Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csőtermosztát bekötése

Témaindító: csatur, idő: Nov 21, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   11 / 22
(#) Bakman válasza Kenderice hozzászólására (») Szept 26, 2012 /

Ha csőtermosztát hideg, akkor két pontot rövidrezár. Ezt a két pontos kösd sorba a kazán vezérlésével.

Persze ezt nem lehet ilyen egyértelműen kijelenteni a teljes rendszer ismerete nélkül. Pl. motoros szelepek vannak vagy csak visszacsapó? A vegyestüzelésű kazánhoz tartozik keringető szivattyú vagy nem?

Viszont, ha már csőtermosztát.

1: Gagyi, iszonyat pontatlan.
2: Egy fokkal jobb, de a hőmérsékleten kívül semmit nem tudsz beállítani plusz a rendszert is meg kell fúrni hozzá.
3: A tuti. Tized °C-os pontosság, beállítható hiszterézis (!!). Igaz, jóval drágább és némileg még fogyaszt is a 230 V-os hálózatból.

Nem egy fűtésvezérlést raktam össze, nagyon ajánlom a harmadik képen látható termosztátot (AKO márkájú).
A hozzászólás módosítva: Szept 26, 2012
(#) Szpisti válasza peugeot619 hozzászólására (») Szept 26, 2012 /

Üdv!
Ha érdekel egy variáció, elmesélem az én rendszerem miként működik 14 éve hiba nélkül.
Nálam a pincében van egy vegyes tüzelésű (persze csak fával használom) , mellette pedig egy régi gázkazán.
Fent a lakásban egy digitális termosztát , ami a gázost vezérli.
Lent mindkét kazán felszálló ági kivezetéseihez tettem egy-egy érzékelőt.
Egy komparátoros/jelfogós kis áramkört építettem, ebbe megy be mindkét kazán felszállótól az ntk ellenállás . Pontosabban ment, mert az egyiket kicseréltem egy bimetálos gyári ki/bekapcsolós csőtermosztátra. Oka az volt hogy a két ntk együtt elég nagy hiszterézissel dolgozott.
Most a vegyesen ha az ntk melegszik, megy lefelé az ellenállása és bekapcsol a szivattyú.
Ha nem a vegyes megy, akkor nagy az ellenállása hidegen, viszont a gázoson a bimetálos ha melegszik akkor az ntk-val párhuzamosan kapcsolt gyári termosztát rövidzára indítja a szivattyút.
A két rendszer "össze van nyitva" a csőrendszeren keresztül. Eleinte leszaladgáltam hogy elzárjam a vegyes körét, ha a gázost indítottam - meg fordítva. Aztán rájöttem hogy semmi értelme , egy kicsit bedolgozik egyik a másikba, de a keringés úgyis abból viszi a melegvizet, amelyik fűtve van . A sok tekergetés sem tesz jót az elzáró csapoknak, meg ha egyszer elfelejti az asszony kinyitni a vegyes felszállóját, lehet hogy kicsit megforrna a rendszer.
De nem is ez volt a kérdésed...
Ha fával befűtök, azt is érzékeli a szobatermosztát, tehát nem indítja a gázszelepet.
Este ha még rádobok, 8-9-ig leég, de nem kell lemenni átállítani a rendszert, mert reggelre a kihűlt lakásban érzékel a termosztát és a megfelelő időben indítja a gázkazánt.

Még egy dolog. Ez egy régi ház , mikor vettük megörököltem vele egy békebeli membrános - éjjel/nappal átkapcsolós egyszerű szobatermosztátot. Az időzítést egy konnektorba dugható aljzatos időzítőórával oldottam meg.
Aztán 12 ezerért (gondoltam most aztáán!) megvettem ezt a digitálisat.
Bár ne tettem volna. Valószínű idén visszaszerelem a régit.
Sokkal érzékenyebb a hőmérsékletváltozáskra, és egyszerűbb kezelni. Akinek még ilyen van, becsülje meg!
(#) Bakman válasza Szpisti hozzászólására (») Szept 26, 2012 /

Szpisti, ha két keringetőszivattyúd van, akkor két visszacsapószeleppel ki lehet küszöbölni, hogy egyik kazán a másikat fűtse. PErsze ehhez meg kell bontani a rendszert.

Elég egy Termosztát is, ha az érzékelője a vegyestüzelésű kazán előremenő csövének a tövében van. Amennyiben begyújtasz, letiltja a gázkazánt és a hozzá tartozó szivattyút (már amennyiben külön van), indítja a keringetőt. Egy termosztát plusz egy relével megoldható.
(#) Szpisti válasza Bakman hozzászólására (») Szept 26, 2012 /

Igen, ha két szivattyú lenne akkor lehetne ilyen variát is csinálni. De nálam egy közös szivattyú van - és ha megadná magát, ott a lehetőség hogy átállítsam a rendszert gravitációsra.
Gyakorlatilag télen kellemes hőmérséklet van így a pincében (bár nagyon jó a hőszigetelése a vegyesnek) , és alulról sem hagyja kihűlni a padlózatot.
A hozzászólás módosítva: Szept 26, 2012
(#) Kenderice válasza Bakman hozzászólására (») Szept 27, 2012 /

1. Havernak 8 éve kapcsolgatja ilyen a szivattyúját, nincs gondja vele.
2. Nekem ilyen van, már be van építve. Hõmérsékleten kívül nem is akarok állítani rajta semmit.
3. Nem akarok ágyúval verébre lõni, jó lesz nekem a merülõhüvelyes is.
Nekem egy sima fég c24-em van. A vegyes termosztátjával fogom kapcsol
gatni az áramellátását. Azért nem a vezérlését fogom kapcsolgatni, mert bekapcsolhat a cirkó szivattyúja a vízhõ függvényében és elõfordulhat, hogy mindkét szivattyú egyszerre menne.
(#) peugeot619 hozzászólása Okt 5, 2012 /

nekem a vegyeshez van külön szivattyúm amit a csőtermosztáttal akarok vezérelni
a gázkazánomban benne van gyárilag a szivattyú és ezt a gázkazánt vezérli a szobatermosztát
mind a 2 kazánnál raktunk be visszacsapót
na ezt akarom összehangolni
(#) peugeot619 válasza Szpisti hozzászólására (») Okt 5, 2012 /

ne haragudj de ebből 1 kukkot sem értek
(#) dragon29 hozzászólása Okt 9, 2012 /

Sziasztok. Most tértünk át vegyestüzelésre, és mikor hazajöttem láttam, hogy bekötötte a villanyszerelő a csőtermosztátot, de szerintem rosszul. Azt csinálja, hogy ahány fok van a csövön az alatt bekapcsol, ha feljebb tekerem, akkor ki. Nekem pont fordítva kéne, szóval ha eléri a 40 fokot bekapcsol, ha leesik a víz(cső)hőmérséklet, akkor pedig ki. Ezt viszont ha a minimum állásra tekerem, akkor is kavarja a vizet.
Szóval hogy kössem be? Dobok fel képeket, nem túl jók mobillal készültek:
(#) VIM válasza dragon29 hozzászólására (») Okt 9, 2012 /

Szia! Szerintem a kék szálat kösd át a jobb oldali pontra (2) és jó lesz, mert most a növekvő hőmérsékletre záró érintkezőre van kötve. Tehát C és 2 pontokon nyit emelkedő hőmérsékletre.
(#) Taki33 válasza dragon29 hozzászólására (») Okt 9, 2012 /

Szia!
Szerintem meg pont jól van bekötve! Ha a kazánvíz hőmérséklete pl. 20°C és te alá tekered a termosztát értékét, pl. minimumra, akkor mennie kell a szivattyúnak, Ha fölé tekered, mondjuk 30°C fokra, akkor a szivattyúnak meg kell állnia, és majd mikor a kazánvíz eléri a 30°C akkor kell elindulnia.
(#) Directors hozzászólása Okt 9, 2012 /

Sziasztok!

Van nekünk itthon egy vegyestüzelésű kazánunk illetve egy keringető szivattyúnk.
Azt szeretném megoldani,hogy egy bizonyos hőmérséklet felett bekapcsoljon a keringető ha pedig lehűlt akkor kikapcsoljon a keringető.

Azt már tudom,hogy csőtermosztátra van szükség hozzá. Jól olvasom,hogy nem kell megbontani a csőhálózatot hozzá csak a csővezeték külső falára kell szerelni,ugye?
Mit gondoltok ez jó minőségű ? Bővebben: Link
Esetleg pár típust tudtok ajánlani,hogy melyeket érdemes megvenni vagy kerülni?
(#) Kenderice válasza Directors hozzászólására (») Okt 9, 2012 /

Az jó, amit belinkeltél. A termosztátot próbáld minél közelebb tenni a kazán előremenő vízcsonkjához a csőre. 60 °C-ra állítsd be.
(#) Directors válasza Kenderice hozzászólására (») Okt 9, 2012 /

Rendben,köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Okt 9, 2012
(#) Frenky70 hozzászólása Okt 10, 2012 /

Tisztelettel üdvözlök mindenkit. Sok jó dolgot olvastam ezen a fórumon segítségeteket kérem a következőkkel kapcsolatosan. vegyestüzelésű kazán és a rendszer most lett kiépítve vadi új minden. ma este gondoltuk eljött az idő begyújtunk. minden munkát vízszerelő és villanyszerelő végzett el megbízható szakemberek évek óta ismerem őket. Nos a mai este begyújtottunk a feleségemmel. A vegyestüzelésűn a huzatszabályozót 60 fokra állítottuk a grundfoss keringetőt 2. fokozatra a WPR-90GD csőtermosztátot 35 fokra állítottuk be. lobogott a tűz a hőfok egyre feljebb keringetőnek esze ágába sem volt, hogy bekapcsoljon. talicska kazán ajtó ki égő fa ki kazán kiürítva vízzel locsolva a talicskában a fa. Ezután telefon jött este 20 órakor a villanyszerelő. megnézte mégegyszer a csőtermosztát bekötését a rajz szerint tökéletes műszeres ellenőrzés " amit mondott idézem fordított rajzi ábra mutatás emelkedő ágon kapcsol pont fordítva ahogy azt normálisan kellene" Átkötve rendben van már vezérli a keringetőt. Elnézést a bevezetés elhúzása miatt de most jön a kérdésem amit még mindíg nem értek. Keringető 2. fokozatban. kazán huzatszabályozó 60 fokon csőtermosztát 35 fokon keringetőt lényegesen késöbb kapcsolja. a kazán hőmérő már 70-80 fok között mutat amikor bekapcsol a 35 fokra állított csőtermosztát. ebben az állapotban próbáltam forgatni a csőtermosztát gomját és azt tapasztaltam, hogy ezek szerint nem vezérelt 35 fokon mert 70-80 fok közütti mutatás mellett 50 fokra fordítva indítja a keringetőt. A kazán test tetején kilépő legközelebbi ponton van a csőtermosztát mi az oka a pontatlan vezérlésnek . Miket milyen értékre kellene állítani hogy ne a kazánházba aludja hanem nyugodtamn pihenhessek a családdal együtt. Tisztelettel kérem a segítségeteket. Üdvözlettel Ferenc
(#) Directors válasza Directors hozzászólására (») Okt 10, 2012 /

Sziasztok!

Végül is ilyen lett a vezérlő. Ilyet kaptunk a közelben.Bővebben: Link
A bekötés így megfelelő igaz?
A hozzászólás módosítva: Okt 10, 2012
(#) Directors válasza Directors hozzászólására (») Okt 10, 2012 /

Valaki?
(#) Kenderice hozzászólása Okt 10, 2012 /

Directors:
Általában a csőtermosztátok a "C" és "2" rövidzár esetében a beállított hőfok alatt adnak áramot a szivattyúnak.
A "C" és "3" rövidzárakor a beállított hőfok felett kapcsolják a szivattyút.

Frenky70:
Ha a termosztát jó, akkor csak az lehet a gond, hogy a cső sokkal lassabban melegszik fel, mint a benne lévő víz, ezért késlekedik a termosztát.
Vagy a termosztát hulladék.
Csőtermosztát helyett inkább merülőhüvelyest ajánlanék, az gyorsabban érzékel.
(#) Frenky70 válasza Kenderice hozzászólására (») Okt 11, 2012 /

köszönöm a segítségedet esetleg ajánlanál egy konkrét megbízható típust?
(#) Directors válasza Kenderice hozzászólására (») Okt 11, 2012 /

A leírásában írja,hogy az 1-es Hőmérséklet emelkedésére nyitja az áramkört.2-es Hőmérséklet emelkedésére zárja az áramkört. C-közös.
Akkor gondolom nekem a C-t és a 2-est kell bekötnöm. Így akkor indul ha elérte azt a bizonyos hőmérsékletet.

Adódott még egy kérdés. Az "ide1" vagy az "ide2" helyre szereljem?
Azért kérdezem mert a kémény hője nem fogja befolyásolni a termosztát hitelességét vagy maga a kazán? Mert ugye ott megy mellette.
(#) Kenderice válasza Directors hozzászólására (») Okt 11, 2012 /

Szerintem minél közelebb a kazáncsonkhoz.
A legjobb lenne a golyóscsap alá tenni, közvetlen a kazán csonkja fölé. Oda nem lehet?

Oda is lehet semmi akadálya. Akkor nem befolyásolja majd a kazán és a kémény csövének a hője a termosztátot?

Gondolom alaposan meg kell takarítani a csövet,hogy jó legyen a hővezető képessége.
(#) Kenderice válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 11, 2012 /

Jó, de ez kapilláriscsöves. Mit csinál olyan hosszú csővel?
Én ilyet vennék, nekem is ilyen van.
(#) Kenderice válasza Directors hozzászólására (») Okt 11, 2012 /

Nem hiszem, hogy zavarná, van egy kis távolság.
Meg kell takarítani, meg van valamilyen jó hővezető paszta, amivel be kell kenni (mint a processzorok meg a hűtő között van a PC-kben).

Okés,köszönöm. Hővezető pasztát adtak igen.
Jelentkezem majd,hogy milyen lett.

Okés,köszönöm. Hővezető pasztát adtak igen.
Jelentkezem majd,hogy milyen lett.

Jó lett a rendszer. Köszönök szépen minden segítséget.
(#) Kenderice válasza Directors hozzászólására (») Okt 12, 2012 /

Nincs mit, bár én is olyan kezdő vagyok ezen a téren, mint Te.
(#) karcsipapa hozzászólása Okt 12, 2012 /

Szevasztok segitő kész emberek. Vettem egy Siemens RAM -TR 2000M csőtermosztátot bekötöttem, ugy ahogy leirtátok itt a fórumonn.0C fokon a szivatyu megy 100Cfokon megáll.Ennek igy jónak kéne lenni,be is kapcsolt mikor a viz foka elérte a beállitott értéket(30C).Örültem , minden jó. igen ám csak reggelig ment a szivatyu, a viz hiába hült vissza a termosztát nem kapcsolta ki a szivatyut.elkellet tekerjem az álitó gombot , hogy megáljon.Valami nem jól müködik DE MI??? Legyetek szivesek segitsetek. Tisztelettel Karcsipapa.
(#) kadarist válasza karcsipapa hozzászólására (») Okt 12, 2012 /

Szia!
Nem úgy kellene lenni, hogy ha meleg a víz, akkor menjen a szivattyú és ha hideg, akkor álljon.
Következő: »»   11 / 22
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem