /
 
Szia köszönöm a képeket és a leírást. Arról nem tudsz esetleg valamit,mennyit tud km3/óra levegöt? Közben szereztem ma potom pénzért egy másikat ami nagyon jó állapotban van.Ezért érdekelne mennyi levegöt tud nyomni óránként.
(#) heavyg válasza imikeimike hozzászólására (») Aug 18, 2012 /
 
Szia ha jól értem ebböl akarsz egy levegös kompresszort csinálni. Elméletileg megoldható, a motor amit használni akarsz 220 vagy 380voltos, hány wattos?A másik fele, rengeteg dolog kell még hogy ebböl, kompresszor legyen.Pár dolog csak:egy min 8bár nyomású tartály, komplett nyomáskapcsoló egység, tehermentesitö szelep,meg hasonlok.Tartályt tudsz már használtan olcsón venni, de arról leszerelnek mindent, és külön eladják, meglepö mennyit kilehet árulni egy rossz kompresszorból.
(#) Mályi László válasza imikeimike hozzászólására (») Aug 18, 2012 /
 
Lehet de komolyan kel hűteni mert alacsonyabb hőmérsékleten működik hűtőként.
(#) lazack válasza heavyg hozzászólására (») Aug 18, 2012 /
 
Szia!
Bocs hogy beleszólok, de nekem is van egy ZIL kompresszorom, egyenlőre még csak készülőben az összeállítás. Ha elfogadsz tőlem tanácsot a kenésre vonatkozóan amire az élettartam miatt nagy szükség van.
Szóval én az alsó siklócsahágynál 4 db 4mm-es furatot készítettem annak elősegítésére hogy olaj jusson a csapágyakhoz. Ezt elő lehet még segíteni egy kis lemez darabkával, ami a sikló csapágyfél összefogató csavarja alá van fogatva úgy hogy a forgásiránnyal megegyező irányba nézzen. Így az olajat "bepréseli" a furathoz. Én csináltam lemezből egy olajteknőt is ami a kompresszor talpától még kb 2 cm-el lejjebb van, így merűlő szóró oljazást valósítottam meg.
Röviden ez jutott eszembe, remélem hasznát veszed, veszik a fórumozók!
Üdv: Laci
(#) lazack hozzászólása Aug 18, 2012 /
 
Csináltam egy skiccet hogyan is oldottam meg. Persze ezt lehet még tökéletesiteni.
Üdv:Laci

hajtókar.jpg
    
(#) sztrehoszki hozzászólása Aug 22, 2012 /
 
helló azt szeretném kérni hogy mit kell beszereznem a kompresszorhoz amit hobbi célra szeretnénk építeni már ez előtt is írtam hogy tartály kompresszor motor megvan csak a csatlakozók illetve nyomáskapcsoló ezeket szeretném beszerezni de a méretekre is kiváncsi lennék milyeneket kell illetve érdemes beszereznem? Van még 1 dolog hogy a kompresszor olaj hűtéses és ezt hogyan tudom megoldani?
(#) heavyg válasza balu73 hozzászólására (») Aug 24, 2012 /
 
Helló,most néztem újra a fotóid, mert eddig kint néztem a kompresszor egységet. Ahol neked az olaj visszafolyód van bekötve, ott az enyémen nincs semmi. Nálam az olaj leeresztőre van kötve a vissza folyó cső. Nem tudom ez mennyiben zavarja így, de folyik vissza úgy is az olaj.És egy kérdés, hol lehet ehez még hengerfej tömítést szerezni? Nem hiszem hogy túléli ha leveszem.
(#) zolika60 válasza heavyg hozzászólására (») Aug 24, 2012 /
 
Jó az úgy is. Csak kellő mennyiségű olaj legyen. Hengerfej tömítést gyártanak is, ha nincs sehol a közeledben. Sőt a régi minta alapján te is kivághatod . nem egy bonyolult darab.
(#) balu73 válasza heavyg hozzászólására (») Aug 25, 2012 /
 
Azért mert én úgy fúrtam azt a lyukat, hogy legyen egy állandó szintű olaj benne. Csak a nívó feletti olajat tudja keringetni a tartályba vissza. Sajnos nem tudom mennyit szállít. Ha nincs összerakva és tudod a furatot, löketet és hogy mennyivel forgatod, akkor ki lehet számolni a szívott teljesítményt. A szállított jó esetben 70%körüli a szívottnak.
Üdv"
(#) madzagos hozzászólása Szept 27, 2012 /
 
Üdvözlet Mindenkinek!
Hozzákezdtem Én is építeni egy kompresszort. Lassan elkészül. Teszek egy pár képet ízelítőül.
A kompresszor 2 hengeres szóróólajzású,a motor 220 v-os 1.8KW-os.
Tisztelettel Madzagos
(#) satlokk válasza madzagos hozzászólására (») Okt 15, 2012 /
 
Szia!
Már így is jól nézz ki!Csak így tovább!
(#) rolr79 hozzászólása Nov 18, 2012 /
 
Sziasztok!

Van két kompresszorom, egy 24 L-es 1,1 KW-os (~140 L/perc), és egy 2 hengeres 2,2 KW-os 50 L-es (~380 L/perc). Az lenne a kérdésem, hogy össze lehet-e kötni a kettőt egyszerűen egy Y csatlakozóval, mert a légkulcsokhoz jó lenne valamivel több levegő. Arra gondoltam, hogy átalakítok egy kettős elosztót, egyik végére menne a két kompresszor, a másikra meg a légkulcs. Azt nem tudom, hogy minden átalakítás nélkül nem lesz-e gond abból, ha a két kompresszor direktben csatlakozik. Ja, mindkettő 8 bar-os. Bocs, ha nagy baromságot kérdeztem, de nem igazán értek hozzá, és sajnos a környékünkön lévő "szakemberek" sem. Előre is köszi a válaszokat!
(#) zolika60 válasza rolr79 hozzászólására (») Nov 18, 2012 /
 
A két tartályt kösd össze. A légkulcsot meg bármelyikről viheted, bár az ötvenliteres tartályról tán jobb. A két tartály közötti cső legyen a lehető legrövidebb és minél nagyobb átmérőjű.
A hozzászólás módosítva: Nov 18, 2012
(#) rolr79 válasza zolika60 hozzászólására (») Nov 18, 2012 /
 
Ok, köszi! Az nem gond, ha a két motor változtatás nélkül, egymástól függetlenül megy?
(#) zolika60 válasza rolr79 hozzászólására (») Nov 18, 2012 /
 
Nem, ha mindkettőnek van nyomáskapcsolója, vagy egy nyomáskapcsoló kapcsolja a két motort.
(#) mekmester67 hozzászólása Nov 18, 2012 /
 
Nem,de a nyomáskapcsolókat úgy érdemes beállítani , hogy az 50 l-es 1bárral magasabb legyen mint a 24 l-é , mert alapból a kisebb lekapcsol a nagyobb tovább termel és ha nem győzi el a légkulcs fogyasztását akkor a kicsi bekapcsol és rásegít a nagynak.
(#) rolr79 válasza mekmester67 hozzászólására (») Nov 19, 2012 /
 
Rendben, köszönöm az infokat!
(#) zlota hozzászólása Dec 15, 2012 /
 
rolr79!

Megcsináltad?Mit tapasztaltál?

Többiek:
Pontosan úgy szeretném megoldani mint rolr79, jelenleg egy 2dugattyús 2,2kw 450l/perc 50L tartály félprofi-barkács kompresszorom van és egy 50l 1Kw 110l/perc os nagyonbarkács.
Vettem egy SBC 350 homokszekrényt és keveslem a 2dugattyús teljesítményét.(450l)
Ha összekötném öket , vagy esetleg vennék még 70e körül egy güde, 400-450l/percest és sorbakötném öket akkor az 5ös fúvóka esetén mekkora nyomást és mekkora légszállítást számolhatok?
Akár sacc szintjén is?

Jelenleg az is érdekes, hogy a 2 dugós kompresszor simán folyamatosa 6 báron áll
a szekrény pedig ugyan nyolcról indul, de 4-6 közötti értékre esik le.Lenyomáskor azonnal 6ra és onnét ballag lefelé.
Tömlő 2méteres 13-om vastag.

Külön érdekes, hogy nem tünik sokkal hatékonyabnak 6báron mint 4 báron, sőt induláskor sem amikor egy pillanatra 7~ báron áll a szekrény órája.Olyan fúrán hangzik,de mintha a nyomás nem számítana, csupán a légszállítás?!
A hozzászólás módosítva: Dec 15, 2012
(#) zlota hozzászólása Dec 15, 2012 /
 
Kipróbáltam.Nem értem, hogy miért nem jártam sikerrel?
Az 50L 2,2 2 hengeres tartályából hátul kicsavartam a csavart, és belecsatlakoztattam a másik kompresszorról a termelő ágró kijövő csővet.13mm csővel történt.
Tehát az nem a saját tartályába ment, hanem a másikéba.

Bekapcsoltam a kisebb kompresszort és a nagy 2 hengeres tartályában elkezdett nőni a nyomás- jelzve a nyomásmérő órán.Kb 3 bárig ment fel, utánna megállt, hiába ment a kompresszor!Bekapcsoltam a másikat és azonnal felment 8 bárra.
Próbáltam tesztelni 7 bárnál leállítva, de akkor sem tudta 8 bárra felnyomni.
Nem is vettem észre semmit a teljesítményébe

Nem tudom miért volt ez?Nem dolgoznak egymásnak ellen így?
A hozzászólás módosítva: Dec 15, 2012
(#) frank tibor válasza zlota hozzászólására (») Dec 15, 2012 /
 
Szia

A szekrény adatlapja 4-8 bárt ír, és max 700L/perc levegőmennyiséget. A két kompresszort a szekrény csatlakozójánál közösítsd próbából a legnagyobb csőkeresztmetszettel. A kompresszorokat itt sorba kötni itt nem érdemes. Szerintem vedd meg a 450L/percest még mellé ha haladni is akarsz a munkával.
(#) zlota válasza frank tibor hozzászólására (») Dec 15, 2012 /
 
Szia!

Köszi a tanácsot.
A második 450L-es megvásárlása esetében a kettő együtt szívóban 900l/perc lenne.Kimenő ágon elvileg 320Lír/db azaz 640L lenne a két db.Ez akkor talán már elegendő lehet...
Ez akkor úgy legyen, hogy a szekrény csatij elé tegyek egy Y csatlakozót?
Akkor itt nem sorba kell kötni, hanem "párhuzamosan?
Viszont így nem esik le előbb a nyomás?
A hozzászólás módosítva: Dec 15, 2012
(#) zlota hozzászólása Dec 16, 2012 /
 
Több ötlet?
Azt tanácsolták, hogy kössem a tartályokat össze és tegyek be visszacsapószelepet.Így mentesítem a két kompresszort egymástól.
Ehhez mit szóltok?Működhet?
A hozzászólás módosítva: Dec 16, 2012
(#) zolika60 válasza zlota hozzászólására (») Dec 16, 2012 /
 
Visszacsapó szelep minden kompresszorhoz kell, anélkül visszaszökik a levegő, ha leáll. A tartályokat kösd össze minél vastagabb és rövidebb csővel. Szerintem úgy működnie kell.
(#) rolr79 válasza zlota hozzászólására (») Dec 16, 2012 /
 
Szia!

Még nem próbáltam ki, hogy működik-e a dolog, úgyhogy inkább te tudsz majd infókat adni nekem, és nem fordítva Én nem úgy tervezem a dolgot, ahogyan te próbáltad, mert én a tartályokat kötöm majd össze, minden extra nélkül. Beteszek egy-egy 1/2-es gyorscsatlakozó fejet a két tartályba, és a lehető legvastagabb és legrövidebb csővel összekötöm őket. Szeretném, hogy szétkapcsolhatók maradjanak, mert a kisebbet van, hogy mozgatni kell. Mindkettőnek marad a saját nyomáskapcsolója, ezekhez nem nyúlok a garancia miatt. Elméletileg így lesz egy 74 literes tartály, és kb. 500l/perc légszállítás. Gondolom a valóságban ettől kevesebb lesz, de azért remélem több, mint külön csak a nagyobbnak. Ennyi lenne a terv, de még néhány hétig nem valósul meg, nincs rá időm. Amint lesz eredmény majd tudósítok. Mindenesetre ha jutsz valamire, oszd meg légy szíves, én is kíváncsian várom a megoldást, hogy milyen módszer lesz működőképes.
(#) frank tibor válasza zlota hozzászólására (») Dec 16, 2012 /
 
A nyomás azért esik le mert kevés a légszállítása a kompresszoroknak, és vagy kicsi az összekötő csövek keresztmetszete. Szerintem a 900L/perc elég lenne. Meg kellene keresni a gyártót, ő mekkora kompresszort ajánl.
(#) zlota hozzászólása Dec 17, 2012 /
 
Gond van, mert lehet nem gondoltam egy fontos dologra.
Több kompresszor esetén nem fogja elbírni a hálózat!
Most szerettem volna venni 2,2kw-os kétdugóst.
Így lett volna 2 x 2,2kw + villany 150w + elszívó sacc~ 200w és infrás tetőpanel fűtésem van az 1500w.

A lakásban ha mindent kikapcsolnék, akkor sem hiszem, hogy a 20A C biztosítékot nem fogja lecsapni.Esetleg lenne egy 25A C is ami hátravezethető a bejövőm pedig 32A.
Vélemény? Elbírja ezt, vagy ne is próbálkozzam vele?
(#) witi válasza zlota hozzászólására (») Dec 17, 2012 /
 
Hali!
Nekem gyanús hogy a kisebb kompresszorod kopott, ha nem hajlandó 3 bar-nál többet produkálni.
Idézet:
„Az 50L 2,2 2 hengeres tartályából hátul kicsavartam a csavart, és belecsatlakoztattam a másik kompresszorról a termelő ágró kijövő csővet.13mm csővel történt.
Tehát az nem a saját tartályába ment, hanem a másikéba.”


Idézet:
„Bekapcsoltam a kisebb kompresszort és a nagy 2 hengeres tartályában elkezdett nőni a nyomás- jelzve a nyomásmérő órán.Kb 3 bárig ment fel, utánna megállt, hiába ment a kompresszor!”


Vagy a másik lehetőség, hogy valamelyik mérőóra döglött.

Kompresszorok összekötése:
1. a két kompresszoron egyformára beállítani a nyomást, külön csatlakoztatott mérőórával(az is jó ha a szekrényt kötöd rá, de a lényeg hogy mindig ugyanaz az óra legyen használva!!)!Így biztos hogy egyformák lesznek az értékek.
2. Simán összekötni a két kompresszor tartályait,a lehető legnagyobb keresztmetszettel.NEM kell közéjük visszacsapó szelep. Mindegy hogy kötöd össze őket( tartály-tartály-elvétel, vagy tartály-"Y" csatlakozó=elvétel-tartály. Ugyanis, folyamatosan kiegyenlítődik a két tartályban a nyomás függetlenül attól, hogy nem egyformák a tartályok, és a gépek paraméterei.

A hozzászólás módosítva: Dec 17, 2012
Következő: »»   12 / 182
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem