Fórum témák
» Több friss téma |
Már hogyne lenne. A digitális adás többfázisú QPSK modulációt alkalmaz. A reflexiők tipikusan fázis eltolódásokat eredményeznek (hiszen úgy jönnek létre, hogy a jelek különböző utakat futnak be, ami fáziskülönbségeket eredményez a vevő bemenetén) ami egy bizonyos érték után lehetetlenné teszi a dekódolást. Analóg adás esetén ez csak többé kevésbé zavaró, a képernyőn csíkok formájában láthatók, (a bal szélen) esetleg kép elcsúszáshoz, vagy a legrosszabb esetben szinkronhibához.
üdv Rózsa S.
Egyet kell érteni pucuka megállapításával. A vevőberendezés nagyfrekvenciás bemenetén a vételi szintjének alsó határa átlagossan 50dBuV környékén van,(300uV) de inkább kicsivel több. Ilyen esetben a 45 dB-es erősítő alkalmazásával már 95 dB uV-os kimanő jellel kell számolni.(Az általános gyakorlatban az antenna 10-12dB a többi az erősítőé,de igy jobban hangzik hogy 45dB a digitális antenna ) Miután az erősítő bemenetére ettől jóval nagyobb pld. analóg TV jel vivője is van,(legalábbis addig amíg működnek) vagy egyéb helyről származó nagyfrekvenciás jel a vétel számára zavaró jel akkor könnyen előfordul, hogy intermodulációs tozatás jön létre. Ezt a digitális vétel során nem lehet a képen érzékelni, csupán sejteni, de bizonytalanná teszi a vételt. Ezt a BER értéket vevő berendezés valamilyen formában tudatja.(%-os skála, vagy gyenge, jó kiváló szöveg közléssel. ) Meg kell próbálni egy analóg TV-vel végig pásztázni a teljes UHF sávot figyelve hol jelenik meg a szokásos zajon kívül további zaj, vagy nem megszokott helyen gyenge műsor vétel. A digitális csatorna vételekor egyenletes elfeketedő zaj jelzi a jelenlétét ami normális. (Ha van lehetőség AGC mérésre, akkor kicsivel tovább lehet közelíteni.) Elég babrás műszerezettség nélkül. A digitális sugárzás bevezetésével, rögtön jött a ,mennyivel szebb és jobb a vétel a témában járatlan számára a digitális antenna megvezető szöveg. Persze ez ne újdonság, az idősebbek emlékezhetnek arra, hogy a troposzférikus terjedés miatt a szalagkábel antennával vett spanyol műsor vételt az antenna kitűnő minőségének tulajdonították és ezt publikálták is. Az antenna nem tudja ,hogy digitális, vagy analóg , a tulajdonságát elsősorban a nyeresége jellemzi. Mit lehet tenni? Ha a háznak van korábban kiépített TV hálózata akkor más lakók bevonásával újra lehet éleszteni , szerencsés esetben ha nem túlzottan hosszú a kábelezés direkt rá lehet küldeni az UHF sávot, de nem árt egy nagyobb jelszintet produkáló erősítő használata. (Ez a műszaki része! ) üdv M-V
Igen ezesetben sem igaz a minél nagyobb, annál jobb mondás. Egy vevőkészülék által feldolgozható jel nagyságát allulról a zaj, fellülről az intermodulációs torzítás határolja, akkor is, ha nincs a közelben zavaró jel. Az pedig mindíg van, az azonos telephelyen sugárzott A, B, és C multiplex jeleknek más és más vivőfrekvenciájuk van. Bár ezek úgy lettek kiválogatva a rendelkezésre álló frekvencia készletből, hogy ezek intermodulációs termékei ne essenek egymásra, de ez nem jelenti azt, hogy egy túlvezérelt bemenet, vagy akár az a bizonyos antenna erősítő ne tudjon érthetetlen jelenségeket produkálni. Úgyhogy egy jó vételnek meglehetősen sok összetevője van, amire oda kell figyelni. Nem véletlenül szaladgálnak az antenna szerelők drága műszerekkel. Kritikus helyzetekben igen fontos eszközök.
Nos, legvégül tényleg nagyon kedvesek és rendesek vagytok. Igaz, most már ez az egész dolog elment egy olyan szakmai vitába,mely mikro V-okról, dB-ekről, meg olyan dolgokról szól, melyet "halandó ember" nem nagyon ért. A helyzet változatlan, a TV-nek szép képe van és minden öngyújtóra, utcai motorra, belső villanykapcsolóra megszakad pár másodpercre vagy többre. Tekintettel az eddig vázolt helyzetre, mivel sem tetőantenna, sem "elköltözés" nem jöhet szóba, marad ez a helyzet.
Köszönöm szépen az eddigi összes jótanácsot, mindenki hozzászólását. Azt hittem van valami egyszerűbb megoldás, de hát nincs. Üdvözlet mindenkinek
Üdv Rozsa S.
Sajnálatos ,hogy nem jöttek be az ötletek, de hiba felderítés még hozzáértők részéről megfelelő műszerezettség mellett sem mindig egyszerű, sokszor egy jó ötlet hoz eredményt, főleg ha a jelenség véletlen szerűen jelentkezik. (Számos példát tudnék felsorolni.) Amint írtad, külső zavar, ezek széles spektrumúak, ezért a zavarokat analóg TV vevővel kell tudni érzékelni, főleg olyan frekvencián ahol TV nem vesz hasznos jelet. Olyan esettel még nem találkoztam, hogy piezzós öngyújtó okozott volna zavart. Feltételezem a Dizel autó sem okoz ilyen jelenséget, legfeljebb a benzines járművek, de azt is nehezen tudom elképzelni, hogy minden autó ezt csinálja. Ha ez így van , akkor további számos más probléma lehet, ami már nem a laikusok műfaja és marad a korábbi állapot. Üdv M-W
Ha minden kis "légypiszok" zavart okoz, ott bizony árnyékolási problémák vannak. Pl. valahol megszakadt a tápvonal bármelyik ere, a kapacitív csatolás miatt lecsökken a jel nagysága, amit egy nagy érzékenységű szélessávú erősítővel pótolsz, ami esetleg szintén nincs rendesen lezárva. Ezek mind mind okozhatnak ilyen jellegű problémákat. Vizsgáld meg a rendszerben az összes csatlakozó szerelését, kábeleket ellenállás mérővel zárlatra szakadásra, próbálkozz erősítő nélküli antennával.
Köszönöm, megfogadom a tanácsokat átnézem az árnyékolásokat és kipróbálom az erősítő nélküli antennát is.
Itt egy kollega nem ezt írta, de mint Te is írtad, meg a való élet is bizonyítja, bizony van szerepe a reflexiónak. Link
A kolléga biztosan nem ért hozzá, ha ilyesmit ír. ha láttam volna, biztos cáfoltam volna. Ahhoz, hogy az átviteltechnikában zavarokat lehessen elhárítani, bizony nem csak blokkséma, hanem áramköri szinten is ismerni kell a rendszert. nomeg nem árt arra hallgatni, akinek ilyesmiben gyakorlata van.
Üdv Mindenkinek !
A következő problémákkal küzdök. Vettem egy Telefunken konaxos boxot. Előzőleg az analógot " lepkével " nézten, néha főleg magasabb frekiken a hang és a kép akadozott. Ja és a padláson volt. Ezért vettem egy triax antennát amit kidugtam a szabadba, a helyzet változatlan. Az analóg kifogástalan reflexió mentesen jön. Azért írom, mert ebből arra következtetek, hogy jó irányba áll. Viszont, ha a set up antenna bemenetéhez közelítek kézzel szintén akadozik a vétel. Kérem aki tud valami megoldást a problémára segítsen. Köszönöm a figyelmet Üdv
Szia! Én szerelési hibára gyanakszom. Triaxból melyiket vetted?
Szia! DIGI 343W az antenna. Komádit fogom, a jelenség rapszodikus, van, hogy órákig nem jelentkezik. Az indikátor szerint a jelerősség 80% , a minőségre " nagyon jó" jelzőt ír. Igaz az utóbbi ingadozik.
Az antenna, jelszint tökéletes, én árnyékolási hibát gyanítok.
A hozzászólás módosítva: Okt 1, 2012
A kábel sem túl régi, 2-3 éves kb 8m hosszú. Szerinted érdemes lenne kicserélni, tudom nem egy nagy összeg . Nehezen mozgok, ha meglátom a létrát hullani kezd a hajam, főleg ha ez sem vezet sikerre
![]()
Nem csak a kora számít a kebelnek, hanem a minősége is, illetve, hogy a csatlakozók milyenek és hogyan vannak felszerelve.
Segitséget kérek!
Volt két tetőantennám /horvát adókhoz lepke,osztrákhoz ATX-91 /Y-elemes/melyeket szétvert a jégeső! Most tettem a helyükre DIPOL 44 /21-69 Tri Digit ECO antennákat PMA 86 erősitővel,de sajnos csak ritkán jönnek be az osztrák és horvát adók/a magyarok általában jók/. A vételi jelek úgy erősödtek,hogy az erősitőn lévő állitható gombot jobbra tekertem a végpontig.Az volt az érzésem,ha tovább tekerném,jobb lenne a vétel! Kérdés: milyen erősitőt vegyek,hogy a jel tovább erősödjön? Egyébként Zalaszentgrótom lakom.
Szia!
Eléggé irányérzékeny ez az antenna, ezért pontosan az adóállomás irányába kell állítani. Ha több irányból kell a vételt biztosítani, akkor több antennát kell felszerelni és közösítővel egyesíteni a jeleket.
Sziasztok.
Szlovákiában élek, és vettünk egy ilyen DVB-T antennát és egy Synaps márkájú boxot. (A pontos típusát nem tudom).Nagyszerűen tudtam fogni a magyar csatornákat is (TV2, RTL klub, M1, M2). 6 hónapnyi tökéletes sugárzás után a boxunk tönkrement, vissza vittük szervízbe, de nem tudták megjavítani, tehát vettünk egy Strong SRT 8105-ös boxot. Mindent ugyan úgy csatlakoztattam, az antenna is ugyan ebben a pozícióban maradt, de nem találja be a magyar csatornákat. Mi lehet a gond?
Amennyire tudtam,beállitottam a helyes irányba müszer nélkül!!
Természetesen mindkét irányban áll rögzitett antennám,és mindig az aktuáéisat kötöm össze a beltérivel. Az érdekelne,hogy van-e erősebb erősitő?!!
Hogyan kerested a csatornákat?
Az egyes készülékeben eléggé hibbant logika van - beirják a gyárban, hogy melyik országban melyik frekvenciákon van adás (a nemzetközi egyezmények alapján) és az máshol nem is keres. Azaz amikor elinditod a készüléket beadod az országot ahol vagy a készülék azonnal tudja, hogy hol vannak (lehetnek) az adok és mást nem is keres. Ezeket kézzel kell hangolnod, azaz amikor megtalálod a szlovák adókat, akkor átmész manuális hangolásba, beadod a magyar adok frekvenciáját és ujra inditod a keresést. Ez általában segit.
Szia!
Idézet: „6 hónapnyi tökéletes sugárzás után a boxunk tönkrement, vissza vittük szervízbe, de nem tudták megjavítani, tehát vettünk egy...” Ember! 12 hónap garancia a minimum! Helyből cserélni kellett volna.
Valosziüleg cserélték is csak nem az eredetire
![]()
Sziasztok!
Új LCD TV, új, erősítős sokelemes antennával... Teljesen szabálytalan időközökben (van úgy, hogy egy hónapon keresztül is kifogástalan!) programváltást követően a "Nincs eseményinformáció" hibaüzenet jelenik meg a képernyőn, a kép "kifagy", hang nincs. ilyenkor nemcsak a távirányítóról irányíthatatlan a TV, hanem a saját kezelőszerveiről is. Vagy megvárjuk (fél-egy óra!) amíg egyszercsak "magához tér" a rendszer, vagy kihúzzuk a hálózati csatlakozóját... Szerintetek mi lehet a gond??? (Gyanítom, hogy a TV SW hibája-szerencsére még garis ![]() Köszönettel: 6C4C
Valoszinüleg a digitális jelek/dekoderek túlterhelik. (Milyen adokat fogsz?).
Érdekes... Nem egészen értem, mi tudná "túlterhelni" a dekódert egy síma programváltás kezdeményezésével... Igaz, lehet, hogy egy másik multiplexbe lépünk ezzel át, na de akkor is
![]()
Hát sok minden. Nem irod milyen adokat fogsz, ingyenesek vagy kodoltak stb.
Gyakran még a legdrágább készülékek ís leállnak, de fel a fejjel ez a jövö..... ![]()
Üdv.
Én ezt nagyon jól tudom, de mivel olyan belső hibája volt, amit nem tudtak megjavítani, cserélhettünk, de ugyanolyan típusú nem volt, csak ez, a különbséget meg visszaadták.
A környező összes országot kipróbáltam, de semmi... :/
Sajnos a DVB-T készülékek sok esetben elképesztö logikai rövidzárlatokkal kerülnek a piacra.
Ahol ezeket gyártják, fejlesztik sohasem hallottak arról, hogy vannak országok Europában, ahol akár 8-10 multiplex is fogható, így ezek a készülékek szinte alkalmatlanok a megszokott üzemre (nincs elég memoria és processzor-kapacitás stb. sok multiplex vételére a környezö országokból). Ez okozza a problémák egyik részét. (Van olyan készülék is ami mindössze 3 multiplexet tud kezelni, mert az adott országban ennyi van tervben, illetve ennyit kaptak a kiosztáskor, és ennyit épitettek a FW-be) Már a beltérikben is elöfordult ilyen zür, de azok cseréje nem annyira nyügös, mint a marha nagy lapos TV-ké, ahol még azt sem tudod bizonyitani, hogy valoban nem müködik(hibás). Beviszed a szervizbe/boltba bekapcsolják, és hetekig fog menni azon a csatornán ami éppen ott megy. Söt ha feszegeted az ügyet (külföldi adók vétele) még ki is röhögnek, hiszen a TV a hazai piacra készült...... ![]() A hozzászólás módosítva: Okt 10, 2012
|
Bejelentkezés
Hirdetés |