Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   131 / 372
(#) pjg válasza emmzolee hozzászólására (») Okt 5, 2012 /

A régi 5 1/4 "-os Floppy meghajtók fejmozgató motorja jó lenne erre a célra? Pontosabban én nem gravíroznék, hanem nyákot fúrnék.
(#) mex válasza pjg hozzászólására (») Okt 5, 2012 /

Elég lehet, de sok múlik a lineáris vezetékeken, csapágyazások milyenségén, minőségén.
Ezenkívül mérvadó még a forgómozgást egyenesvonalú elmozdulássá alakító (legtöbbször orsó) kivitele is. Házi felhasználásra, ha nem cél a minél nagyobb sebesség, akkor egy M6-méretű menetes szár is megfelelhet, és ha jobbfajtát veszel, akkor a floppymotor vígan elviszi.
(#) emmzolee válasza pjg hozzászólására (») Okt 5, 2012 /

Nem tudom pontosan milyen az a moci. Ha nyákot akarsz fúrni lehet jó lesz, de kintúr marás felejtős vele.
(#) norby_torok válasza emmzolee hozzászólására (») Okt 5, 2012 /

Nagyon szepen koszonom a gyors valaszt
(#) pjg válasza emmzolee hozzászólására (») Okt 5, 2012 /

Köszönöm a válaszokat. Csak fúrás lesz. Egyenlőre. Később esetleg nagyobb motorral marás is. Van régi MOM gyártmányú 8"-os Floppymeghajtóból kitermelt fejmozgató motorom. Akkora mint az öklöm.
A hozzászólás módosítva: Okt 5, 2012
(#) emmzolee válasza pjg hozzászólására (») Okt 5, 2012 /

Ja, olyan nagy Az tuti jó lesz erre. Tegyél be képet.
(#) Stewe válasza pjg hozzászólására (») Okt 5, 2012 /

Nekem a 1541-es (Commodore) fejmozgatóból van 4 db, de nem mernék vele gravírozni, a mozgatást talán megoldják, de a forgácsolási ellenállást szerintem már lépésvesztéssel büntetik.
(#) nagy hoho hozzászólása Okt 5, 2012 /

Az X tengelyhez vettem két THK lin.sínt kocsikkal, használtan.
Az lenne a kérdésem, hogy ki kell mosni és újra zsírozni? Vagy mi az eljárás használt vételnél?
Leöntettem egy alu. tömböt 100 x 100 x 280 mm méretben reményeim szerint ebből készülne a Z tengely.
A hozzászólás módosítva: Okt 5, 2012
(#) Antauri válasza nagy hoho hozzászólására (») Okt 6, 2012 /

Mindenképpen jót teszel vele ha kitisztítod. Én is szétszedtem a használt kocsikat, féktisztítóval teljesen letisztítottam. Az SKF-nél kaptam olyan zsírt amit ezekhez a lin. csapágyakhoz ajánlottak, azzal visszazsíroztam. Most legalább tudom hogy rendben vannak. Mellesleg ilyenkor van lehetőség mikróval rámérni a golyókra is, hátha érdemes cserélni.
(#) SALáta válasza nagy hoho hozzászólására (») Okt 6, 2012 /

Jó cuccot vettél Feribá! Ahogy Antauri javasolta mosd át, féktisztító se drága, de nem árt neki a gázolaj sem. Ha nem kotyog, nem lötyög semmilyen irányban akkor jó lesz ez. A lényeg ha kell segítség mosásban megtalálsz, mindenképp szétszedésnél javallom egy nagy tepsi féle felett operáld mert elég kellemetlen mütyür golyót keresgélni. Visszatétele zsíros állapotban egyszerű, darabra és helyre meglegyen az a lényeg, egy golyónak "hiányoznia" kell, felszerelést is tárca felett végezd mert sajnos van olyan kocsi ami kinyomta a golyót, akadt már ilyen a kezembe, nem mondanám hibásnak de jónak sem. Örülök hogy ezt vetted, ha az állapota megfelelő tökéletes választás.
(#) nagy hoho válasza Antauri hozzászólására (») Okt 6, 2012 /

Köszönöm a tanácsokat, a golyók rendben vannak, nincs kotyogása. Meg még mikrométerem sincs.
(#) pjg válasza emmzolee hozzászólására (») Okt 12, 2012 /

Megtaláltam a motorokat. Mit mondjak érdekes.
Vajon miképpen kéne vezérelni?
(#) pjg válasza pjg hozzászólására (») Okt 12, 2012 /

Közben ezt találtam róla.
Találtam régi MOM gyártmányú 8" Flopimeghajtót, benne egy Gamma "fejmozgató" Vonóorsós léptetőmotort Típusa MLV 350/24 No:835023.
A tengelyén ~110mm hosszúságú négybekezdéses menettel. Hobby CNC Z-tengely mozgatására használnám. A kivezetések száma 4 egy közös kivezetés + 3 tekercs. Tudna valaki segíteni?

Pont tegnap volt a kezembe ilyen! sajnos ez egy 3 fázisú léptetőmotor amihez a vezérlőt neked kell megalkotni vagy beszerezni valahonnét 8nem árt ha Step/Dir rendszerű).

Az elektronikához esetleg linket nem tudnál? A négybekezdésű menet nagyon tetszik...

Sajnos konkrét linket nem, de az elv hasonló mint egy 2 fázisú unipoláris motornál, csak itt egész lépés esetén 3, féllépés esetén 6 állapot van. A középkivezetést fix + tápra kell kötni, a fázisokat egyenkét a fölre kapcsoltatni. A tekercselése olyan mint egy 3 fázisú asszinkron motoré Y (csillag) kapcsolásban.

Nekem is van ilyen motorom, es pl nyakfuro feltenek gondoltam, mert gyorsan mozog. A meghajtasra egy pik adna a szekvenciakat.
(#) emmzolee válasza pjg hozzászólására (») Okt 13, 2012 /

Húha. Ezt nehéz lenne vezérelni. A bekötésed 3 fázisú csillag kapcsolású. Ehhez nincs nagyon vezérlő. A vezérlők nagy többsége bipoláris és unipoláris motorokhoz való.
(#) pjg válasza emmzolee hozzászólására (») Okt 13, 2012 /

Akkor túrnom kell megint. Valahol a garázs mélyén bujkál egy eredeti gyári doksi erről a 8"-os meghajtóról. Kapcsolási rajz is van róla.

Vajh milyen erős lehet egy ilyen motor?
A hozzászólás módosítva: Okt 13, 2012
(#) Villamos hozzászólása Okt 14, 2012 /

Üdv.!!
Kellene 1 kis segítség.
Na szóval az lenne a kérdésem hogy van 2 LB1845 motor(Epson Stylus Color 440 nyomtatoból) vezérlőm és ezek felhasználásával szeretnék kis cnc gépet csinálni motor is van a gond az hogy nem tudom milyen pic kell hogy rá csatlakoztasam a gépre (LPT port-hoz). Kérlek titeket segítsetek. Előre is köszönöm.
(#) pjg hozzászólása Okt 14, 2012 / 1

Nézzétek mit találtam. Nagyon ötletes.
(#) sastas01 válasza pjg hozzászólására (») Okt 14, 2012 /

Ötletes, de nem bíznék benne(sem stabilitásban, sem pontosságban)
(#) pjg válasza sastas01 hozzászólására (») Okt 15, 2012 /

Néha néha egy nyákot kifúrni még jó lehet. Én személy szerint sajnálnám rá a sok NYÁK lemezt.
(#) Massawa válasza pjg hozzászólására (») Okt 15, 2012 /

Idézet:
„Én személy szerint sajnálnám rá a sok NYÁK lemezt”

Olcsobb, mint egy jo alu profil, de nekem semnyerte el a tetszésemet, látva, hogy milyen jo, ha massziv és rezgésmentes a konstrukcio (az enyém vagy 30kg nyom nehéz alu idomokból.
(#) sastas01 válasza Massawa hozzászólására (») Okt 15, 2012 /

Ilyen alu profilokat, lehet valahonnan olcsón beszerezni? Mert ahogy nézegettem az árakat, olyan 8-10 ezer forint közt van métere(pl egy olyan idomnak ami a Y/Z tengelyt tartja), és akkor egy olcsóbbat választottam...
(#) qvasz2 válasza sastas01 hozzászólására (») Okt 15, 2012 /

A cnc-s fórumon van használtan kilóra.
(#) sastas01 válasza qvasz2 hozzászólására (») Okt 15, 2012 /

Szabad kérdeznem melyiken? Szerintem
1: rossz helyen keresem
2: vak vagyok.
Vagy ez vagy az....(sg fórumos cnc fórum)
(#) nagy hoho válasza sastas01 hozzászólására (») Okt 15, 2012 /

Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Okt 16, 2012
(#) sastas01 válasza nagy hoho hozzászólására (») Okt 16, 2012 /

Köszönöm, akkor a 2 es verzió történt meg
A hozzászólás módosítva: Okt 16, 2012
(#) nagy hoho válasza sastas01 hozzászólására (») Okt 16, 2012 /

Ez a sárga oldal. Az apróhirdetést nézd meg. Ha alu. profil kell akkor regisztrálj és tedd fel hirdetésbe.
(#) Pali79 hozzászólása Okt 16, 2012 /

Sziasztok!
A cnc témában. Tegnap kaptam kézhez egy M-type kínai vezérlőt és 3 db valami nagyobb nyomtatóból kibontott motorral próbáltam a működést, beállításokat kitapasztalni, de minden leírás ellenére nem tudtam rendes eredményt produkálni. A fő bajom, hogy hiába állítok akármit a motor tuning alatt csak nagyon lassan forognak a motorok. Néztem mindenféle leírást, de nem lettem igazán okosabb és sajnos a hobbycnc oldal sem működik már.

A motorokon 3,4V 1,45A van feltüntetve, 12V-ról próbáltam hajtani.

Tudna valaki tanácsot adni, hogy merre induljak el?
(#) Massawa válasza Pali79 hozzászólására (») Okt 16, 2012 /

Ezt a szoftwareböl szokták kezelni - ott lehet beadni a lépési sebességet (mm/s stb.) formában. Rendszerint külön van a munkasebesség meg külön a parkolo sebesség.
(#) tiggersoft válasza Pali79 hozzászólására (») Okt 16, 2012 /

Mach3-ban a motor tuningnál minden tengely után nyomj Save-t különben nem menti el.
1., Steps/mm
2., mm/sec
Elöbbi az egy mm-re eső lépések száma, ezt vedd mondjuk 100-nak, utóbbi pedig a sebesség. Ezt próbálgasd mondjuk 1000-től 100-as lépésekben.
A gyorsulást állitsd a sebességgel egyenlőre vagy felére.
Teszteléshez jó. Végleges beállításokat pedig majd a gépen!
(#) lazi1234 válasza pjg hozzászólására (») Okt 16, 2012 /

Korrekt szerkezet. Megfelelő pontokra elhelyezett merevítőkkel semmivel sem rosszabb, mint egy alumínium csoda.
Nyákfúráshoz, maráshoz biztos megépítem.

Következő: »»   131 / 372
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem