Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   132 / 372
(#) pjg válasza lazi1234 hozzászólására (») Okt 16, 2012 /

Végül is az üvegszál erősítés, meg a rézfólia szendvics merevíthet rajta.
Igazad van. A jó merevítés sokat számít. Gyenge papírból is csinálnak iszonyú jó merevítést. Pl. méhsejt szerkezet.
(#) Massawa válasza pjg hozzászólására (») Okt 16, 2012 /

A pontosság nemcsak a merevitésen mulik, hanem hogyan viselkedik a rezgésekre, ahhol meg tömeg kell - ami itt hiányzik.
(#) kameleon2 válasza sastas01 hozzászólására (») Okt 16, 2012 /

Kereshetsz MÉH telepeken is - jobban jössz ki árban. Vannak a végén sérült szálanyagok. Ha 2m-ből leesik 20-40cm maximum többet kell darabolni.
(#) sastas01 válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 16, 2012 /

Konkértan egy olyan A4-es méretű gépet szeretnék összerakni(mármint olyat ami A4-et meg tud munkálni). Tehát ilyen idomokból összesen nem lenne szükségem 2m-nél többre(kb.).
(#) kameleon2 válasza sastas01 hozzászólására (») Okt 19, 2012 /

Ilyet is találni időnként...
(#) Massawa válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 19, 2012 /

Sok barkácsboltban kaphatók nagyon használható ALU profilok, amiböl pl. kiállitási standokat szoktak épiteni. Ezek keresztmetszete négyzetes kb. 40x40 mm) vagy 8 szögletü, de mindegyik tele van belsö nyilással amivel aránylag könnyü mindenféle alakokat összerakni. Kapni hozzájuk gocpontokat is meg speciális idomokat az alkatrészek összefogására.
(#) kameleon2 válasza Massawa hozzászólására (») Okt 19, 2012 /

Persze. Vannak Solar panel profilok is, csak 1300Ft métere. Az is erős és használható. Én mindig elhozom a végeket amik leesnek egy vágásnál, mert az a legolcsóbb.
(#) bundibacsi hozzászólása Okt 23, 2012 /

Sziasztok!Egy kollégámtól kaptam a linken található lézeres gravírozó rajzát.A rajz. Kíváncsi lennék mit gondoltok róla,megépítette-e már valaki?Nagyon egyszerű kis szerkezetnek tűnik és fillérekből megépíthető.
(#) Medve válasza bundibacsi hozzászólására (») Okt 24, 2012 /

Hali, én azt gondolom róla, hogy egy CD mozgató mechanikának túl alacsony a felbontása és a munkaterülete is kicsi: 37mm? De a szkennermechanika már jó, de tényleg nulla terhelésre!
(#) Massawa válasza Medve hozzászólására (») Okt 24, 2012 /

Egy lézergravirozon nem igen van terhelés, igy ebböl a szempontból még elmegy.....
(#) Medve válasza Massawa hozzászólására (») Okt 24, 2012 /

Nem csak a forgácsolóerők léteznek ám...
(#) Massawa válasza Medve hozzászólására (») Okt 24, 2012 /

A kolléga, meg az eredeti forrás is csak inkább lézer "karcolórol" beszél, ott nem igen lépnek fel ilyen erök, hiszen csak beégeti a sugár a felületet. (de hozzá nem ér).
(#) Stewe válasza Massawa hozzászólására (») Okt 27, 2012 /

Medve a lézer sugárzó, +hűtőtönkje mozgatásakor fellépő tömegerőkre céloz, ami csak nagyon bonyolultan csökkenthető, mert a gyorsulás ideje alatt is tartani kell a besugárzás teljesítményének időkeresztmetszetét.
(#) Massawa válasza Stewe hozzászólására (») Okt 27, 2012 /

Az emlitett irás viszont egy DVD fejböl származó lézerröl beszél - ég és föld a különbség.

Azzal viszont esetleg fekete műanyagra tudsz firkálni, nagyon lassan. 150-200mW csak pontszerű hevítésre alkalmas.
(#) Massawa válasza Stewe hozzászólására (») Okt 27, 2012 /

Ez nem volt kérdés, és ezért irtam korábban, hogy lézer karcolorol van szó...

Igen, olvastam, ezért írtam hűtőtönkről meg egyebekről, mert ahhoz meg nagyon halovány egy DVD író diódája.
(#) norby_torok hozzászólása Okt 27, 2012 /

hello
Az epulo gepemhez szeretnek nemi segitseget kerni meretek X 750mm Y 600mm Z 120mm a gepet gravirozasra szeretnem inkab hasznalni. A kerdesem az h az X, Y tengejekre hasznalhatok fi20 acel rudat ?( http://www.cncdrive.hu/shop/index.php?productID=282 )
750mm nem fo az nekem meghajolni egy kicsit ?
valaszotokat eloreis koszonom.
(#) Pali79 válasza norby_torok hozzászólására (») Okt 27, 2012 /

Bár nem vagyok nagyon nagyon jártas a témában, de lehetséges, hogy hajlik terhelés alatt. Inkább az SBR típus kellene azokra a helyekre ahol nagy terhet kell vinnie. Valószínűleg a Z tengelyre felesleges.
(#) Medve válasza norby_torok hozzászólására (») Okt 27, 2012 /

Szia!
Egyszerű kipróbálnod, ha már megvan a vezeték, alátámasztod, aláteszel egy tolómérőt, s megterheled azt a kívánt erővel. Valószínűleg csak az asztal és a befogókészülék súlya számít majd. Aztán számolhatsz, hogy a mért behajlás milyen horonyszélesség növekedést fog okozni.
(#) bbatka válasza norby_torok hozzászólására (») Okt 27, 2012 /

Végeztem egy kicsi számítást.
rúd hossza:750mm átmérő:20mm Terhelés:100N Lehajlás:0,53mm
A lehajlás a terheléssel egyenes arányos.
A hozzászólás módosítva: Okt 27, 2012
(#) bbatka válasza bbatka hozzászólására (») Okt 27, 2012 /

Ez csak a statikus terhelés. A megmunkálás alatt lengésbe jön a szerkezet. Biztosan jótékony hatással lesz a felületre.
Csatolom a számító táblát. Remélem nem számoltam el.
A hozzászólás módosítva: Okt 27, 2012
(#) nagy hoho hozzászólása Okt 27, 2012 /

Már számtalan cnc gép fényképét ki elemeztem és mindenki másként csinálja. Ezért az lenne a kérdésem van-e valahol egy irány mutatás kezdő építőknek ahol le van írva mi jobb ha a híd mozog nem az asztal, A3-as géphez mekkora asztal kell, milyen átmérőjü trapéz orsó kell milyen menet emelkedéssel a X , Y , Z tengelyekhez. Ezekhez milyen léptető motorok kellenek stb. Bele ástam magam a Hobbi CNC (sárga oldal meg kék oldal) de egy tömör leírást nem találtam.
(#) Massawa válasza nagy hoho hozzászólására (») Okt 27, 2012 /

Egyöntetü válaszok nincsenek. A méretek és a kivitel sok mindentöl függ (nem utolsó sorban a pénztöl).
A szükebb baráti körömben 3 ilyen gép van: 1 kb 700x700 mm-s asztallal itt az asztal stabil, mert marha sok hely kellene a mozgáshoz. Az orsók átméröje 25 mm és golyosanya van rajta. A marofej 3 fázisu motor 30000 rpm-ig.
A másik kettö 200x300 ill 200x250mm méretü anyagot tud megmunkálni. Mind a kettöben trapézmenetes orsók vannak 10 ill 12mm átmérövel. Mind a kettöben az asztalok mozognak. Az egyikben egy Kres maromotor van a másikban meg a Proxxon maromotor.
Mind a 3 géppel akár sárgarezet is tudunk marni. (a minap martam egy elég bonyolult munkadarabot 10 mm vastag sárgarézlapból. A megmunkálható méretek mind a 3 gépen függnek attól is, hogy milyen maromotort használsz, mert az is elvehet 30-50 mm a méretekböl (pl. a 3 fázisu motor kb 2x olyan vastag mint a Proxxon, és vagy 3x olyan vastag mint a KRES gép. De ezek már aproságok, hiszen cserélni mindegyiket lehet.
Nyilvánvaló, hogy a nagy géppel, és a maszivabb orsos tengelyekkel keményebb anyagot is meg lehet munkálni. Mi többnyire sárgarézzel dolgozunk, de már kimartam 2mm-es vaslemezt is.
A meghajtomotok mindegyiken majdnem egyformák, legalábbis a teljesitményt nézve. (az én berendezésemen 2 fajta motor van, a másik kettön mind a 3 egyforma, de csereszabatosak az én meghajto elektronikámmal. Az enyém a legöregebb és ezzel probáltuk ki a másik kettöt is, mielött eldöntöttük, hogyan tovább.
Az orsok emelkedése csak annyira fontos, hogy a léptetömotorok polusszáma és az emekedés kiadja az elvárt pontosságot. (Hány lépés egy fordulat, és mennyi az orso emelkedése erre. Ha ez egy elfogadható számot ad, akkor minden rendben van, mert a többit be lehet állitani az elektronikán.)
(#) nagy hoho válasza Massawa hozzászólására (») Okt 27, 2012 /

Köszönöm a választ. Vess egy pillantást az elképzelésemre:
A megmunkálási terület 375 X 290 mm, asztal mérete: 375 X 500 mm. Marómotor: Kress 530 ra gondoltam de most a 800-as le van értékelve és olcsóbb mint az 530-as. A 800-asban van fordulatszabályzás. Az asztalt mozgatnám ehhez vettem kb 50 mm széles lin. síneket 590 hosszúakat 4 kocsival. A Y tengely 20 mm-es köszörűlt rúd lenne 375 mm hosszban 2-2 csapággyal. a híd oldala 21 mm vastag spéci müa. lapból lenne a két oldalt 2 db 40 x 60 mm-es alu, zártszelvény kötné össze. Van 8 db léptetőm. A trapézmenetes orsók
X- Y tengelyhez 16 mm menet emelkedés 5 mm Z tengelyhez 16 x 2,5, metamid vagy danamid anyákkal mert a golyós orsó részemre anyagi csőd.
A sok 100 hozzászólás olvasása után ez a kép állt össze bennem. Ha eltér a véleményed szívesen meghallgatnám.

(#) Massawa válasza nagy hoho hozzászólására (») Okt 27, 2012 /

A maromotor az utolsó, amin ilyen pillanatban a fejemet törném. Amir elkészül az asztal lesz még vagy 5-10 kiárusitás....

Amit viszont cserélnék az a müanyaglap. A hidhoz tömeg kell, a müanyag ezt nem adja. Szoval minél masszivabb anyagokból kellene dolgoznod. A zárt szelvény sem a legjobb, mert nagyon rugalmas. Egy-egy darab alu profil sokkal jobb lenne.
Az ebay-on rengeteg trapéz orsót árulnak anyával együtt is - szerintem itt készre kell menni (nem tudom milyen jok az anyák amit emlitettél).
(#) nagy hoho hozzászólása Okt 27, 2012 /

A műanyagtól nem félek, nagyon kemény, nagy szilárdságú és ebből kifolyólag sokkal nehezebb az alumíniumnál a zárt szelvény SALáta barátom tanácsára meglesz töltve homokkal.
(#) kameleon2 válasza nagy hoho hozzászólására (») Nov 1, 2012 /

Szia! Igaz az én gépemet nem én építettem, de sajnos van egy (pár) konstrukciós problémája - talán tanulsz belőle: Az asztal mozog, egy tengely viszi középen Y irányban is. Amikor forgácsol és termeli a "kókuszreszelék"-et - mind a tengelyre hullik, ami nem takarható el a mozgás miatt. Ne válaszd ezt a megoldást! Nagyon jó, hogy kézikerékkel is tekerhetőek a tengelyek, de sokszor félek, hogy megmunkálás közben véletlenül lefogom és téveszt a motor, amikor fölé hajolok. Besüllyesztve ez kevésbé lenne gond, vagy más megoldással.

prew.jpg

(#) Massawa válasza kameleon2 hozzászólására (») Nov 1, 2012 /

Az én gépem is hasonlo konstrukcio, csak az asztal nagyobb, igy a tengely takarva van. A másik gépen még egy harmonikaszerü rolo is van ami az asztal meg a tengely között van.
A kézi állitás lehetösségét viszont majdnem hibának tartom az általad irtak miatt is. Egy CNC gépen valamennyi mozgást a vezérlön keresztül kell végezni.
(#) l48 válasza nagy hoho hozzászólására (») Nov 1, 2012 /

Szia!
A műanyag oldalfalakról én is lebeszélnélek. Ha csak nem valami kompozit anyagról van szó. Már az összeépitésnél is lesznek problémák a különböző anyagokkal. A hőre lágyuló műanyagok minden csavarkötésnél maradandó benyomódást szenvednek. Ezek meghúzási nyomatéktól függően tizedekben mérhető változást okoznak. Mivel ezeket a változásokat a műanyag jótékonyan lekezeli, a gép gyakorlatilag beállithatatlan lesz. Ha már ez az anyag megvan nagyon jól felhasználhatod merevitőként, tömeg nővelésre akár már az oldalfalaknál is. Az oldalfalaknál ne egy lap-ba hanem egy üreges vagy dobozos felépitésben indulj el. Csak látszólag tünik bonyolultabbnak, drágábbnak.
Következő: »»   132 / 372
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem